Hamarosan indul a téli szezon Budapesten!

Három új légitársaság, számtalan új útvonal és időszakosan közlekedő járatok - hamarosan indul a kicsit kevesebb járatot, és visszafogott járat sűrűséget hozó téli menetrendi időszak. Habár az Air Canada Rouge csak pár hétig lóg bele a téli menetrendbe, ennek ellenére az idei téli időszakban hosszú idő után először utazhatunk közvetlen amerikai járatokkal New York és Chicago városába a LOT/EuroAtlantic Airways üzemeltetésében. A tél közeledtével az elmúlt évek tapasztalatai alapján az utasforgalom növekedés se fog csökkenni drasztikusan, sőt az ünnepi időszakban újabb csúcsok dőlhetnek meg, így december végére várhatóan a 15 milliomodik utasa is meglehet a Budapest Airport-nak.

fe_1240_350_000014679_g704950_jpgjpg_photoorig.jpg

Egymás után jelentik be a légitársaságok az újabb, Budapestről induló járataikat az idei téli menetrendi időszakra, sőt, egyes légitársaságok már azt is közölték, hogy jövő nyáron hová indítanak új járatokat a magyar fővárosból. A 2018-2019-es téli menetrend az őszi óraátállítástól, azaz október 28-tól lép életbe a budapesti légikiötőben is.

Az első téli menetrendi napon máris egy új légitársaságot köszönthet a Budapest Airport, a sorrendben 35. légitársaság a nemrég alakult grúz légiközlekedési vállalat, a MyWay lesz, amely november 20-ig heti két, majd ezt követően heti három alkalommal repül Tbiliszi és Budapest között. A jelenleg két, egyenként 170 személyes Boeing B737-800-ast üzemeltető légitársaság úgy állította össze a budapesti menetrendet, hogy egy-egy hosszú hétvégére éppúgy alkalmas legyen, mint az üzleti utazók kényelmes kiszolgálására. Ez már a második közvetlen járat lesz, ami Budapestről Grúziába üzemel, hiszen Kutaiszi nemzetközi repülőtere is elérhető a magyar fővárosból a Wizz Air járataival.

Új légitársaságként érkezik szintén október 28-án Budapestre a francia Joon. A légitársaság leváltja a korábbi Air France járatokat a Budapest-Párizs Charles de Gaulle útvonalon, de a korábbi járatsűrűség nem változik. A fiatalos és "trendi" vonalat képviselő új Air Frace leányvállalatot az elmúlt évek folyamatos sztrájkjai, valamint a munkavállalókkal való ellentét teremtette a franciáknál. Így októbertől a megszokott sikkes crew helyére egy teniszpolóban és tornacipőben dolgozó fiatalos low-cost crew kerül.

Még a téli időszak beköszönte előtt, október 15-től visszatérnek Budapestre a hagyományos EL-AL gépek, leváltva a korábbi low-cost modellt képviselő UP próbálkozást. Az EL-AL így a továbbiakban magasabb komfort és szolgáltatási színvonalat fog kínálni az utasainak.

A Budapestről állandó járataival kivonult, de egy-egy ünnepek alkalmával menetrendszerinti járatokat fenntartó Scandinavian Airlines az idei karácsonyi időszakban Oslóból és Stockholmból is fog menetrendszerinti járatokat üzemeltetni Budapestre.

Budapest és Stockholm Arlanda között 11 míg Budapest és Osló között négy járatpárt terveznek elindítani a december-január időszakban.

A svédek mellett a görögök is ideiglenes menetrendszerinti járatot állítanak forgalomba, méghozzá a Budapest-Szaloniki útvonalon az ünnepi időszak során. Az Aegean Airlines által működtetett menetrendszerinti járatok négy alkalommal fognak közlekedni.

Az Austrian Airlines a korábbi heti 19 helyett, heti 20 járattal indul neki a télnek Budapesten.

A jelek szerint a Brexit cseppet sem szegi kedvét a Nagy-Britanniába vagy onnan Budapestre közlekedő légitársaságoknak, vagy talán éppen emiatt indítanak egyre újabb járatokat. Egyszerre négy új járat is indul a brit szigetek és Magyarország között a 2018/19-es téli menetrendi időszakban. Az easyJet heti két alkalommal, hétfőn és pénteken indít járatot London Southend repülőterére, és ugyanezen a napokon repül majd Manchesterbe is. (Nyilván a manchesteri fociklubok magyarországi híveinek nagy örömére.) A Wizz Air heti három járatot indít Doncaster/Sheffield repülőterére , a lila-kék festésű gépek a hét első, harmadik és ötödik napján közlekednek. Emellett a már régóta Ryanair járattal kiszolgált Eliat-Ovda útvonalat is elindítják november 9-től

Slágergyanús a LOT lengyel légitársaság London City repülőterére közlekedő budapesti járata is, amely hétfőtől szombatig minden reggel és minden este, azaz heti tizenkét alkalommal repül a brit pénzügyi világ központjában fekvő repülőtérre. A járatot a brazil gyártmányú Embraer típusú, két hajtóműves gépekkel tervezi a lengyel légitársaság, mert ezek alkalmasak a rövid, mindössze másfél kilométer hosszú futópálya igénybevételére, a Temzén kialakított repülőtéren.

A Ryanair október 28-tól a jordániai fővárosba Ammánba indít heti két járatot (szerdán és vasárnap), rá két napra pedig Marseilles kikötővárosa is felkerül az ír légitársaság kínálatába, ide keddenként és szombatonként közlekedik az ír diszkont cég.

És azok akik nem repülnek, vagy kirepülnek...

Az Air Canada Rouge korábbi január elejéig tervezett, meghosszabított budapesti üzemelési idejét az alacsony keresletre hivatkozva visszavonta, így a légitársaság repülőgépei csak november 10-ig közlekednek a magyar fővárosba. Ezt követően a jövő nyári szezonban április 2-tól újra visszatérnek. 

Búcsúzik Budapesttől az angol Flybe, aki január 5-től megszűnteti London Southend járatát a járatát.

Megszűnik továbbá a Wizz Air bukaresti járata is, mely október 26-án repül utolsó alkalommal. Ezt követően csak a román Tarom légitársasággal lehet csak közvetlen járattal eljutni a román fővárosba.

Tovább folytatjuk a tárgyalásokat a légitársaságokkal az új járatok elindításáról. Európa mellett elsősorban az ázsiai térségben rejlő óriási turisztikai potenciálra koncentrálunk, illetve arra, hogy igyekezzünk minél kedvezőbb menetrendet kialakítani a Budapestről induló, illetve ide érkező utasok számára. Örömmel állapíthatjuk meg, hogy egyre több európai nagyváros és térség válik elérhetővé közvetlen járattal utasaink számára” – jelentette ki Bogáts Balázs, a Budapest Airport járatfejlesztési vezetője azt követően, hogy véglegesen összeállt a 2018-as téli menetrend Budapestről.

Fénykép: Budapest Airport

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!