LOT plakátkiállítás nyílt a Budapest Airport Galériájában!

Különleges és a maga műfajában egyedülálló kiállítás nyílt a Budapest Airport hagyományos kiállítási területén, a 2A és a 2B terminált összekötő folyosón a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A BUD:galériában az idén fennállásának 90. évfordulóját ünneplő LOT Lengyel Légitársaság különféle plakátjait lehet megtekinteni, amelyek közül a legelső 1929-ben, vagyis a légitársaság megalakulásakor készült.

20190301_bud-5.jpg

90 év – 22 plakáton. Így mutatkozik be a LOT Lengyel Légitársaság a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér utazóközönségének a BUD:galériában. Abból a korszakból is találhatók itt plakátok, amikor a LOT először kezdett repülni Varsó és Budapest között, még 1938-ban. A lengyel alkalmazott grafika, különösen a plakátművészet évtizedeken át méltán volt világhírű, ezért azután a lengyel légitársaság is a legjobb tervezőkkel dolgoztathatott.

A Budapesten megnyílt kiállítás betekintést enged nemcsak a lengyel légitársaság életébe, hanem Lengyelország XX. századi történetébe is, a háború utáni újjáépítéstől kezdve az ötvenes évek sematikus világán át egészen a hetvenes-nyolcvanas évekig, amikor a LOT már ismét hosszútávú járatokat üzemeltetett Varsóból.

20190301_bud-1.jpg

A plakátokon visszaköszönnek a korabeli repülőgép típusok is, köztük a harmincas évek elején használt holland gyártmányú Fokker F.VII-esek, az amerikai Douglas DC-2-esek, majd az ötvenes években használatos Iljusin Il-12-esek, és később a sugárhajtású korszak Tupoljev gépei és a hosszútávú repülésre alkalmas Il-62-esek is, amelyekkel pl. Varsóból el lehetett jutni New Yorkba, Torontóba, Bangkokba vagy Szingapúrba.

20190301_bud-4.jpg

„A LOT Lengyel Légitársaság nem kevesebb mint 81 éve közlekedik Varsó és Budapest, meg más lengyel városok között, napjainkban pedig a magyar fővárosra mint kulcsfontosságú piacra tekintünk.” – hangsúlyozta a megnyitón Elżbieta Borzon, a LOT Lengyel Légitársaság budapesti vezérképviselője. Emlékeztetett rá, hogy a LOT-tal nemcsak Varsó és Krakkó érhető el Budapestről, hanem New York, Chicago, London City repülőtere is, és rövidesen Bukarestbe és Brüsszelbe is indítanak járatokat.

„A Budapest Airport stratégiai partnerének tekinti a LOT Lengyel Légitársaságot, amely a tavalyi évben kiemelkedő forgalmi teljesítményt nyújtott a magyar főváros repülőterén.” – mondta Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs igazgatója. Arról is beszélt, hogy a repülőtér a kiállítással egyrészt tiszteleg a lengyel plakátművészet előtt, másrészt ezzel is hozzá kíván járulni a hagyományosan szoros magyar-lengyel kulturális kapcsolatok további fejlődéséhez.

Fénykép: Budapest Airport

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!