Már tárgyalnak a Budapest-Teherán légi összeköttetésről!

iranairbudap.pngWizz Air, Iran Air vagy Mahan Air? Vajon ki lesz az aki közvetlen légi járatot indíthat Magyarország és Irán között. Egy biztos, hogy erre nem kell sokat várni, hiszen már tárgyalnak a korábban már sokszor emlegetett Budapest-Teherán járatról.

Jelenleg is folyamatban van a Budapest-Teherán közötti, menetrendszerinti légi járat elindítása, adott hírt róla az iran-daily.com híroldala. Legutóbb tavaly májusban halhattunk a közvetlen iráni járat felől, amikor Farhad Parvaresh az Iran Air vezérigazgatója megerősítette az aviationiran.com értesülését, miszerint Budapest neve szerepel a légitársaság európai bővítési terveiben. A cikkből akkor az is kiderült, hogy az Iran Air és az iráni hatóságok képviselői a májusban Budapesten jártak és megbeszélést folytattak a magyar hatóságokkal, valamint a Budapest Airport képviselőivel is.

A korábban embargóval sújtott Iran Air igen szép kort megért Airbus A300/A310-es repülőgépei, szinte állandó vendégei voltak a budapesti légikikötőnek, hiszen Ferihegyen szakították meg útjukat, hogy üzemanyagot vegyenek fel, mivel az európai célállomásaikon lévő repülőterek nem adtak számukra üzemanyagot. Ekkor azonban se utasokat, se árut nem vettek fel az itt megfordult repülőgépek, csupán csak technikai leszállás céljából vették igénybe a budapesti repülőteret.

Korábban már elbukott egy közvetlen járat kezdeményezése

Az iráni embargó enyhítését követően merült fel, hogy létrejöjjön a két ország között egy közvetlen menetrendszerinti légikapcsolat is. 2014-ben a turizmusonline.com cikke szerint a Budapest Airport vezetői több alkalommal találkoztak Irán második legnagyobb, magántulajdonban lévő légitársaságának a Mahan Air vezetőivel. Emellett még a "vicc kategóriás" Sólyommal is felvették a kapcsolatot egy lehetséges teheráni járat indítása érdekében. A mostani iráni írás is megemlíti, hogy folytak akkoriba tárgyalások egy Teherán-Budapest közvetlen járat ügyében, de azok végül eredménytelenül zárultak.

Budapesthez legközelebb jelenleg Bécsből repülhetünk közvetlen légi járattal Teheránba. A V4 régióban jelenleg se Prága, se Varsó nemzetközi repülőtere nem rendelkezik menetrendszerinti összeköttetéssel Irán irányába, habár korábban a lengyel nemzeti légitársaság a LOT érdeklődést mutatott egy teheráni járatindítás iránt.

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!