Ötcsillagos Dreamliner repülőgép mutatkozott be Budapesten!

Betekintés az ibis Styles és a bud:vip szolgáltatásaiba is

28459537_2149428138417503_1316048503_n.jpgA nagy hideg és a hó sem álhatta kedvét és kíváncsiságát annak a csoportos túra résztvevőinek a kora reggeli órákban, melyet a Qatar Airways magyar képviselete szervezett, hogy bemutassa a partnereinek igazi különlegességnek számító Dreamliner repülőgépét, mely típus a napokban, ha nem is állandóan, de a Budapesten jelen lévő légitársaságok között elsőként állt menetrendszerinti forgalomba a Doha-Budapest útvonalon. A gép és a fedélzettel való megismerkedés mellett a január elején megnyitott Ibis Styles Budapest Airport Hotel is betekintést engedett szolgáltatásaiba és igazán jól sikerült dizájnt képviselő szoba típusaiba, melyek maximális kényelmet és pihenést nyújtanak a fáradt vagy relaxálni kívánó utazók számára. 

Későn kelőként elszoktam a hajnali ébredésektől, de hát a Dreamliner az mégis Dreamliner, amiért még a korai kelés nem áldozat. Korábban itt blogon olvashattatok elsőként arról, hogy  Qatar Airways a Ferihegyen jelen lévő légitársaságok közül elsőként február 25. és 28. között Budapestre hozza e csodás Boeing repülőgépét, mely típus a későbbiekben is állandó vendége lesz a a budapesti repülőtérnek a lengyel LOT légitársaság színeiben.  A Qatar még 2007-ben jelentette be megrendelési szándékát a 787-es 8-as változatára, melynek első példányát a világ légitársaságai közül 7-dikként vehette át 2012. november 12-én. Az első járat még abban a hónapban elindult Doha-Dubai és Doha-London Heathrow repülőtere között.

Mára már az ötcsillagos minősítéssel rendelkező légitársaságnak összesen 30 darab ilyen típusú repülőgépe repül a világ számos pontjára (Budapesthez legközelebb Bécsben találkozhatunk vele). A mai napon Budapesten is látogatást tett A7-BCN lajstromjelet viselő példányt 2014. júliusában állították forgalomba. 

Hirtelen megnövekedett utasforgalmi igények hívták életre a gépcserét!

A Qatar Airways jelenleg naponta két járatpárral szolgálja ki a budapesti légikikötőt. A járatokat március végéig  (téli menetrendi időszak vége) eredetileg a keskenytörzsű Airbus A320-as (12 Business 132 Turista ülőhely) repülőgépek szolgálták volna ki, de a februári hónapban megnövekedett foglalási számok miatt a dohai közpntú légitársaság "gyors" upgrade mellett döntött és szélestörzsű Dreamliner (22 Business 232 Turista ülőhely) gépre cserélte a napokban a két város között közlekedő járatait, mely nagyobb kényelmet és komfortot biztosít a korábbi egyfolyosós repülőgépekhez képest. 

Itt azonban nem áll meg a fejlődés, hiszen a nyári menetrendi időszak kezdetével ismét visszatérnek a több utas befogadására képes, és hosszított törzzsel rendelkező Airbus A321-es típusú repülőgépek a késő délutáni járatokra, amit augusztus 1-jével egy újabb nagy változás követ. Ekkor áll menetrendszerinti forgalomba egy újabb szélestörzsű repülőgép a késő délutáni járatokon. Az Airbus A330-as (200 és 300-as változata) leváltja az A321-es repülőgépeket, és ezzel a Qatar Airways lesz a hetedik szélestörzsű repülőgéppel járatot üzemeltető légitársaság a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren. Bár a típus a téli menetrendi váltással eltűnik a foglalási rendszerekből, megnyugtathatok mindenkit azzal az információval, hogy megmarad! Ez a légitársaság érdeke is. Mindezek mellett a szintén szélestörzsű repülőgéppel kiszolgált Qatar Cargo járatai is megmaradnak - bár ezek száma forgalomfüggő.

Felfedezhettük az "álomgépet"!

A gép bejárása mellett, a Budapest Airport legújabb bud:vip szolgáltatása is bemutatkozott, mely a Qatar utasai számára is igazán hiánypótló szolgáltatás lesz a repülőtér részről, hiszen a légitársaság bizonyos  utas köre igényli ezen exkluzív terméket is, mely során az utas 2A Terminál oldalán található exkluzív váróban töltheti el idejét a beszállásig. A váró külön biztonsági folyosóval rendelkezik, ahonnan a 2A-ról induló gépek gyalogosan kísérettel érhetőek el, míg a 2B Terminál járataihoz Mercedes-Benz autók szállítják az utasokat. (a bud:vip-ről bővebben majd később is olvashattok!)

Business Class galéria

Boeing 787 Dreamliner repülőgépek 22 business és 232 turista ülőhellyel rendelkeznek. A Business 1-2-1-es, míg a Turista osztály a 3-3-3-as székezési rendet követi. A megszokott magas minőségű fedélzeti szolgáltatásokon felül (mint a díjnyertes és ingyenes étel- és ital kínálat, az ülések háttámlájába épített 10.5 inch-es TV képernyők), ingyenes WI-FI és USB töltési lehetőség is elérhető, valamint az extra nagy felső csomagtérnek köszönhetően az utasok könnyedén elhelyezhetik a nagyobb méretű kézipoggyászaikat is. Tapasztalatom szerint a legfeltűnőbb előnye a típusnak egy hagyományos repülőgéphez képest az ablakok méretei, melyek a többi repülőgéptípushoz képest jóval nagyobbak, nem mellesleg egy gombnyomásra sőtétíthetőek. A repülés nyugalmát és a relaxációt segíti elő az utazás során a gépen alkalmazott LED-es világítás technika, mely változó színekkel világítja be a repülőgép plafonját.

Turista osztály galéria

A várton felüli a repülőtéri szálloda fogadtatása!

A gép megtekintése után az ibis Styles Budapest Airport Hotelbe nyerhettünk betekintést, mely január elején nyitotta meg a kapuit az első szállóvendégek előtt. Az ibis ezzel egy több, mint tíz éve fennálló hiánypótlást látott el a repülőtéren, hiszen mint azt a foglalási adatok is mutatják, vannak napok amikor a szálloda 100%-os kihasználtsásggal üzemel. A Hotel arculata próbálja visszadni a repülőtér és a repülés hangulatát. Jelenleg 145 szobával rendelkeznek, melyből 83 dupla ágyas, 44 kétágyas, 10 junior lakosztály, és 8 hagyományos lakosztály áll az utazók rendelkezésére. Minden szobához bőséges, svédasztalos reggeli és korlátlan gyors WI-FI használat, TV, valamint széf is tartozik. A kétágyas szobákból három teljesen akadálymentesített. A szálloda saját parkolóhelyekkel is rendelkezik.

A szálloda tervezésekor nem csak az itt alvó vendégekre gondoltak, hiszen 5 konferencia teremet is nyitottak, mely maximális kapacitása 250 fő. Így egy kisebb-nagyobb konferenciát is kényelmes körülmények között lehet megtartani. Mindemellett a bár rész is várja a betérő vendégeket legyen az akár a repülőgépre váró utas, vagy itt alvó vendég.

Hotel galéria

Amennyiben marad a kiváló kihasználtság a korábbi információk alapján az épület adottságai megvannak ahhoz, hogy az a későbbiekben bármikor bővíthető legyen.

A Qatar Airways a katari fővároson keresztül több mint 150 helyre repül Budapestről, flottája több, mint 212 repülőgépből áll, amelyek egyaránt repülnek üzleti és szabadidős célállomásokra is a Föld mind a 6 kontinensére. A légitársság a világon az első üzemeltetőként a napokban vehette át az Airbustól legújabb Airbus A350-1000-es típusú, a Dreamliner-hez hasonlóan szintén kompozit anyagokból készült repülőgépét, mellyel egyelőre London-Heathrow repülőterére teljesít járatokat.

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!