A Hainan Airlines belgrádi járatot indít

hainan1.jpgMég idén szeptemberben megkezdheti működését a Kína és Szerbia között közlekedő menetrendszerinti légi járat a kínai Hainan Airlines színeiben. A légitársaság neve itt Budapesten nem ismeretlen, hiszen a Malév megszűnéséig a Hainan volt az egyetlen légitársaság, mely Budapestről Pekingbe repült. Anno még a légitársaságnak Budapest volt az első nemzetközi járata, de a Malév csődjét követően "viharos" sebességgel hagyta el Budapestet. Mostanra viszont már Prágában is jelen vannak, és most szeptembertől már Belgrádban is megjelennek.

A Hainan engedélykérelmet nyújtott be a kínai Polgári Légiközlekedésii Igazgatósághoz számolt be róla az EX-YU Aviation News oldala. Mely szerint a légitársaság jelenleg meglévő prágai járatát vinné tovább Belgrád felé hetente két alkalommal. A Hainan jelenleg heti négy járattal van jelen a cseh főváros repülőterén Airbus A330-300 típusú repülőgépeivel. Az oldal információi alapján a kínai légitársaság a téli menetrendi időszak alatt tartaná fenn ezen állapotot, ezt követően ha sikeres a belgrádi működés, akkor non-stop járatot indítanának a Szerb fővárosba. A repülőgépek a hétfői és pénteki napokon tennék meg a belgrádi kitérőt. Ezután a gépek ismét visszatérnének Prágába, ahonnan a prágai beszállítást követően Peking felé indulnának vissza. A Kína és Szerbia közötti légijárat megteremtéséért már régóta folytak a tárgyalások két ország politikai és gazdasági vezetői között. Korábban az Air Serbia neve is felmerült lehetséges üzemeltetőként, de végül ez nem történt meg (egy géppel nehezen is ment volna).

A Hainan 2012-ben vonult ki nagy gyorsasággal a magyar piacról, a Malév csődjének következményeként. A légitársaságnak a Malév fő partnere volt. A Malév megszűnésével a Hainan elesett a ráhordó járatoknak köszönhető átszálló utasoktól, így nem volt már gazdaságos üzemeltetni a járatokat. A légitársaság budapesti szálai egészen 2004-ig nyúlnak vissza, amikor Boeing 767-es repülőgépével első alkalommal teljesített interkontinentális járatot Budapestre. A Hainan mára már a világ egyik legnagyobb, ötcsillagos minősítéssel rendelkező, magas minőséget kínáló légitársaság lett.

Budapest le van maradva!

A többször hangoztatott keleti nyitás a légiközlekedésben nálunk valahogy eddig nem jön össze. Ennek lehet egyik oka a Budapest központú légitársaság hiánya is, hiszen például a Cseheknél e a téren nagy sikereket értek el. Míg Prágában jelenleg már három kínai légitársaság is üzemeltet járatokat, Varsóba pedig a LOT meglévő pekingi járata mellett az Air China is közvetlen járattal van jelen, addig Budapesten az immár két éve üzemelő Air China járat még mindig Minszkben szakítja meg az útját Budapest felé, holott ez utazási idő többletet eredményez, és rontja a járat versenyképességét. A KSH tavalyi adatai azt mutatják, hogy a gépek töltöttségei jónak mondhatóak, általában 70% felettiek. Ezen felül a gép gyomrában utazó belly cargo is szépen teljesít, emiatt Budapest már rég megérett a közvetlen, non-stop pekingi járatra.

Peking mellett azonban célszerű lenne Shanghaj városával is mihamarabb közvetlen légikapcsolatot létesíteni, ami leginkább a cargo forgalom területére hatna rendkívül pozitívan. A város egyike azon útvonalaknak melyekre magas utaspotenciállal rendelkeznek, de nincs légitársaság aki repülné azt. Ez változhat akár jövőre is, hiszen az elmúlt hetekben a Magyar Kormány kínai látogatásáról szóló sajtóközleményből derült ki, hogy tárgyalások folynak egy Shanghaj és Budapest között közlekedő légijárat megteremtéséről (korábban a turizmusért felelő kormánybiztos folyatott tárgyalásokat a China Eastern Airlines vezetőivel cikk itt). Emellett pedig cél módosítani a két ország közötti légügyi megállapodást, hogy több kínai városból is üzemelhessen majd légi járat Magyarországra. 

A China Southern Budapestre szeretne jönni

Minden esetre a tervezett Shanghaj járat mellett a külföldi sajtóban is megjelent számtalan utalás arra vonatkozóan, hogy a China Southern Airlines is szeretne a fővárosba indítani járatokat a Kína nyugati tartományában található Ürümcsi városából.

Fénykép: TheDesignAir

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!