Újabb kínai célállomással gazdagodik a prágai repülőtér kínálata

Miközben se Varsóban se Budapesten nem indul újabb kínai városokba légijárat

china-eastern-new-livery1.jpg

Egy már meglévő járatának köszönhetően újabb kínai város nevével gazdagodik a prágai Vaclav Havel nemzetközi repülőtér kínálata. Prágában jelenleg három kínai légitársaság, kínál három különböző kínai nagyvárosból menetrendszerinti légijáratokat.

Növeli Kína és Prága közötti járatainak számát a China Eastern Airlines, aki mindemellett egy újabb kínai várost is közvetlenül elérhetővé tesz Prágából. A légitársaság a már meglévő, hetente három alkalommal közlekedő Shanghaj-Prága járatára fűzi fel legújabb kínai célállomását Xi'An (Hszian) városát. Így október 29-től hetente négy alkalommal fognak a China Eastern Airlines Airbus A330-as repülőgépei a cseh főváros, és Kína legjelentősebb gazdasági központja között repülni. Bár így eggyel kevesebb non-stop járat marad Prága és Shanghaj között, viszont a repülőgépek csütörtökönként és vasárnaponként meg fogják szakítani útjukat Hszian városában. A többi napokon (kedd és szombat) a repülőgépek Hszian érintése nélkül fognak repülni a két város között.

Hszian nagyváros Senhszi tartomány székhelye és egyben legnagyobb városa. Pekingtől mintegy 900 km-re délnyugatra fekszik. Egyike Kína legnagyobb városainak. A lakosságának a száma meghaladja a 8 millió főt. Hszian fontos ipari, közigazgatási és kulturális központ. A hajdani történelmi kereskedelmi útvonal a selyemút ebből a városból indult ki.

A China Eastern Airlines Shanghaj és a hamarosan induló Hszian járatain kívül még két kínai légitársaság a Hainan Airlines és a Sicuhan Airlines van jelen a cseh fővárosban. A Hainan jelenleg heti három járattal Pekinget, míg a Sichuan Airlines heti két járattal Csengtu városát köti össze Prágával. A Sicuhan a téli menetrendi időszak kezdetétől, két újabb járatpárt állít be az útvonalon, így heti négyre fog emelkedni a Csengtu-i járatok száma. Csehország és Kína között így jelenleg hetente nyolc menetrendszerinti légijárat közlekedik, mely télen heti tizenegyre fog emelkedni.

Kínai járatok a V4-ek további városaiban

Varsó és Budapest városok esetében jelenleg csak egyetlen kínai célállomás érhető el közvetlen járattal, ez pedig nem más, mint Peking. Peking városába Varsóból a LOT és az Air China is repül közvetlen járattal. A LOT három, míg az Air China négy járatpárt üzemeltet.

Budapest esetében sajnos a sokszor hangoztatott "keleti nyitás" reményében eddig csak egy kínai járatot sikerült indítani/újraindítani. Az Air China immár több, mint két éve repül Peking és Budapest városa között. A kínai nemzeti légitársaság a nyári időszakban hetente négy, míg télen hetente három járatok kínál utasainak, melyet Airbus A330-200 típusú repülőgépeivel repül. A légitársaság e járata nem non-stop, hiszen Budapest felé közel másfél órás minszki kitérőt tesz a repülőgép. Korábban szó volt róla, és az Air China képviselői is nyilatkoztak már arról, hogy ezt a kitérőt mihamarabb el akarják hagyni, ez azonban a mai napig nem történt meg, miközben a járat szép töltöttségi mutatókkal rendelkezik és Budapest az aki sokkal többet hozzá tud tenni a járathoz. 

Azonban az idei év lehet, hogy még tartogat meglepetést számunkra, hiszen nagyon közel lehet egy újabb kínai járat bejelentése, mégpedig Budapest és Shanghaj között (vagy akár Kanton-Ürümcsi-Budapest között). Erre utal, hogy az elmúlt egy évben többször is járt kormány delegáció a Shanghaj repülőterén is bázissal rendelkező China Eastern Airlines légitársaságnál. A két város közötti járatról legutóbb a magyar-kínai találkozó volt szó, amelyen részt vettek a magyarországi kínai nagykövetség diplomatái, Sanghaj vezetői és a Magyar Turisztikai Ügynökség szakemberei is.  Az eseményen beszédet mondott Boros Emese az MTÜ külügyi és külgazdasági főtanácsadója. Beszédében megemlítette a két ország közötti légihidak további fejlesztését is, miszerint egy Sanghaj-Budapest járat elindítása - még hatékonyabban növeli majd a két ország közötti turistaforgalmat. Így nem kizárt, hogy a nemrég bejelentett New York és Chicago után, idén még egy újabb új hosszútávú útvonal bejelentése várható.

Forrás: wikipedia / turizmus.com / airlineroute

Fénykép: talkairlinesWordpress.com

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!