Két kanári-szigeteki járat is újraindulhat a közeljövőben!

A Ryanair hamarosan megszüntetni botrányokról híres Gran Canaria járatát, míg a Wizz Air most már csak csupán heti két járatot tart fenn Tenerife felé, így a magyar utasok számára egyre kevesebb közvetlen járat maradt fenn a kedvelt nyaraló és kiránduló helyeiről híres Kanári-Szigetek felé. Jó hír azonban, hogy e negatív tendencia a jövőben újra pozitívvá válthat, hiszen a spanyol kormány újabb járatnyitást ösztönző és támogató pályázatot indított el a napokban, amely 20 légi útvonalra ad támogatást a légitársaságok számára, amennyiben közvetlen járatot indítanak a szigetek kijelölt városaiba A támogatott útvonalak pályázati anyagában két Budapestről indított járat is szerepel. Az intézkedés legfőbb célja javítani a szigetek összeköttetését stratégiailag fontos útvonalakkal és fokozni a turizmust.

newsarticle-289671-scaled-620x0.jpg

Hamarosan újraindulhat a közvetlen légi összeköttetés Budapest-Lanzarote és Budapest-Fuerteventura városa között, köszönhetően a repülési fejlesztési alapnak, amelyet a Kanári-szigetek kormánya indított el még 2014-ben, annak érdekében, hogy különböző légitársaságokat támogassanak az általuk bizonyos szempontok alapján meghatározott, tiszta piaci alapon nem hatékonyan működtethető légi útvonalakon történő járatnyitások megsegítésére. A most kiírt pályázat összesen 3,5 millió Eurós támogatási keretet kínál fel a fuvarozók számára 20 útvonalon történő megjelenésre, melyek közé az említett két Budapestet is érintő járat is bekerült.

A Budapest-Fuerteventura útvonalra 185.974 euró, míg a Budapest-Lanzarote útvonalra 183.624 euró összegű maximális támogatási keret jut. Előbbi vonalra pályázni február 24-ig, utóbbira február 28-ig lehet. A járatokat szezonálisan is elindíthatja a jelentkező légitársaság, de ekkor szezontól függően kevesebb a támogatási keret. A pályázat előírja, hogy az adott járatot a fuvarozó minimum két évig köteles működtetni, és az első járatát a sikeres pályázatot követő 78 héten belül köteles elindítani. A 78 hetes kikötés a mostani február és jövő augusztus közötti időszakot foglalja magában.

Korábban a Wizz Air már repülte az útvonalakat szintén támogatással!

A fapados légitársaság 2016. október 30-tól 2018. március 21-ig repült Lanzarote városába, míg Fuerteventura járatát 2016. november 2-től 2019. március 24-ig üzemeltette. A két járat már korábban is hasonló pályázati támogatással működött így valószínűleg a Wizz Air-nek van a legnagyobb esélye a mostani pályázatot megnyerni.