Mégsem indít télen járatokat Budapestre az Air Canada Rouge!

A korábbi tervekhez képest mégsem folytatja a budapesti járatának üzemeltetését a 2018/2019-es téli menetrendi időszakban az Air Canada szabadidős légitársasága az Air Canada Rouge. A korábban január 7-ig betervezett heti három járat az elmúlt napokban hirtelen eltűnt a menetrendből és a foglalási rendszerekből. A téli leállást az Air Canada blogunk megkeresésére hivatalosan is megerősítette.

air_canada_rouge_boeing_767-33aer_c-ghpn_yvr_18883491453.jpg

Igen szomorú hír érkezett az Air Canada Rouge budapesti járatával kapcsolatban, miszerint a légitársaság a korábban október 29-től a január 7-ig tartó időszakban tervezett heti három járatát kivette a menetrendjéből. A Rouge e lépésével a korábban tervezett szezonális budapesti üzemelés elhagyása így nem történik meg, az utolsó járat Budapestről november 10-én száll fel Torontó felé. Ezen információt az Air Canada is megerősítette számunkra, de válaszlevelükben a járatok törlésének okait nem részletezték, viszont kitértek arra, hogy jövő áprilisban az eredeti tervnek megfelelően újraindítják a közvetlen légikapcsolatot a két város között.  

Vajon mi miatt történhetett ez így?                                           

Az Air Canada Rouge 3 éves budapesti üzemelése során mindig pozitív híreket lehetett hallani a járattal kapcsolatban. Ezen tényt erősítette az is, hogy a légitársaság az elmúlt években korábbi időpontra hozta a szezon első járatának indulását, valamint az idei évtől a legforgalmasabb időszakban már naponta repülnek a magyar fővárosba. A napi járattal Budapest Prága és Varsó előtt járt, hiszen egyik városba sem repül jelenleg az Rouge akkora székkapacitással, mint hozzánk. Sőt azon légitársaságok közé tartozik Budapesten, melyek a legnagyobb kihasználtsággal üzemeltetik gépeiket. A Rouge az elmúlt három hónapban is hozta a szép eredményeket. Áprilisban 72%, májusban 79%, júniusban pedig már 85%-os kihasználtságot mutatnak a Budapest Airport által közzétett forgalmi adatok.

Ezen pozitív tények, valamint a februárban a légi járat téli időszakban történő üzemeltetése érdekében lezajlott tárgyalás a Magyar Turizmus Ügynökség, a kanadai magyar főkonzul és nagykövet valamint a légitársaság között, mind-mind azt érzékeltették, hogy hamarosan egész évben utazhatunk majd közvetlen járattal Torontó és Budapest között.

A számítás be is jött, hiszen itt a blogon áprilisban számoltunk be elsőként arról, hogy az Air Canada Rouge január 7-ig heti három járattal hosszabbítja meg budapesti működését.  

A téli üzemelés eltörlése mögött vélhetően gazdasági, vagy műszaki okok állhatnak. Előfordulhat az is hogy az ide tervezett gépet más, de sokkal jövedelmezőbb útvonalon veti be a légitársaság. De az is lehetséges, hogy nem jöttek be a számítások és alacsony volt a foglalások, bár egy sikeres nem point-to-point forgalomra építő járat esetén ez nem tűnik reálisnak, minden esetre presztízsveszteség a Budapest Airport számára, hiszen korábban betervezett ülőhelyek esnek ki a rendszerből, arról nem is beszélve, hogy elvesztünk egy szélestörzsű üzemeltetőt a téli időszakban.

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!