Visszatér Budapestre a Hainan Airlines!

Majdnem 8 év után újra lesz budapesti járata a Hainan Airlines-nak, aki a Malév csődjét követően adta fel a Budapest és Peking között közlekedő járatát, melynek egyik fő partnere a magyar nemzeti légitársaság volt. A Hainan Airlines budapesti visszatérésével a Budapest Airport kínálata idén már két új kínai légitársaság partnerrel és négy új kínai célállomással gazdagodott.

banner02-2.jpg

2019. december 27-én indítja el hetente két alkalommal a Budapest és Csungking városa közötti közvetlen menetrendszerinti járatát a kínai Hainan Airlines olvasható volt a kínai légügyi hatóság oldalán, és mini.eastday oldalán. Az útvonalat Boeing 787-9-es típusú Dreamliner repülőgépekkel fogják teljesíteni. A légitársaság még idén márciusban nyújtott be üzemeltetés iránti kérelmet egy Budapest-Hszian-Sencsen járat indításával együtt a kínai légügyi hatósághoz. E járatokat a tervek szerint augusztusban indította volna el a légitársaság, ám ez végül ismeretlen ok miatt nem történt meg. 

Menetrend

Járatnapok: hétfő és péntek (helyi idők)

Csungking-Budapest HU 791 01:40-05:30

Budapest-Csungking HU 792 12:40-05:00 (másnap)

A járatok a foglalási rendszerbe még nem kerültek fel!

Csungking városa jelenleg egyetlen Kelet-Közép-európai reptérről sem érhető el közvetlen járattal. A Hainan járata pedig a 3. európai útvonala lesz a légitársaságnak a kínai városból a párizsi és római járatok után.

Az útvonalon szolgáló B787-9-es gépen 292 ülőhelyet kínálnak fel három osztályos elrendezésben az utazók számára (Economy Class és Hainan Plus 3-3-3-as konfiguráció 36 és 226 ülőhely, Business Class 1-2-1-es konfiguráció 30 darab ülöhely). Az ülések mindegyike LCD monitoros Panasonic eX3 IFE rendszerrel van felszerelve. A gépeken Wi-Fi kapcsolat is elérhető!

layout.jpg

Business Class a Hainan B789-es gépén

Forrás: Hainan Airlines

A kínai nyelvű közlemény szerint: "Magyarország fontos ország az a „Egy Öv és Út” kezdeményezésnek, és így Kína egyik legfontosabb kereskedelmi partnere Kelet-Európában. A közvetlen járatok megnyitása új lehetőségeket kínál a turizmus és a kereskedelem számára Kína és Magyarország, valamint a szomszédos országok között."

 

 

051521ld9divt8f5yg55c3.jpg

"A Hainan Airlines december 27-én tervezi közvetlen járatának megnyitását Budapestre Boeing 787-9-es típusú repülőgéppel"

A Hainan története a magyar piacon

A Hainan Airlines 2004. augusztus 2-án indította el közvetlen és non-stop Budapest-Peking járatát a Malévvel közös üzemeltetésben. A kínai légitársaságnak ez volt az első nemzetközi és európai célállomása, így jelentős mérföldkőnek is számított a légitársaság történetében. A budapesti járatot a Malév és a Hainan közösen töltötte utasokkal, és szépen fejlődött. Kezdetben a légitársaság Boeing 767-300ER típusú repülőgépei, majd a típus kivonását követően az Airbus A330-200-as gépek repültek Budapestre. A Malév 2012-es februári csődjét követően  kérdésessé vált a légitársaság budapesti maradása, mivel eltűntek azok az átszálló utasok és lehetőségek amelyeket a Malév kiterjedt hálózata a Hainan számára nyújtott. A járatokat hirtelen gazdaságtalan lett üzemeltetni alacsony utasszám mellett és március 2-tól már be is szüntették azokat. Így a nagygépes menetrendszerinti forgalom az Emirates érkezéségig eltűnt Ferihegyről. A Hainan és a Malév jó partnerségét mutatta az is, hogy az állam megpróbálta a Hainan Airlines-t birtokló HNA csoportnak eladni a magyar nemzeti légitársaságot, ez azonban kudarcba fulladt és végül nem lett belőle semmi. A Malév mellett a Hainan-t a Budapest Airportot is birtokló Hochtief német repülőtér-üzemeltető csoportból való részesedés is érdekelte korábban.

A Hainan napjainkban bécsi és a prágai reptéren is jelen van. Prágából Pekingbe, míg Bécsből Sencsen városába tart fenn menetrendszerint közlekedő légi járatokat.

hainan_airlines-3-916x516.jpg

A Hainan Airlines Crew egyenruháját a világ legszebb crew ruhái között tartják számon

Forrás: Businesstraveller

Kínai légi utas elosztó központ lesz Budapest

Alig pár napja egy másik kínai légitársaság a China Eastern Airlines jelentett be ünnepélyes keretek között Sanghajban, hogy  az "egy öv, egy út" kezdeményezés keretén belül december 30-tól a Budapeset-Hszian-Sanghaj, majd december 31-től a Budapest-Csengtu-Sanghaj vonalon indít a Shanghai Airlines kódja alatt heti 2-2 alkalommal új légi járatot, ezzel kiegészítve a június óta hetente három alkalommal közlekedő non-stop Shanghai Airlines Budapest és Sanghaj között repülő járatokat.

Amennyiben a felsorolt járatok elindulnak úgy három kínai légitársaság öt útvonalon fog közvetlen légi járatokat kínálni az utazók számára a budapesti reptéren, ami régiós szinten kimagasló eredmény. Budapest ezzel maga mögé fogja utasítani Prága és Varsó repterét is.

 

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot