Majdnem 9 százalékkal nőtt 2019-ben az utasforgalom Budapesten

Bejött a budapesti reptér korábbi előrejelzése, miszerint ebben az évben a reptér éves utasforgalma eléri a 16,2 millió főt.

bpferi.jpg

Forrás: forbes.hu

2019-ben egy kicsivel több, mint 16 millió 175 ezer induló és érkező utast szolgált ki a budapesti Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér. A növekedés az elmúlt évekhez képest konszolidáltabb mértékű 8,8 százalékot ért el. Az egy számjegyű növekedés még így is több, mint 1,3 millió új utast jelentett a reptér termináljain.

A légi áruszállítási szektor teljesítményének nemzetközi visszaesését a budapesti számok is visszatükrözik. 2019-ben 135.521 tonna légi árut kezelt a repülőtér, ami tavalyi rekordhoz képest 7,2 százalékkal volt kevesebb. Az idei évben minden hónap teljesítménye alulmaradt a 2018-as évhez képest. A legkisebb csökkenést decemberben mérték (-3%). 

A le és felszállások száma 6,8 százalékkal növekedett az év során, összesen 122.814 le és felszálló gépre.

December:

Az év utolsó hónapjában visszatért a korábban már megszokott igen intenzív két számjegyű utasforgalmi bővülés. A hónap során 1,3 millió érkező és induló utasa volt a reptérnek, ami 18 százalékkal múlta felül a 2018-as adatokat. Az intenzív növekedés egyik fő motorja volt a hónap során nyitott számos új légi járat (Hszian, Csengtu, Csungking, Moszkva, Edinburgh).

A cargo üzletág teljesítménye 11.422 tonna árumennyiség volt, ami csupán 3 százalékos csökkenést jelentett.

A le és felszálló gépek száma 9927-re növekedett 11,4 százalékkal.

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot