Megnyitotta New York-i járatát az Air Serbia!

Ma 24 év után ismét közlekedik Szerb légitársaság az Egyesült Államokba, azon belül pedig New York városába.

A mai naptól hetente 5 járat fog közlekedni a Belgrád-New York JFK útvonalon az Air Serbia flottában lévő egyetlen Airbus A330-200-as típusú repülőgépének köszönhetően. Az Air Serbia transzatlanti járatindításának ötlete 2014-ig vezethető vissza, amikor a légitársaság bejelentette, hogy szeretnének transzatlanti járatokat indítani az Egyesült Államokba a 2015-ös év során. Ez azonban akkor nem valósult meg. Viszont tavaly ősszel már hivatalosan is bejelentették, hogy 2016-ban elindul az első transzatlanti Air Serbia járat New York JFK repülőterére.

Az új járatnak köszönhetően az Air Serbia az egyetlen légitársaság a Nyugat-Balkán államainak légitársaságai közül, aki közvetlen járatot kínál az Egyesült Államokba.

Mivel a légitársaság az Etihad Airways 49%-os tulajdonába van, így a repülőgépet is az Etihad partner szövetségen belül tudják lízingelni az indiai Jet Airways-től. A szélestörzsű Airbus A330-200-as típusú gépen 18 db business, és 238 db turista osztályú ülőhely található. A repülőgépet a napokban Nikola Tesla nevére keresztelték, aki a világ egyik legjelentősebb és leghíresebb szerb-horvát-amerikai tudósa és feltalálója volt. Az ő nevét viseli Belgrád nemzetközi repülőtere is. Az Air Serbia szolgáltatásairól bővebben itt olvashatsz!

James Hogan, az  Etihad Aviation Group elnök-vezérigazgatója megjegyezte, hogy az Air Serbia a New York-i járat elindításával "egy hatalmas lépést tett annak érdekében, hogy a régió vezető légitársaságává váljon."

Air Szerbia vezérigazgatója, Dane Kondić a járatok foglalási adataival kapcsolatban megjegyezte, hogy a légitársaság rendkívül elégedett az eddigi adatokkal, mely alapján a foglalások 60%-a az Egyesült Államokból, 35 %-a pedig Szerbiából érkezett. 

Érdekesség, hogy az Air Serbia megtartotta a JAT régi járatszámát az útvonalon, így a járatok JU 500/501-es járatszámokkal közlekednek.

Az esemény mérföldkőnek tekinthető a Balkán légiközlekedésében, mert útóljára 1992-ben, a társaság jog elődje a JAT jugoszláv légitársaság üzemeltetett közvetlen járatokat Belgrádból New York-ba. Ezt követően próbálkozás volt az Üzbekistan Airways részéről, de nem járt sikerrel, a járat megszűnt. Azóta is egy igen fontos kihasználatlan útvonal volt New York városa a Belgrádból induló utasok számára. A járat fontosságát emeli, hogy az Egyesült Államokban jelentős a balkáni diszapóra él, akiknek az Air Serbia így sokkal egyszerűbbé fogja tenni a haza jutást.

Azonban nincs megállás New York-nál, mivel a  légitársaság vezérigazgatójának kijelentése alapján további hosszútávú járatok indulhatnak Belgrádból Chicago, Toronto, Peking városa felé. Azonban ezeknek a járatoknak a tervezett, vagy várható indulási ideje egyelőre ismeretlen. Addig is marad az Air Berlin amerikai járathálózatra vonatkozó codeshare megállapodás, mely az Air Berlin 7 Egyesült Államokbeli járatára terjed ki.

Az új járat létrejötte egy nagyon erős Etihad Csoporton belüli összefogásnak is köszönhető, mely során az Air Serbia légiutaskísérői az Etihad Airways központjában Abu Dhabi-ban tettek típusvizsgát, a pilóták pedig az Alitalia római központjába kaptak kiképzést. Mivel a járat teljesítésére a légitársaságnak csak egyetlen A330-as gépe van, ezért bármi probléma esetén számíthat az Etihad szövetség segítségére, így kölcsön repülőgép is rendelkezésére állhat, ha kiesik az A330-as.

Sajnos az új New York-i járat Budapestről nem érhető el, mivel az Air Serbia 2015 októbere óta nem közlekedtet Budapestre járatokat, azok alacsony kihasználtsága végett. A légitársaság ezen döntése, vélhetően nem változott meg a New York-i járatindítás végett sem, pedig Budapestről New York városa egyelőre nem érhető el közvetlenül, holott statisztikai adatok igazolják, hogy a járatra igény mutatkozik.

 A járatnyitó ünnepség videója

 

Belgrád beelőzte Budapestet, azonban nálunk sem kell sokat várni!

 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Air Canada Rouge járatnyitó ünnepségén beszédében kiemelte: " Az Air Canada Rouge járat kiváló átszállási kapcsolatot nyújt az USA irányába is, mindaddig amíg tárgyalásaink révbe nem érnek, és be nem tudjuk jelenteni Magyarország, és az Egyesült Államok közötti közvetlen légi járat újraindítását. Ez még egy kis időt igényebe fog venni." A miniszter úr beszédében nem tért ki melyik légitársaság is nyithatná újra a budapesti járatot.

Az American Airlines visszatérését igazolhatja az, hogy Szijjártó Péter idén februárban az American Airlines vezetőivel is tárgyalt az Egyesült Államokban. Útóljára Budapest és New York városa között 2011 nyarán volt közvetlen légi járat, akkor két amerikai légitársaság, az American, és a Delta Airlines járatainak köszönhetően.

Azonban az Emirates neve is felmerült egy esetleges Budapest-New York, vagy más USA-ba irányuló járat megnyitásával kapcsolatban.

 

Friss hírek, érdekes videók és információk a BUDflyer Facebook oldalán is! Likeold és osszad meg másokkal is!

Forrás: EX-YUAviation

Kép: EX-YUAviation