Budapest a 3. lett a régió repülőterei között

visegradoforgalma2016.png

Utasforgalomban. Prága, és Varsó-Chopin repülőtereit idén sem sikerült megelőzni, azonban lemaradásunkból sikerül lefaragni évről-évre, viszont e két repülőtér sokkal gyorsabb növekedhet az elkövetkező években (több új járat/légitársaság/útvonal, nemzeti légitársaság megléte,hosszútávú útvonalak magas száma, átszállóforgalom). Lemaradásunkat növelheti a budapesti repülőtér infrastruktúrájának lassú fejlődése is.

Az idei év ismét rekordforgalmat hozott a Budapest Airport számára, hiszen egy utassal lemaradva az éves utasforgalom elérte a 11 millió 442 ezer főt, ami 11,1%-al múlta felül a 2015-ben regisztrált adatot. A repülőtér már második éve tudja az előző évhez képest egymillió főnél többel megnövelni az éves utasszámát. Ezzel a Visegrádi országok között utasforgalom alapján Budapest repülőtere továbbra is a 3. helyen áll, csak Pozsony reptérét előzi meg. Az európai ranglistán pedig most éppen a 49. helyet foglalja el. Az idei évre vonatkozóan még nem jelent meg várható utasforgalmi előrejelzés, de ha a tavalyi szinten marad a növekedés üteme a repülőtér forgalma megdöntheti a 12,5 milliós határt. Bár egyelőre az idei év nem sok újdonságot hoz, inkább elvett (SAS, Transat, Bulgaria Air). A legtöbb új járatot a Wizz Air fogja elindítani az év során, köztük a nyugat-balkáni útvonalakat is. Új légitársaságként érkezik Londonból a Flybe, valamint heti hét járattal nagy visszatérőként újraindulnak a TAP Portugal Lisszabonba közlekedő járatai. Továbbá kormányzati szinten szóba került, hogy minden esélye megvan a tavaly első alkalommal elindított Budapest-Szöul légi járat újraindulásának, vélhetően ismét az Asiana Airlines színeiben. Arról hogy e járat ismét charterként térne vissza, vagy menetrendszerint egyelőre nincs információ, de várhatóan marad a charter üzemforma, és 2018-ban, mint az ahogy az a múlt héten egy interjúban elhangzott indulhat el új hosszútávú ázsiai járat, melynek egyik desztinációja, akár Szöul városa is lehet.

Idén a repülőtér teljesítőképességének a határait érheti el

A budapesti repülőtér jelenleg évi 11,5-12 millió utas fogadására képes. Az új móló épülettel, és a kapacitásnövelő beruházásokkal ez a szám 15-16 millióra nőhet. Idén a Budapest Airport a B terminál utasforgalmi oldalán további 10 db új check-in pulttal bővíti kapacitásait. A jelenlegi hírek alapján egy újabb utasforgalmi terminál épület tervezése 2019-nél előbb nem kezdődhet el.

Prága

Első helyen áll utasforgalomban a régióban. Idén több mint 13 millió utast szolgált ki a repülőtér, 8,7%-al többet mint tavaly. Az elmúlt évekhez képest Prága utasforgalma idén sokkal nagyobb mértékben nőtt. Prága a legforgalmasabb európai repülőterek rangsorában a 38. helyen áll. A reptér a sikeres évét nagyban köszönheti annak, hogy a régió legnagyobb ázsiai "elosztó" központjának is számít, hiszen a  Kelet-Közép-európai régióban Prága rendelkezik a legtöbb menetrendszerinti közvetlen ázsiai járattal (Korean Air-Szöul, Hainan Airlines-Peking, China Eastern-Shanghaj, Sichuan Airlines-Csengtu). Csak az idei évben két új kínai fuvarozót sikerült megnyernie a repülőtérnek.

Varsó-Chopin

Varsó fő repülőterének a 2016-os év során a legnagyobb növekedést sikerült generálnia a régióban, viszont így is Prága mögött maradt. A repülőtér utasforgalma 12.836.510 fő volt, ami 14,5%-al haladta meg a 2015-ös év során mért adatot. A növekedés fő motorja a Lengyel nemzeti légitársaság a LOT, mely újra erőre kapott, és sorra indítja új járatait. De a LOT mellett a low-cost Wizz Air is erőteljesen növeli Varsói jelenlétét új járatinak köszönhetően. A LOT idén Kelet-Közép-Európában elsőként teremt közvetlen légi kapcsolatot Los-Angeles városával, továbbá növeli járatszámait az ázsiai útvonalain, és újraindítja korábban szüneteltetett járatait is. Varsó-Chopin repülőtere a 40. helyen áll az európai ranglistán.

Pozsony

A kis forgalmú repülőtér is rekordot döntött az idei év során, hiszen 12,3%-al tudta növelni utasforgalmát, így az elérte a 1.756.808 főt. A repülőtéren a legtöbb járatot a Ryanair indítja, viszont az idei év során már a Wizz Air is "megvetette" lábát Pozsonyba. A Wizz Air az idén eddig 3 új járatot jelentett be.

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!