Megérkezett az Asiana Airlines Budapestre!

A lehetőség adott, hogy egy menetrendszerinti járat is létrejöjjön

Ünnepélyes fogadástól és locsolós köszöntéstől mentesen pénteken az éjjeli órákban megérkezett Budapestre az első Asiana Airlines légitársaság színeiben repülő szélestörzsű Boeing 777-200ER típusú repülőgéppel teljesített charter járat Szöul városából. A gép érkezésével hivatalosan is létrejött az első közvetlen járat Magyarország, és Dél-Korea között. A járatokat egy koreai utazásszervező foglalta le, emiatt  Magyarországról jegyeket a budapesti járatokra nem lehet foglalni!

Először landolt péntek éjjel, 22:25-kor az Asiana Airlines Boeing 777-200ER típusú óriásgépe, ami az első közvetlen járatot teljesítette Budapest és Szöul között. Az új járat elindítását még áprilisban jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter és Jost Lammers a Budapest Airport vezérigazgatója. Budapest a legelső közép-európai város a dél-koreai légitársaság térképén, Európán belül pedig a hatodik desztináció. Az Asiana repülőgépe összesen 262 utast szállíthat a fedélzetén és kb. 12 óra alatt teszi meg a Szöul-Budapest utat. 

Növekszik a Dél-koreai turisták száma Magyarországon

Az Asiana járatai egyelőre augusztus végéig heti egy alkalommal közlekednek majd charter formájában, vagyis koreai utazásszervezők csomagban értékesítik a járat ülőhelyeit. Az előzetes várakozások szerint különösen népszerű lesz a szolgáltatás, hiszen Magyarországon az elmúlt öt évben megtriplázódott a koreai látogatók száma, így 2015-ben már meghaladta a 100 ezres létszámot. A légi utasok esetében 10 %-kal nőtt az ázsiai országból érkezők száma az elmúlt évben, vagyis a legtöbben még most is buszokkal érkeznek Magyarországra valamilyen európai körút során. Éppen ezért fontos előrelépés a közvetlen járat, hiszen a kinti utazási irodák kifejezetten Magyarországot, mint célállomást adják el, ami elsősorban a hazai turizmus számára jelent hasznot.

Az Asiana Airlines Dél-Korea második legnagyobb légi fuvarozója, 2014-ben 17,3 millió utast szállítottak, legfrissebb járathálózatuk pedig 26 ország 98 repülőterére terjed ki. Az Asiana Airlines flottájában 72 utasszállító repülőgép van, köztük a jelenleg legnagyobbnak számító Airbus A380-as, emellett 11 teherszállító, amik főként a Boeing 747-es különböző változatai. A koreai légitársaság 2003 óta a Star Alliance légitársasági szövetség tagja, valamint rendelkezik a SKYTRAX 5 csillagos légitársaság minősítésével.

A cél, hogy mihamarabb létrejöjjön egy menetrendszerinti járat is!

Bogáts Balázs, a Budapest Airport járatfejlesztési vezetője elmondta:

továbbra is azért dolgozunk, hogy szélesítsük a kínálatot Budapesten és reméljük, hogy a közeljövőben a charter szolgáltatást felválthatják a menetrend szerinti járatok. A turisztikai kereslet hazánk iránt nagyon magas, ráadásul Magyarországot és Dél-Koreát gazdasági téren is erős szálak kötik össze, hiszen több koreai nagyvállalat jelentős szereplője a hazai feldolgozóiparnak. Ennek köszönhetően a légiáru forgalom is kiemelkedő a két ország között, köszönhetően az olyan nagyvállalatok befektetéseinek, mint a Samsung, vagy a Hankook.

Magyar utasok számára sajnos nem érhető el a közvetlen járat!

Pedig sok megkeresést kaptam, hogy vajon lehet-e rá jegyet foglalni. A válasz sajnos nem, mivel ez a járat charter járat, a gépet pedig egy koreai utazásszervező bérelte ki, így az csak a koreai turisták be, és kiutaztatására szolgál. Jó hír viszont azon magyar utasoknak, akik az Asiana Airlines járataival szeretnének utazni, hogy légitársaság Budapest városát is elérhetővé tette foglalási rendszerében, bár a foglalás egyelőre telefonon működik (gépen próbafoglalás során error üzenet fogad). Telefonos foglalás esetén Isztambul, valamint Frankfurt repülőterén keresztül lehet járatokat találni.

Már régóta tervezett egy koreai járattal a Budapest Airport, februárban a Korean Air neve is felmerült! 

A budapesti repülőtér régi "vágya" teljesült az új Asiana járattal, mivel Szöul városa, már régóta szerepelt azon városok nevei között melyekbe közvetlen járat elindításán dolgoznak a Budapest Airport szakemberei. Ehhez egészen pontosan a 2005-ös évig kell visszamenni, amikor Budapest is esélyes volt egy Korean Air által repült közvetlen menetrendszerinti járat elindítására, de ez végül nem jött össze. Idén februárban a sajtóban ismét felmerült Korea nemzeti légitársaságának a neve, amikor Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a gazdasági és a turisztikai együttműködés szorosabbra fűzése érdekében tárgyalást folytatott a Korean Air elnökével

Februárban Varga Mihály a szöuli tárgyalást értékelve elmondta: "a Korean Air nyitott megvizsgálni az új útvonal lehetőségét, amelyben szerepet játszik a turisztikai együttműködésen kívül az egyre növekvő áruforgalom is."

Közvetlen járat létesítésének adminisztratív akadálya sincs már, mert tavaly május óta a két ország közötti új légügyi megállapodás él, amely alapján az uniós előírásokkal összhangban direkt utasforgalmi és áruszállító járatok üzemeltetésére nyílik lehetőség.

Vajon miért nem jött a Korean Air?

Véleményem szerint mindenkit meglepetésként ért az áprilisi bejelentés, amikor is az Asiana Airlines neve hangzott el a közvetlen koreai járat elindításával kapcsolatban. De vajon mi lehetett, az oka, hogy Korea másik legnagyobb légitársasága indított charter járatot Budapestre. Lehetséges okként hozható fel, hogy a Korean Air jelenleg is üzemeltet menetrendszerinti utas és cargo járatokat a környékbeli országok fővárosaiba: Prágába és Bécsbe, illetve szezonális charter járatokat Zágrába. Egy Budapesti járat elindításának megvizsgálása során ezen tényezők hátrányként hatottak a véleményem szerint. Jelenleg a Prágai "központ" tudja elvinni a budapesti Korean Air utasok nagy részét. Ez annak köszönhető, hogy a CSA-Czech Airlines, és a Dél-koreai légitársaság  codshare partnerségben áll egymással, illetve mindkét légitársaság a Skyteam légiszövetség tagja, valamint a Korean Air  a Cseh légitársaságban tulajdoni résszel is jelen van. De nem csak prágai, hanem az Alitalia római járatán is találkozhatunk a légitársaság kódjával, valamint  Párizs, és Moszkva városán keresztül is repülhetünk a Korean Air járataival Szöulba.

Friss hírek, érdekes videók és információk a BUDflyer Facebook oldalán is! Likeold és oszd meg másokkal is!

Forrás: Budapest Airport