Budapest-Luxemburg: a hét kiszolgálatlan útvonala az anna.aero oldalán

f933bcaa3d7afc32d04d63e782d6a30f.jpeg

Budapest-New York és Budapest-Valencia után újabb útvonal került fel a légiközlekedési statisztikákkal foglalkozó anna.aero oldalára a Budapest-Luxemburg útvonal személyében a hét kiszolgálatlan útvonal kategóriájának nyerteseként (Unserved Route of the Week). Lehet nem is kell sokat várnia arra, hogy egyből legyen egy közvetlen járat?

Az elmúlt évben közel 35 ezren kerestek rá a Budapest-Luxemburg közötti légi járatra a világ legnagyobb repülőjegykereső oldalán a Skyscanner-en. "Budapest egyike azon nagyon népszerű és napjainkban divatos fővárosoknak, amelyek hiányoznak a térképünkön" - mondta Johan Vanneste a Luxembourg Airport vezérigazgatója. Az anna.aero oldala azt javasolja, hogy a Wizz Air vagy Luxemburg nemzeti légitársasága a Luxair szolgálhatná ki az útvonalat. Bár más üzemeltetőt rajtuk kívül nem is lehetne találni, de még a Ryanair neve is szóba kerülhet ez ügyben, hiszen néhány útvonallal azért ő is jelen van, míg a Wizz Air egy új légitársaság lenne a repülőtéren.

A Luxemburgba Budapestről vagy onnan Budapestre utazók az elmúlt évben München (25%), Amszterdam ( 22%) és Frankfurt (19%) repülőterét használták átszálló repülőtérként. Ezen kívül további 14 különböző csatlakozást biztosító repülőteret használtak az utazók a két város között. Tehát jelenleg a Lufthansa és a KLM csatlakozó járatai azok melyet a legtöbb utas vesz igénybe a két város közötti utazáshoz a közvetlen járat hiánya miatt. Mindemellett sokan a közeli Brüsszel-Charleroi repülőtér low-cost járatait is használják luxemburgi utazásukhoz.

urotw-1.pngA fenti ábrán jól látszik, hogy az idei évben nagyon megugrott a két város közötti járatokra való rákeresés, valamint az is, hogy nagyobb a kereslet a BUD-LUX útvonalon, mint a LUX-BUD útvonalon. Ábra: anna.aero

A Luxair-el tárgyal a Budapest Airport

Korábban itt a blogon olvashattatok arról, hogy a budapesti repülőtér online kérdőívben kezdte el felmérni a luxemburgi magyarok körében az utazásai szokásaikat. Mindezt azért, hogy felmérje a piaci igényeket és statisztikai adatokkal alátámasztott tényeket tudjon felmutatni a Luxair légitársasággal folytatott tárgyalások során, mely ha sikerrel végződik, akkor 2018-ra Budapest városának neve is ott szerepelhet a légitársaság járathálózatának térképén.

A Luxair jelenleg 54 útvonalon van jelen a luxemburgi repülőtéren. A légitársaság adja a repülőtér összes ülőhely kapacitásának a 54%-át. A Luxair teljes jogú tagja a Lufthansa Miles & More törzsutas programjának, így a légitársaság járatain is gyűjthetjük a mérföldeket.

A Luxair légitársaság a V4 régióban egyedüliként Prágában van jelen szezonális járatokkal, míg Bécsbe egész évben repülnek.

Luxemburg a TOP9-ben is benne van

A hatodik helyen áll, közvetlenül Los Angeles után, és a nemrég bejelentett Szentpétervár városa előtt a kiszolgálatlan útvonalak budapesti toplistáján.

1. New York
2. Szöul
3. Shanghaj
4. Bangkok
5. Los Angeles
6. Luxemburg
7. Szentpétervár
8. Toulouse
9. Bordeaux

Budapest és Luxemburg között jelenleg egyetlen közvetlen légi kapcsolat létezik, mégpedig a luxemburgi székhelyű Cargolux cargo légitársaság budapesti járatainak köszönhetően.

Forrás: anna.aero

Fénykép: Haiku Deck

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!