Budapest csodálatos fotóit csodálhatjuk a Pekingi Nemzetközi Repülőtéren

Bármely kínai légitársaság előtt nyitva az út az újabb légijárat elindítására

installation_5.jpgA Pekingi Nemzetközi Repülőtér és a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér hosszú ideje fennálló testvér repülőtéri együttműködése keretében exkluzív fotókiállítás nyílt Budapestről Pekingben, a világ második legforgalmasabb légikikötőjében. A Magyar Turisztikai Ügynökség és a Budapest Airport által biztosított fényképek a magyar főváros szépségét mutatják be a pekingi repülőteret az elkövetkező egy hónapban használó utasok millióinak. Peking és Budapest között közel két és fél éve üzemeltet menetrendszerinti járatokat az Air China.

A Peking-Budapest Testvér Repülőtér Fotókiállítást a kínai fővárosban a héten tartott 6. Pekingi Globális Partner Repülőterek Vezérigazgatói Fóruma rendezvényt követően nyitotta meg Han Zhiliang elnök-vezérigazgató, Du Qiang, a Pekingi Nemzetközi Repülőtér elnökhelyettese és Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója, Szojka Szilvia, a pekingi Magyar Nagykövetség első beosztottjának jelenlétében. A pekingi repülőtéren kiállított nagyméretű tablók Budapest legszebb látványosságait mutatják be, köztük a Dunán átívelő világhírű Lánchidat, a Budai Várat és a Széchenyi fürdőt. A kiállítás anyagába a budapesti repülőtérről is bekerült három felvétel.

17%-os bővülés várható idén a két város közötti légiforgalomban

Nagy megtiszteltetés és büszkeség számunkra, hogy kínai barátainkkal közösen fotókiállítást nyithattunk Budapestről ezen a rendkívül gyorsan fejlődő repülőtéren” – mondta Jost Lammers. A Budapest Airport vezérigazgatója hozzátette, a Peking és Budapest közötti közvetlen légiforgalomban az idén 17 százalékos bővülés várható, és kifejezte reményét, hogy ez a fotókiállítás tovább fogja növelni a Magyarországra látogató kínai turisták számát. „A kölcsönösség elve alapján a Budapest Airport jövőre hasonló fotókiállítást tervez Pekingről a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren” – jelentette be Jost Lammers.

A fotókiállítás bemutatja, hogy Budapest Közép-Európa egyik legjelentősebb városa, Európa valódi ékszerdoboza. Magyarország fővárosa egyedülállóan komplex élménykínálattal várja az ide látogatókat, köszönhetően az ősi hagyományok korszerű jelenlétének és a modern, lüktető kulturális életnek. Budapest emellett gasztronómiai különlegességeket, a nagy hagyományokra visszatekintő fürdők által nyújtott spa és wellness szolgáltatásokat is kínál a látogatóknak.

"„Az olyan kezdeményezésekből, mint a Pekinget és Budapestet úticélként népszerűsítő kampány, mindkét ország nagyban profitál” – mondta Szojka Szilvia, a pekingi Magyar Nagykövetség misszióvezetői rangban jelenlévő elsőbeosztottja. „A most megnyitott fotókiállítás, amely egy teljes hónapon át 25 nagyméretű tablón mutatja be Budapestet a Pekingi Nemzetközi Repülőtér utazóközönségének, egy valóban eredményes és színvonalas módja fővárosunk népszerűsítésének. Úgy tudom, hogy a jövőben a Budapest Liszt Ferenc Repülőtér egy hasonló, Pekinget bemutató kiállításnak tervez otthont adni. A magunk részéről teljes mértékben támogatjuk a kezdeményezést, amely a két főváros szépségeire és értékeire való figyelemfelhívás révén elősegíti a magyar és kínai emberek közeledését, egymás jobb megismerését, és tovább élénkíti a kétirányú turizmust.”

A Budapest Airport vezérigazgatója a Pekingi Nemzetközi Repülőtér által évente megrendezett Pekingi Globális Partner Repülőterek Vezérigazgatói Fórumán, illetve a Partner Repülőterek Kerekasztal Konferenciáján meghívott felszólalóként vett részt. A Budapest Airport és a Pekingi Nemzetközi Repülőtér még 2004-ben írt alá testvér repülőtéri megállapodást, az együttműködés elmélyítése céljából. A budapesti fotókiállítás a két fővárosi légikikötő partnerségének kiváló példája.

 A gyorsan növekvő belföldi és nemzetközi forgalom miatt a kínai fővárosban megkezdődött egy második nagy repülőtér kivitelezése, mely a tervek szerint 2019-ben nyitja meg kapuit, és 2025 végére már évente 60-75 millió utas kiszolgálására elegendő kapacitással rendelkezik majd.

chinapier.jpg

Oh! Air China 777-es az új móló látványtervén. Még ilyet nem láttunk, de remélhetőleg a valóságban is sor fog erre kerülni (Fénykép: Budapest Airport)

Több kínai járat jöhet Budapestre?

A tavalyi évben Kína és Magyarország viszonylatában az utasforgalom 174 000 főt tett ki, ebből 60 000 az Air China Airbus A330-as típusú repülőgéppel üzemeltetett közvetlen járatával utazott a két főváros között. A közvetlen légijáratok iránti növekvő igény miatt Orbán Viktor miniszterelnök legutóbbi kínai látogatása során módosították a két ország között fennálló légügyi egyezményt, és Budapest, illetve a kínai nagyvárosok közötti közvetlen járatok üzemeltetésére bármely kínai légitársaság kijelölését lehetővé tették. A Magyarországra irányuló kínai turisztikai forgalom nagymértékben nőtt az elmúlt években; egyre több kínai turista látogat el Budapestre, egy közép-európai körutazás vagy egy dunai hajóút első állomásaként.

A közel két és fél éve közlekedő Air China járat azonban a mai napig nem nyújt közvetlen, leszállásmentes kapcsolatot Pekingből, holott a régióban mind Prága és mind Varsói közvetlen, non-stop összeköttetést élvez a kínai fővárossal. A járat az idei téli menetrendben (október 22-től) hasonlóan a korábbi évekhez képest heti háromszor fog a Peking-Minszk-Budapest-Peking útvonalon repülni (vasárnapi járatok kiesnek). A jövő nyári menetrendben pedig ismét heti négy járat van betervezve, melyből a negyedik március 25-től (vasárnap) érhető el.

A KSH adatai alapján igen jó telítettséggel mennek a járatok, hiszen ez év április és június időszakában a 80%-ot is elérte a repülőgépek telítettsége. 

Az újabb kínai járatokkal kapcsolatban korábban szóba került, hogy a várhatóan a China Eastern Airlines a legesélyesebb az igen magas potenciális utassal rendelkező Shanghaj-Budapest járat elindítására. A légitársaság budapesti megjelenésével kapcsolatban útóljára idén júniusban volt hír, amikor másodszor járt Kormány delegáció a légitársaságnál vendégségben.

Az Eastern mellett a nemzetközi légiközlekedési sajtóban a China Southern esetleges budapesti megjelenése is hírt kapott, mely alapján megjelent, hogy erősíteni kívánja piaci jelenlétét a több mint 3 millió lakosú, Kína nyugati tartományában található Ürümcsi (Ürümqi) városának repülőterén. Ennek részeként a China Southern növelné az itt állomásozó flottája nagyságát, és új hosszútávú járatokat is indítana olyan városokba, mint Budapest, Bécs és London.

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!

Forrás: Budapest Airport