Átvette első szélestörzsű repülőgépét az AirSerbia!

Az Airbus A330-200-as gép ma landolt Belgrádban

https://2.bp.blogspot.com/-S0jGyGIbf9g/VzNVQ_ov7gI/AAAAAAAAXQs/9UGm4q3soXQCMP6ucC-7OUKZSFMxfIKvQCLcB/s1600/P1080757.JPG

Ünnepélyes keretek között fogadták a mai napon a Belgrádi Nikola Tesla  nemzetközi repülőtéren az Air Serbia Abu Dhabi repülőteréről érkező YU-ARA lajstrommal rendelkező első szélestörzsű 8 éves Airbus A330-200 típusú repülőgépét. A gép átvétele mérföldkő a szerb légitársaság számára, mivel így megnyílik a lehetőség a hosszútávú járatok elindítására.

A repülőgépet hagyományosan vízsugárral fogadta a reptéri tűzoltóság. Az új gépet a szerb légitársaság az indiai Jet Airways-től 5 éven keresztül tervezi bérelni. A repülőgép néhány napot Belgrádban tölt, de vissza fog térni Abu Dhabiba, ahol befejezik a hátralévő munkálatokat a fedélzeti szórakoztató rendszer telepítésével és a különböző igazolások megszerzésével kapcsolatban. A gép transzatlanti hosszútávú járatok teljesítése előtt  "gyakorló" járatokat fog teljesíteni, melyek útvonala egyelőre ismeretlen.

Az első menetrendszerinti hosszútávú járat június 23-án indul el New York JFK repülőterére, hetente 5 alkalommal.

Kép: EX-YU Aviation

"A gép átvétele megnyitja a légitársaság előtt a növekedési lehetőséget, mivel az A330-as típus elterjedt, modern és üzemanyag hatékony repülőgép típusnak számít a légiközlekedésben. Továbbá a gép átvételének köszönhetően elindulhatnak a nagy hatótávolságú jártok, melyek ismét közvetlen kapcsolatot teremtenek a Balkáni régió és az USA között, így az Air Serbia egy fényes jövő előtt állhat."- nyilatkozta Siniša Mali, Air Szerbia elnöke.

Az elnök szót ejtett a foglalási adatokról is, mely alapján 11 ezer aktív foglalással rendelkeznek az új New York-i járatra vonatkozóan, ezen adatokkal a társaság igazgatósága elégedett, mert bizonyítja hogy az új járat egy eddig igen nagy piaci rést fog ismét "betömni".

A Szerb légitársaság már 2014-ben bejelentette, hogy szeretnének transzatlanti járatot indítani az Egyesült Államokba. Akkor a céldátum 2015 vége volt, de ez módosult. Tavaly ősszel jelentették be hivatalosan, hogy idén júniusban, már elindítják első járatukat New Yorkba egy bérelt A330-200-as géppel.  A gépen összesen 256 utasnak jut ülőhely, melyből 18 business, 238 pedig turista osztályú lesz.

Az Air Serbia-ban az Etihad 49 százalékos tulajdonjoggal rendelkezik. A légitársaság közel három évvel ezelőtt alakult meg a volt JAT utódjaként. A gép forgalomba helyezése és a járat elindítása mérföldkőnek  számít a Balkán légiközlekedésében, mert útóljára 1992-ben, a társaság jog elődje a JAT jugoszláv légitársaság üzemeltetett közvetlen járatokat Belgrádból New York-ba. Ezt követően volt próbálkozás az Üzbekistan Airways részéről, de nem járt sikerrel, a járat megszűnt. Azóta is egy igen fontos kihasználatlan útvonal volt Belgrádból induló utasok számára. A járat fontosságát emeli, hogy az Egyesült Államokban jelentős a balkáni diszapóra él, akiknek ezen járat sokkal egyszerűbbé fogja tenni a haza jutást. Ezt segítheti a légitársaság vezérigazgatójának kijelentése is, mely további hosszútávú járatokat helyezett kilátásba Chicago, Toronto, Peking felé.

Budapestről az Air Serbia-val az új járat sajnos nem érhető el, mivel a társaság tavaly októberben felfüggesztette addig naponta közlekedő budapesti járatait.

Szerzői vélemény: véleményem szerint, ezzel a járatnyitással Belgrád repülőtere hatalmas előnyhöz jut, mivel az Air Serbia a balkáni tengerentúli utasok első számú elosztó légitársasága lehet. 

Budapest is igényli statisztikailag kimutathatóan a New York-i járat mihamarabbi újraindítását, mivel a legfontosabb ki nem szolgált hosszútávú útvonal Budapestről New York városa. Az elmúlt időszakban számtalan hír kapott szárnyra, hogy újra lesz közvetlen kapcsolat a két város között. Ezen hírekbe szóba került az Emirates és az American Airlines neve is. A budapesti járatnyitást lassíthatja, azonban az a tény, hogy nincs ráhordó társaság egy tengerentúli járatra, mint ahogy régebben a Malév működött. 

Forrás: FlyingHigh Aviation

Friss hírek, érdekes videók és információk a BUDflyer Facebook oldalán is! Likeold és oszd meg másokkal is!

Forrás: EX-YUAviation

Kép: EX-YUAviation