Megnyitotta első Kelet-Közép-európai járatát Budapesten az AirBridgeCargo!

A járat korábban tervezett indításának csúszása, valamint a próba járatok után a mai napon hivatalosan is elindította első Kelet-Közép-európai járatát az orosz AirBridgeCargo, melynek Boeing 747-es Jumbo repülőgépei hetente két alkalommal szállnak le Budapesten.  Az ABC mostantól nem csak a moszkvai seremetyjevói központját és a világra kiterjedő járathálózatát köti össze új budapesti járataival, hanem Kínát is Budapesttel, hiszen a szombati járatok végcélja Shanghaj. Az új járatnak köszönhetően a Budapest Airport cargo forgalma az idei évben is rekordot dönthet, amit mi sem bizonyít jobban, mint az hogy az ABC járata már a második új Jumbo géppel repült áruszállító légi járat Ferihegyen az idei évben.  A hagyományos cargo járatok ugrásszerű növekedése mellett az utasszállító gépekben szállított belly cargo mennyisége is megugrott az elmúlt időszakban, köszönhetően az új amerikai járatoknak is.  36276666 2303084713051844 1900895724267110400 n

 

17 óra előtt nem sokkal egy újabb óriás cargo járat szállt le a ferihegyi betonra az orosz AirBridgeCargo vállalat színeiben. Habár az elmúlt hetekben már több alkalommal is megjárták a ferihegyi betont, a cég az útvonalon általánosan tervbe vett Boeing 747-400F gép helyett a mai napon a nagyobb és újabb típusnak mondható Boeing 747-800F típusú cargo gépét hozta el nyitójáratként Budapestre. A nyitójáratot már hagyományosan a reptéri tűzoltók vízsugaras köszöntése és az ünnepélyes szalag átvágás fogadta. 

Az új cargo járat hetente két alkalommal (kedden, szombaton) fogja bekapcsolni Budapestet az ABC kiterjedt járathálózatába, melynek fő része a magyar piacon az Oroszország és az Ázsia felé irányuló áruforgalom.  A keddi járatok RU296-os járatszámmal közlekednek Liége-Budapest-Moszkva útvonalon, míg a szombati járatok RU526-os járatszámmal a Liége-Budapest-Krasznojarszk-Shanghaj útvonalat repülik.

Kattints a bővebb galériárért!

A járatnyitó ünnepségen Jost Lammers a Budapest Airport vezérigazgatója kiemelte, hogy az új ABC járatok hetente akár 500 tonnával is növelhetik a budapesti cargo kapacitást. Az igazgató úr mindemellett említést tett a májusban indult új transzatlanti járatok sikeréről is, hiszen elmondása alapján az első adatok magas kihasználtságról árulkodnak, mind utas, mind cargo mennyiség területén.  Jost továbbá megemlítette, hogy heteken belül elindulhat az építése a BUD2020-as fejlesztési program keretein belül felépülő új Cargo City épületegyüttesnek, melynek első üteme a jövő nyáron már meg is kezdheti az üzemelését. A látványtervről és a beruházásról itt olvashatsz többet!

 

„A Budapest Airport nevében büszkeséggel és örömmel üdvözöljük az AirBridgeCargo Airlines új áruszállító járatát, hiszen az ABC a világ vezető légifuvarozói között az egyik leggyorsabban fejlődő vállalat.” - jelentette ki Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója. Hozzátette: „Az ABC több mint 30 desztinációból álló nemzetközi hálózata lehetővé teszi a Magyarországon működő elektronikai, járműipari, gyógyszerészeti és más csúcsminőségű termékeket gyártó cégek számára, hogy áruik Moszkván keresztül a világ minden részén eljuthassanak az ügyfelekhez. Jövő év nyarától pedig budapesti áruszállító partnereink, köztük az AirBridgeCargo munkatársai is birtokba vehetik a most épülő, mintegy 20 ezer négyzetméteres, új raktár- és irodaterületből álló Cargo City nevű repülőtéri létesítményünket.”

 

Az új cargo járatot a Celebi szolgálja ki, a társaság képviseletét Magyarországon pedig az R-BAG Hungária Kft. látja el.

36189341 2303085103051805 7896603793842765824 n

Görgők és sínek segítik mindenhol a konténerek és az áruk mozgatását a gép belsejében

Nagyon gyors és intenzív a cargo szektor növekedése Budapesten!

A nemrég újraindult bakui Silkway járat után az idei évben már a második Jumbo cargo gép üzemeltetőt üdvözölhetjük Ferihegyen.  A cargo ágazat fejlődését mi sem mutatja jobban a magyar piacon, mint a mai nap során szállított árumennyiség (mely között jelentős számban autóalkatrészek is voltak, és a cargosok szerint most ez a legjelentősebb piaci cikk itthon) és a hónapról-hónapra rekordokat döntő forgalmi adatok, de az sem elhanyagolható tény hogy a szektor forgalma az elmúlt két évben közel 40%-al bővült Ferihegyen. Az idei évre 140 ezer tonna áruval számolnak (tavaly 127 ezer tonna volt).  A magyar gazdaság fejlődése és az ország központi elhelyezkedése poteinciális piacot és löketet ad a szektor további erőteljes fejlődéséhez, amit tovább erősíthet a Budapest Airport fejlesztési programja keretén belül megvalósuló Cargo City beruházás is.  Hogy hogyan tovább? A jövő nyárra megvalósuló első ütem két új állóhelyet (Boeing 747-es) és egy új kiszolgáló épületet jelent majd a kettes terminál közvetlen közelében. A Budapest Airport viszont további kínai cargo járatokkal kötné össze a magyar fővárost, melyből várhatóan a belly cargo típus meg is valósulhat akár már a jövő évben, hiszen előrehaladott tárgyalások folynak a kínai China Eastern Airlines-szal a Shanghaj-Budapest közötti légi járat elindítása érdekében.

Mindezek mellett a szakemberekkel történt beszélgetés során pozitív visszajelzés jött a már meglévő Air China járat cargo kapacitásával kapcsolatban, hiszen van olyan alkalom, amikor a szállítani kívánt árunak nem jut már hely az Airbus A330-as gép rakterében Budapesten, mert tele van.

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!