Budapesti járat indítását mérlegeli a Thai Air Asia X légitársaság!

airxasia.jpg

A malajziai Air Asia fapados légitársaság leányvállalataként működő, hosszútávú járatokra specializálódott Thai Air Asia X légitársaságnál felmerült, hogy a 2017-es év során  menetrendszerinti közvetlen járatokat indítanának Kelet-Közép-Európa nagyvárosaiba, köztük Budapestre is.

A légitársaság ezen járatindítása tovább növelhetné a társaság központi repülőterének számító Bangkoki Don Mueang repülőtér HUB szerepét. Mr Tassapon Bijleveld a CAPA légiközlekedési portál kérdésére válaszolva elmondta, hogy Budapest, Varsó, valamint Prága városába a jövő év során történő járatindítási tervek jelenleg is elbírálás alatt vannak. Ami akár azt is jelentheti, hogy hamarosan már Magyarországról is közvetlen járattal utazhatunk Bangkokba, vagy akár más Air Asia úti célokra egyetlen bangkoki átszállással. A járatindítás tényét erősítheti, hogy Kelet-Európában jelen van egy nagy, de kielégítetlen kereslet a közvetlen thaiföldi repülő járatok iránt, ezt  Mr Tassapon is hangoztatta az interjúban.

A menetrendszerinti bangkoki járat elindítása hatalmas piaci potenciált,és számtalan lehetőséget rejt magában. Mert nem csak a Kelet-európai nyaralók számára segítené a könnyebb eljutás a kedvelt thai nyaralóhelyeikre, hanem csatlakozási lehetőséget is kínálna Bangkokon keresztül más Air Asia, vagy Air Asia X járatokra is. Jelenleg a lengyel LOT légitársaság repül Kelet-Közép-Európából egyedüliként Bangkok városába, azonban e járatok csak charter járatként üzemelnek.

Bijleveld

Útóljára a Malév idejében volt közvetlen bangkoki járat Budapestről!

A Malév egészen pontosan 2008. március végéig repülte a légitársaság Boeing 767-es szélestörzsű repülőgépeivel az útvonalat.  1996 és 2001 között menetrendszerint, majd 2001 és 2005 között charter Malév járatok közlekedtek a thai fővárosba. 2005. december 2-től 2008-ig a magas kereslet végett ismét újraindultak a menetrendszerinti járatok hetente 3 alkalommal.

A TOP10-es listán szerepel Bangkok neve!

A bangkoki útvonal egy fontos útvonal a Budapest Airport számára, ezt mutatja az a statisztikai adatsor is miszerint ezen útvonal a negyedik helyet foglalja el a kiszolgálatlan budapesti útvonalak között a Budapest Airport TOP10-es listáján. Budapesthez legközelebb, és leggyorsabban Bécs városából érhető el Bangkok másik, a központi repülőtérnek számító Suvarnabhumi nemzetközi repülőtér. Ide Bécsből 2 légitársaság is kínál közvetlen járatot: Austrian Airlines, és a tajvani EVA Air légitársaság.

2012-ben, még Kulala Lumpurba repült volna Budapestről az Air Asia X!

Air Asia X 2012-es expanziós tervei között egy Budapest-Kulala Lumpur járat indítása is szerepelt, melyből sajnos nem lett semmi.

Milyen légitársaság a Thai Air Asia X?

A Thai Air Asia X low-cost (fapados), hosszútávú utakra specializálódott légitársaságot 2014-ben alapították. A légitársaság az Air Asia 49%-os tulajdonában áll. Jelenleg 6 db szélestörzsű Airbus A330-300 típusú repülőgéppel rendelkeznek. Járataik megfordulnak Japán, Dél-Korea, Kína, Irán, és Omán nagyvárosaiban.

 

Ne feledd továbbra is tart a blog nyereményjátéka, melyről bővebben itt olvashatsz!!! Játssz te is!

Friss hírek, érdekes videók és információk a BUDflyer Facebook oldalán is! Likeold és oszd meg másokkal is! Kövess Twitteren is: BUDflyerblog

 

Kép: AirLive.net

Forrás: 24.hu / CAPA / Wikipedia

 

 

 

Bijleveld