Exkluzív! Budapesti járatot indít az Iran Air!

iran_air_airbus_a300_sharifi.jpgVégre nyoma is van a korábban már sokat emlegetett Iran Air járatnak, mivel a légitársaság a budapesti útvonalára vonatkozó menetrendjét már feltöltötte a Google Flight jegykeresőjébe. Ennek alapján az Iran Air egyelőre hetente egy járattal fogja kiszolgálni a Teherán-Budapest útvonalat, de az első járata már az idei nyári menetrendi időszak kezdetével egy időben indul.

Újabb fehér folt tűnik el a Budapest Airport járathálózati térképéről, mégpedig Teherán személyében. Irán nemzeti légitársasága az Iran Air a Google Flight adatai alapján 2018. március 31-től előreláthatólag hetente egy járatpárt fog indítani a Teherán-Budapest útvonalon, a szombati napokon. A légitársaság és a másik, de magán kézben lévő iráni fuvarozó a Mahan Air budapesti megjelenéséről már számtalan alkalommal lehetett hallani és olvasni. Sőt az idei évben lengyel lapinformációk információk szerint a Wizz Air is bejelenteni készülhet Budapest és Teherán között közlekedő menetrendszerinti járatát, így a régióban elsőként Budapest kerülhet közvetlen légikapcsolatba az iráni fővárossal, hiszen ezidáig se Prágába, se Varsóba nem indult Teheránból menetrendszerinti járat.

Menetrend

iranairbud1.JPG

A budapesti járat az esti és éjszakai órákban fog repülni. Budapest felé 19:45-kor szállnak fel Teheránból a repülőgépek, majd 4 óra 30 perces repülést követően 21:45-kor érkeznek meg Budapestre IR753-as járatszámmal.

A repülőgépek Budapestről 23:15-kor szállnak majd fel, és 4 óra 10 perces repülést követően (hajnali órákban) 05:55-kor landolnak helyi idő szerint Teherán nemzetközi repülőterén IR752-es járatszámmal.

budiranair2.JPG

A budapesti járatokat a légitársaság szép kort megélt, és korábban már üzemanyag felvétel miatt számtalan alkalommal Budapesten is járt Airbus A300-as típusú repülőgépei fogják teljesíteni. Ezen gépek nem mondhatóak mai daraboknak, hiszen a légitársaság az őt is sújtó súlyos embargó helyzet miatt nehezen jutott korábban gépekhez, így régebbi köztük ezen idősebb Airbus repülőgépek használatára kényszerült/kényszerül.

Az Iran Air flottájában jelenleg 9 darab ilyen típusú repülőgép repül, melyek átlagéletkora 31 év!

A légitársaság flottája azonban napjainkban fokozatosan megújul, hiszen új Airbus (A330, A320/A321) Boeing (777-300ER-mellyel Ausztráliába terveznek járatokat) és ATR repülőgépek érkeznek a flottába.

Hogy jutottunk el a járatnyitáshoz?

iranairbudap.png

Korábban az Iran Air mellett a szintén iráni Mahan Air is tervezte hogy menetrendszerinti járattal kötik össze a magyar fővárost Teheránból. Az Iran Air és az iráni hatóságok képviselői tavaly májusban Budapesten folytattak megbeszélést a magyar hatóságokkal, valamint a Budapest Airport képviselőivel. A lehetséges jövőbeli budapesti járat tényét akkor Farhad Parvaresh az Iran Air vezérigazgatója is megerősítette, miszerint Budapest neve szerepel a légitársaság európai bővítési terveiben. A lehetséges budapesti járattal kapcsolatban a budapesti iráni nagykövet is megszólalt. Gholamali Rajabi Yazdi szerint a most létrejött találkozó előrébb fogja mozdítani a két ország közötti kapcsolatokat kulturális, gazdasági és politikai téren. Az iráni delegáció budapesti látogatása során megtekintette a Liszt Ferenc nemzetközi repülőteret.

iran_air_crew.jpg

Szigorú öltözködési szabályzat vonatkozik a női crew tagjaira: fejfedő és kendő viselése kötelező! Fénykép: Israel Matzav

Tavaly novemberben a Mahan Air is hírt adott magáról, hiszen furcsa térképet tett közzé a Twitter oldalán a világ legnagyobb légiközlekedési útvonalak változását nyomon követő oldala az Airlineroute. A térképen és a közzétett Tweetben az iráni Mahan Air légitársaság jelenlegi és jövőbeli útvonalai láthatóak egy térképen ábrázolva, kínai nyelven. A térképről azonban jól kivehetőek a tervezett járatok útvonalai amelyek között London, Lisszabon, Casablanca, Stockholm és Marrákesh mellett Budapest neve is megtalálható. Az Iran Air mellett a Mahan Air képviselői is jártak már Budapesten még 2014-ben.

És akkor jött a Wizz Air is!

A magyar fapados légitársaság neve idén januárban merült fel első ízben, amikor a lengyel turystyka online lehozta a légitársaságról szóló cikkét, melyben szerepelt, hogy a A Wizz Air repülni szeretne Iránba."

Az elmúlt öt évben ugrásszerűen növekedett az Európából kiutazó turisták száma. Ez a szám további növekedés előtt áll ha a Wizz Air légitársaság új légi kapcsolatot teremt Budapest és Teherán között. Amennyiben sikeresek a kormányzati tárgyalások és megvannak a szükséges engedélyek, úgy az első Wizz Air járat már idén elindulhat a két főváros között. Ami az engedélyeket illeti azt a légitársaság könnyen meg tudja szerezni, hiszen a Wizz Air már számtalan alkalommal élvezhette az elmúlt években a Magyar Kormány támogatását egy-egy útvonal elindítása és üzemeltetése kapcsán, hiszen így valósult meg az asztanai, és a nyugat-balkáni járatok is.

Nagyot dob a régióban a Budapest Airport a járattal!

Budapesthez legközelebb jelenleg csak Bécsből indít menetrendszerinti járatokat az Iran Air. Korábban a lengyel LOT háza táján volt tervben Varsó és Teherán közötti légijárat elindítása, de ez jelenleg még nem történt meg, így a régióban elsőként Budapesttel létesülhet elsőként légikapcsolat az iráni fővárossal. Mindezek mellett az Iran Air az EX-YU Aviation News információi szerint elindíthatja belgrádi járatát is, ahol heti két járattal terveznek.

Ilyen egy korábbi utazás az A300-as fedélzetén

Borítókép: Wikipedia

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!