BUD flyer

Indul a téli menetrend!

Most vasárnap megkezdődik a téli időszámítás, ami a légiközlekedésben is átállást jelent a téli menetrendi időszakra. A budapesti reptéren soha nem látott mennyiségű új járat indul az elkövetkező időszakban, melynek legnagyobb részét a Wizz Air és a Ryanair (ma délutáni hírek szerint már BUZZ :D) fogja üzemeltetni. A következő sorokban a téli menetrend újdonságait, megszűnő járatait és egy előzetes 2020-as nyári térképet is megismerhettek.

tel20_1.jpg

A 2019/2020-as téli menetrend budapesti újdonságai

Belehúz a Ryanair, konszolidáltan követi a Wizz Air és egy újdonsággal jön a Jet2.com röviden így lehetne jellemezni az elkövetkező téli időszakot a budapesti reptéren. Bővebben pedig több mint 170 menetrendszerinti járattal elérhető város, amelyből 13 az elkövetkező napokban és hónapokban induló új járat. Ebből a tizennégyből pedig öt olyan összeköttetés, amelyekkel eddig nem volt közvetlen légi kapcsolat (Luxemburg, Lappeenranta, Poznan, Kazany, Odessza).

Október 27-től:

 • Tel-Aviv (Ryanair 4x)
 • Lappeenranta (Ryanair 2x)

Október 28-tól:

 • Poznan (BUZZ/Ryanair 2x)

Október 29-től:

 • Lisszabon (Ryanair 3x)
 • Porto (Ryanair 2x)
 • Göteborg (Ryanair 2x)
 • Luxemburg (Ryanair 3x)
 • Odessza (Ryanair 2x)
 • Catania (Ryanair 2x)

Október 30-tól:

 • Kazany (Wizz Air 2x)

November 2-től

 • Odessza (Wizz Air 2x)

November 8-tól

 • Birmingham (Jet2.com 2x)

December 21-től

 • Edinburgh (Wizz Air 3x)

November 4-től újraindul az easyJet szezonálissá minősített Budapest-London Southend útvonala heti két járattal egészen 2020. március 27-ig üzemeltetve.

A téli menetrendben az idén sem számíthatunk az American Airlines és az Air Canada járataira. Az American 2020. május 8-án Philadelphia mellett egy új chicagói járattal tér vissza, míg az Air Canada gépeit 2020. március 31-től láthatjuk újra Ferihegyen.

Újdonság viszont, hogy a téli időszakban közvetlen légi összeköttetés van Szöul és Sanghaj városaival a LOT és a Shanghai Airlines nem rég indult új járatainak köszönhetően.

A megszűnő járatok listájára hat útvonal kerül fel idén télen:

 • Nantes (Transavia, utolsó járat október 25.)
 • Stavanger (Wizz Air, utolsó járat október 26.)
 • Chicago (LOT, utolsó járat október 26.)
 • Nis (Air Serbia, utolsó járat október 27.) - itt még esélyes lehet, hogy csak szezonálissá minősíti az Air Serbia
 • Belgrád (Belavia, utolsó járat október 28.)
 • Marrákes (Ryanair, utolsó járat novembere 4.)

A Ryanair Marrákes járatának megszűnésével az utolsó közvetlen légi kapcsolat is megszűnik Magyaroszág és Marokkó között, holott korábban a Wizz Air járatával még Agadir városa is elérhető volt. Reméljük, hogy a jövőben ezt a potenciális rést pótolhatja a Royal Air Maroc már régóta emlegetett járata, vagy egy új kapcsolat az Air Arabia Maroc jóvoltából.

megsz20_1.jpg

Előzetes 2020-as nyári újdonságok

A mai napon jelentette be a török SunExpress légitársaság, hogy Izmir városával bővíti 2020-as budapesti nyári kínálatát, ami hetente egy járatot fog jelenteni május 31. és szeptember 27. között. Emellett sűrítik a tavaly már sikeres Budapest-Antalya vonalat heti hat járatra.

A 2020-as nyári menetrendben jelenleg 11 a lenti képen is szereplő új járat indítása ismert.

2020nyaruj.jpg

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!

Rövid életű volt az Air Serbia új járata!

Úgy tűnik nincs szerencséje már másodjára a szerb nemzeti légitársaságnak a budapesti járat működtetését illetően, hiszen a korábbi belgrádi vonal bezárása után a nemrég újonnan nyitott Nis járatra kerülhet "lakat", hiszen az előre meghirdetett járatokat hirtelen kivették a téli menetrendből.  Az Air Serbia a járattörlésről már az utasait is kiértesítette.  Arról hogy a jövő nyáron van-e esély az újraindulásra, a légitársaság válaszára várunk.

11130379_985389094806552_5195347021313455468_o.jpg

Forrás: Ex-Yu Aviation

Eltűnt az Air Serbia foglalási rendszeréből a légitársaság Budapest és Nis városa között hetente két alkalommal közlekedő járata. Az utolsó gép október 27-én fog felszállni Budapestről. A korábban a menetrendben már betervezett járatok törlésével kapcsolatban információnk szerint az Air Serbia már értesítette a foglalással rendelkező utasait.

A két város közötti légi kapcsolat megteremtésének alapja még idén tavasszal jött létre, amikor a Szerb Állam tizenkettő Nis városából létesítendő légi járat üzemeltetésére írt ki közszolgálati szerződésen alapuló pályázatot, amely budapesti vonalat is tartalmazott. Az üzemeltetést az állam 5 millió Euróval támogatja. Ezen a pályázaton egyedüliként az Air Serbia indult el, így ők is lettek a nyertesek. 

A pályázat előírta, hogy a járatokat egész évben üzemeltetni szükséges, minimum heti két frekvenciával. Ez alól Tivat városa élvezett kivételt, ahová csak a nyári időszakban fognak hetente háromszor repülni az Air Serbia gépek. A megállapodás feltétele volt továbbá, hogy a Nis repülőtéren köteles a légitársaság legalább 1 darab 125 férőhelyes repülőgépet állomásoztatni és a támogatásért cserében a járatokat 5 évig üzemeltetni - ezek szerint e szerződést az Air Serbia Budapestre vonatkozóan felmondja, vagy a későbbiekben csak a nyári időszakban fogja üzemeltetni. Miért? Vélhetően a két város közötti rendkívül alacsony kereslet az oka, ami miatt még a támogatás ellenére is gazdaságtalan fenntartani ekkora géppel egy point-to-point járatot. (Bővebb adatokat persze csak a KSH évközi jelentése után lehet majd csak tudni)

Az Air Serbia a Budapest és Nis közötti járatát 2019. augusztus 2-án indította el, és hetente kétszer repülte Airbus A319-es típusú gépével a csütörtöki és vasárnapi napokon.

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!

Sűrít Budapest és New York JFK között a LOT!

Korábbi ígéretét betartva sűríti a jövő nyári menetrendben a Budapest és New York JFK között közlekedő járatainak számát a lengyel nemzeti légitársaság. A sűrítés a most látott menetrendi adatok alapján a Chicago járat rovására fog történni.

24747512573_e530443c3c_k-e1547813897333-678x381.jpg

Fotó: ifn.news

2020. május elejétől a korábban meghirdetett heti négy helyett, már heti hét LOT járatpárral utazhatnak az utasok Budapest és New York JFK repülőtere között. Habár a gépek jelenlegi telítettsége a sűrítést nem nagyon indokolta, a versenyképesség és az utasszám növeléséhez, valamint az üzleti utasok megnyeréséhez elengedhetetlen a legforgalmasabb nyári hónapokban a bővített üzemmód. A járatok vasárnap kivételével mindennap közlekedni fognak, sőt a szombati napokon napi két járatpár is fog repülni.

A járat sűrítéséről már korábban a légitársaság vezérigazgatója Rafal Milczarski és Szijjártó Péter is beszélt a nyilvánosság előtt. Utóbbi az idén szeptemberben a lengyelországi Krynicában rendezett gazdasági fórumon jelentette be, hogy egy új stratégiai együttműködési megállapodás értelmében a LOT jövő nyártól naponta fog New York városába repülni.

A menetrend eléggé változatos és a korábbiaktól eltérő lesz:

Hétfőn, kedden, pénteken a járatok Budapestről a 13:15-kor indulnak és 17:00-re érkeznek a JFK-re.

Szerdán, csütörtökön a járatok Budapestről 18:45-kor indulnak és 22:30-kor érkeznek a JFK-re

Szombaton: napi két járatpár fog közlekedni az egyik 13:15-kor a másik pedig 18:45-kor fog felszállni a magyar fővárosból. (helyi idők)

Vissza irányba szerda kivételével minden nap lesznek járatok, a csütörtöki napokon pedig napi kettő is.

Hétfőn, kedden, pénteken, szombaton és vasárnap a JFK-ről 19:00-kor száll fel a gép, és másnap 9:35-re érkezik Budapestre.

Csütörtökön két járat is indul, az egyik a szokásos 19:00 órási indulással, a másik 0:20-kor, ami 14:55-re érekzik majd Budapestre.

A ráhordás javítása is cél lehetett!

A heti háromszori esti indulásoknak köszönhetően ráhordási lehetőség nyílik meg a jövő tavasszal Budapestről nyíló szófiai, belgrádi, bukaresti LOT járatokról az New York felé. Ez azért is mondható különlegesnek, mert a régióban nincs máshol esti New York járat.

Bezár a LOT Chicago?!

Az új járatpárok megjelenésével egy időben a foglalási rendszerből eltűnt az idén téltől szezonálissá nyilvánított  Budapest-Chicago vonal, amely eredetileg heti két járattal indult volna újra a jövő májusban. A járat mondhatni egy sikertelen próbálkozás volt a LOT részéről, hiszen azok töltöttsége nagyon alacsony volt. Továbbá az American Airlines is bejelentette, hogy jövő májustól rányit a LOT járataira heti négy járattal szezonális jelleggel, Így egy komolyabb versenytársat is kaptak volna a lengyelek, akivel már nehezebb lett volna felvenni a harcot, főleg úgy hogy a gépek egy napon közlekedtek volna.

 

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!

 

Folytatja Tampere-Budapest járatát a Ryanair!

Úgy tűnt a korábban bejelentett új Lappeenranta járat elindulását követően a Ryanair dobni fogja a Tampere-Budapest vonalát. Az ír fapados azonban egy rövid téli szünet után tavasztól újra visszahozza e járatát köszönhetően a finn felekkel folytatott kitartó tárgyalásoknak. 

ryanair_tampere_20160401.jpg

Fénykép: finavia

 

Március 29-től újra lesz közvetlen légi járat Budapest és finnországi Tampere városa között. A közvetlen kapcsolat hetente kétszer fog fennállni, a szerdai és vasárnapi napokon.

A Ryanair gépei a szerdai napokon 18:05-kor szállnak fel Budapestről és 21:40-kor érkeznek meg Tamperébe, ahonnan 22:05-kor indulnak vissza, és 23:40-re érnek a magyar fővárosba vissza.

A vasárnapi napokon a gépek 16:25-kor szálnak fel Budapestről, majd 20:00-kor landolnak Tampere repülőterén, ahonnan 20:25-kor indulnak vissza, és 22:00-kor szállnak le Budapesten.

A Tampere vonal mellett a most télen indított új Lappeenranta vonal is működni fog a nyári időszakban a hétfői és pénteki napokon.

"Fantasztikus hír, hogy a Ryanair járatai Tampereből folytatódnak. Keményen dolgoztunk az a régióval együtt annak érdekében, hogy a Ryanair üzemeltessen járatokat Tampere és Budapest között. "- mondta Mari Nurminen, a Finavia regionális igazgatója és a Tampere-Pirkkala repülőtér igazgatója.

A Finavia tovább folytatja a tárgyalásokat a Ryanairrel és más légitársaságokkal új útvonalak megnyitása érdekében.

Forrás: lentoposti.fi

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!

Több járattal fog újraindulni a SunExpress!

Alig pár hét van vissza a 2019-es nyári menetrendből, de a légitársaságok már töltik is fel a jövő nyári menetrendjeiket, melyek között az első sűrítést Budapesten az idén indult SunExpress járathoz lesz köthető.

41616410970_8cbba5affb_b.jpg

Fénykép: Flickr

Úgy tűnik sikeres szezont zárt a magyar piacon az idén májusban indított Budapest és a török Antalya város között közlekedő menetrendszerinti közvetlen légi járat, melyet a SunExpress üzemeltetett. 2020-ban a légitársaság korábban és több járattal tér majd vissza a ferihegyi betonra a feltöltött menetrendi adatok alapján.

A szezon első járata 2020-ban már május 10-én megérkezik Budapestre. Ezt követően május 31-ig hetente kettő, május 31. és június 7. között négy, majd június 9-től már heti hat járatpár fog repülni (kedd és vasárnap között minden nap). Az idei évben a legforgalmasabb időszakban heti négy járatot kínáltak az utazóknak.

Menetrend

XQ520 AYT-BUD 9:10-10:45

XQ521 BUD-AYT 11:35-15:00 (helyi idők)

 

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!

Úton a világban: az esős Bangkok és a napsütötte Doha (2.rész)

Látogatás Dohában

Este van, kint esik a szokásos esti eső. Utolsó percek Bangkokban a kapunál, ahol éppen érkezik a járat személyzete. Habár korábban a járatra A350-es típus volt kiírva, de most egy óriási Boeing 777-300ER gurult be az üveg elé. Kicsit szomorú voltam, de ez hamar elmúlt, hiszen az összes kipróbált géptípus közül ezt találtam a legkényelmesebbnek. Irány a fedélzet! Menet közben mindenhol mosolygós crew arcok, ami igazán kedves fogadatást nyújtott. A gép kigurul, egy repülés fanatikus pedig ilyenkor mit csinál, hát az ablakra helyezi a fejét és nézi a még soha sem látott óriásgépeket különböző festésekben. Majd végül felzendül az óriási GE hajtómű és a gép finoman felemelkedik. Irány Katar fővárosa Doha! Útközben pedig meglepetés is volt! A fedélzeten szolgált egy kedves magyar utaskísérő hölgy is, aki közel egy éve szeli az eget a Qatar Airways gépein.   

70759414_949169272083691_1337914340275126272_n.jpg

Csakúgy, mint azelőtt Ázsiában, a Közel-Keleten sem jártam még soha sem. Ahhoz képest milyen kicsi ország a főváros igen nagy lélekszámú, hiszen több mint 2 millió ember otthona. A repülőgépből szép városnéző sétát is lehet tenni az égen, ha nappal érkezünk, hiszen az ereszkedés jelentős része a város felett történik. Ennek során láthatjuk a nyugati öböl nagy felhőkarcolóit, valamint a mesterséges szigeteken nyugvó Pearl-t. Bár most Bangkokból az éjjeli órákban ért Dohában a gép a kivilágított város is csodálatos volt. Leszállva Hamad nagy repterén a gép külső állóhelyen állt meg. Az ajtón kilépve pedig még a bangkoki melegnél is erősebb hő csapta meg az embert.  A jó kis légkondicionált buszok a modern terminálhoz vittek, ahol újra következett a beléptetési gyakorlat. Érdemes megjegyezni, hogy az országba történő belépéshez már 2017. augusztus eleje óta nem szükséges vízum, csak a legalább 6 hónapig érvényes útlevelünk. Belépéskor 180 napra érvényes belépési engedélyt kapunk, melyből egy huzamban maximum 90 napos tartózkodás engedélyezett. Az éjjeli órákban rendkívül nyüzsgő volt a repülőtér, az érkezési szinten taxisok sora ajánlkozott volna fuvarra, de jobb inkább a hivatalos taxit választani. A reptér a várostól nem esik annyira messze, mint például Bangkokban. Utazáshoz taxit, Ubert, vagy akár a tömegközlekedést is választhatjuk. Tömegközlekedés terén jelenleg csupán a busz vehető igénybe, de hamarosan átadják a piros metró reptéri leágazását is, így még könnyebb lesz a városból megközelíteni. Mivel alig pár perc volt a buszindulásig és a megálló a szálláshelyemhez közel esett, így gondoltam ezt a közlekedési formát próbálom ki. A reptéren jó láthatóan ki van táblázva, hogy merre találjuk a buszállomást, ami a terminálból kijövet rögtön előttünk terem. Amennyiben a késő esti órákban érkezünk, akkor is van 0-24-es buszjárat, ami a 757-es számozást viseli. E járat a Najma és az Al Hilal városrészeken keresztül közlekedik, és több nagy hotelt is érintve óránként.

 72088184 1185002871692532 4848557716819410944 n

Közlekedés a városban:

A nagy meleg miatt a gyalogos közlekedés felér egy sivatagi túrával a nappali órákban. Jól mutatja ezt a kihalt utcák, ugyanis nem sok ember van, aki szívesen sétál a tűző napon.  Elég csupán 10-15 percet eltöltened a napon és garantáltan csavarod a vizet a pólódból.  A városban való közlekedéshez használhatsz buszt, metrót, taxit, esetleg az Ubert, ami a legjobb választás, hiszen kényelmesen megrendelhető, olcsó és a sofőrökkel sem volt probléma. A tömegközlekedés fejlesztése az elmúlt időszakban felgyorsult a városban. Ennek jó példája a nemrég átadott, a budapesti M4-es metróhoz hasonlóan teljesen automatizált piros metróvonal a város alatt. A dohai metró jelenleg még rövid szakaszon közlekedik, de a jövőben várhatóan már 3 vonal és 40 állomás várja majd az utasokat. Jelenleg a piros vonal a Qassar és Wakra állomások között közlekedik, de tovább bővül a hálózat, hiszen számtalan állomáson már az utolsó simításokat végzik az építők, így hamarosan a Hamad reptér is bekapcsolódhat a hálózatba. Egy metrójegy ára csupán 2QAR, ami a buszjegyhez hasonlóan RFID kártya. A jegy az állomásokon található automatákból könnyen megvásárolható.

71187589 544955252712280 2311953588034732032 nUgye ismerős? Itt sincs vezető fülke!

 

Amennyiben bizonytalanok vagyunk a vásárlás során, az állomásokon külön segítő személyzet is található minden automatánál, kapunál és a peronon. A jegyünket a kapu olvasójához érintve juthatunk be. A peronokon táblák és hangos utastájékoztatás is segíti az utasokat. A metró kocsik különböző szekciókra vannak osztva. Van egy prémium kocsi, amelyet csak a GOLD Klub utasai használhatnak, és van külön családi kocsi is. A többi szerelvény Standard kategória.

 

 Galéria: kattints a képre!

A másik tömegközlekedési forma a buszozás, ami még nem nagyon fejlett infrastruktúrailag. A sofőrök nagy része az angol nyelvet nem ismeri, de azért az alapvető szavakat megérti. A legnagyobb baj a buszjáratokkal, hogy rendkívül kiszámíthatatlanok. Amennyiben buszozás mellett döntesz, számítanod kell arra, hogy kissé kaotikus lesz az utazásod. Egyrészt azért, mert a menetrendi indulási és érkezési idők nagy része nem pontos. Volt, hogy az appban mutatott helyett kb. 40 perccel később érkezett a megállóba a busz. Megálló? – már ha persze jelölve van, ami a másik nagy probléma. Sok helyen észrevehetetlen. Hiába jelöli az app-ban a megállót tábla, vagy hely jelölés nem található. Viszont ettől eltérően van olyan megálló is, ahol LCD kijelzőn jelzi az érkező buszokat időrendben. A le és felszállás sem egyszerű. Érdemes figyelni és jelezni, mert különben a sofőr nem áll meg. A buszokon az első elhatárolt szektor kizárólag a nőknek van fenntartva! A buszjegy egy RFID kártya mely egy utazásra 10QAR, 24 órás utazásra 20QAR. A kártyát a buszon a sofőr mellett elhelyezett kártyaleolvasón kell érvényesíteni. A felszállás és leszállás mindig az első ajtón történt, a középső ajtót nem használták. Minden busz légkondicionált. A buszok az óvárosi részen található Al Ghanim központi buszállomásról indulnak, és ide érkeznek vissza.

69534459 538936943524296 5001641522458787840 n

Amennyiben sima városi sétára szánnád magad azt leginkább naplemente (6 óra) után javasolt tenned. A város biztonságos, bár gyalogos európai turistaként a közlekedés sokszor kaotikus. A városban szinte mindenhol valamilyen építkezés zajlik, ami javarészt a 2022-es FIFA világbajnokságnak köszönhető, melyet sok helyen, büszkén hirdetnek óriásplakátokkal. A belvárosi körcsomópontok (ring) átépítése miatt torlódásokra és nagy dugókra kell számítani amennyiben autóba, vagy buszra ülünk. A járdán való közlekedés is kissé kaotikus a járdák hiánya vagy a felbontott útrészek miatt. Doha mára már nyitottabb a turisták iránt, habár még egyelőre még nem annyira felkapott célpont, mint a szomszédos Dubai, de 1-2 napos kikapcsolódásra tud ideális programokat nyújtani az itteni kultúra és sport események iránt érdeklődők számára. Hogy miket érdemes megnézned? Múzeumok, souq, kikötő, vagy egy sivatagi kalandtúra mindenképp érdekes program lehet. Ha pedig vásárolni is szeretsz vásárolni, akkor legjobb helyen vagy. Dohában rengeteg nemzetközi, azon belül pedig nagyon sok amerikai márka is megtalálható a bevásárlóközpontokban. Emellett a Festival City-ben akár még is hófánkkal is lecsúszhatunk a mesterségesen épített fagyos lejtőkön. A Vilaggio Mall-ban pedig Velence utcáin érezhetjük magunkat. Árakat tekintve az élelmiszer és az étel árak jóval magasabbak az itthoni szinthez képest. Az élelmiszerek nagy része persze importforrásból származik, így a nagy hipermarketekben, mint a Carrefour (amit itthon is jó lenne) a világ szinte minden tájáról találkozhatunk élelmiszerekkel. A legjobb, hogy ezek közül nagyon sok közvetlenül meg is kóstolható.

72439282 1845014012310614 6286847792149168128 n

Látnivalók-kikapcsolódási helyek:

 

Souq Waqif

Doha híres piaca apró labirintusszerű kis utcákkal és régi épületekkel körülvéve felfedezésre hívja az utazót. A fűszerek kevert illata belengi az egész helyet. Amennyiben szuvenírt keresünk itt biztos szép emléktárgyakat fogunk találni.

71832865 519509128626517 809000576745472000 n

 

Museum of Islamic Art

Egy mesterséges az öbölbe kinyúló félszigetre épült csodás sétánnyal rendelkező geometrikus formákban gazdag épület. A múzeum három kontinens iszlám művészetét képviseli. Gyűjteménye a három kontinensen előállított fém-, kerámia-, ékszer-, famegmunkáló-, textil- és üvegkészítményeket foglal magában, amelyek a 7. és a 19. századból származnak. A múzeumban az 1980-as évek vége óta összegyűjtött munkagyűjtemény található, beleértve kéziratokat, textil- és kerámiaműveket. Ez a világ egyik legteljesebb iszlám tárgygyűjteménye, Spanyolországból, Egyiptomból, Iránból, Irakból, Törökországból, Indiából és Közép-Ázsiából származó tárgyakkal.

72424596 2104802163148693 7168327775965675520 n

The Pearl-Qatar

Egy közel négy négyzetkilométerre kiterjedő mesterséges sziget tele luxus lakóingatlannal, ahol érdemes tenni egy sétát. 

National Museum of Qatar

Az épület jellegzetes alakját a sivatagban található rózsakristályok ihlették. A múzeum  Katar és népe kultúráját, örökségét és jövőjét mutatja be. A galériák időrendi sorrendben vannak elrendezve, kezdve a sivatag és a Perzsa-öböl természettudományának kiállításaival, a beduin kultúra műtárgyaival, a törzsi háborúk történelmi kiállításaival, a Katari állam megalapításával és végül az olaj felfedezésével. A múzeum gyűjteménye jelenleg körülbelül 8000 tárgyból áll, ami tartalmaz régészeti, építészeti, háztartási és utazási tárgyakat, textileket, jelmezeket, ékszereket, könyvek és történelmi dokumentumokat.

71910829 2466127010291099 2004503847413743616 n

Doha Festival City

Dohában rengeteg bevásárló központ, vagy amerikai névén Mall található meg, melyek nem csupán bevásárlást hanem számos élményt és kikapcsolódást nyújtanak az idelátogatóknak. A Festival City-ben rengeteg luxus és fast-fashion márkát találhatunk meg, amennyiben szeretünk vásárolni.

70960511 1085591054980597 3642026194200690688 n

Vilaggio Mall

Egy kis Velence a sivatagban. Ilyen tematikus bevásárlóközpontot sem látni a világ más pontján. Gondolák, csatornák, csodás ég kék festésű plafon, mintha valóban az olasz városban sétálnánk. Lenyűgöző.

71778270 2125021381137188 5446786707703726080 n

West Bay

71759394 2159861820981945 2407717035019599872 n

The Pearl Monument

70630436 718741621921902 841808629328773120 n

A Souq-tól pár száz méterre található a szökőkút, mely egy hatalmas kagylót formál meg a benne található igazgyönggyel. Híres fotóhelyszín, hiszen a háttérben az üzleti negyed felhőkarcolói és a kikötő fa hajói tűnnek fel. Az olaj előtt a gyöngy volt a legfontosabb ipari terméke az országnak.

 

Hasznos tanácsok:

 • Dohában nagy segítségedre lehet az Uber alkalmazása, mely nagyon jó, gyors és kényelmes fuvart nyújt akárhová is mennél a városban. Emellett ha busszal is szeretnél utazni töltsd le a Karwa alkalmazást is, melyben a menetrendek és az útvonalak is megtalálhatóak.
 • Legyen nálad mindig elég folyadék! A nagy hőségben 2-3 palack vizet naponta simán meg fogsz tudni inni.
 • Figyelj a lábad elé! – rengeteg helyen nagyon rossz minőségű a járda, így sokszor az úton vagy törmelékeken keresztül lehet csak közlekedni
 • Adaptert itt is szükséges! Ha Angliai csatlakozód van, az kiválóan működik.
 • Érdemes a reptéren SIM kártyát vásárolni az érkezés után. Dohából itthonra, vagy oda telefonálni nagyon drága mulatság.
 • Hagyd szabadon, a buszon a nők számára kijelölt ülőhelyeket.
 • Metrózz sokat! Olcsó, klímatizált és kényelemes közlekedési mód.
 • Védd magad az erőst napsugaraktól! Ajánlatos napszemüveg, sapka viselése.

 

A Hamad repülőtér

A SKYTRAX 5 csillagos minősítéssel rendelkező Doha-Hamad repülőtér jelentős átszálló forgalmat lebonyolító tranzit szerepet tölt be a világ szinte minden tájáról érkező utasok számára. Az utasok legnagyobb része így 1-2 órát tölt a reptéren az átszállása során. Ennek érdekében a reptér számos kényelmi szolgáltatással rendelkezik, melyek segítenek felfrissülve és kicsit pihenve tovább folytatni utunkat. A kapuk mellett pihenő zónákat alakítottak ki, ahol fekvő fotelekben el lehet lazulni, esetleg TV-t nézni. Amennyiben egy kicsit több relaxációra vágynánk, meglátogathatjuk a Vitality Wellness és fitneszközpont, mely olyan kikapcsolódási lehetőségeket kínál, mint például fedett uszoda, hidroterápiás kád, fitneszterem és squash pályák. A belépő díja 175 QAR-tól kezdődik. A testedzés mellett SPA-ban is kényeztethetjük magunkat a „Be Relax” szalonban, ahol manikűr, pedikűr, masszázs, zuhanyzó és aromaterápiás szolgáltatások is elérhetőek. Érdekesség, hogy a nem csak a felnőtt utasoknak, hanem a gyerekek számára is van külön váró (Minors Lounge).

 Galéria: kattints a képre!

A reptéren több ismert műalkotás elevenedik meg az utasok számára, mint a „lámpás maci” mely előtt rengeteg utas szeret egy-egy selfiet készíteni. A terminálban luxusüzletek sora és több helyen elterülő Duty Free várja az utasokat, melyek között a repülés rajongók számára bakancslistás hely lehet a Qatar Airways Merchandise üzlete, ahol a légitársaság logójával fémjelzett termékeket és repülőgépmodelleket is vásárolhatunk. A reptéri food court a budapesti reptér kínálathoz hasonló márkák kínálatát nyújtja. A repülőtéren a közlekedést a D és E szárnyak felé belső kis vasút is segíti, ami a terminál sétáló része felett épített sínen robog végig.

A380-assal Frankfurtig

72148821 1327257634115223 1546897604833443840 n

Mivel bakancslistás volt már egy A380-as út is, így hazafele kissé szokatlanul nem Budapesten hanem Frankfurtban landoltam. Az óriásgép nem okozott csalódást. A majdnem megtelt óriásgép nem okozott csalódást, a 777-hez hasonlóan kényelmes volt. A méretek voltak kicsit furcsák amiben az ablakok mérete kiemelkedett. Az út során Magyarország felett is átrepült, így habár felhősen de csodálatos dunai és balatoni látványban lehetett az embernek része. 

 Galéria: kattints a képre!

 

Stopover Dohában!

Amennyiben a Qatar Airways légitársasággal repülsz, és oda, vagy a visszaút során Dohán keresztüli csatlakozásod van, úgy lehetőséged van eltöltened akár már 23 USD-ért négy, vagy 28 USD-ért ötcsillagos szállodában eltöltened egy rövid stopovert, hogy felfedezd a várost. Bővebb részleteket az ajánlattal kapcsolatban itt találsz: https://www.qatarairways.com/hu-hu/offers/qatar-stopover.html

2019\10\09 Bbalint 1 komment

100 éve repíti utasait a világ legrégebbi légitársasága

Magyarországon pedig már 90 éve hogy megjelent!

Idén ünnepli fennállásának 100. évfordulóját a KLM Holland Királyi Légitársaság mint az egyetlen olyan légitársaság, amely még mindig a saját nevén működik. Tudta például, hogy az első járat London és az amszterdami Schiphol repülőtér között közlekedett? Vagy azt, hogy egy tenyészbika volt az első állat, amely a légitársaság gépein utazott? Számos érdekesség, fontos tény és elismerés fűződik a KLM-hez. Utóbbiak közül például az, hogy felkerültek a legpontosabb légitársaságok európai listájára, illetve, hogy az Air France–KLM Csoport idén 15. alkalommal szerepel a Dow Jones Fenntarthatósági Index első három helyezettje között. A légitársaság Magyarországon 90 éve van jelen: az első járat 1929. szeptember 12-én landolt Budapesten.

0532847e547add0eb6ef57aa9b59f43c.jpg

A KLM Holland Királyi Légitársaságot 1919. október 7-én alapították, így ez a legrégebbi légitársaság a világon, amely még mindig a saját nevén működik. A „királyi” jelzővel I. Vilma holland királynő jutalmazta meg a társaságot, ezzel hangsúlyozva a civil repülés fontosságát, mely az I. világháború után kezdett megélénkülni.

 

A társaság alapítói befektetők voltak, akik Albert Plesmant bízták meg a napi teendők felügyeletével, később pedig ő lett a KLM igazgatója. Az első KLM-repülőgép – mely egy bérelt DeHavilland DH-16-os volt, pilótája pedig Jerry Shaw – 1920. május 17-én szállt fel. A járat London és a Schiphol repülőtér között közlekedett; fedélzetén két újságíróval, egy levéllel, melyet London polgármestere küldött amszterdami kollégájának, valamint egy halom újsággal. Az első saját gépek 1921. április 4-én indultak – a téli leállást követően –, május 9-én pedig megnyílt az első iroda az amszterdami Leidseplein téren. Ebből az irodából az utasokat busszal szállították a Schipholra. Az egykori KLM-iroda emlékét hirdetőtábla őrzi, amely még mindig a Leidseplein tér és a Leidsestraat utca sarkán áll.

 

Érdekesség, hogy az első állatot, egy Nico V névre hallgató tenyészbikát, 1924-ben szállította a légitársaság, az első interkontinentális tesztrepülés pedig 1924. október 1-jén indult Amszterdam és Batávia (ma: Jakarta) között. Az első menetrendszerinti járat 1930. szeptember 25-én közlekedett Amszterdam és Batávia között, az első transzatlanti út pedig 1934. december 15-én történt meg az Amszterdam–Curaçao–Aruba útvonalon. A repülőút ideje: 7 nap 9 óra és 20 perc volt.

 

74cc0dbb6fe0ae6f94d407a02dc5be34.jpg

 

A járatokon először 1935-ben tartózkodott kísérő személyzetet, csupán férfiak (stewards), majd nem sokkal később megjelentek a nők is. A személyzet legfontosabb feladata a fedélzeten lévők biztonságának garantálása volt – ahogyan napjaikban is. Mielőtt kísérő személyzetet alkalmaztak volna, a fedélzeti mérnökök feladata volt gondoskodni az utasokról.

Az Európát Amerikával összekötő első járat 1946. május 21-én indult Amszterdam és New York között, és ez volt a KLM-hálózat első jelenléte Nyugaton. Az Economy Classt 1958. április 1-jén vezették be, mely megfizethetőbbé tette a légi közlekedést, így az utasszám három hónapon belül 27 százalékkal emelkedett. A Jet-motor korszaka 1960. március 25-én köszöntött be: ennek a sugárhajtású motornak köszönhetően sokkal rövidebbé vált a repülési idő, és csökkent a szükséges állomások száma is. Ettől kezdve a repülés nem napokat, csupán órákat vett igénybe; New Yorkba például a korábbiakhoz képest fele annyi idő alatt lehetett eljutni.

 

Egy remek és megható KLM videó 

 

Az első Boeing 747-306B Combi 1975. október 16-án csatlakozott a flottához; ez volt az első repülőgép, amely utasokat és rakományt is szállított. A KLM és a Northwest légitársaság 1994 márciusában vezette be a World Business Classt, mely az interkontinentális járatokon utazó üzletembereket célozta meg. Ez az osztály az Economy és a Royal Class között található.

 

Az első pekingi járat 1996. június 26-án indult el; ettől kezdve Kína vált a KLM egyik legfontosabb célállomásává. 2004. május 5-én lett hivatalos az Air France és a KLM közötti fúzió, de már hét hónappal korábban, szeptemberben megszületett az erről szóló döntés. Az első bioüzemanyagot használó járat 2011. június 30-án indult Párizsba.

 

90 éve Magyarországon a KLM

 

Idén a KLM 100. születésnapja mellett azt is ünnepeljük, hogy a társaság 90 éve van jelen Magyarországon: 1929-ben jött létre ugyanis az Amszterdam–Budapest útvonal. A magyar főváros része volt az indonéziai útvonalnak, ám mielőtt elindult volna az első menetrendszerinti járat, két próbajárat-sorozatot is indítottak. Erre a sok elintéznivaló miatt volt szükség. Többek között ügynököket kellett rendelni minden repülőtérre, pótalkatrészeket kellett beszerezni annak érdekében, hogy a repülőút alatt is lehessen javítani, ha valami meghibásodik. A második tesztsorozatban (1929–1930) már az útvonal része volt Budapest: az első járat, egy F.VIIb típusú, PH-AEZ lajstromszámú gép – melynek kapitánya Smirnoff, a legendás KLM-pilóta volt – 1929. szeptember 12-én szállt fel a Schipholról. E járatokat még kizárólag légipostára használták, utasokat nem szállítottak. Ezért van az, hogy az első menetrendszerinti járat – mely utasokat is szállított – egy évvel később, 1930. szeptember 25-én indult.

 

Érdekesség, hogy Budapest néhány évig része volt a Kék Duna Expressnek, mely 1936. április 20-án jött létre a CLS-sel együttműködve. A gép egy DC-2-es volt, az útvonal pedig: Amszterdam–Prága–Bécs–Budapest. A Kék Duna Expresst 1939. szeptember 2-áig használták, és a II. világháború kitörése miatt szüntették meg. Az útvonalat 17 évvel később, 1956. június 21-én nyitották meg újra a ’Marijke hercegnő’ – aki Beatrix holland királynő legfiatalabb húga volt – nevet viselő járattal, mely Kairóba indult, és Budapest volt az egyik állomása. Az Amszterdam–Frankfurt–Budapest–Isztambul–Kairó útvonalat kétszer függesztették fel ideiglenesen: először az 1956-os forradalom és szabadságharc miatt október 25-én, majd másodszor 1968-ban a prágai tavasz miatt. Azóta nem voltak ilyen megszakítások: a KLM Amszterdam–Budapest útvonala folyamatosan üzemel.

 

A KLM volt egyébként az első nyugati légitársaság, amely menetrend szerinti járatot indított Budapest és Amszterdam között. Az első budapesti KLM-iroda pedig 1957. május 7-én nyílt meg a Vörösmarty téren.

 

A legfenntarthatóbb légitársaság

 

A KLM elkötelezett a környezetvédelem és a fenntarthatóság megteremtése mellett, ezért külön stratégiát is kialakítottak erre vonatkozóan. A légitársaság 2018-as mérlege rendkívül meggyőző: 2011-hez képest 17,3 százalékkal alacsonyabb volt az utasonkénti szén-dioxid-kibocsátás – a cél, hogy 2020-ra elérjék a 20 százalékot. A zajszennyezettség 40 százalékkal alacsonyabb lett a tavalyi évben a flotta megújításával; környezetbarátabb gépek beszerzésével. Az elmúlt esztendőben 1318 tonna fenntartható biokerozint használtak fel, 10 új, csendesebb, hatékonyabb repülőgép csatlakozott a flottához, és 9 százalékkal kevesebb hulladékot termeltek 2011-hez képest, emellett a KLM volt az első légitársaság, amelyik bevezette az első vállalati bioüzemanyag programot is.

 

Az Air France–KLM Csoport 15-ször szerepelt a Dow Jones Fenntarthatósági Index élén, legutóbb idén lett győztes. A KLM kompenzációs szolgáltatásának, a CO2ZERO-nak köszönhetően 90 ezren utaztak szén-dioxid-semlegesen; 9,4 millió fenntarthatóan elkészített szendvicset szolgáltak fel az európai járatokon; valamint 312 hektár trópusi erdőt ültettek be Panamában. További fontos tudnivaló, hogy a KLM – az érkezési és indulási időt tekintve – szerepel a legpontosabb európai légitársaságok top 10-es listáján.

 

A KLM emellett hozzájárul a Delft Műszaki Egyetem (TU Delft) innovatív repülési koncepciójának kutatásához, a „Flying-V”-hoz. A kutatás célja, hogy a fentarthatóbb hosszú távú repülések eléréshez a jövőben teljesen más megközelítéseket tudjanak alkalmazni a repülőgépek tervezésében. Az új repülőgép V-alakja egyesíti az utas- és rakteret, illetve a szárnyakban lévő üzemanyagtartályokat. A gép aerodinamikus kialakítása és csökkentett súlya azt eredményezi, hogy 20 százalékkal kevesebb üzemanyagot fogyaszt majd, mint napjaink legfejlettebb légijárműve, az Airbus 350. A repülőgép makettjét októberben, a KLM Élménynapokon a Schiphol repülőterén fogják hivatalosan bemutatni.

 

New Lounge, fine dining étterem az újítások között

 

A KLM számos újítással is készült a születésnap alkalmából: létrehozták a Non-Schengen Crown Lounge-ot, mely egy új, exkluzív váró vadonatúj külsővel és dekorációval, különféle digitális innovációval, valamint teljesen új szolgáltatási és vendéglátási koncepcióval. A várón belül különböző zónákat alakítottak ki, hogy megfeleljenek az eltérő fogyasztói igényeknek: külön zóna van a munkára, a pihenésre, az étkezésre és a szórakozásra.

 

klmcrownloungams17.jpg

Fotó: BoardingArea

 

Emellett létrehoztak egy új fine dining éttermet és bárt, mely a Blue nevet kapta. A menüt Michelin-csillagos étterem szolgáltatja, továbbá van két privát étkező szoba az üzleti és az egyéb találkozókra, melyek díj ellenében előre lefoglalhatóak. Az étterem már megnyitott, és a hét minden napján várja a vendégeket. A KLM a kényelemre is nagy hangsúlyt fektet, ezért 20 luxus alvókabint és zuhanyzókat is kialakítottak, melyek a váró nyitvatartási idejében vehetők igénybe.

A KLM hitvallása szerint készen áll a következő száz évre: összeköttetésben a világgal, odafigyelve a környezetünkre.

 

Különlegességgel készül a Holland Herald magazin

 

Speciális ünnepi kiadással, három különböző borítóval jelenik meg az ikonikus Holland Herald repülési magazin a KLM Holland Királyi Légitársaság 100. születésnapja alkalmából. A külső mellett a tartalom is kínál újdonságot: egy rövid történet szerepel a magazinban az első KLM-járatról, mely Amszterdamból Batáviába (ma: Jakarta, Indonézia) repült. A centenáriumi kiadás, melynek designját ismert holland művészek készítették, a KLM járatain és az üzleti várókban érhető el szeptember 26-ától. A borítók az október 19. és 27. között rendezendő Holland Design Héten is bemutatkoznak Eindhovenben.

 

Megünnepelték a KLM 100. születésnapját

 

„Mi voltunk az első légitársaság, amely sikeres partnerkapcsolatokat és szövetségeket alakított ki, a példánkat pedig további országok és légitársaságok követték. Ez százmillió embert hozott össze a világ minden tájáról. Ahogy Albert Plesman mondta: »A levegő óceánja egyesíti az embereket.« Büszkék lehetünk az elmúlt 100 év eredményeire és erőfeszítéseire. Most pedig egy új évszázad küszöbén állunk, és optimistán állunk a fenntarthatóság és az innováció jelentette kihívások elé” – emelte ki Pieter Elbers, a KLM elnök-vezérigazgatója a 10-es hangárban rendezett ünnepségen.

 

A hagyományoknak megfelelően a KLM egy új Delftware miniatűr ház bemutatásával ünnepelte fennállásának 100. évfordulóját október 7-én. Az idei miniatűr ház a hágai Huis ten Bosch-palota, Willem-Alexander király és családja otthonának hű másolata. A Huis ten Bosch-palota a 17. század közepén épült Frigyes Henrik orániai herceg és felesége, Solms-Braunfels-i Amália német grófnő kérésére. Miután I. Vilmost 1815-ben Hollandia királyává koronázták, a palota a holland királyi család több tagja számára is otthonként szolgált. A Huis ten Bosch-palota 2019. január 31-e óta Willem-Alexander király, Máxima királynő és három lányuk lakóhelye.

 

 

„A Huis ten Bosch-palota a KLM és Hollandia közötti különleges köteléket szimbolizálja számomra, és azt a tényt, hogy 100 éve viseljük a ’királyi’ jelzőt” – tette hozzá Pieter Elbers.

A speciális dizájnú Delftware miniatűr házat az 1950-es évek óta a World Business Class utasainak is bemutatják az interkontinentális repülések során. Miniatűrt egyébként 1994 óta készítenek és adnak át.

 

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!

2019\10\05 Bbalint 2 komment

Ma már Ferihegy is alkalmas a menetrendszerinti A380-as gépek fogadására!

Mondta a napokban Ormándi Zoltán a Budapest Airport repülőtérforgalmi vezetője a Csodák Palotájában a budapesti repülőtérről tartott előadása során. Budapesten eddig csupán két alkalommal fordult meg az Airbus óriásgépe. Egyszer 2011. október 2-án a Lufthansa színeiben járt bemutatáson, másodszor pedig idén április 12-én. Ekkor egy  utas rosszulléte miatt a Qatar Airways pilótái döntöttek a sürgős budapesti leszállás mellett. A típus menetrendszerinti budapesti megjelenése eddig "álomnak" tűnt, de úgy tűnik a budapesti reptér mégis készülhet rá.

70504686_1429247843898964_1757824848899342336_n.jpg

A budapesti repülőtér eddig is képes volt A380-as gépek fogadására, bár kiszolgálásuk, és mozgásuk nehézkes volt. Ez azonban változhat, hiszen a repülőtér kidolgozta azt a speciális eljárásrendet, ami lehetővé teszi a menetrendszerint közlekedő A380-as típusú gépekkel teljesített járatok kiszolgálását is. Ormándi Zoltán elmondása szerint az eljárásrend kidolgozása során olyan tényezők kerültek megvizsgálásra, mint a megközelítés során a gép által keltett turbulencia hatásai, valamint a reptéri utashidak képességei is. Budapest utóbbi szempontból nem nagyon mondható A380-as barátnak, hiszen e gépek kiszolgálása általában három csáppal történik, melyből egy a felső szint kiszolgálására hivatott. Budapesten a nemrég átadott mólón viszont jelenleg csak 3 darab dupla csápos híd található. A vizsgálatot a forgalmi igazgatóság elmúlt hetekben közreadott utasítása zárta, ami mostantól már lehetővé teszi az ilyen jellegű gépekkel történő működést is.

De vajon melyik légitársaság jönne A380-as géppel Budapestre?

Nagyon nem kell találgatni, hiszen általánosan a típus legnagyobb üzemeltetője a dubaji székhelyű Emirates  kerülhet szóba e téren, hiszen ők rendelkeznek a világ legnagyobb A380-as flottájával. A gép a régióban eddig csupán Prágában és Bécsben napi vendég. Korábban a lengyel lapok Varsóval kapcsolatban is felhozták az Emirates típus váltás iránti érdeklődését, azonban a reptér üzemeltető nem volt hajlandó extra költségeket fordítani arra, hogy a reptér kiszolgálhassa a típust egyetlen légitársaság érdekében. Dubaj és Budapest között az Emirates a hét minden napján üzemeltet járatokat Boeing 777-300ER típusú több, mint 300 férőhelyes repülőgépeivel.

prggate.JPG

A prágai 14-es indulási hely speciálisan A380-as gépek fogadására készült 2014. és 2015. között. Ma már a Korean Air és az Emirates A380-as gépeit is kiszolgálja (Forrás:obermeyer)

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!

2019\10\03 Bbalint 5 komment

Úton a világban: az esős Bangkok és a napsütötte Doha

1. rész: Bangkok

Az elmúlt hetekben turistaként Bangkok és Doha városában barangoltam. A túra nagy élmény volt, hiszen ezelőtt Európán kívüli országban még egyszer sem jártam. Az élményt növelte az is, hogy utam egyik felét a világ legnagyobb utasszállító gépének fedélzetén, az Airbus A380-as fedélzetén tehettem meg. Az elkövetkező sorokban tapasztalatokat és tippeket osztanék meg veletek, melyek hasznosak lehetnek, ha a jövőben e két város bármelyikébe, esetleg mind kettőbe ellátogattok.

71144127_2249716125157813_1545809208581029888_n.jpg

 

2019. szeptember 17. kora hajnala – Izgatottan keltem ki hajnalok hajnalán ágyamból, és indultam pakkommal a Liszt Ferenc repülőtér felé, hiszen minden eddigi utazásomnál hosszabb és izgalmasabb út állt előttem. Az úti cél nem más, mint Thaiföld fővárosa, a világ legnagyobb turista célpontja Bangkok. Mivel sajnos Budapestről még mindig nincs közvetlen légi járat a Malév megszűnése óta (remélhetőleg mihamarabb megszületik), így repülő utamat a világ egyik legjobb minőségi utazást nyújtó légitársaságával, a SKYTRAX ötcsillagos minősítésű Qatar Airways gépeinek fedélzetén tettem meg. Utam tervezésénél, hogy ne csak egy várost fedezzek fel, hanem kihasználjam az átszállás adta lehetőséget, Dohába is töltöttem pár napot. Sőt repülő fanatikusként igazi kuriózumnak számító utat sikerült terveznem magamnak, hiszen a légitársaság négy különböző típusú (A320/B787-8/B777-300ER/A380) gépén foglaltam helyet.

A járatokra a légitársaság alkalmazásán keresztül mindig elvégeztem az online utasfelvételt, így a reptéren már csupán csak a járat indulás előtt két órával nyitó „Baggage Drop-off” pulthoz kellett állni, és nagyon rövid idő alatt készhez kapni a beszálló kártyát. Mivel indulás előtt még sok időm volt, így gyorsan egy reptér szemlét is tartottam, hiszen kis repterünk mindig tud valami újat és érdekeset mutatni az utazó számára. Az UB ellenőrzés 8 óra körül nagyon gyorsan ment, hosszú sor nem alakult ki, így hamar a be lehetett érni a Sky Court-be. Útlevél ellenőrzés előtt egy gyors pillantást vetettem az A oldalra, melynek legvégén a „bádog” mögött ivókút került kialakításra. Így aki üres műanyag palackot hoz be, az elkerülheti az irreálisan magas áron való ásványvízhez jutást, sőt a környezetet is óvja. A körbenézést követően irány az útlevél ellenőrzés a B oldalon, ahol viszont már kisebb tumultus alakult ki a pultok előtt, de a procedúra alapvetően gyors volt. Kapuhoz menet előtt még gyorsan egy jó kávé a Cafe Frei új reptéri kávézójából, mely egy varázslatos „oázis” a kicsit kopár mólón belül.

A kapunál állva már várt a gép, a hét és fél éves kis Airbus A320-as (A7-AHT). Utazás előtt sokat gondolkodtam, vajon milyen egy keskenytörzsű géppel több, mint 5 órát a levegőben tölteni, hiszen azelőtt maximum 3 órás volt a leghosszabb utam. Nem lett-e volna jobb a délutáni A330-as? – Utólag értékelve rendkívül pozitív a csalódás, hiszen amilyen kisgép volt ekkora útra, olyan kényelmese is, köszönhetően a Economy osztályon lévő nagynak mondható lábtérnek, a kényelmes és állítható fejtámlának, valamint a szórakoztató tartalomban rendkívül gazdag Oryx One elnevezésű IFE rendszernek, melyen az érintőképernyőkön keresztül sok film, TV sorozat, zene, és érdekes információk érhetőek el az utazásunkkal, és a légitársasággal kapcsolatban. A rendszer egyik legjobb eleme, a csatlakozásokról szóló tájékoztató volt, mely informálta az átszálló utasokat, hogy a csatlakozó járatuk várhatóan mely kapuról indul majd tovább.

A komfortérzetet emelte, hogy minden üléshez párna és meleg takaró is járt. Mivel ételallergiám van, így utazás előtt külön menüt kellett igényelnem, ami egyáltalán nem volt bonyodalmas, hiszen a Qatar Airways-nél ez bármely utas számára elérhető maximum 48 órával az indulás előtt. A felszállást követően minden utas kapott egy menükártyát, mely tartalmazta az adott utazáshoz kapcsolódó catering menetét és választékát. A menü 3 választható fogásból állt, melyhez salátát és desszertet is kínáltak. Az italválaszték gazdag volt, mely alkoholos italokat és koktélokat is tartalmazott. A főétkezést követően lehetőség volt snack elfogyasztására is. Az étkezések valamint a szórakoztató rendszer használata hamar „elröpítették” az időt. Sőt volt ingyenesen elérhető Wi-Fi kapcsolat is, mely körülbelül 1 órán keresztül biztosított alapcsevegéshez szükséges adatforgalmat. Ez körülbelül a szöveges üzenetekre volt elég bizonyos gépeken, de a B777-es esetében videót, és képet is sikerült megosztanom ismerőseimmel.

71267130_693996384435154_1177477915697217536_n.jpg

Megérkezéskor a gépünk csápra állt. Kiszállva kissé megütött a soha nem tapasztalt sivatagi meleg, de a légkondicionálás hatása hamar érezhető volt. Az átszállás gyorsan ment. A gyorsaságot segítette a jó tájékoztatás és a mozgójárdák is. Átszállás közben újra biztonsági átvilágításon kell átesni, ezt követően érkezik meg az ember a reptér központi csarnokába, ahol híres óriás lámpás maci található. Nekem körülbelül két órám volt a két járat között, mely egyik legrövidebb csatlakozási időnek számít a Budapest-Bangkok közötti átszállást biztosító légitársaságok között. Egy gyors körbetekintés, és már irány is a kapu, hiszen kezdődik a boarding a Boeing 787-8 típusú Dreamliner gépre. A gép majdnem telt házzal szállt fel a kora esti órákban a kifutóról a LATAM festésű Airbus A350-es Qatar Airways járatot követően. Ülőhelyem a hátsó részen az ablak mellett volt. A gép nagyon modern és fiatal volt, ennek ellenére az ülőhely kissé szűkebbnek bizonyult a többi típushoz képest. A több mint 6 órás éjszakai úton a szerviz kiváló volt. Sokat aludni nem tudtam, így kicsit fáradnak éreztem magam. Az IFE rendszer ezen a járaton egy picit választékosabb volt. Leszállás előtt minden utas kapott egy belépéshez szükséges kártyát, melyet ki kellett töltetnie. Ezen alapvető információkat kellett közölnöd, valamint utazásod célját, tartózkodási helyedet..stb. Elméletileg e papír kitöltése hamarosan megszűnik a Thaiföldi beutazás előtt. Hasznos tanács: egy repülőn pláne, ha leszállás előtt iratot kell kitölteni, legyen kéznél nálad mindig egy toll!

Leszállás után olyan érzése volt az embernek, mintha egy ködös városba érkezett volna meg, hiszen a levegő páratartalma olyan magas volt, hogy az ablakokon nem lehetett kilátni. A kiszállás után az embert megcsapta a jó párás és meleg levegő, ami aztán megint a klíma hatása tört meg. Bangkok Suvarnabhumi repülőtere óriási légikikötő. Az érkezés után az első lépés az országba történő beléptetés. Az útlevél ellenőrzési pontoknál hatalmas szalag kordonok között kell várni. Jelen esetben körülbelül 20 perc volt a várakozási idő, ami gyorsnak számított. A beléptetés során több  újjlenyomatot vesznek mind két kézről, valamint fénykép is készül. Ezt követően irány a csomagfelvétel, a pénzváltás és a SIM kártya pult. Habár nemzetközi elv, hogy reptéren pénzt váltani nem érdemes, a bangkoki reptér legalsó szintjén az Airport Rail Link (ARL) megálló mellett lévő pénzváltók valamelyikét használni (pl.:Super Rich). Ahhoz hogy naprakész árfolyam ismereted legyen érdemes letöltened egy alkalmazást is telefonodra, nekem jelen esetben az egyik legjobb Androidos program a Currency volt meg, melyben számtalan pénznem megadható. Váltásnál célszerű nagyobb címletekkel menni, mert azokat kedvezőbb árfolyamon váltják. A procedúra során az útlevelünket ellenőrzik, így célszerű mindig kéznél tartani. Ezt követően, hogy ne kapjunk horribilis számlát miután hazaértünk, és mindig tudjuk használni az internetet SIM kártyát kellett beszerezni. A szolgáltatók zöme az indulási szint alatt sorban helyezkedik el pultjaikkal és készséges segítő munkatársakkal. Korábbi ajánlások szerint a True és az AIS szolgáltatók a legjobbak. Én a True kártyáját választottam, mely igényléséhez szintén útlevél bemutatásra volt szükség. Ezen szolgáltatással Bangkokban tartó tartózkodásom ideje alatt semmilyen problémám nem volt. A csomag tartalmazott korlátlan közösségi app használati funkciókat is, melyek az adategyenleget nem merítették le.

A reptérről a legjobb közlekedési eszköz a városközpontba történő bejutásra az Airport Rail Link vonala. Az állomás a reptér legalsó szintjén található. Az innen induló vonatok közvetlenül a Phaya Thai BTS Skytrain megállóig visznek körülbelül fél óra alatt, ahol könnyen át lehet szállni a magasvasútra. A két vonal között a jegy nem egységes, így átszállásnál az adott vonalhoz szükséges jegyet kell megvenni automatából, vagy pénztárból. Mivel Thaiföldön a kártyás vásárlás nem elterjedt és nagyon sok helyen limithez kötött, így érdemes inkább készpénzzel készülni. A kártyákat a nagyobb nemzetközi láncok korlátozás nélkül elfogadják.

Közlekedés Bangkokban

71148144_884185731967565_5467003574032531456_n.jpg

Mint ahogy már említettem a reptérre érkezve a leggyorsabb közlekedési mód bejutni a városba, ha reptéri vonatot használjuk (bár ez is nagyon zsúfolt a csúcsidőben, de az emberek türelemmel és nem tolakodva várják a következő vonatot). A taxi is jó alternatíva viszont a városban és a bevezető utakon hatalmas dugók alakulhatnak ki, és vannak hiénák is. Beszállás előtt mindig érdemes említeni, hogy meter, ha nem akarod, hogy becsapjanak.  A városban járva érezhető az ázsiai vezetési feeling: hiába van piros, mielőtt lelépsz, a járdáról bárhol bevághat eléd egy motor vagy akár egy autó is. Sok helyen külön ember irányítja a forgalmat, hogy az adott épületekhez be vagy ki tudjon állni egy-egy autó, vagy busz. Habár az Uber hazánkhoz hasonlóan itt is le lett állítva, viszont a Grab app rendkívül jó alternatíva egy-egy utazásra. Na meg a tuk-tuk is, amit ahhoz képest, hogy nem sok helyen láttam. Még beszállás előtt érdemes megegyezni az árban. Rövid távok megtételére gyors alternatíva, bár kicsit veszélyes a nagy forgalomban.

Ha a városi tömegközlekedést választjuk, ebben az esetben két gyors alternatíva jöhet szóba: a metró MRT, és a BTS (Sky Train) magasvasút. Mindkettő hálózata érinti a fontosabb látnivalókat, és csomópontokat. Használatukhoz minden alkalommal jegyet kell váltanunk az állomások területén kihelyezett automatákból, vagy pénztárakból. MRT esetében a jegyvásárlás során kis zseton érmét kapunk, amit a kapu érzékelőjéhez tartva beléphetünk az állomás területére. A zsetont érdemes olyan helyre tenni, ahogy meg is találja gyorsan az ember, hiszen az állomás elhagyása előtt be kell dobni a kapu nyílásába. BTS esetén egy kártyát kapunk, melyet az állomásra belépve szintén a kapuhoz kell érinteni, elhagyva pedig a nyílásba be kell helyezni. Az viteldíjakat tekintve az MRT használat kedvezőbb árunak tűnt, mint a BTS árak. A jegyek ára az állomástávok alapján változik. Egyes automaták papírpénzt nem fogadnak el, ilyen esetben, az állomási pénztárban könnyen tudunk jegyet venni. Az állomásra, sőt a bevásárlóközpontokba való belépés előtt mindenhol fémdetektoros kapuk vannak felállítva. Fő a biztonság! Az ellenőrzés nem folyamatos, de felkérhetnek arra, hogy nyisd ki vagy tedd be átvilágító gépbe a táskádat. Célszerű és ajánlott ezekre a helyekre napszemüvegünket levéve belépni.

A metróállomások és a járművek mindegyike erősen légkondicionált, így ha fázós típus vagy érdemes egy vékonyabb kardigánt, esetleg egy kendőt magadnál tartani az utazás során.

Ma már Bangkok városa sem mondható nagyon olcsó városnak, és célállomásnak, hiszen a jelentős turista forgalom az árakon is meglátszik. Bár tény és való vannak, helyek ahol nagyon olcsón jól lehet lakni. Ilyen például az utcai thai street food kocsik, melyből szinte minden utcában akad jó pár. A bolti élelmiszer árak hasonlóak az itthoniakhoz, bár jelentős része import élelmiszer, ami drágább. Ami meglepett, hogy a nemzetközi nagy fast fashion divatcégek üzletei az itthoni árszínvonalhoz képest sokkal magasabb áron értékesítik termékeiket.

TOP látnivalók:

Látogatásom során a programomat saját magam állítottam össze, úgy hogy legyen benne kulturális, ismeretterjesztő és szórakoztató kikapcsolódás. Mivel érdekel az építészet és a kígyók, így biztos volt, hogy meglátogatom az egyedülálló bangkoki kígyófarmot, és a MahaNakhon több mint 300 méter magas felhőkarcolóját.

 • MahaNakhon (King Tower): Bangkok második legmagasabb épülete különleges formája és a tetőterén található üveg padlós kilátója miatt érdemes megtekinteni. A 314 méter magas torony megközelítéséhez a Chong Nonsi BTS megállónál kell leszállnunk, majd követni a kiírásokat. Ezt követően egy modern előcsarnokban találjuk magunkat, ahol jegyet tudunk venni a kilátóba. A jegy ára borsos, bár bizonyos időszakokban kedvezményt is adnak. Miután jegyünk megvan irány a szupergyors lift, mely teljes egészében LCD monitorokkal van kirakva. A 74. emelet eléréséig látványos vizuális effektekkel és hangokkal ellátott videót vetítenek le. Ezt követően csodálatos látvány tárul elénk, melyet csupán egy vékony üvegen keresztül láthatunk. Tériszonyosoknak garantáltan izgalmas! Ezt követően lehetőség van lifttel, vagy lépcsőn további pár szinttel feljebb menni, ahol a külső kilátó teraszra jutunk. Itt található a torony egyedülálló látványossága, a majdnem 314 méter magasan Bangkok utcája fölé kimagasló üvegpadló. Bátorság! Na meg egy mély levegő! Az üvegre történő rálépés előtt védő papucsot kell felvenni. Életre szóló élmény, hiszen a kristálytiszta üvegen sétálni a szabadban megemeli az adrenalin szintet.

 

 

 • Red Cross Snake Farm (Queen Saovabha Memorial Institute): A Sam Yan metróállomástól pár perces sétára található „kis városi oázis” a helyi vöröskereszt központjában található. Amennyiben érdekelnek a kígyók anatómiája, fejlődésük története, a Thai-ok és a kígyók kapcsolata látogass el ide. A területen élő példányokat is láthatunk. A legizgalmasabb program a 11:00-kor kezdődő méregfejés, és a délután 14:30-kor tartott élő kígyó bemutató show. A belépő 200 bath. A program viszonylag rövid idő alatt úgy 1 óra végig járható, így ha még sok idő van vissza a napi eseményig, akkor visszatérhetünk.

 

 • Hajózás a Chao Phraya folyón: Bangkok és Thaiföld legjelentősebb folyóján keresztül számtalan látnivalót tudunk hajóval vagy úszó csónakkal megközelíteni. Turistaként a legjobb választás a Chao Phraya Express Boat társaság (http://www.chaophrayaexpressboat.com/en/home/) melynek központi induló pontja a Saphan Taksin BTS állomás melletti Sathorn Pier-nél található. A hajóval kényelmesen megközelíthető a Wat Arun, Wat Pho és a Királyi Palota is. Ha többet szeretnénk hajókázni egész napos korlátlan utazási jegyet is vehetünk. Amennyiben csak a Wat Arun-ig megyünk, onnan a folyót átszelő járattal átmehetünk a Wat Pho-hoz. Az Express hajók nyitott tetőtéri ülőhelyekkel rendelkeznek, így panorámába élvezhetjük az elénk táruló látképet.

72147713 901299036908914 1508823217970610176 n

 • Wat Arun: a csodálatos buddhista templom és a hozzá tartozó kis utcás építmények igazi spirituális feltöltődést nyújtanak. Az esti órákban látványos kivilágításban is megtekinthetjük. Mivel felkapott turista látványosság, így sok helyen figyelmeztetnek értékeink védelmére! Amennyiben belépünk, a templomba cipőnket feltételen vegyük le!

 

 • Wat Pho: Az óriási arany fekvő Buddha otthona. Amennyiben a Wat Arun-tól jövünk transzfer hajóval kisebb vásáron keresztül érhetjük el a templomot, ahol számos frissítőt és szuvenírt kínálnak. Érdemes megkóstolni a friss kókuszdióba zárt kókuszvizet mindössze 50 bath-ért cserébe. Itt is rengeteg turistával találkozhatunk, de számomra pozitívum volt hogy a jegyhez egy kisebb víz kupon is járt, melyért cserébe a kijelölt helyen frissítő hideg vízzel teli palackot adtak. A 46 méteres, aranyozott Buddha szobor majdnem végigéri az egész épületet. A talpát vallásos jeleneteket és szimbólumokat ábrázoló faragások díszítik, a hatalmas terem falain pedig gyönyörű festett mintákkal ékesítettek.

 

 • Királyi Palota és a Wat Phra Kaew: A Wat Pho-tól pár száz méternyire található az óriási területen elhelyezkedő királyi lak, mely számtalan csodálatos építészeit és kulturális örökséget rejt. A főépületben a központi csarnokban található a Smaragd Buddha, amely az egyik legrégebbi és leghíresebb Buddha szobor a világon. A jade szobrot arany ruha díszíti, melyet a király évszakok változásával lecserél.

 

 • Wat Saket (és az arany hegy): A frissen átadott Sam Yot metrómegállótól alig negyedórás sétára található aranyozott kupolás hegy, valamint templom kedvelt látványosság. A hegy megmászásához jó pár lépcsőfokot kell pazar környezetben megtenni, míg végül felérünk a csúcsra, ahonnan nagyon szép kilátás nyílik a városra. A környéken számtalan fa és fémfaragó vállalkozás van. De nem messze a Bamrung Muang Road-on megcsodálhatjuk, miként is készülnek a szent Buddha szobrok, és milyen sokféle stílusban.

 71289738 374866293457325 3931958030236647424 n

 • Lumphini Park: a város legnagyobb köztéri parkja, ahol a zajtól meg lehet pihenni. A parkban több tó is található, melyeken vízi biciklizhetünk. Nem csak a csodás kertkultúra (mely amúgy is lenyűgözi az embert minden fele), hanem az élővilág is aktív részese a parknak, hiszen ha szemfülesek vagyunk, akár varánuszt is láthatunk.

72485295 547928665963699 756659270598000640 n

 

 • Kínai negyed: a nemrég átadott új Wat Mangkon metróállomásból kijőve, úgy találjuk magunkat mintha gyors térváltással Kínába kerültünk volna. Apró utcák, kínai feliratok, és ételek mindenfele. Érdemes barangolni és felfedezni a környéket.

71531306_423663624942388_2674198787706060800_n.jpg

 

 • MBK center: igazi nagy bevásárló központ, bár itt nem a nagy nemzetközi márkákkal fogsz találkozni, hanem azok hamisítványaival. Emellett thai élelmiszereket, szuvenírt, aranyat, sőt repülőgép modellt is tudsz itt venni. A szolgáltatások terén érdemes kipróbálni a thai masszást, mely garantáltan megmozgatja az ember összes végtagját.

 71741257 813398369097906 5707478019841458176 n

 • Pat Pong Night Market: az egyik leghíresebb éjszakai piac és vörös lámpás utca Bangkokban. Ahogy közeledik, a 7 óra az árusok kezdenek kipakolni. Hamis és tiltott termékeken át, az intim és szuvenír termékekig a választék igen gazdag. Alkudni kell! A vásár melletti bárok „ajánlói” folyamatosan ajánlatokat fognak tenni. Csak óvatosan!

 

 • Terminal 21: Egy tematikus bevásárlóközpont mely reptérre és bizonyos világvárosok hangulatára hajaz belső berendezésében. Az épület tetején lévő ételszigeten lehetőség van olcsón, jót és finomat enni. Ehhez csupán egy tetszőleges összeggel kell feltölteni a helyszínen váltható kártyát, amit ha nem eszel le teljesen visszakapod a megmaradt egyenlegedet. A választék nagyon nagy. Hagyományos thai ízek mindenfele. Érdemes kipróbálni a Pad Thai tésztát, a sült kacsát, és az elmaradhatatlan mangós ragacsos rizst. Az adagok nagyok és laktatóak.

72251763 2388698718100931 26523055140372480 n

 

Hasznos tanácsok:

 • Vigyél magaddal hálózati adaptert! Thaiföldön a hálózati csatlakozók teljesen más jellegűek, mint itt Európában
 • a meleg ellenére legyen nálad hosszúnadrág, zárt cipő és válladat, hasadat eltakaró póló! Amennyiben templomokat, vagy a Királyi Palotát látogatod meg alapvető előírás a megfelelő öltözet. Bizonyos helyszíneken lehetőség van ruhabérlésre. Sőt amennyiben Buddhát ábrázoló tetoválásod lenne, azt inkább fedd el! A helyiek szemében ez nem „divatcikk”.
 • Amennyiben Androidos telefonod van, töltsd le a MAPS.ME, Currency, Grab és a Bangkok tömegközlekedési térképét tartalmazó applikációkat. Ezek jelentősen segíthetik gördülékennyé tenni utazásodat!
 • Ugorj be egy Seven Eleven-be! Itt biztos, hogy mindent megtalálsz akár éhes, akár szomjas vagy. Ezek a kis üzletek szinte minden utcában ott vannak.
 • Alkudozz! Piacokon mindenképp elvárt, a nagy központokban viszont nem nyitottak rá, bár személy szerint akadt kivétel
 • Légy türelmes! A zsúfolt peronok ellenére tartsd be a szabályt és állj be a jobb vagy bal oldali várakozó sorba.
 • Eltévedtél? Bátran kérj tanácsot, a thai emberek szívesen segítenek, még akkor is ha angolul nem értenek.
 • Éhes vagy hazafele a reptéren? Látogass el az érkezési szint legvégén található kis ételudvarba, ahol garantáltan olcsón tudsz thai, ázsiai ételeket enni!
 • Bangkok biztonságos, de értékeidet biztonságos helyen tartsd magadnál, és pénzváltásnál, vagy fizetésnél figyelj oda mit és mennyit kapsz vissza!
 • Duriánt szeretnél kóstolni? Az éjszakai piacon bárhol beszerezhető gyümölcs, azonban készülj fel hogy az íze nagyon durva lesz. Én tömény vöröshagyma ízként írnám le, amit lenyelni nem nagyon tudsz.

 

Összegezve a Bangkoki és a thai utat egy csodálatos, nyüzsgő metropolisz vár, ha idelátogatsz, mely spirituális feltöltődést is ad. A thai emberek az eddigi legkedvesebb és leginkább segítőkész népesség volt, amit megismertem. Olyannyira nyitottak, hogy mindenféle ismeretség nélkül képesek leszólítani, és érdeklődni a felől, hogy honnan jöttünk, és hogy érezzük magunkat az országukban. Legjobb példa erre, hogy a főbb turista célpontokon diákok sora készíti beszámolóját az idegen országokból érkező emberekkel. Engem személy szerint még a reptér kapujában is egy kedves thai lány informált meg az itt töltött időmről és írt egy rövid kérdőívet tapasztalataimról, ami nagyon meglepett és kedves gesztus volt. Bangkok varázsa bennem olyan nyomot hagyott, hogy amennyiben lehet, mindenképp visszatérek majd még egyszer.

 

A folytatásban hamarosan Doháról is olvashattok!

Az utazás megvalósításában külön köszönet a Qatar Airways budapesti irodájának!

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!

 

2019\09\28 Bbalint 1 komment

Az elmúlt hetek újdonságai!

Az elmúlt hetek a pihenésről és egy izgalmas utazásról szólt (hamarosan erről is részletesen olvashattok), így friss hírek nélkül maradtatok itt az oldalon. Most pár sorban igyekszem összeszedni hogy látjuk, mit az elmúlt hetek izgalmas történéseit a budapesti reptéren. A témák érdekesek lesznek, hiszen elindult egy újabb hosszútávú járat, a repülőtér marketing stratégiája világelső lett a szakmában, valamint elkezdett kinőni egy máig teljesen ismeretlen új épületrész a bádog terminál mellett.

15675616725654xvao4y.jpg

LOT: harmadik hosszútáv, az első ázsiai célállomás!

Most vasárnap újra történelmi pillanat volt Ferihegyen, hiszen először létesült közvetlen és menetrendszerint közlekedő légi járat Budapest és Szöul városa között a lengyel nemzeti légitársaság legújabb hosszútávú útvonalaként.

14 év. Ennyit kellett várni amíg a tervekből végre valóságos légi járat is lett a magyar és a dél-koreai főváros között. Az elmúlt években az útvonalon robbanásszerűen nőtt a potenciális utasforgalom, ami a New York, Sanghaj járatok megnyitását követően már itt volt a legmagasabb közel 75 ezer utassal. Habár a LOT az első állandó járatot fenntartó légitársaság, 2017. nyarán a magánkézben lévő Asiana Airlines már repült az útvonalon charter járatokat teljesítve, melyeket koreai utazási irodák töltöttek. Sőt idén nyáron a nemzeti fuvarozó Korean Air is tervezett jönni Budapestre szintén charter járatokkal, azonban a tavasszal bekövetkezett súlyos és megrendítő tragédia miatti útlemondások következtében ezen járatokat kénytelenek voltak törölni.

Az új LOT járat hetente három alkalommal közlekedik, Boeing 787-8-as típusú gépekkel. A LOT távlati terveiben a vezérigazgató szavai szerint szerepel az, mint a New York JFK járat esetében, hogy a legjobb esetben napi járatra bővítsék.

A Budapest-Szöul útvonalon közlekedő utasoknak a LOT többek között koreai menüt, a koreai nyelven is rendelkezésre álló fedélzeti szórakoztató rendszerben pedig koreai filmeket is ajánl. A légitársaság célja, hogy hamarosan minden járaton a személyzetnek legyen koreai nyelvet beszélő tagja.

A járat emellett tovább növeli a Budapesten keresztüli csatlakozási lehetőségeket, melyet a nemrég a T2A és T2B terminálon megnyitott új transzferpultok is segítenek. Budapesten kiváló átszállási lehetőség nyílik Varsó, majd tavasztól a Brüsszel, Prága, Stuttgart irányába tartó LOT gépekre. 

A járatnyitó keretében a LOT megnyitotta az új üzleti váróját is az újságírók előtt a 2B terminálon. Az új váró az üzleti utasok előtt az elkövetkező hetekben nyílik majd meg. A szolgáltatásai között zuhanyzó is megtalálható lesz.

A LOT járata soha jobbkor nem nyílhatott meg, hiszen a két ország diplomáciai kapcsolat létrehozásának a 30. évfordulóját ünnepeljük ebben az évben, így a járat létrejöttében a politikai és diplomáciai kapcsolatok is jelentősen képviseltették magukat.

Routes World nyertese a Budapest Airport

Most először lett abszolút győztes a Budapest Airport marketing és járatfejlesztő csapata a világ legnagyobb repülési és járatfejlesztési konferenciájának számító Routes World éves eseményén, melyet az ausztráliai Adelaide városában rendeztek meg, több száz légitársaság és ország repülőtereinek képviselőinek részvételével.

A Budapest Airport csapata nem csupán a 4-20 millióas utas forgalmú repülőterek között bizonyult a legjobbnak, de a szakmai zsűri az összesített mezőnyben is a legjobbnak választotta az elmúlt évben tett erőfeszítéseit a járatfejlesztés és a hozzá kapcsolódó marketing tekintetében.

Jól szemlélteti a járatfejlesztés eredményességét, hogy négy évvel ezelőtthöz képest mára már dupla annyi útvonallal rendelkezik a repülőtér, ami hamarosan átlépi a 200-as határt.

A konferencián további új járatokról is tárgyaltak a szakemberek, amit ha a potenciális listát vesszük alapul várhatóan Los Angeles, Miami, Montreal, Tokió, Bangkok, Tallinn, Mumbai, Delhi, Vilnius, Bilbao felé irányulhatnak. 

Új csarnok épül, a T3 tovább tolódik

1247598.jpg

Fénykép: Népszava

Az elmúlt hetekben már javában zajlik egy új a bádogcsarnok közvetlen szomszédsága melletti új épületszárny építésnek munkálatai. A beruházásról konkrétumokat a sajtó még nem ismert, hiszen a Budapest Airport bővebb tájékoztatást nem adott az épülettel kapcsolatban. Azt viszont látni, és a projekthez közelálló forrásokból hallani, hogy egy teljesen új, könnyűszerkezetes, a jelenlegi bádognál nagyobb épületrész van készülőben. A Magyar Nemzet információja szerint az új épületrészben a fapados légitársaságok utasainak kialakított fűthető és hűthető váróhelyen felül, mosdó és élelmiszer vásárlási lehetőség is biztosított lesz. A projekt várhatóan még idén év végére elkészül. Az év végi elkészülési határidő azonban nem véletlen, hiszen korábban a Kormány 77 pontból álló követeléscsomagot fogalmazott meg, hogy milyen változtatásokat várnak el az üzemetetővel szemben, amik nem teljesítésért szankciókat is kilátásba helyeztek. A szankciók között a bádog épület év végéig történő bezárása is szerepel.

Az új épület elkészültével várhatóan a bádog lebontásra kerül, ami szabaddá teheti az A terminál legszélső csápjának használatát is. Ez a terminálrész azonban nem megoldás az utasfelvételi és érkezési oldalak túlzsúfoltságára, melyeket egy új 3-as terminál tudna orvosolni. Rolf Schnitzler a BUD új vezérigazgatója a Világgazdaságnak adott interjújában a korábbi 2024-es tervezett T3-as átadási időpontot pedig újra kitolta, mégpedig 2025-re. A korábbi elképzelések szerint a T3-hoz kapcsolódó pontos terveknek még az idei évben ismertté kellene válnia.

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!

 

 

 

Jövő nyári újdonságokat jelentett be a Wizz Air!

Új "ukrajnai munkásjáratok" és versenytárs harc a LOT ellen, röviden, tömören és viccesen így is össze lehetne foglalni a Wizz Air mai sajtótájékoztatóját, amelyen három új budapesti járatot, egy új budapesti bázisgépet és négy útvonalbővítést jelentettek be a légitársaság képviselői. Az újdonságok mellett a Wizz számára az elmúlt hetek kényes témája is előkerült, mégpedig az MGH által korábban elkövetett visszaélésekkel kapcsolatos kemény kérdések.

wizz_air_budapest_bejelentes_03.jpg

Lviv, Harkov, Brüsszel központi repülőtere. E három új útvonalon indít a 14. bázisgépével új járatokat jövő nyártól a Wizz Air. A két új ukrajnai vonal 2020. június 1-től, míg a második brüsszeli vonal 2020. június 3-án indul. a magyar fővárosból. Lviv-be és Hrakov-ba hetente kétszer (szerda, vasárnap és hétfő péntek), míg Brüsszel központi repülőterére a már meglévő napi Charleroi járat mellett, szintén naponta juthatnak majd el az utasok. A Wizz Air közlése szerint a Charleroi vonal továbbra is változatlanul megmarad (Update: ez máris változott, hiszen a napi kettő helyett csak egy járatot tartanak meg),az új járat viszont jó kiegészítése lesz. A most bejelentett három vonal várhatóan csupán egy kezdeti "bemelegítés" a jövő nyári menetrend tervezetébe, hiszen számtalan új útvonalon várunk, várnánk még el további járatokat. Jó példa erre Kolozsvár és Minszk városa is. Újdonságok mellett azonban úgy látszik, hogy a norvég Stavanger járat is kukába fog landolni, és nem indul újra jövő nyáron, hiszen menetrendjét a mai napig nem töltötték még fel.

Irány Ukrajna!

A Wizz Air jelentősen növeli Magyarország és Ukrajna közötti légi kapcsolatok számát az elkövetkező időszakban. A légitársaság még idén októberben elindítja a Ryanair-el együtt odesszai járatát. Így a jövő nyáron a két új és már meglévő kettő járattal együtt már négy ukrán városba lehet közvetlen légi járattal eljutni Budapestről. Ha kommentálnák az eseményeket, akkor ehhez várhatóan a Ryanair-nek is lesz egy két szava. Hiszen ők voltak azok akik 2017. márciusában már bejelentettek egy Lviv-Budapest közötti járat indulását 2017. októberére, de azt végül költség viták miatt törölték, és a későbbiekben sem vették újra napirendre. A Nemzeti Közlekedési Hatósághoz korábban két kihasználatlan ukrajnai légi útvonal elindítására érkezett be kérelem, melyek közül az egyik a már mind két fél által bejelentett Odessza, a másik pedig Kijev városa volt. Mivel a Wizz Air Kijevben már jelen van, így várhatóan a Ryanair hamarosan bejelentheti a Budapest és Kijev közötti új járatát is.

Sűrítés a meglévő vonalakon!

 • Edinburgh heti 3 helyett heti 5 járat
 • Eindhoven heti 14 helyett heti 16 járat
 • Szentpétervár heti 5 helyett napi járat
 • Tel Aviv heti 14 helyett heti 17 járat

15 gépes lesz a budapesti bázis!

A most bejelentett új járatok mellett egy újabb Airbus A321neo gép is érkezik a jövő nyáron Budapestre. Ezzel együtt 15 gépre növekszik a Budapesten állomásozó gépek száma a nyári időszakban. Télen a pesti bázis pedig 14 Airbus géppel fog működni. A jövő év során az előzetes tervek szerint a légitársaság 6,7 milliós ülőhely kapacitást fog felkínálni utasainak, melyet 1 A321-es, 9 A320-as és 7 A321neo típusú gép fog nyújtani.

Drágult a Discount Club tagság!

Amit persze a Wizz Air nem ver nagy dobra. Hosszabbítás esetén már új árakkal kalkulálnak. A standard 29 Euró helyett, 39 Euró, a csoportos 59 Euró helyett, 79 Euróra drágult.

Az MGH szotri

A sajtótájékoztatón a Magyar Hang újságírójától eléggé kényes téma került elő, mégpedig az MGH jogtalan lehúzásai. A feltett kérdések érezhetően kissé zavarba hozták Stephen Jones vezérigazgató urat, aki kiemelte hogy az ügy részükről lezárult és megoldódott, "aki úgy érzi átverte a kiszolgáló cég az jelentkezzen a Wizz Air-nél és panaszát kivizsgálják"- hangzott el.  A kérdéssel kapcsolatos cikket itt olvashatod el!

Fénykép: Wizz Air

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!

 

 

 

Rengeteg új légi járat indul az elkövetkező hónapokban Budapestről!

Soha ennyi új járatot nem hozott az őszi és téli időszak a Budapest Airport történetében. A járatindítási hullám már szeptember elején elkezdődik, és meg sem áll decemberig. A fennálló négy hónap alatt összesen 17 útvonalon indul új járat, melyek közül 6 mindeddig ki nem szolgált célállomás lesz a budapesti járathálózati térképen. A többi útvonalon pedig egy vagy több légitársasággal is versenyhelyzet alakul ki, melynek mi utasok örülhetünk, hiszen a jegyárakat valamelyest alacsonyan tartja. A mostani helyzetben úgy látszik a Ryanair és a Wizz Air csatája éleződik ki, hiszen az elmúlt hetekben egymásra licitálva jelentették be az újabb és újabb járatokat a téli időszakra. Ennek ellenére a Wizz Air csupán három új útvonalat tud felmutatni a Ryanair tizenegy új célállomásával szemben.

d2qewdpwkaa_icj.jpg

Sorra tűnnek el a fehér foltok a budapesti repülőtér járathálózati térképéről. Szeptember első heteiben két korábban már sokszor emlegetett magas potenciális utasszámmal rendelkező, de közvetlen járattal ki nem szolgált útvonalon indulhat új légi járat. Szeptember 3-tól már átszállás nélkül érhetjük el az Airbus Toulouse-i üzemét a Ryanair járatának köszönhetően hetente két alkalommal. Ezt követően szeptember 22-én ismét történelmi nap lesz a Budapest Airport életében, hiszen mostanáig még soha egyetlen légitársaság sem repült menetrendszerint Budapest városából Szöulba. A LOT ezentúl hetente három alkalommal kínál kényelmes utazási lehetőséget az amerikai járatokról már ismerős Dreamliner Boeing 787-8-as típusú repülőgépeivel. A járat sikerességében a szakemberek is bizakodóak, hiszen Szöul városába közlekedő non-stop járatra mutatkozott a legnagyobb igény Budapestről. A kínálatot piaci hírek szerint tovább színesítheti Dél-Korea nemzeti légitársasága is, hiszen a hírek szerint charter, vagy menetrendszerint közlekedő járatokat indítana a magyar fővárosba, még meg nem nevezett időpontban.

A LOT az új szöuli járata, valamint a MAX gépek repülési tilalma, és a Budapest-Chicago járat tavaly téli sikertelensége miatt jelentős változtatásokat eszközölt a 2019/2020-as budapesti téli menetrendjében:

 • szeptember 27-től március 29-ig a korábban betervezett heti négy helyett, csak heti három járat fog Budapest és New York JFK repülőtere között repülni
 • a Budapest-Chicago vonal szezonálissá válik, ami azt jelenti, hogy az idei utolsó járat október 26-án fog felszállni Chicago felé
 • Jövő tavaszra tolódik a korábban szeptember elejére meghirdetett brüsszeli és bukaresti járatnyitás.

Ryanair-Wizz Air harc

Az ír fapados rekord számú újdonsággal indítja el a 2019/2020-as téli menetrendet, hiszen 11 új járatot indít a magyar fővárosból. Emellett újraindítja kedvelt Eliat járatát is, de már az újonnan épített Ramon repülőtérre.

Új Ryanair járatok: (mely légitársaságokkal van versenyben az útvonalon)

 • Szeptember 3-tól Tolouse
 • Október 27-től Lappeenranta
 • Október 28-tól Poznan, Tel-Aviv (EL AL, Wizz Air)
 • Október 29-től Bordeaux (Wizz Air), Odessza (Wizz Air), Catania (Wizz Air), Göteborg (Wizz Air), Lisszabon (Wizz Air, TAP), Luxemburg, Porto (Wizz Air)

A Ryanair újdonságai mellett azonban két járattól is elbúcsúzhatunk. Október 23-án indul útóljára járat a finnországi Tampere városába. November 3-án pedig Marrákes tűnik el a térképről sokak szomorúságára. Ezzel együtt pedig Magyarország és Marokkó között megszűnik a közvetlen légi összeköttetés. Azért titokban reménykedünk, hogy a későbbiekben a Royal Air Maroc, vagy az Air Arabia, esetleg a Ryanair újra betöltheti a most kialakuló fehér foltot.

A Wizz Air csupán három új útvonalon indít járatot. A korábbi évekhez képest most ez is soknak mondható.

Új Wizz Air járatok:

 • Kazany október 30-tól
 • Odessza november 2-től (Ryanair)
 • Edinburgh december 21-től (Jet2, Ryanair)

A légitársaság emellett újraindítja szezonális Eliat járatát is a Ryanairhez hasonlóan Eliat Ramon repülőterén fognak landolni a gépek.

A fapadosok közül még az angol Jet2.com készül a télre újdonsággal. A légitársaság november 8-tól közvetlen járatot indít Birmingham városába hetente két alkalommal.

Az idei télen megszűnő járatok közé fog tartozni a Belavia Budapest-Belgrád járata is, melyet október 28-tól már nem repül a Belarusz légitársaság. Az útvonal bezárása azonban nem érinti a Budapest és Minsz közötti járatokat, azok a továbbiakban is hetente négy alkalommal fognak közlekedni.

Az ünnepi időszak során viszont újra indít járatot Budapestre a Scandinavian Airlines. Az idei évben Stockholm úgy látszik kimarad, de Oslo városából öt alkalommal érkeznek majd Budapestre SAS gépek december végén és január elején.

További növekedés a hosszútávú járatok terén!

Idén télen több hosszútávú járat fog üzemelni a tavalyi évhez képest a budapesti reptéren, hiszen a Shanghai Airlines által repült Budapest-Sanghaj non-stop járat a téli időszakban is változatlanul hetente három alkalommal fog repülni. Az elmúlt héten a Routesonline közölt egy cikket a budapesti hosszútávú járatok hirtelen fejlődésével kapcsolatban, melyben Kam Jandu a Budapest Airport kereskedelmi igazgatója is megszólalt.

Az elmúlt 5 évben 88-ról 147-re növekedett a Budapestről légi járattal közvetlenül elérhető városok száma. Ezen légi járatok 92 százaléka európai úti célra repül. Habár az elmúlt években nőtt a hosszútávú járatokkal repült útvonalak száma, még mindig számtalan lehetőség maradt kihasználatlanul. Ezen lehetőségek legnagyobb részét az Észak-Amerika és Ázsia területén található nagy városok adják. Észak-Amerikán belül Miami, Los-Angeles, valamint Montreal városa az, melyek közvetlen járattal történő elérésén a szakemberek jelenleg is dolgoznak.

Ázsián belül a legfontosabb piacnak Kína számít. "A Kína és Magyarország közötti légi utasforgalom 2018-ban 190 ezer főt tett ki, ami 18 százalékos növekedést jelentett az előző évhez képest". Ezen növekedésen belül csak Sanghaj városának forgalmi növekedése az elmúlt négy évben 20 százalékon felüli volt. A számítások szerint ebben az évben 90 ezer sanghaji utasa lehet a budapesti repülőtérnek. Kam Jandu szerint a kereslet növekedéshez jelentősen hozzájárul, hogy a Dunán történő folyami hajós körutak egyre népszerűbbek a kínai utasok körében. A Viking Cruises-nak már most akad olyan hajója, amin csak kínai utasok utaznak. A Kína felé történő fejlesztés egyik alapeleme a repülőtéri infrastruktúrának a fejlesztése is. Ennek érdekében hamarosan újabb helyeken jelenhetnek meg kínai feliratok, melyek az utasok tájékozódáság teszik könnyebbé.

Fénykép: Budapest Airport

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!

 

 

 

 

A Laudamotion is bővít Budapestről Stuttgart felé!

A Ryanair testvére sem akar kimaradni az elmúlt hetek Stuttgart felé történő rendkívüli bővítési hullámából. Az osztrák fapados légitársaság még idén február 28-án indította el hetente két alkalommal közlekedő közvetlen járatát Budapest és Stuttgart között, amit a téli menetrendi időszak kezdetével tovább bővít.

53088170_10157037038127829_5042602303438192640_o.jpg

Az elmúlt hetekben bejelentett heti tizenkettő új LOT, és a plusz négy új Eurowings tavasztól induló Budapest-Stuttgart járat mellé a Laudamotion még idén október 29-től elindítja harmadik járatát ezen az útvonalon. Az új Lauda járat a keddi napokon fog közlekedni, ezzel együtt pedig a korábbi szerdai járat csütörtökre tolódik át. A járatra már foglalni is lehet egészen március végéig.

Az új keddi járat menetrendje:

OE2350 Stuttgart-Budapest 7:30-8:55

OE2351 Budapest-Stuttgart 9:20-10:55

Fénykép: Budapest Airport

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!

Több, mint másfélmillió utas fordult meg júliusban a budpesti reptéren!

Kijött a júliusi adatsor az utasforgalom, áruforgalom és a gépmozgások teljesítményről.

d_mi20121207005-e1517834328961-1024x577.jpg

2019. júliusában 6 százalékkal több induló és érkező utast szolgált ki a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér. Ennek köszönhetően idén júliusban több, mint 1 millió 600 ezer főt regisztráltak, ami abszolút rekord a korábbi évekhez képest. Ezen utasszám tavalyhoz képest több, mint 90 ezer új utast jelentett. Az év első hét hónapjában a Ferihegyi repülőtér több, mint 8 millió 980 ezer utast szolgált ki.

A légi áruforgalom szektorban a nemzetközi helyzethez hasonlóan ismét visszaesést mértek a kezelt árumennyiség tekintetében. Júliusban 11.205 tonna légi áru forgalmat jelentettek, ami 8,3 százalékos visszaesést jelentett a tavaly júliusi teljesítményhez képest.

A gépmozgások száma 4,1 százalékkal emelkedett tavaly júliushoz képest. Ez 11.627 fel és leszálló gépet jelentett.

Fénykép: 24.hu

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!

Budapest és Chicago közötti indít szezonális járatot az American Airlines!

Az történt, amire senki sem számított! Az elmúlt percekben jelentette be az American Airlines a jövő nyári új nemzetközi járatait, melyek között  nagy meglepetésre egy új Budapest és Chicago közötti útvonalnak is jutott hely. Az amerikai óriás emellett a régióban Prágába és Krakkóba is indítani fog szezonális járatokat szintén Chicago városából. Az új járatokra augusztus 12-től lehet majd jegyeket foglalni.

16679601176_74e44e5382_k-e1540051658536-678x381.jpg

Erős piaci versenytársat kap a LOT nemrég szezonálissá leminősített Budapest-Chicago járata. Az American Airlines május 7. és október 24. között hetente négy alkalommal tervez ugyanezen az útvonalon járatot indítani Boeing 787-8-as típusú modern Dreamliner gépeivel. A LOT a tervek szerint folytatja a korábbi heti két frekvenciát, így a jövő nyári menetrendben összesen már heti hat járattal juthatunk el a magyar fővárosból Chicagóba. A most bejelentett American járat azonban sokkal jobb feltételeket kínál az utasoknak, hiszen az O'Hare Airport az egyik fontos HUB bázis repülőtere a légitársaságnak, ahonnan egy átszállással nagyon sok amerikai nagyvárost érhetnek el az utazók a már meglévő Philadelphiai útvonalhoz hasonlóan az American és az American Eagle járataival. Ellenben a LOT-al aki a United járataira tud átszállást nyújtani, de ez a kapcsolat jelenleg még nem nagyon forrt ki a code-shere hiánya végett. Emellett a LOT heti két járatpárja az üzleti utasok számára nem éppen kedvező alternatíva.

"Chicagóban erős helyi igény mutatkozik Kelet-Európába történő utazásra, és fontos, hogy több szolgáltatást nyújtsunk ügyfeleinknek, hogy meglátogassák a családot és a barátokat, vagy felfedezzék a világ új részét" - mondta Vasu Raja az American Airlines alelnöke.

Az American Boeing 787-8-as típusú gépein négy osztály várja majd az utazókat: Business, Premium Economy (új termék lesz az AA-nak a magyar piacon), Main Cabin Extra, és Main Cabin.

A Business osztályon 20 darab teljes ággyá alakítható ülés, a Premium Econ 28 darab részben dönthető ülőhely, míg a Main Cabin Extra szektorban 48 standard, a Main Cabin (hagyományosan sima Economy) részen 138 ülőhely található. A gépek így összesen 234 főt tudnak majd egy irányba befogadni. Az ülőhelyek mindegyike programokban gazdag LCD IFE rendszerrel, távirányítóval és USB töltővel van felszerelve. A fedélzeten Wi-Fi kapcsolat is elérhető lesz.

Az utasok mellett a cargo szerepe is nő a jövőben Budapesten, hiszen a már meglévő és sikeresen működő Philadelphiai vonal mellett egy most egy új AA HUB reptéren keresztül is kezelhetnek Magyarországról érkező árut az American Cargo.

Az American Budapest mellett május 8-tól Prágába és május 7-től Krakkó városába is indít szezonális járatot  szintén Chicago városából heti 5-5 alkalommal.

Az alábbi videóban a betekintés nyerhettek, milyen az American Dreamliner fedélzete

Interjú a most bejelentett fejlesztési tervekről Vasu Raja-val az American Airlines alelnökével

Fénykép: Ifn News

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!