A LOT mindenképpen meg akarja tartani a budapesti bázisát!

Az elmúlt napokban a lengyel légiközlekedési szaksajtóban felmerült, hogy a koronavírus miatt a LOT légitársaságnál meghozandó rendkívüli megszorítások és intézkedések magukkal hozhatnák, a szerintük veszteséges budapesti bázis bezárását is. Ez azonban a LOT hivatalos válasza szerint nem így lesz, mivel továbbra is fontos központként tekintenek a budapesti HUB-ra.

lot-polish-airlines.jpgFénykép: LOT

A Pasazer lengyel repülési szakoldal kérdést intézett a budapesti bázis jövőjével kapcsolatban a LOT-hoz. A visszaérkező válasz szerint: "A légiközlekedési szektor válsága ellenére Budapest stratégiai jelentőséggel bír. A LOT kivonulása összeegyezhetetlen lenne a társaság stratégiájával". A LOT budapesti bázisának jövőbeni működése, és fejlesztése így a válság utáni években továbbra is biztosított lenne. A szakoldal a választ "merész" elképzelésnek tartja. Indoklásuk szerint a LOT az elmúlt években indított útvonalai nem hozták meg a várt sikereket, aminek egyik áldozata lett a Chicago vonal bizonytalan ideig tartó felfüggesztése. A cikk kitér a sorozatos járathalasztások problémájára is, ami a Boeing MAX típusok földre kényszerítéséből adódó géphiány következménye. Véleményük szerint a budapesti bázis mérlege nem pozitív, mivel a piac önmagában nem képes gazdaságosan fenntartani az Amerikába irányuló járatokat. Ezen járatok eredménye túl gyenge ahhoz, hogy megérje őket a téli időszakban is fenntartani. Az új útvonalakra irányuló ösztönző eszközök pedig nem tartanak örökké, és nem mentesíti a vállalkozást attól, hogy független és fenntartható jövedelmezőséget érjen el a működésével. A cikk rávilágít arra is, hogy a válság miatt a LOT helyzete is bizonytalan. Szerintük hiedelem, hogy jobb helyzetbe kerülnének ki a válságból, mint például az Air France-KLM Csoport, vagy a Wizz és Ryanair. A gyenge eredményre persze adhat okot a ráhordó járathálózat hiánya, amit az idén tavasszal terveztek elindítani. Szerintük a LOT-nak inkább a varsói bázis erősítésére kellenek koncentrálnia, hiszen a válság után így még erősebb HUB központ lehetne a térségben a Chopin reptér. Ennek érdekében a véleményük szerint a LOT-nak még most kellene feladnia a budapesti bázisát.

A LOT jelenleg nem törli előre és nem is függesztette fel a későbbiekre egyik budapesti járatát sem. A járatok menetrendi változtatásai a lengyel Kormány által meghozott rendelkezésekkel vannak összhangban. Így a budapesti vonalak újraindulása is a lengyel helyzettől függ leginkább. A jelenlegi állás szerint a budapesti járatok május 16-tól indulhatnak újra.