Megújult a 2A terminál kilátóterasza!

Érdekes fotók és információk várják a látogatókat a budapesti repülőtérről

Különlegesen értékes, történelmi fotókkal, izgalmas repülőgépek adataival és sok más újdonsággal várja a nyári szezonban a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2A Termináljának tetején kialakított kilátóterasz a látogatókat. A terasz a nyári időszakban napi 24 órában az utasok rendelkezésére áll.

Vajon hány óra alatt teszi meg a repülőgép a Budapest-Toronto távolságot? Hány tonnás lehet a teherszállító Boeing 747-es Jumbo, amikor alaposan megpakolják? Ki volt az az orosz milliárdos, aki egészen különleges festést rendelt a hatalmas magángépére? Ilyen és ehhez hasonló érdekes kérdésekre is választ kaphat a látogató, ha felkeresi a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren a 2A Terminál tetején kialakított kilátóteraszt.

A Ferihegyen megforduló, és valaha megfordult fontosabb géptípusok is bemutatásra kerülnek (Fotó: Budapest Airport)
A nyári melegben árnyékoló felületekkel védett kilátóterasz akár többórás kikapcsolódást is jelenthet a repülés iránt érdeklődőknek éppúgy, mint azoknak, akik rokonuk, barátjuk érkezésére vagy éppen indulására várnak a repülőtéren. A Budapest Airport munkatársai hosszas kutatómunkával olyan történelmi fotókat is előbányásztak az archívumok mélyéről, amelyeken még az ötvenes években megnyitott 1. Terminál belső kialakítása látható, a híres repülőtéri „Mézes Mackó” büfé, az első Li-2-es repülőgépek a ferihegyi betonon, a különleges látogatók vagy éppen a közelmúltból a 100 millió eurós (30 milliárd forintos) beruházással öt évvel ezelőtt átadott SkyCourt megépítése lépésről-lépésre.

A belépődíj változatlanul 500Ft-ba kerül, mely akár többórás nézelődésre is feljogosít, ráadásul a látogatók nemcsak frissítőket és fagylaltot, hanem akár komplett ebédet is elfogyaszthatnak a kilátóterasz büféjében. A nyári iskolai szünet közeledtével kiváló egynapos kirándulást lehet tenni a repülőtéren, ha a látogató a kilátóterasz után felkeresi az Aeropark történelmi repülőgépeit és akár egy belső, retró-Ikaruszos repülőtér túrára is befizethet. (www.aeropark.hu)
Az 1960-as évektől napjainkig követhetjük nyomon az éves utasforgalmi adatok változását, valamint megjelennek a fontosabb útvonalak és a hozzájuk tartozó repülési idő is a plakáton (Fotó: Budapest Airport)

A célunk az volt, hogy pontos, szakszerű és mégis közérthető információt nyújtsunk a látogatóknak, akik két járat le- és felszállása között áttekinthetik a repülőtér alaprajzát, a futópályák és gurulóutak rendszerét is.” – hangsúlyozta Manel Moreno, a Budapest Airport előtér kereskedelmi szolgáltatások vezetője. Hozzátette: „A kilátóterasz minden repülőtéren különleges vonzerejű helyszín, nálunk a légikikötő életének nagy része nyomon követhető innen, beleértve a teljes 2. futópályát és a beton előteret. Az itt látható különleges kiszolgáló járművek azonosításához is adunk támpontot a látogatóknak.”

A repülőtéri bemutató olyan neves kortárs fotósok munkáit is felvonultatja, mint Veres Viktor, Fazekas Krisztina vagy Mándi Emese.

Friss hírek, érdekes videók és információk a BUDflyer Facebook oldalán is! Likeold és osszad meg másokkal is!

Forrás: Budapest Airport