Algír-Budapest: közvetlen légikapcsolat a régióban elsőként!

24 év után ismét Budapesten az Air Algerie

14348788_1512497388777251_1567760210_n.jpg

A mai napon a Budapest Airport desztinációs listája egy új különleges afrikai célállomással bővült, mivel az Air Algerie elindította új budapesti járatát. A járat fogadása, és köszöntése ünnepélyes keretek között zajlott. A járattal több algériai miniszter, és vezető tisztségviselő is érkezett országunkba. Az első járatot a légitársaság Boeing 737-800 típusú repülőgépe teljesítette, a későbbiekben ezen típus, valamint Boeing 737-600-as repülőgépek is meg fognak fordulni Ferihegyen.

A májusi járatbejelentést követően a mai napon elindította első Közép-Kelet-európai járatát Algír, és Budapest városa között Algéria nemzeti légitársasága az Air Algerie. A járat különlegessége egyrészt, hogy Budapesthez legközelebb csak Bécs légikikötője rendelkezik közvetlen Algír járattal, amit szintén az Air Algerie repül, emiatt a régiónkban jelenleg a Budapest Airport az egyedüli repülőtér, ahonnan közvetlenül eljuthatunk Algériába. Másrészt az új járatnak köszönhetően egy újabb afrikai légitársaság érkezett Ferihegyre hosszú idő után. Reméljük hamarosan több is követi, erről bővebben itt olvashatsz.

14248898_1512497398777250_1092177984_n.jpg

A locsolásos köszöntés, már hagyomány

Az Air Algerie gépei már nem számítanak ismeretlen vendégnek a budapesti betonon, mivel a légitársaság 24 évvel ezelőtt repülte az útvonalat, de nem közvetlenül. A repülőgépek akkor Belgrádban is leszálltak. Az Algerie számtalan belföldi, nemzetközi, és afrikai útvonallal is rendelkezik. Olyan városokba is kínál járatokat, mint például: Casablanca, Dakar, Bamako, Tripoli, Tunis, Peking, és Montreal.

Ünnepélyes fogadás várta a repülőgépet

14341408_1512497285443928_378654046_n.jpg

Az ünnepélyes járatnyitó eseményen részt vett többek között Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Őexcellenciája Abdelkader Dehendi, az Algériai Népi Demokratikus Köztársaság magyarországi nagykövete, Boudjema Talai, az Algériai Népi Demokratikus Köztársaság közlekedési minisztere, Abdelwahab Nouri, az Algériai Népi Demokratikus Köztársaság turisztikai minisztere, és  Mohamed Abdou Bouderbala, az Air Algerie légitársaság vezérigazgatója. A repülőgéppel számos magas rangú miniszter is érkezett, akik a mai napon Budapest városával is megismerkedhetnek.

A járatot teljesítő személyzet a hagyományos vízsugaras köszöntést követően az Algír, valamint a Magyar zászlót lengetve integettek a pilótafülkéből. Az ezt követő sajtókonferenciának az egyes terminál régi utascsarnoka adott otthont. A konferencián felszólalt többek között a Budapest Airport, és az Algír légitársaság vezérigazgatója is.

Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója beszédében kiemelte, hogy az új Algír járat tekintélyét emeli, hogy régióban elsőként Budapest városába indította el közvetlen járatát az Air Algerie. A tavalyi évben közel 4 ezer utas utazott a két ország között. A légitársaságot újból üdvözölte, annak alkalmából, hogy útóljára 1992-ben járt Budapestre Air Algerie. Az Air Algerie üzleti, és szabadidős utasai élvezhetik a Budapest airport 3-szoros Skytrax díjas szolgáltatásait. Kiemelte továbbá az elkövetkező időszak főbb fejlesztéseit, melyek a BUD2020 programhoz kapcsolódnak.

Boudjema Talai, közlekedési miniszter beszéde elején köszönetet mondott mindazoknak, akik ezen járat elindításáért dolgoztak, majd kitért a két ország közötti szoros gazdasági, társadalmi kapcsolatra. Véleménye szerint az új járat szorosabb kapcsolatot teremt a gazdasági, turisztikai, és kulturális szinten a két ország között. Algéria HUB szerepe folyamatosan nő a régióban. Az elkövetkező években egyre fontosabb szerep jut a légiközlekedés infrastruktúrájának fejlesztésére is Algériában, mivel légiközlekedés nélkül nincs gazdasági növekedést. Cél a minőségi szolgáltatást nyújtani az utasok számára. Ezt segítik elő a különböző fejlesztések (reptér fejlesztések) a légiközlekedés terén Algériában. Így Algéria légiközlekedése is jobban meg fog felelni a nemzetközi sztenderdnek.

Őexcellenciája Abdelkader Dehendi, megtiszteltetésnek érezte, hogy jelen lehet azon eseményen, melyen szülőhazája légitársaságának első budapesti járatát köszöntik. Véleménye szerint új járat motor a gazdasági növekedésben, és a versenyképesség fenntartásában. A két ország között nagyon szoros történelmi kapcsolat áll fenn immár 54 éve. A diplomácia kapcsolatokban a mai nap pedig mérföldkőnek számít, mivel a barátság új szintre emelkedett. A járat hídfő az algériai, és magyar üzletemberek, turisták számára, hogy még jobb, és több partnerséget tudjanak kialakítani, valamint az országokat jobban megismerni. Algéria ma már stabilan müködő ország, ahol béke uralkodik. Bizakodom, hogy az új járat jó kihasználtsággal fog üzemelni, és ajánlom mindenkinek használja ki ezt a lehetőséget, akár turista, akár üzleti célból.

Mohamed Abdou Bouderbala, az Air Algerie légitársaság vezérigazgatója beszédében a járat múltját elevenítette fel, majd elmondta, hogy a most újranyitott járat jól illeszkedik a légitársaság növekedési pozíciójába, mivel kapcsolatot teremt Afrika, és Kelet-Közép Európa között. Az új budapesti járat a légitársaság 44. nemzetközi desztinációja. Az új járatnak köszönhetően szorosabb lehet a gazdasági, kereskedelmi, és turisztikai kapcsolatok a két ország között.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a járat fogadása után tartott sajtótájékoztatón emlékeztetett rá, hogy 2014 februárjában vetődött fel a közvetlen járat igénye. Hangsúlyozta, Algériával nem csak a politikai és gazdasági, hanem az emberek közötti közvetlen kapcsolat is kiemelkedő, Észak-Afrikában ebben az országban van az egyik legnagyobb magyar kötődésű diaszpóra. Az elmúlt évben 110 millió dollár volt a két ország közti forgalom, ezt szeretnék tovább növelni az új járat segítségével - mondta Szijjártó Péter.

Egész évben közlekedni fog!

Az Air Algerie új járatának köszönhetően így mostantól hetente 2 alkalommal (csütörtök, vasárnap) repülhetünk közvetlenül, átszállás nélkül Algéria fővárosába Algírba. A járatok AH2040 járatszámmal 9:00-kor szállnak fel Algírból, és 13:00-kor landolnak Budapesten, ahonnan 1 órás fordulóidő után AH2041-es járatszámmal 14:00-kor indulnak vissza Algírba. Az út a két város között nagyjából 3 órát vesz igénybe. A budapesti járatot a légitársaság keskenytörzsű Boeing 737-600 (101 férőhely), és 737-800-as (162 férőhely) típusú repülőgépei fogják repülni.

14365310_1512497292110594_864428410_n.jpg

A nyitójárat személyzete szívesen állt a kamerák elé

Az előzetes információk alapján az új járat csak a téli menetrendi időszak kezdetéig közlekedett volna Budapestre, azonban, elsőként itt a blogban értesülhettetek arról, hogy a légitársaság a téli menetrendi időszakban is meghagyja a heti kettő budapesti járatát. A légitársaság hazai képviseletét ellátó AVIAREPS megerősítette továbbá, hogy a járat egész évben közlekedni fog. Viszont a járatokra foglalni egyelőre csak március 23-ig lehet.

Magyar Levente a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára a jártnyitás bejelentésekor elmondta, hogy Algéria fontos piac az országunk számára, mivel magyar vállalkozók százai érdeklődnek az ottani lehetőségek iránt. Algéria olyan stratégiai partnere Magyarországnak, amellyel hosszú évek óta nagy erőfeszítéseket tesznek a kapcsolatok megerősítésére. Így ezen járat létrejötte tovább erősítheti a két ország kapcsolatát.

Mit kínál utasainak az Air Algerie?

14248899_1512497328777257_1898170569_n.jpg

a. Feladható poggyász: a légitársaság First, és Business utasai 40 kg-ig ingyen adhatják fel poggyászaikat, míg a turista osztályon ez a keret 30 kg.

b. Kézipoggyász: a keret itt maximum 10 kg További poggyász információt itt találsz!

c. Nemzetközi magazinok a fedélzeten

d. Étkezés: az utazás során ingyenes fedélzeti ellátás áll az utasok rendelkezésre

e. Ingyenes repülőtéri check-in (A légitársaság utasfelvétele Budapesten a B terminálon zajlik!)

Milyen látnivalók vannak Algériába?

Ha netán kedved kaptál az utazáshoz, akkor  fontos információkat, és hasznos tippeket találsz Algériáról az Utikritika oldalán!

Az országba történő beutazáshoz vízum szükséges, melynek költsége 60 Euro, és 30 napos tartózkodásra jogosít fel!

A légitársaság magyarországi képviseletét az AVIAREPS Magyarország Kft. látja el!

 

Ne feledd továbbra is tart a blog nyereményjátéka, melyről bővebben itt olvashatsz!!! Játssz te is!

Friss hírek, érdekes videók és információk a BUDflyer Facebook oldalán is! Likeold és oszd meg másokkal is! Kövess Twitteren is: BUDflyerblog