Mégsem indítja újra budapesti járatait 2021-ben az American Airlines!

Kiigazítást tett közzé a 2021. nyarán tervezett nemzetközi hosszútávú járatainak menetrendjéről az American Airlines. E szerint az amerikai fuvarozó 2019-hez képest 25 százalékkel csökkenti a nemzetközi kapacitásait, ami miatt sem a Budapest-Chicago, sem a Budapest-Philadelphia járatok nem indulnak újra a 2021-es nyári szezonban. A két járatra az American oldalán az elmúlt hetekben már megnyitották a foglalási lehetőséget, de ennek ellenére a járatok hamarosan kikerülnek a menetrendből. 

American Airlines cutting foreign routes for summer 2021 amid COVID-19

Fotó: Jeremy Dwyer-Lindgren for USA TODAY

Jelentős járathálózat ritkításra kényszerül a koronavírus miatt kialakult alacsony utazási kereslet miatt a világ legnagyobb légitársaságnak számító American Airlines. Az átalakítás legfőbb célja a sajtóközleményük szerint a vállalat hosszútávú jövedelmezőségének javítása. Ezért a korábban közzétett 2021-es nyári nemzetközi hosszútávú menetrendjüket 25 százalékkal vágják vissza a 2019-es évben nyújtott kapacitásaikhoz képest. Emiatt az American Airlines több olyan útvonalát nem indítja újra 2021. nyarán, amelyek korábban népszerű szabadidős utazási célpontok voltak, de a válság hatására jelenleg csökkent utazási kereslet mutatkozik irántuk. A teljes módosított menetrend július 5-től lesz elérhető az American weboldalán.

"A COVID-19 arra kényszerített minket, hogy újraértékeljük hálózatunkat. Az American-nek lényegesen kisebb nemzetközi hálózata lesz az elkövetkező években" - mondta Vasu Raja az American pénzügyi igazgatója.

A légitársaság oldalán közzétett lista szerint Budapest mellett a ritkításban érintett a Prága-Chicago járat is, viszont a Prága-Philadelphia járat sorsáról nem tesznek említést. Emellett nem indul el sem a krakkói, sem a dubrovniki járat a 2021-es nyári szezonban.

 

Az útvonalbezárásban érintett járatok egy része (forrás: American Airlines Newsroom)

Az American Airlines 2018. májusában tért vissza majdnem 7 év szüntet után a magyar piacra  a Budapest és Philadelphia közötti járatával. A légitársaság gépei a nyilvános forgalmi adatok alapján kiemelkedő töltöttséggel közlekedtek az elmúlt két szezonban. Az American emellett az idei évben indította volna el újabb járatát, amely  Budapest és Chicago között repült volna a megszokott Boeing 767-es gépekhez képest modernebb, és komfortosabb Dreamliner gépekkel. Az American "kivonulásával" a 2021-es nyári szezonban várhatóan csak a LOT - New York JFK és az Air Canada - Torontó járata marad meg transzatlanti járatként a magyar fővárosból.