Ezeket a légi járatokat követték a legtöbben 2016-ban

Érdekes adatokat közölt a világ legnagyobb valós idejű légijárműkövetésre szakosodott svéd flightradar24.com oldal, mely listát állított össze az elmúlt 12 hónap alapján melyik hónapban, melyik légi járatot követték a legtöbben nyomon. A TOP 12-es alapján összességében a legtöbb embert az AN-225 Mrija - a világ jelenlegi legnagyobb repülőgépének Ausztráliába történő látogatása, valamint Ferenc Pápa repülése szegezett a képernyő elé, hiszen a gép útvonalát több száz ezer ember követte végig online.

Január:

gallery-large-04.jpg

A Boeing  737-es család legújabb tagjának a N8701Q lajstromjelű Boeing 737-8 MAX repülőgépnek első teszt repülését követték nyomon januárban a legtöbben. A repülőgép várhatóan 2017 végén már forgalomba is állhat az első üzemeltetőjének számító Southwest Airlines flottájában.

Február:

275608.jpg

A hónapban az Iron Maiden Ed Force One-nak nevezett 747-es turné repülőgépének Cardiff városába történő repülésére voltak a legtöbben kíváncsiak. A zenekar az Air Atlanta Icelandic, speciális Iron Maiden festésű 13 éves Boeing 747-400-as típusú repülőgépével indult Book of Souls elnevezésű világ körüli turnéjára.

Március:

egypt-hijacked-plane-3.jpg

Rendkívüli eseménynek indult, majd "szerelmi komédia" lett az EgyptAir 181-es járatának eltérítése, mely során a légitársaság Alexandriából Kairóba tartó A320-as repülőgépe a ciprusi Lárnaka repülőtéren szállt le. Sajnos a légitársaság idén többször is felkerült a listára későbbi súlyosabb eseménye miatt.

Április:

nt_airplane_background_1200_630.jpg

Solar Impulse napelemes repülőgép Csendes-óceáni átrepülése érdekelte leginkább az embereket, mely a legveszélyesebb szakasznak számított a gép világ körüli útja során.

Május:

an225.jpg

An-225 Mrija hosszú ausztráli útjára voltak a legtöbben kíváncsiak, hiszen 11 repülőteret érintett 14 nap alatt a repülőgép óriás. Rakománya között szerepelt 250 tonnás áramfejlesztő generátor is melyet Prágából szállított  Perth városába.

Június:

image_1.jpg

Érdekes módon a szomszéd országunk nemzeti légitársasága, név szerint az Air Serbia legelső New York-ba tartó hosszútávú járatára voltak a legtöbben kíváncsiak. A volt JAT jogutódja 24 év után indította újra Egyesült Államokba közlekedő járatát, mely esemény mérföldkőnek számít a Balkán légiközlekedésének történetében, hiszen az Air Serbia légitársaságon kívül, más balkáni légitársaság nem rendelkezik hosszútávú járatokkal.

Július:

lot87.jpg

Ferenc pápa Krakkóból Rómába történő repülését közel 135 ezren követték élőben, a visszanézések száma alapján pedig ezen a LOT 787-800-as típusú repülőgépével teljesített LOT7234 VIP járat lett az év legnézettebb repülése, hiszen 530-ezerszer nézték vissza.

Augusztus:

britishairways_21686541483863_thumb.jpg

Az Olimpia hónapjában mi más lehetett a legnézettebb, mint a brit olimpikonok Aranygépének hazaérkezése Londonba.

Szeptember:

br191.jpg

A tajvani EVA Air 191-es járatának tájfunnal való megküzdése volt a legérdekesebb az online közönség számára, amikor is a Tokióból Tajpejbe tartó A330-300 típusú repülőgép kapitánya háromszori próbálkozásra sem tudta a repülőgépet lerakni, így végül Hong Kong repülőterén landolt biztonságosan.

Október:

drone.jpg

A NASA RQ–4 Global Hawk pilóta nélküli felderítő repülőgépének/ drónjának a Matthew hurrikán által érintett területen történő adatgyűjtő repülése keltett fel leginkább a repülés fanatikusok figyelmét.

November:

a350-1000_first_flight_take_off_2016-11-25-10-08-26.jpg

Az Airbus legújabb Airbus A350-1000-es típusú repülőgépnek első teszt repülését követték a legtöbben nyomon. Az első példány várhatóan a jövő év vége során állhat forgalomba a Qatar Airways színeiben.

December:

lamia-crash-680x365_c.jpg

Az év legutolsó napjáig, ha nem történik semmi rendkívüli (ne is történjen) a decemberben a legtöbb embert a LMI2933 járatszámú, bolíviai LAMIA légitársaság Avro RJ85 repülőgépének szörnyű balesete érdekelt. A lezuhant repülőgép a brazil Chapecoense focicsapatot szállította a kolumbiai Medellín városa felé, amikor vélhetően kifogyott az üzemanyaga, és lezuhant.

Forrás: blog.flightradar24 / bangaloreaviation

Képek: Boeing / fr24.com / planetrock / independent / solarimpulse / airserbia / britishairways / NASA / Airbus / airwaysmag

 

További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!