Újra jelentősen visszaeshet az utasforgalom Ferihegyen!

A mai naptól életbe lépő belépési szabályok szigorítása miatt a következő hetekben újra csökkenni fog a Budapest Airport utasforgalma, amely mértéke a tavaszi szintet is elérheti. A járattörlések már a mai napon megmutatkoztak egyes légitársaságok menetrendjében.

Fotó: Budapest Airport

A budapesti reptér közleménye szerint a kormány által bejelentett, szeptember 1-től életbe lépő beutazási korlátozások várhatóan hasonlóképpen fogják befolyásolni az utasforgalmat, mint ahogyan az március közepe és június között történt. Már látható, hogy a bejelentés óta számos légitársaság törölte járatait a következő hónapra, ezért az utasszám tekintetében a korábbi korlátozások során tapasztalt szintre számítunk: ez napi 3000 alatti utasszám lehet, míg szeptemberben általában napi 50 000-nél is több utast kezel a repülőtér.

A Flightradar szerint a mai és a holnapi napon már törölt járatot a LOT, Wizz Air, Eurowings, Aer Lingus, és a Czech Airlines is.

A budapesti reptér utasforgalma az év első hét hónapjában a CAPA adatbázisa szerint 3,2 millió fő volt, ami 64 százalékkal maradt el a 2019-es év hasonló időszakához képest. A tavaszi nagy leállás idején márciusban 57,9, áprilisban 99,3, májusban pedig 98,4 százalékkal esett vissza a reptér utasforgalma. A javulás csak júniustól indult újra nagyon lassan. 

Azt egyelőre nem tudni, hogy a visszaeső utasforgalom mennyire fogja visszahozni a tavaszi állapotokat, amikor a reptéri üzletek nagy része bezárt, és csak egy terminálon történt az utasfelvétel.