Egy újabb erőteljes évkezdés a Budapest Airportnál

Magas arányban emelkedett az utas és a légiáru forgalom januárban

10345923_9fc3c43e4063cf22183b5d5715d092f7_wm.jpg

Az erőteljes év végi növekedés 2017. első hónapjában is folytatódott a budapesti Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren. A növekedés üteme, még a tavaly elért eredményeknél is nagyobb volt. A repülőtér idei éves utasforgalma ismét 1 millió fővel növekedhet, így a 12 milliós határ elérésére reális esély mutatkozik, ami már a repülőtér jelenlegi kapacitásait is felülmúlhatja. Ezért az üzemeltető Budapest Airport már most az év elején számtalan beruházás megvalósítását indította el, hogy a legforgalmasabb nyári hónapokban mérsékelje a terminálokon tapasztalható zsúfoltságot.

Januárban összesen 818.806 fő fordult meg a repülőtér termináljain, ez +17%-al volt több, mint 2016-ban (akkor 701.869 fő volt, és +12,1%-os növekedés). Így az idén januárban mért adat a tavalyihoz képest, még nagyobb növekedést mutat.

jan207.PNG

Kik a motorjai a további növekedésnek?

Az idei évben is számtalan új járat indul, melyből a legtöbb low-cost útvonal lesz. Eddig összesen 12 db új járat várható, melyek közül a legtöbbet a Wizz Air fogja elindítani (szám szerint 9-et). Emellett 3 új légitársaság is érkezni fog Budapestre: az angol Flybe (London-Southend), az ukrán UIA-Ukraine International Airlines (még hivatalosan nem bejelentett, Kijev-Boryspil), és visszatérőként a TAP Portugal (Lisszabon). Visszatérnek továbbá a szezonális járatok is. E között található az idén már emelt járatszámmal közlekedő Air Canada Rouge (Torontó-Pearson), valamint a spanyol Iberia (Madrid Barajas) légitársaság. További opcióként pedig elképzelhető az Asiana Airlines charter járatainak a visszatérése is Budapest és Szöul között.

A légiáru szektor növekedése továbbra is töretlen Budapesten

Januárban 9376 tonna légiárut kezelt a Budapest Airport, ami +37,6%-al haladta meg a 2016-ban mért számadatot. Míg a világ más országaiban jóval kisebb a növekedés e szektorban, addig Budapest az elmúlt egy év során erőteljesen tudta növelni cargo kapacitásait. A növekedést serkentheti az idén átadásra kerülő DHL, valamint TNT új logisztikai központjai, valamint a repülőtéri Cargo City elnevezésű projekt megvalósulása a BUD2020 fejlesztési program részeként.

Gépmozgások számában is sikerül hónapról-hónapra jobb eredményeket elérni

A fel és leszállások száma a tavalyi évhez képest +7,7%-al növekedett 7153 db-ra.

A régió más repülőterei

Varsó-Chopin: 962.700 fő, +30%-os növekedés

Bécs: 1,8 millió fő, +10,8%-os növekedés

Pozsony: 98.716 fő, +1%-os növekedés

 

Forrás: CAPA

Fénykép: MTI-Index

 

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!