Transat vs. Rouge

aircanadatransat.png

Idén nyáron, már két Kanadai légitársaság is verseng az utasokért a Budapest-Torontó útvonalon. Az egyik a tavaly először Budapesten bemutatkozott szabadidős légitársaság az Air Transat, a másik a Kanadai nemzeti légitársaság leányvállalata az Air Canada Rouge, aki szintén szabadidős légitársaságként tevékenykedik. Bejegyzésemben szeretném bemutatni és összefoglalni ezen két légitársaság menetrendjét, szolgáltatásait, azzal az indokkal, hogy segítsem azon utasokat, akik esetleg hamarosan e két légitársaság gépeivel kelnek útra a tengerentúlra.

Az Air Transat június 2-től egészen október második hetéig, hetente egy alkalommal csütörtökönként 12:15-ös Budapesti indulással, míg a Rouge hetente háromszori alkalommal: kedd, csütörtök, szombat, 15:05-ös Budapesti indulással június 11-től biztosít, egészen október 15-ig közvetlen járatot.

Az Air Transat az útvonalon Airbus A330-200 típusú 345 férőhelyes gépeit fogja ismét közlekedtetni. A gépen 12 Club (2-2-2 elrendezésben) és 333 Economy (3-3-3 elrendezésben) ülés található.

A Rouge pedig Boeing 767-300ER típusú gépekkel fogja repülni az útvonalat, melyen 256 ülőhelyt ebből 221 rouge, 35 rouge Plus (2-3-2 elrendezésben), és 24 premium rouge ülőhelyet biztosít (2-2-2 elrendezésben),az utazók számára.

Jegyárak:

Az AirCanada Rouge a Budapest Airport hírlevélben megjelent hirdetése szerint a jegyáraik 208.700 Ft-tól kezdődnek. Az Air Transat, már 489 Euro-tól kínál jegyeket a júniusi időszakra, de július végére már 800 Euro-t is meghaladják az Economy jegyeik árai. Míg az idei szezontól, már átszállással kínált Montreal júniusban 500 Euro-tól, július és augusztusban 859 Euro-tól érhető el.

Szolgáltatások:

Air Transat:

- Club Class: ez az osztály a légitársaságnál a Business osztálynak felel meg

Kényelmes lábtérrel és dönthető bőr ülésekkel állnak a prémium utazók szolgálatára. Különlegessége, hogy külön két légiutaskísérő gondoskodik ezen osztályon utazók személyes kiszolgálásáról. E osztály utasai maximum 40 kg feladható és maximum 15 kg kézipoggyász súlykerettel rendelkeznek. Az utasok számára biztosított az elsőbbségi check-in és beszállás, valamint csomagfelvétel. A fedélzeten "welcome" koktéllal várják az utasokat, míg az utazási idő alatt gourmet fogások, snack, és kiváló borválaszték áll rendelkezésre.

- Economy Class:

A turista osztály utasai is élvezhetik a kényelmes bőr üléseket, és a különleges fedélzeti hangulatvilágítást. A légitársaság meleg étkezést kínál az út során, melyhez különböző üdítők és bor is választható. A fedélzeten Duty-Free szolgáltatás is elérhető.

A feladható poggyász keret ezen osztályon 1db maximum 23 kg poggyász.

- Option Plus:

Ez nem egy osztály, hanem egy extra szolgáltatás az Economy utasok számára. Ha ilyennel rendelkezel szabadon választhatsz ülőhelyet a gépen, elsőbbségi check-in-re és beszállásra vagy jogosult, illetve 10 kg-al több csomagot adhatsz fel, és előbb kaphatod meg a csomagodat a célállomásra érkezéskor.

Az utazási idő gyors elteltéről gondoskodnak az ülések fejtámláiban elhelyezett monitorok, melyeken filmek, sorozatok, zenék érhetőek el egy érintéssel. Ezen monitorok az összes osztályon elérhetőek! Ha átszállsz Montreál vagy Vancuver felé, akkor azonban már szükséged van egy alkalmazás a CinePlusB letöltésére, hogy élvezd a fedélzeti szórakoztató rendszer tartalmát!

A poggyásszal kapcsolatban bővebb információkat itt találsz.

 

Air Canada Rouge:

- Premium Rouge: ez az osztály lefedi azon szolgáltatásokat amit az utazók általában Business osztály néven ismernek.

A szolgáltatás tartalmaz legfeljebb 2db maximum 32kg-ot elérő feladható poggyászt, a repülőtéri elsőbbségi check-in-t és beszállást valamint Maple Leaf Lounge használatot bizonyos útvonalakon. A repülés során prémium minőségű ételek és italok kerülnek felszolgálásra. Az utazás kényelméhez járulnak hozzá a nagyobb lábterű, több fokozatban dönthető ülések is. Ami viszont érdekes lehet az ezen osztályon utazók számára, hogy a légitársaság nem rendelkezik ülésbe épített fedélzeti szórakoztató berendezéssel, ezért ezen osztályon utazó utasaik számára iPad készülékeket biztosítanak térítésmentesen.

- Rouge és Rouge Plus:

Letisztult, modern kabin és karcsúsított ülések várják az utazókat. A jegy ára tartalmazza a meleg étkezést, és alkoholmentes italok fogyasztását, valamint különféle snack-eket. A Rouge Plus szolgáltatás, pedig nagyobb lábtérrel és magasabb szolgáltatással járul hozzá a kényelmesebb utazáshoz.

Visszatérve a fedélzeti szórakoztató rendszerhez, sajnos az Air Canada Rouge széktámláiban/üléseiben nem találhatóak az utasok által használható monitorok! De a társaság nem hagyja cserben e téren se az utasokat. Ahhoz, hogy élvezzük a fedélzeti szórakoztató rendszer előnyeit le kell töltenünk az utazás megkezdése előtt a légitársaság player alkalmazását a mobil áruházunkból, internetről! Ez csak Android és Apple iPhone, iPad, iPod készülékere, valamint laptopokra lehetséges! Ami fontos még, hogy a készüléken telepíteni kell az Adobe Flash Player-t. És így már hozzáférhetünk a legújabb filmekhez, sorozatokhoz, gyerekprogramokhoz a gépen.

Abban az esetben ha elfelejtetnénk ilyen eszközöket magunkkal hozni, a légitársaság 10$ dollár felárért szívesen rendelkezésünkre bocsát egy iPad készüléket kölcsönbe.

A légitársaság továbbá lehetőséget biztosít Altitude törzsutas programba résztvevő utasai számára pontgyűjtésre, és a különböző szintekért járó kedvezmények igénybevételére.

A Rouge osztályon utazók számára 1 db maximum 23 kg poggyász feladása ingyenes. A második már 100$, minden további pedig 225$ CAD/USD dollárba kerül!

A Rouge Plus osztályon utazóknak pedig 2 db maximum 23 kg poggyász feladását engedi ingyen a társaság.

A gépre felvihető csomagok esetében 2 db engedélyezett egy Standard és egy Personal, melynek paramétereiről bővebben itt olvashattok.

 

Átszállás:

Air Transat:

Mint olvastad, a légitársaság idén nyártól már nem repül Budapestről közvetlenül Montreál-ba. Azonban nem kell annak se lemondani az utazásáról aki ide repülne, mivel a társaság átszállást biztosít Torontóban saját Boeing 737-800-as típusú gépükre, mely Montreál-ba viszi az utasokat. Az átszállásra csekély 2 óra áll rendelkezésre.

Újdonság azonban, hogy idén már Vancouver is elérhető a Transat-tal, szintén Torontói átszállással és pár órás csatlakozási idővel.

Air Canada Rouge:

A társaság mind belföldre, mind külföldre kínál Torontóból átszállást. New York, Newark, Denver és számos USA város érhető el egy átszállással. Valamint a Star Alliance partnereknek köszönhetően további útvonalak is rendelkezésre állnak az utazók számára Torontóból. Tehát az Air Canada alternatívaként szolgálhat a Budapest-New York útvonalon, melyen idén még kiszolgálatlan maradt.

Források: / investintravel / bud.hu / aircanadarouge / airtransat / wikipediastaticflickr