A Qatar Airways indíthatna Budapestről amerikai járatokat?

102016102259519709375340.jpg

A héten Dohában légiközlekedési megállapodást írt alá Jassim Seif Ahmed al-Sulaiti Qatar közlekedési és hírközlési minsztere, és Dr. Pana Petra Külgazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár.

A találkozó során megvitatták a két ország közötti kétoldalú kapcsolatokat közlekedés, légiközlekedés, valamint az ezen területeket érintő kommunikációs eszközökkel kapcsolatos fejlesztési lehetőségeket. A találkozót követően kétoldalú légiközlekedési megállapodás került aláírásra, mely lehetővé teszi tetszőleges számú személy, vagy teherszállító járat közlekedését a két ország között.

A megállapodás továbbá lehetőséget nyújt az úgynevezett ötödik szabadság jog kihasználására is. Ennek értelmében lehetőség nyílhat a Qatar Airways számára a Dohából induló, de Budapesten útját megszakító hosszútávú járatok indítására is olyan város felé is, mint például New York, mely jelenleg a legfontosabb kihasználatlan útvonala a budapesti repülőtérnek.

A megállapodás aláírásánál jelen volt a katari polgári légiközlekedési hatóság elnöke Abdullah bin Nasser Turki al-Subaey, és a katari magyar nagykövet Dr. Eltér István.

Eddig az Emirates neve merült fel az ötödik szabadságjoggal kapcsolatban!

Még idén márciusban írta meg az amerikai Bloomberg News, hogy az Emirates a már meglévő Dubaj-Milánó-New York JFK járatához hasonlóan Dubaj-Budapest-New York JFK között közlekedő menetrendszerinti járatokat indítana. A napi.hu értesülése szerint a "a magyar kormány hónapok óta lobbizik azért, hogy az Emirates  Dubajból induló New York-i járata álljon meg Budapesten. Úgy tudjuk, ez a lehetőség az Egyesült Arab Emirátusok számára is kedvező lenne, hiszen ha így hozzájutnának a Malév egykori berepülési engedélyéhez, akkor eggyel nőne a Dubaj-New York járatok száma."

Az Emirates az úgynevezett ötödik szabadságjogot használná ki a járat elindításához, melynek feltétele, hogy az amerikai szállítási minisztérium engedélyezze a járatot. A gépek így budapesti leszállást követően tovább indulhatnának New York városába.

Ne feledd továbbra is tart a blog nyereményjátéka, melyről bővebben itt olvashatsz!!! Játssz te is!

Friss hírek, érdekes videók és információk a BUDflyer Facebook oldalán is! Likeold és oszd meg másokkal is! Kövess Twitteren is: BUDflyerblog

Forrás: gulf-times