Gyász, és fájdalom: lezuhant a Flydubai 737-es gépe Rostov-on-Don-ban!

Mint minden repülés iránt elhívatott embert, engem is mélyen megrendített a tegnap kora reggel olvasott első hírek, miszerint lezuhant a Flydubai FZ981 járatszámú Boeing 737-800 típusú utasszállító gépe a Dél- oroszországi Rosztovban. Az ilyen esetek mindig fájdalommal járnak a repülési társadalom számára, arról nem is beszélve, hogy következő héten lesz a Germanwings szerencsétlenség első évfordulója, és alig két év eltelte után a harmadik "fapados" légitársaság gépe szenvedett súlyos katasztrófát. 

Amit eddig tudni lehet, hogy szombaton kora hajnalban nagyon rossz időjárási körülmények uralkodtak a repülőtéren. Több más társaság köztük az Aeroflot (egyszer próbálkozott leszállással, de kitérő mellett döntöttek) és a CSA Czech Airlines gépét is átirányították a 250 km-re található Krasnodar repülőtérre. Azonban a Flydubai gépe nem változtatott irányt, holott az első leszállással való próbálkozása után, még két órát körözött a levegőben, majd a második próbálkozás során bekövetkezett a katasztrófa. A gép egy reptér közeli biztonsági kamera felvételei alapján becsapódott a földbe, és közben felrobbant. A gépen 62 fő tartózkodott, melyből 55 személy utas és 7 személy a személyzet tagjai voltak. Szerencsére magyar áldozat nem található az elhunyt személyek között (jelenleg is sok magyar pilóta és légiutas kísérő dolgozik ezen társaságnál, ezért fennállt ennek lehetősége). A fekete dobozokat még a tegnapi során megtalálták a hatóságok és elküldték Moszkvába. Jelenleg is zajlik a felvételek kinyerése, valamint elemzése, mely segíthet megfejteni mi is történhetett valójában az A6-FDN lajstromjelű alig 4 éves géppel. Találgatások most is születtek. Egyesek a pilóták hibájára gyanakodnak, mások a rossz időjárást hozzák fele a tragédia okaként. Egy biztos a kutatás és az adatok kinyeréséig, és azok nyilvánosságra hozásáig, nem lehetünk ezen feltételezések egyikében sem biztosak.

A flightradar24.com felvételén látható, hogy a gép hogyan körözött a reptér térségében órákig

Az áldozatok hozzátartozói és az együttérző emberek a Rosztovi repülőtéren várják a további fejleményeket, közben gyertyákat gyújtanak, valamint virágokat és játékokat helyeznek el, az áldozatok emlékére.

Véleményem szerint, ezen katasztrófa tovább rontja az amúgy se fényes Oroszországi légi biztonsági mutatókat, melyek a világon az egyik legrosszabbak ezen országban.

Forrás: aljazeera / airfleets

Kép: lockonaviationphotography