Visszatér Európába az AirAsia X!

Anno Budapestre is tervezett járatokat a légitársaság

A Maláj központú fapados hosszútávú útvonalakra specializálódott légitársaság a tervek szerint idén októbertől visszatér az európai piacra, a Kuala Lumpur – Isztambul Atatürk – Barcelona útvonalon közlekedő menetrendszerinti járataival.

Az AirAsia X a szintén Maláj AirAsia "testvér" légitársasága. Az AirAsia, Ázsia legnagyobb fapados légitársaságaként tevékenykedik. Az X testvér a tevékenységét 2007. november 2-án kezdte meg. A légitársaság különlegessége, hogy low-cost légitársaságként hosszútávú járatokat kínál az utasai számára.

A légitársaság 2012-ben vonult ki az európai piacról, amikor megszüntette londoni, és párizsi járatait. Indokként  a magas üzemanyagárakat, az adókat, és a gyenge utazási keresletet említették. Abban az időszakban még a légitársaság Airbus A340-300-as típusú repülőgépei teljesítették az európai járatokat. Egyes elemzők szerint a törlésnél közre játszhatott a nagy távolság megléte is, mivel kevesen voltak vélhetően hajlandók ekkora távolságot  egy low-cost légitársasággal lerepülni.

Eddig úgy lehetett tudni, hogy a londoni útvonalat fogják újra megnyitni

Tony Fernandes, a légitársaság társalapítója és igazgatója novemberben a közösségi médiában jelentette be, hogy, amint lehet újra elindulnak az AirAsiaX járatok London városába, mivel ez a legkeresettebb útvonal a visszajelzések alapján.

A most megjelent menetrendi frissítés azonban nem ezt mutatja, mivel a tervek szerint október 30-tól a Kuala Lumpur – Isztambul Atatürk – Barcelona útvonalon indulhatnak újra az európai járatok. Ezen járatra viszont még foglalni nem lehet!

2010-ben Budapest neve is felkerült az AirAsiaX célállomásai közé!

Prága, Moszkva városa mellett 2010-ben Budapest neve is szerepelt a légitársaság 2012-es európai célállomásai között. A járatok elindítását akkor a légitársaság az új A330-as gépek beszerzéséhez kötötte.

"Semmi esetre sem fogom módosítani tervünket, hogy járatokat indítsunk Oroszországba, Magyarországra és a Cseh Köztársaságba” – jelentette ki Tony Fernandes, a társaság vezérigazgatója. Az igazgató az AirAsia X új-zélandi Christchurchbe induló első járatának avatása alkalmából vázolta fel akkoriban a vállalata terjeszkedési terveit.

Az AirAsiaX flottája jelenleg 23 db Airbus A330-300 típusú repülőgépből áll, melyek 377 utas szállítását teszik lehetővé. A légitársaság terjeszkedését segíti elő a 66 db-os Airbus A330-900neo, valamint a 10 db-os szintén Airbus A350-900 típusú repülőgép rendelése. Ezen gépek első példányai legkorábban 2018-ban repülhetnek a légitársaság színeiben.

Friss hírek, érdekes videók és információk a BUDflyer Facebook oldalán is! Likeold és oszd meg másokkal is!

 

Forrás: HVG / wikipedia /routesonline / aviationweek

Kép