Nem tér vissza nyáron Budapestre az Asiana Airlines

kpae-7_26_13dpb.jpg

Amit már régóta sejteni lehet igaz is lett. Nem tér vissza Budapestre idén a tavalyi év során első ízben Budapest és Szöul között charter járatokat üzemeltető koreai légitársaság az Asiana Airlines. Az ok nem a kihasználtságban keresendő, hiszen az ismert adatok alapján szinte telt házzal repültek a repülőgépek a két város között a tavalyi rövid nyári időszak alatt, sőt rengeteg magyar utas is szerette volna utazásához használni, de sajnos nem lehetett, hiszen azt egy koreai tour-operátor bérelte ki és korai utazási irodák ügyfelei töltötték a repülőgépeket.

Túl nagy volt a csend, már eleve ez is jele volt annak, hogy valóban nem tér vissza Budapestre az Asiana idén nyáron. Biztos információk alapján, ez sajnos most már hivatalosan is megerősítésre is került. A koreai járatal kapcsolatos sajtóhír útóljára tavaly decemberben jelent meg. Akkor még jó esélyt jósoltak a járat újraindulására, hiszen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szöuli látogatása során szóba került a Budapest-Szöul közötti közvetlen légi járat elindítása, valamint az Asiana Airlines által repült charter járat újraindítása is. A miniszter úr akkor így nyílatkozott: "Idén nyáron az Asiana Airlines közvetlen járatot működtetett Szöul és Budapest között, és erre jó eséllyel a jövő nyáron is sor kerül ".

Első alkalommal indult tavaly közvetlen menetrendszerinti járat a Szöul és Budapest között

Dél-Korea második legnagyobb légitársaságának számító Asiana Airlines tavaly nyáron charter járatokat indított Budapest, és Szöul városa között. Ez volt az első alkalom, hogy a magyar, és a Dél-Koreai főváros között közvetlen légi kapcsolat jött létre. A Star Alliance tag, és SKYTRAX 5 csillag minősítéssel rendelkező légitársaság első járata tavaly július 1-jén a késő esti órákban landolt először a ferihegyi betonon. Ezt követően egészen augusztus 26-ig 9 járatpár közlekedett a két főváros között. A járatokra se online, se utazási irodánál nem lehetett jegyet foglalni charter mivolta lévén (bár igen nagy érdeklődést keltett a magyar utazók körében), mivel azokat egy koreai tour-operátor töltötte meg a kinti utazási irodák segítségével. A budapesti járatokon a légitársaság Boeing 777-200ER típusú repülőgépei repültek, így összesen akár (a géptípus különböző számú székezése miatt nem pontos adat) 2700 ülőhelyet is kínálhattak a Budapestre érkező koreai turisták számára, melyből volt is bőven, hiszen dinamikusan bővül a Magyarországra, azon belül pedig Budapestre látogató koreai turisták száma, akik utazásukhoz általában az Aeroflot, a Czech Airlines, Alitalia, LOT, Finnair, Lufthansa, Air France járatait veszik igénybe.

Az Asiana légitársaság  Közép-Kelet Európában nem rendelkezik desztinációval. Az Asiana Európán belül Frankfurt, Párizs, London, Róma, Isztambul városaiba kínál közvetlen menetrendszerinti járatokat Szöul városából. Budapesthez legközelebb Bécsből lehet közvetlen járattal Szöulba eljutni a Korean Air üzemeltetésében.

Fontos célállomás Szöul - TOP kiszolgálatlan város

Mind turisztikai, mind gazdasági szemszögből fontos egy közvetlen koreai járat megteremtése Budapest és Szöul városa között, hiszen ezzel több koreai befektetőt és turisták lenne képes Magyarországra hozni, és erősítheti a két ország közötti kapcsolatot is. A budapesti koreai járat megteremtése egészen 2005-ig nyúlik vissza. 2005-ben az mfor-en megjelent cikk alapján, még Budapest is esélyes volt egy Korean Air által repült közvetlen járat elindítására. Azonban, ez végül nem valósult meg, a légitársaság pedig tulajdoni részt szerzett a cseh nemzeti légitársaságban, így mondhatni Prágában építette ki régiós központját, emiatt is nagyon nem látni esélyét annak hogy az ő színükben valóban esélyes lehet-e járat Budapestre.Szöulvárosa New York után a második TOP kihasználatlan útvonal a potenciális utasszám alapján Budapesten.

A V4 régióban Varsó és Prága is rendelkezik közvetlen szöuli járattal. Prágában a Czech Airlines (CSA), és a Korean Air, míg Varsóban a LOT repül Szöul városába, aki tavaly ősszel indította el első járatát Varsóból Boeing 787-es repülőgépével.

Forrás: mfor / kormány.hu

Fénykép: airlinereporter.com

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!