Visszatérne Budapestre az Asiana Airlines!

A 2016. nyarán indított charter járatok után menetrendszerinti járatokkal térhet vissza egyenlőre még ismeretlen időpontban Budapestre Dél-Korea második legnagyobb légitársasága az Asiana Airlines. A légitársaság tervére jelentős hatással lehet az országot sújtó koronavírus járvány, amely az elmúlt napokban rendkívüli gyorsasággal terjed az országban, és vélhetően a LOT járatának közlekedését is befolyásolja, hiszen a lengyelek heti kettőre vágták vissza a járataik számát a márciusi időszakban az útvonalon. Amennyiben az Asiana visszatér, akkor a harmadik légifuvarozó lenne, aki a LOT és a májusra bejelentett Korean Air légitársaság után közvetlen légi járatot indítana Szöul Incshoni reptere és a magyar főváros között. 

asiana-4.jpg

Forrás: SMBC Aviation Capital

Az elmúlt napokban Szöulban a Dél-koreai Kormány és az ország Közlekedési és Idegenforgalmi Minisztériuma tárgyalást folytatott a koronavírus miatt leállított kínai járatok alternatív útvonalakkal történő felváltásáról, a koreai légitársaságok új piacok felé történő terjeszkedésének biztosításáról, ehhez kapcsolódóan pedig új légiszállítási jogok kiadásáról is, amely útvonalak között Magyarország neve is szerepelt.

Az mk.co.kr cikke a jogok kiosztása során az Asiana Airlines heti két légi járat indítására kapott jogot Budapest és Szöul között. A légitársaság neve nem ismeretlen a magyar légiközlekedés történetében, hiszen 2016-ban elsőként indítottak közvetlen légi járatokat a két város között charter formában, Boeing 777-200ER típusú repülőgépeikkel. Az utolsó járat után a magyar külügy elégedetten nyilatkozott, és már folytatást emlegetett, ami végül a következő szezonra ismeretlen okok miatt végül nem jött össze.

Az Asiana Airlines Dél-Korea második legnagyobb, magánkézben lévő légitársasága, amely Európán belül Londonba, Párizsba, Lisszabonba, Rómába, Velencébe, Frankfurtba, és Isztambulba üzemeltet légi járatokat. Cargo üzletágának járatai pedig Budapesthez legközelebb a bécsi repteret érintik.

Elbír 3 járatot egy útvonal?

A LOT szeptemberben indította el elsőként közvetlen járatát hetente három alkalommal az eddig kiszolgálatlan nagy kereslet hatására, és a magyar külügy támogatásával. Ezt követően idén februárban a Korean Air jelentette be hogy, a hónap végével elindítja heti kétszer áruszállító, majd május 23-tól utasszállító járatait is hetente három alkalommal a magyar fővárosba. A budapesti reptéren Szöul városa korábban az amerikai járatok után az első számú kiszolgálatlan útvonal volt a magas indirekt utasszám miatt, azonban a Koreában egyre terjedő koronavírus az Kínához hasonlóan az ottani légiközlekedésre is negatív hatást gyakorolhat, amely a jövőben újabb korlátozásokkal és járatfelfüggesztésekkel is járhat. Amennyiben tényleg elindul a 3. járat az a versenyt is fokozza, aminek az utasok örülhetnek, viszont nem biztos, hogy a légitársaságok számára hosszútávon ez gazdaságilag kedvező lehet.