Új Malév modell hamarosan a Herpa-tól!

Egy igazi Magyar repülőgép ritkaság fog hamarosan megjelenni a Herpa Wings kínálatában, ez nem más lesz mint a Malév Il-62M (HA-LIA) lajstromjelű repülőgépe 1:500 méretarányban. Az IL-62-es gépet, még az 1960-as években tervezték az akkori szovjet Iljusin tervezőirodánál, majd 1963-ban teljesítette első felszállását, és megkezdte menetrend szerinti repülését az Aeroflotnál 1967. szeptember 15-én a Moszkva-Montréal útvonalon. A repülőgépet nagy hatótávú útvonalak repülésére tervezték. A gép gyártása 1966-1995 között folyt. A prototípusokat és az Il–62M típusváltozatot is beleszámítva összesen 276 db Il–62 készült, közülük 81 db-t exportáltak, a többit a Szovjetunióban üzemeltették.

Az alap Il-62-es gépet az Iljusin tervezőiroda modernizálta és továbbfejlesztette. Így született meg az Il–62M. Ezen a típusváltozaton később még további változtatásokat hajtottak végre, többek között modernebb és több férőhellyel rendelkező utasteret alakítottak ki.

Il-62 a Magyar polgári repülésben

Még 1991-ben bérelt a Malév egy Il-62M gépet személyzettel együtt, az akkori csehszlovák CSA légitársaságtól. A gép akkor Magyar lajstromjelet és Malév festést is kapott, így született a HA-LIA lajstromú Malév Il-62-es gép. Mivel a repülőgépet nagy hatótávú útvonalakra tervezték, így a Magyar Nemzeti Légitársaság is hosszútávú járatai teljesítésére használta fel a bérelt gépet, méghozzá Japánba indítottak vele charterjáratokat. Mivel akkoriban a Malévnek rendelése volt Boeing 767-es gépekre, így csak rövid ideig maradt az Il-62-es a Malév flottába. 1991. nyara után vissza is került eredeti tulajdonosához a CSA-hoz. 

Adatok a hamarosan megjelenő Malév modellről:

Méretarány: 1:500

Anyag: fém

Megjelenés: várhatóan 2016. július-augusztus

Bővebb információ és rendelési lehetőség: HERPA WINGS

Friss hírek, érdekes videók és információk a BUDflyer Facebook oldalán is! Likeold és oszd meg másokkal is!

Forrás: wikipedia