Észak-afrikai járatdömping Budapesten

Újabb légitársaságok érkezhetnek a kontinensről!

rmtu.png

Egyre népszerűbbé válik az Észak-afrikai térség a magyar utazók és nyaralók számára. Míg két éve csupán két légitársaság repült menetrendszerinti járattal a térségbe Budapestről, addig mára ez a szám ötre nőtt (Egypt Air, Air Algeria, Air Cairo, Wizz Air, Ryanair) és a jövőben további új járatok is indulhatnak.

Ez a hét Marokkóról szól, hiszen két fapados légitársaság a Ryanair és a a Wizz Air is szinte egy időben indította el első marokkói járatát Budapestről. Az ír fapados Márrákest , míg a magyarok az üdülő és kikötővárost Agadirt célozták meg hetente két alkalommal közlekedő járataikkal. Ezzel a Budapest Airport térképére két újabb Észak-afrikai célállomás került fel, így a régióban is egyedülálló helyzetbe került mégpedig Márrákes tekintetében, hiszen se Prágából, se Varsóból nem repül ide egyetlen légitársaság sem.

A Ryanair Boeing 737-800-as gépei a hétfői és pénteki napokon, míg a Wizz Air Airbus A320-as repülőgépei a keddi és a szombati napokon repüli az útvonalakat. A foglalási rendszerből úgy látszik, hogy mind két légitársaság egész éves járattal tervez, hiszen a nyári menetrendi időszakban is megmaradnak a közvetlen járatok.

Jöhetnek az újabb légitársaságok!

A Wizz és Ryanair nyitásával azonban nem ért véget a folyamat, hiszen a mai sajtótájékoztatón Mohamed Said közölte, hogy a marokkói Royal Air Maroc légitársaság a közeljövőben ugyancsak járatot indíthat Casablanca és Budapest között - olvasható a Magyar Nemzet oldalán. A légitársaság már 2012-ben érdekelt volt egy budapesti járatindításban, akkor a HVG cikke szerint Budapest mellett Prága és Bukarest neve is szerepelt a lehetséges célpontokként. Ezen tervekből végül a prágai járat meg is valósult 2014. februárjában, de később a légitársaság kivonult és megszüntette a heti három járatát. A RAM jelenleg se a régióban, se a bécsi repülőtéren nincs jelen menetrendszerinti járattal, így igazi kuriózum lehetne egy budapesti RAM járat, a több, mint két éve indított Air Algerie kapcsolat után, akik a régióban szintén csak a magyar fővárosba repülnek.

A RAM mellett újbóli visszatérőként a Tunisair neve is felmerült már konkrét járatindítással kapcsolatban korábban. A közvetlen légijáratot sok magyar utas is várja, hiszen jelen pillanatban csak charter járatokkal lehet Budapestről közvetlenül eljutni Tunéziába.

Közvetlen tunéziai légijárat megindításáról idén márciusban már tárgyalt Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára. Akkor az államtitkár Tuniszból az MTI-nek telefonon nyilatkozva elmondta, több külügyminisztériumi vezetővel tárgyalt, és előadást tartott az ottani szakembereknek a külgazdasági és diplomáciai tárca összevonásának a tapasztalatairól és a kijavított hibákról, amit nagy érdeklődéssel fogadtak. Ekkor az is elhangzott, hogy a  közvetlen légijáratok beindítását az indokolja, hogy a korábbi heti két charter járat helyett ma már hetente öt ilyen repülőgépet töltenek meg a magyar turisták. Az érdeklődés növekedését a biztonsági helyzet is alátámasztja: az ottani hatóságok kézben tartják a dolgokat, amit az is bizonyít, hogy az elmúlt egy évben nem volt a turisták ellen irányuló terrortámadás az észak-afrikai országban - tette hozzá. Magyar Levente azt is megemlítette, hogy várhatóan a jövő évtől indulhatnak meg a Tunisair járatai a két ország között. Ezzel kapcsolatban azonban eddig nem történt érdemi bejelentés. A Tunisair korábban már repült menetrendszerinti járatokkal a magyar fővárosba, sőt gépeit gyakran megfordulnak charter járatként a budapesti légikikötőben. A légitársaságnak jelenleg Bécsben és Prágában (szezonális) is van járata.

Az Egypt Air több járattal, nagyobb géppel jönne

Áprilisban az Egypt Air hazai képviselője az Anubis Travel lett, ekkor Ahmed Bahgat az Anubis Travel ügyvezetője a turizmus.com-nak elmondta, hogy szeretné ha a heti négy járat helyett a téli szezonban már napi járat üzemelne a két főváros között, sőt, hogy a gépet is nagyobbra cseréljék, tovább növelve a kapacitásokat. Bár jelenleg ebből még nem valósult meg semmi, jó iránymutatás a járat jövője felé, hiszen az Egypt Air a régióban szintén csak Budapestre repül.

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!