A B terminál check-in részének a bővítése is elkezdődött

20160714budapest-airport-checkin-pultok.jpg

Megkezdődött az új check-in pultok kiépítése a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B Terminálján. A beruházásnak köszönhetően 10 db új check-in pulttal bővül a 2B Terminálon a légitársaságok számára a beszállító kapacitás. A beruházás valamelyest csökkentheti a nyári időszakban keletkező zsúfoltságot. Azonban ha az utasforgalom továbbra is dinamikusan növekszik, mint idén januárban, akkor szükségessé válik egy új utasfelvételi csarnok/terminál megépítése. E beruházással a Budapest Airoprt is számol a BUD2020 elnevezésű programjában. 

Megkezdődött az építkezés előtti bontás a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B Termináljának indulási szintjén. Mindebből az utasok azonban vajmi keveset tapasztalnak – az építkezés területét hermetikusan lezárták a gipszkarton falak, így az utasforgalmi területen nem tapasztalható az építkezésekkel óhatatlanul együtt járó por. Az építkezésről legfeljebb a terminál indulási szintjén, a parkolóban álló konténerek árulkodnak. Egy szellemes építészeti megoldásnak köszönhetően nem lesz szükség új poggyásztovábbító szalag kiépítésére, hiszen az új pultokról a régiek mögött kialakításra kerülő új területen indíthatóak majd a poggyászok.

16665525_10154959565312829_49236522176778323_o.jpg

Ha minden igaz ezen pultok mögött nyáron már utasok várakozhatnak

A tíz új check-in pulthoz tartozó ún. várakozási szektort a korábbi irodák és pihenő helyiségek területének elbontásával hozzák létre, ezek a létesítmények a terminál egyéb területeire költöznek át. Az új elrendezésnek köszönhetően a repülőtér kényelmes működtetéséhez szükséges induló utasforgalmi rész további 420 négyzetméterrel bővül.

Új koncepciós, és nagyobb Duty Free kerül kialakításra a 2B Terminálon

Az építkezéssel egy időben megváltozik a nem-Schengeni forgalmat kiszolgáló 2B Terminál tranzitzónája is. Itt kibővül az útlevél ellenőrző fülkék mögött található Duty Free üzlet (átsétálós (Skycourthoz hasonló), azaz walk-through rendszerűre építik), emiatt az utasok számára az átalakítás idején célszerű a központi duty free-ben vásárolni még az útlevél ellenőrzés előtt. Megújulnak a szuvenír- és újságosstandok, átépül az itt található étterem és a pénzváltó is. Mindezek az átalakítások még a nyári utasforgalmi csúcs előtt befejeződnek, akárcsak az 1. futópálya 13L végén lévő mintegy 800 méteres betonszakasz cseréje is.

A 2B terminál utasforgalma bővül a leggyorsabban

Az elmúlt évek során számtalan új non-shengeni járat indult Budapestről. A növekvő tendencia tovább folytatódik, hiszen idén két új légitársaság is érkezik a non-schengeni oldalra, az angol Flybe és az ukrán UIA (+még nem tudható, csak sejthető az Asiana). A check-in pultok bővítése hozzájárulhat, hogy a 2018-ban érkező új hosszútávú járatok kiszolgálása is gyorsan, és kényelmesen történjen.

 „Az új check-in pultok megépítésével tovább növelhetjük az utas kiszolgálás színvonalát és kapacitásait, a Budapestről induló járatokon utazók gyorsabban adhatják fel poggyászaikat és kaphatják kézhez a beszállókártyát.” – hangsúlyozta Huszka Péter, a Budapest Airport forgalmi igazgatója. Azt is elmondta: „Az elmúlt években különösen gyorsan bővült a forgalom a 2B Terminálon a nem-Schengeni desztinációkra, így a tavaly a 2A-n átadott 7 új check-in pult mellett a mostani tízzel a nyári menetrendben olajozottabban haladhat az utasfelvétel, növekszik a komfort az indulás előtt és lehetőség nyílik esetleges további desztinációk zökkenőmentes kiszolgálására.”

Fénykép: Budapest Airport

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!