Hamarosan Indiába repülhetünk közvetlen járattal Budapestről?!

A török államfő tegnapi kijelentése után, miszerint a török nemzeti légitársaság a Turkish Airlines kész non-stop menetrendszerinti járatokat indítani Budapest és az indiai Mumbai városa között, a mai napon újra megerősítésre került a sokak által csak kamunak és hihetetlen hírnek hangzó bejelentés.

30165c4990cd8e094d2087471630ae4a.jpg

Közvetlen járatot indít a világ egyik legnagyobb légitársasága, a Turkish Airlines Budapest és az indiai Mumbai között – jelentette be a török–magyar üzleti fórumon Szijjártó Péter is. A légi járat indításának ténye a tegnapi nap során Erdogan török államfő sajtótájékoztató beszédében került elő. Az elsőre rendkívül furcsának hangzó kijelentésre nagyon sokan felkapták a repülés világában a fejüket, hisLOzen a Turkish jelenleg Törökországon kívül más országokból nem üzemeltet hosszútávú non-stop járatokat, és nem rendelkezik bázissal sem. Jelen bejelentés nagyon hasonlít a 2017-ben bejelentett, Budapestről induló amerikai LOT járatokhoz. Ekkor a lengyel nemzeti légitársaság az első Lengyelországon kívüli bázisának megnyitását jelentette be Budapesten, melyben jelentős segítséget nyújtott a Kormányzati oldal, a Lengyel Kormány és a Magyarország valamint az Egyesült Államok közötti igen magas potenciális utas szám, melyhez nem kapcsolódott közvetlen légi járat. Így a LOT látva a lehetőséget 7 év után idén nyáron non-stop járatot indított Chicagóba és New York JFK repülőterére a magyar fővárosból.

A Magyar Kormány ebben esetben is ezt szeretné elérni csak most India felé és a török nemzeti légitársasággal, hiszen mint azt Szijjártó mondja: a Malév 2012-es csődje óta megszűntek a keleti irányú közvetlen légi kapcsolatok. Jelenleg egyetlen légitársaság sincs a piacon, aki Magyarországról szándékot mutatna egy közvetlen indiai járat elindítására, hiszen az indiai nemzeti légitársaságnak az Air India-nak hozzánk legközelebb Bécsben van már járata. A Jet Airways meg inkább az európai HUB repülőterekre viszi a forgalmát együttműködve az Air France-KLM Csoporttal. De mindemellett e két légitársaság gazdasági mutatói sem éppen fényesek, hiszen jelentős adósággal és üzemeltetési problémákkal küzdenek, így kicsi és ráhordó járatoktól mentes piacra nem érné meg nyitniuk. Opcióként említhető még talán a fapados IndiGo Airlines, akinél tervben vannak új európai járatok indítása, de ezen járatok elsősorban szintén HUB repülőtereket érintetének.

Mindezek mellett az elmúlt időszakban növekedett az Indiába induló és az onnan érkező utasok száma Ferihegyen, hiszen a Budapest Airport korábbi közlése kitért arra, hogy a repülőtér jövőbeli útvonali között szívesen látnák Mumbai és Delhi városát is.

Azt egyelőre még nem tudni, mikor indulhat el az indiai üzleti központ és a magyar főváros közötti járat, hiszen még csak most kezdhetik meg a tárgyalásokat a Turkish Airlines és a helyi hatóságok között. A járat elindítása leginkább az indiai hatóságok jóváhagyásán fog múlni.

Feltételezés szerint a török légitársaság nem szélestörzsű repülőgépet fog beállítani az útvonalra, hanem egy jóval kisebb, jobban tölthető és gazdaságosabban üzemeltethető típust, mégpedig a legújabb keskenytörzsű Boeing 737 MAX típusú repülőgépét, amivel korlátok nélkül lerepülhető a két város közötti távolság. A Turkish Airlines flottájában jelenleg 4 darab MAX 8-as típusú Boeing 737-es található. Ennek a gépnek a maximális hatótáva 6570 km, míg Budapest és Mumbai között a légvonalbeli távolság 5765 km.

Szijjártó Péter szerint a Budapest–Mumbai közötti járat a magyar-indiai és általában a magyar-keleti gazdasági, kereskedelmi, befektetési kapcsolatok szempontjából komoly előrelépést fog jelenteni, hiszen a térségben jelenleg csak Pekingbe lehet eljutni közvetlen légi járattal. Minemellett a Visegrádi országok egyikének sincs közvetlen légi járat nincs Indiával, viszont a lengyelek korábbi hírek szerint tervezik, hogy közvetlen járatot indítanak Delhibe Varsóból.

Forrás: HVG

Fénykép: Flyingphotos Magazine News

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!