Várhatóan később indul, de a jegyértékesítés megkezdődött az Air Serbia első hosszútávú járatára.

 

A célállomás nem más, mint New York JFK repülőtere, azon belül pedig a T4-es terminál. Az első járatok a tervek szerint június 23-án indulnának, de az airlinesroute információ szerint, csak szeptember 16-tól várható a végleges menetrend szerinti járatok teljesítése. Ennek ellenére a társaság tegnap megkezdte az első jegyek értékesítését, melyek igazán jó áron érhetőek el, a járatnyitási akciónak köszönhetően, de csak Február 24-ig! Oda-vissza foglalással akár 400 Euró-ért is utazhatunk New York-ba. A járatok hetente 5x vehetők igénybe az Indiai JetAirways-től lízingelt 1db A330-200-as típusú géppel, melyet a Szerb légitársaság a saját ízlése szerint alakít át. A gépen összesen 256 utasnak jut ülőhely, melyből 18 business, 238 pedig turista osztályú lesz.

Az EX-YU Aviaton News információ szerint a business osztály szolgáltatásai a következők lesznek:

- kényelmes, ággyá alakítható bőr ülések

- személyes fedélzeti szórakoztató rendszer a legújabb nemzetközi és szerb filmekkel, TV műsorokkal

- A la carte típusú étkezés, tradicionális szerb ételekkel

- 2x32 kg ingyenesen feladható poggyász

Míg a turista osztály szolgáltatásai a következők:

- kényelmes dönthető ülések

- 3 fajta étel választék, melyben megjelenek a tradicionális szerb ételek

- személyes fedélzeti szórakoztató rendszer a legújabb nemzetközi és szerb filmekkel, TV műsorokkal

- 2x23 kg ingyenesen feladható poggyász

Az esemény azért is tekinthető mérföldkőnek a Balkán légiközlekedésében, mert útóljára 1992-ben, a társaság jog elődje a JAT jugoszláv légitársaság üzemeltetett közvetlen járatokat Belgrádból New York-ba. Ezt követően volt próbálkozás az Üzbekistan Airways részéről, de nem járt sikerrel, a járat megszűnt. Azóta is egy igen fontos kihasználatlan útvonal volt Belgrádból induló utasok számára. A járat fontosságát emeli, hogy az Egyesült Államokban jelentős a balkáni diszapóra él, akiknek ezen járat sokkal egyszerűbbé fogja tenni a haza jutást. Ezt segítheti a légitársaság vezérigazgatójának kijelentése is, mely további hosszútávú járatokat helyezett kilátásba Chicago, Toronto, Peking felé.  

A járat tervezett menetrendje:

JU500 BEG0730 – 1200JFK 330 D
JU501 JFK1440 – 0530+1BEG 330 D

Mit hoz magyar utasok számára ez a járat?

A jövő kérdése, vagy talán már idén eldől? Ugyanis az Air Serbia tavaly októberben felfüggesztette addig meglévő napi Budapesti járatát, a nem megfelelő forgalom/utasszám miatt. Így jelenleg a New York-i járatra nem lehet közvetlenül Budapestről kiindulva foglalni, tehát alternatívát most még nem kínál a magyar utazók számára. De mivel Budapestről New York jelenleg is átszállással érhető el, és ha ez idén nyáron sem változik (hacsak nem tér vissza a piaci pletykák alapján az AA/DL páros, vagy akár a UNITED),akkor biztos vagyok benne, hogy újra Budapesten üdvözölhetjük a Szerb légitársaság gépeit.

Véleményem szerint példamutató a Szerb próbálkozás, de még gyermekcipőben jár. Hiába van mögötte megfelelő pénzügyi háttér (Etihad), egy géppel kezdetben nehéz lesz kiszolgálni az útvonalat Ha bármi hiba történik a borul a menetrend, törlik a járatokat, az utasok elégedetlenek lesznek. Ezt akarja megakadályozni az, hogy tervbe van a társaságnál egy másik A330-200 gép mihamarabbi lízingelése is. Így várhatóan sikeres lesz a Szerb légitársaság próbálkozása.

(Képek és a cikk forrása:http://www.exyuaviation.com/2016/02/air-serbia-to-launch-jfk-ticket-sales.html)