Új check-in pultok épülnek az A terminálon!

 

Bővíti check-in, azaz utasfelvételi pultjainak számát a Budapest Airport. A bővítés egyelőre az A terminálon folyik.

Aki mostanában az A terminál környékén járt észrevehette, hogy az indulási szinten lévő mosdók nem használhatóak, valamint elbontották a mozgólépcsős feljárót is ami galériára vezetett. Ennek oka, hogy építési-átalakítási munkák zajlanak a területen. Ezen építési munka során nem csak a mosdók újulnak meg, hanem új utasfelvételi (check-in) pultok is kialakításra kerülnek a volt juice bár helyén.

chekcin1.jpg

Szükséges a pultok számának növelése!

Mint ismeretes a Budapest Airport utasforgalma dinamikusan növekszik évről évre. A tavalyi rekord év után (amikor a repülőtér utasforgalmi adata a története során először lépte át az a 10 millió főt), az idei évben az eddig ismert adatok alapján a tavalyi rekord minden bizonnyal meg fog dőlni. Az előzetes becslések alapján idén akár 11-11,5 millió utas is megfordulhat a budapesti repülőtér termináljain. A növekvő forgalmi adatoknak köszönhetően egyre inkább sikerül elérni Varsó Chopin, és Prága repülőterének utasforgalmi szintjét. Míg a tavalyi év során júliusban lépte át először a repülőtér havi utasforgalma az 1 milliós szintet, addig idén ez 2 hónappal előbb már májusban megtörtént. 2015-ös becslések 2018-ra, már 12 millió utassal számolnak, így a repülőtér egyre inkább eléri maximális kapacitásait, emiatt pedig az új C terminál megépítése elengedhetetlen lesz. A Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér éves kapacitását 11,5-12 millió utasra becsülik. Hardy Mihály a Budapest Airport kommunikációs vezetője 2015. decemberében a Magyar Időknek nyilatkozva elmondta:

"Becslések szerint 2018-ra éri majd el a légikikötő a 12 milliós forgalmat, akkor bővíteni kell majd a repülőtér kapacitásait is. Ehhez új terminált kell építeni, vagy a meglévőt új szárnnyal bővíteni. Hardy Mihány elmondta, hogy jelenleg vizsgálják a különböző lehetséges megoldásokat, pontosan hol legyen az új, azaz a C terminál."

A növekvő utasforgalom, és az új járatok miatt a nyári időszak alatt a check-in területén is egyre nagyobb zsúfoltság alakul ki, ezért elengedhetetlen lépés volt a pultok számának növelése. Bár hivatalosan még nem erősítették meg, a helyszínen látottak alapján 7 új utasfelvételi pult fog létesülni az A terminálon. Ez által az eddig meglévő 23 pult, helyett immár 30 pult várhatja az utasokat, akik így gyorsabban, és kényelmesebben fognak tudni bejelentkezni az adott járatra.

További fejlesztések is várhatóak a repülőtér területén!

Nemcsak a check-in bővül, mivel hamarosan elkezdik építeni az 2B terminál új utasmólóját, mely várhatóan 2018 júniusára készülhet el. A móló légi utasok várakozását, beszállítását, kiszállítását, és útlevél-ellenőrzését fogja lehetővé tenni. A móló bruttó alapterülete 10 300 m², mely három funkcionális szintből fog állni (forgalmi előtéri szint, galéria szint, indulási szint). A móló összesen 27 beszállító kapunak ad majd helyet, amelyek liftekkel és lépcsőházakkal ellátott 8 függőleges mag köré  szerveződnek.

Az új mólón kívül, már idén 40%-al több parkolóhely is létesül, valamint hamarosan elkezdődhet a vasúti kapcsolat, és a reptéri szálloda megépítése is Ferihegyen.

 

Friss hírek, érdekes videók és információk a BUDflyer Facebook oldalán is! Likeold és oszd meg másokkal is!

Forrás: Magyar Idők

Kép: dailynewshungary