Ismét "kivonult" Ferihegyről a SAS

sas-slide3.jpgPár éves működést követően ismét beszüntette budapesti menetrendszerinti járatát a SAS-Scandinavian Airlines. A légitársaság utolsó járata 2017. január 8-án hagyta el Budapestet. A SAS budapesti járatának felfüggesztésének hírét a légitársaság is megerősítette.

A SAS 2013. tavaszán tért vissza több év kihagyást követően ismét Budapestre, és heti 9 járatot indított Koppenhága, valamint Oslo városába. Akkor a légitársaság egy hatalmas piaci offenzíva keretében érkezett vissza magyar piacra. Korábban az SAS 2006-ig működtette a Budapest-Koppenhága, illetve 2009-ig a Budapest Stockholm járatot. A koppenhágai, valamint az oslói járat nem üzemelt sokáig, viszont 2015. március 29-től elindult a Stockholm-Arlanda járat hetente 4 alkalommal, ami idén januárban még két alkalommal (5-én, és 8-án) közlekedett a légitársaság Boeing 737-600 típusú repülőgépével. Ezt követően a közvetlen járat eltűnt a menetrendből.

A járat ügyében a légitársaságot is sikerült elérni, ahol a budapesti járat jövőjére vonatkozó kérdésemre a következő válasz érkezett:

"We are currently (as of January 8th) not offering direct flights between Stocholm and Budapest. We don’t have a current plan to start flying again, but continuously evaluate our route network and destinations."

Tehát a SAS-nál jelenleg nincs tervben, hogy belátható időn belül újrainduljon a járat, viszont folyamatosan értékelik útvonalhálózatuk, és célállomásaik fejlesztését. Tehát nem elképzelhetetlen, hogy egy kis szünetet követően ismét landolhat Budapesten SAS festésű repülőgép. A járatbeszüntetésének indokát viszont nem közölte a társaság.

Erős konkurensnek bizonyult a Norwegian Air Shuttle

A norvég low-cost légitársaság a SAS által repült összes útvonalon (Oslo, Koppenhága, Stockholm-Arlanda) jelen volt járataival, így erős konkurensnek bizonyulhatott a skandináv légitársaság számára. A Norwegian mellett a Ryanair van jelen a SAS korábbi Koppenhágai útvonalán.

Ahogy említettem Stockholm-Arlanda repülőtere továbbra is közvetlenül elérhető marad a Norwegian Air budapesti járatainak köszönhetően. A légitársaság február végéig hetente 3, majd február utolsó hetétől kezdődően hetente 4, március végétől pedig már hetente 5 járatot fog kínálni.

Rövid időn belül a SAS a második légitársaság, aki kiesik a Budapest Airport légitársaságai közül. Nemrég a Bulgaria Air mondott nemet budapesti járatának újraindítására.

Forrás: SAS / Budapest Airport Fénykép: Anna.aero-Budapest Airport

További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!