Mit hoz a 2016-os nyári menetrend?

Hamarosan itt a tavasz! Ez nem csak a környezetünkben okoz változást, hanem a reptér életében is, mivel hamarosan életbe lép a 2016-os nyári menetrend a Budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtéren. Az elmúlt hetekben hangos volt a sajtó a TAP Portugal kivonulása és az Air Malta szezonális járatainak elmaradása miatt. Sajnos velük már nem találkozhatunk idén nyáron, de ahogy szokott lenni idén is rengeteg új, és visszatérő útvonallal, frekvencia bővítéssel várnak minket a légitársaságok. Az idei nyári menetrend legnagyobb szenzációja mindenképp a Budapesten először megjelenő Air Canada rouge 767-es gépei lesznek Torontóból, ők hetente 3x fognak látogatást tenni a budapesti betonon. De visszatér a szintén Kanadai Air Transat is, tavalyhoz hasonlóan hetente 1 járattal. Ezzel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy idén már közvetlenül nem érhető el velük Montréal, mivel a társaság csak Torontóig repül közvetlenül, onnan pedig átszállást biztosít saját 737-es gépükre Montréal vagy Vancouver felé tartó utasainak.

Az AirChina foglalási rendszere szerint ismét heti 4 járatuk lesz változatlanul A330-200-as típusú géppel, és Minsk-i leszállással Budapest felé. Visszatérő vendég lesz továbbá a spanyol IBERIA, aki idén kevesebb járattal lesz jelen! Júniusban heti 3, majd júliusba heti 4 járatot terveznek üzemeltetni.

Legnagyobb útvonal bővülés természetesen a fapados szekcióban várható. Ebből kiemelkedik a Wizz Air aki a legtöbb új útvonalat indítja a 2016-os nyári szezonban, de felveszi a harcot versenytársa a Ryanair is, aki 4 új járattal járul hozzá a menetrendhez. Említést érdemel az easyJet is aki  Lyon-t veszi fel a kínálatába, mely útvonal már hosszú ideje kiszolgálatlan volt a Budapestről.

Járatsűrítés tekintetében a British Airways lépett hosszú idők után, és a nehezen megszerezhető LHR slotok ellenére elindítja 4-dik napi járatát, így tesz a Holland KLM is,ők ezáltal az Amszterdamból tovább utazók számára biztosítanak jobb és kényelmesebb átszállási lehetőségeket, több járathoz való csatlakozást.

Kelet felé is tart a verseny és folytatódik a bővítés, bár a Turkish Airlines tavalyhoz képest kevesebb járattal lesz jelen. A Qatar Airways pedig nagyobb gép helyett inkább +3 járattal egészítette ki kínálatát, így hétfői, csütörtöki és vasárnapi napokon 2 járat közlekedik Budapest és Doha között, változatlanul A320-as gépekkel

Új útvonalak:

Légitársaság Új útvonal Első járat indulási dátuma
Wizz Air Nizza márc.11.
Wizz Air Karlsruhe/Baden-Baden márc.11.
Wizz Air Liverpool márc.23.
Wizz Air Baku márc.27.
Wizz Air Reykjavik/Keflavik márc.30.
Wizz Air Ibiza jún.18.
Ryanair Malaga márc.17.
Ryanair Málta márc.19.
Ryanair Gran Canaria ápr.3.
Ryanair Korfu ápr.28.
AirCanada rouge Toronto jún.10
easyJet Lyon ápr.26.

 

Útvonalak melyeken járat sűrítés várható:

Légitársaság Útvonal Változás mértéke
British Airways London LHR napi 3 járat helyett napi 4
Transavia Rotterdam heti 6 járat helyett heti 11
LOT Polish Airlines Varsó heti 24 járat helyett heti 26
AirBerlin Berlin Tegel napi 2 járat helyett napi 3
Norwegian Oslo heti 9 helyett heti 13
Qatar Airways Doha heti 7 helyett heti 10
Wizz Air Göteborg heti 3 helyett heti 4
Wizz Air Málta heti 2 helyett 3
KLM Royal Dutch Airlines Amszterdam napi 3 helyett napi 4

 

És a nagy kérdés: USA közvetlen járat, akár már idén is?

Hát igen! A héten felmerült az American Airlines visszatérése Budapestre. Konkrétumról még nem osztottak meg információt, de kiindulva abból, hogy a járat elindítása a kormányzat támogatását élvezi, akár idén is elstartolhatnak a járatok Budapest-New York (vagy akár Chicago) között. Bár a téli menetrendben egyértelműen nem annyira gazdaságos elindítani egy ilyen járatot, és szorít az idő, mindenesetre az előjelek szerint már nem kell sokat várni rá.

Forrás: bud.hu