BUD flyer

2019\04\16 Bbalint Szólj hozzá!

Újra nagy forgalomra figyelmezteti utasait a Budapest Airport!

A márciusi hosszú hétvégét követően újra figyelmezteti a közelgő ünnepek miatti nagy forgalom miatt utasait a Budapest Airport. A terminálokon a tumultus már csütörtöktől elkezdődhet, azonban egy újabb (szám szerint a 16.) utasbiztonsági csatornát is forgalomba fognak állítani még a hétvége előtt az A terminálon. A repülőtér üzemeltető kéri az utasokat hogy járatuk indulása előtt legalább 2,5 vagy 3 órával előbb legyenek kinn a repülőtéren, mindemellett ha autóval érkeznek vegyék figyelembe, hogy már most látható, hogy "teltház" várható a parkoló területén, hiszen az összes előfoglalási hely elkelt online. A BUD emellett még külön időpontokba is szedte, mikor lehet a legnagyobb tumultusokra számítani.

img_4.JPG

 

Csütörtök reggeltől ismét nagyon erős forgalomra lehet számítani a budapesti repülőtéren: az előrejelzések szerint akár 44 000 - 46 000 utast is kiszolgálhat a Budapest Airport egyetlen nap alatt (összehasonlításul: a július-augusztusi csúcsidőszakban szokott 48 000- 50 000 utas megfordulni a repülőtéren). Az előzetes foglalások alapján már jól látszik, hogy pénteken még többen kelnek útra. Szombatot követően, amikor némi átmeneti csökkenés várható az utasok számában, ismét nagyon sokan indulnak útnak, az erős forgalom megmarad húsvét vasárnap és hétfőn is.

A várhatóan megnövekedett utazási kedvet jelzi, hogy a húsvéti ünnepekre már minden internetes előfoglalási hely elkelt a parkolókban, ezért akinek nincs előzetes foglalása, érdemes a megszokottnál korábban kiérkezni a repülőtérre. A repülős utazásra készülőknek javasoljuk, hogy az alább jelzett csúcsidőszakokban a járat indulását megelőzően akár két és fél, három órával korábban érjenek ki a repülőtérre.

 2019. április 18-án csütörtökön: 4:00-6:00; 8:30-11:30; 14:00-16:00 és 18:00-20:00 óra között 2019.április 19-én pénteken: 4:00-6:00; 9:30-12:00; 14:00-16:00 és 17:30-20:00 óra között

A Budapest Airport természetesen ezekben az időszakokban is megerősített szolgálattal készül a várható csúcsforgalomra a terminálon; a parkolók üzemeltetésétől kezdve az utas-információn át a biztonsági ellenőrzésig mindenki azon dolgozik, hogy az utazás zökkenőmentes és kényelmes legyen. A repülőtér április 18-án csütörtökön egy újabb utasbiztonsági ellenőrző folyosót helyez üzembe a 2. Terminál A oldalán (korábban a B oldalon egy már elkészült), így a húsvéti hétvégére még nagyobb kapacitás áll rendelkezésre, összesen 16 folyosón zajlik majd az ellenőrzés, ettől várhatóan az áthaladás is gyorsabb lesz.

Szintén kiemelt figyelmet kap a terminálok takarítása; a hosszú hétvégi nagyobb forgalomra készülve a várakozó területeket, az éttermek környezetét, valamint a mosdók állapotát is folyamatosan ellenőrzi a Budapest Airport.

[Fénykép: Budapest Airport]

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!

 

2019\04\11 Bbalint Szólj hozzá!

Miami és Los Angeles: akár már idén közvetlen légi járat indulhat!

Bogáts Balázst a Budapest Airport járatfejlesztési vezetőjét szólaltatta meg a már hagyományosan megjelenő Routes kiadványában az anna.aero szakoldal. A beszélgetésben megemlítésre kerültek a Budapest Airport által a jövőben ki szolgálni kívánt útvonalak, amelyekre szeretne üzemeltetőt találni a repülőtér. Ezek között mind rövid/közép és hosszútávú járatok is vannak, melyek az Egyesült Államok újabb nagyvárosaival teremtenének közvetlen légi kapcsolatot Chicago és New York után.

budlaxmia.png

Los Angeles és Miami e két amerikai városba még idén szeretne közvetlen járatot indítani a Budapest Airport. Meg is van a repülőtér oka rá, hiszen mind két város jelentős potenciális utasszámmal rendelkezik, és még üzemeltető partnert is könnyen találhatnak rá akár a LOT lengyel légitársaság személyében is. Los Angeles esetében 70 ezer, míg Miaminál körülbelül 60 ezer potenciális utasszámot mutatnak a piackutatások oda-vissza irányba. Mind két város "erős versenyzőnek" számít a Budapest Airport listáján, hiszen a tavalyi évben megnyitott New York JFK után Los Angeles és Miami rendelkezett a legnagyobb indirekt utasszámmal az Egyesült Államok nagyvárosai közül.

Ha pedig találgatásokba bocsátkoznánk kit is várnánk ezen az útvonalakon megjelenni, akkor mindenképp előjön újra a LOT neve, mint lehetséges és potenciális üzemeltető, hiszen a lengyelek Los Angelesbe már két éve repülnek Varsóból, azonban Miami járatukat csak most június 1-jén fogják megnyitni. Ennek köszönhetően helyi szinten már jól kiépített üzemeltetési struktúrájuk van. A LOT pedig ha minden igaz tovább folytatja a hosszútávú járatok indítását a magyar fővárosban, hiszen hivatalos bejelentés előtt áll a Budapest-Szöul közötti non-stop járatuk. Ehhez azonban mindenképp újabb Dreamliner repülőgépet kell a budapesti bázisra tenniük, amivel Szöul mellett más város/városok felé is nyitni tudnának. Ehhez még a jelenlegi 787-8-as gépek hajtómű gondjai mellett is lehetőség nyílik, hiszen őszig további 3-4 új Boeing 787-9-es típusú Dreamliner gép érkezhet a LOT flottába.

Rövid és közép hatótávon is vannak még fehér foltok

Bár a Ryanair az idén nyáron és ősszel elviszi az eddigi legnagyobb "fehér foltnak" számító városokat (Luxemburg, Toulouse, Sevilla), de még mindig akad egy pár olyan hely Európa térképén ahová érdemes tárgyalni a közvetlen légi járat megvalósításáról. Ezen városok közé tartozik a lista legtetején álló Tallinn és Bilbao. Mindkét város 30-30 ezres potenciális utast tud felmutatni. Emellett még említést érdemelhet Bejrút városa is, ahová a magyar kormány nagyon szeretne mihamarabb járatot indítani, hiszen a két ország közötti légügyi megállapodás létrehozására februárban Miniszterelnöki Határozat jelent meg a Magyar Közlönyben.

A fehér foltnak számító útvonalakon történő új járatindítás mellett, számos már meglévő útvonalon pedig sűrítés szükséges. Ebben is nagy partner a Ryanair idén, hiszen jó pár új útvonala már meglévő Wizz Air desztinációkra repül rá. De a nemrég indított Laudamotion és az ősszel induló LOT járatok is a jelenleg már meglévő más légitársaságok melletti kapacitások növelését eredményezik.

[Fénykép: MIA Airport, Points Miles&Martinis BoardingArea]

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!

 

 

2019\04\11 Bbalint Szólj hozzá!

Sűrít Amszterdam felé az easyJet!

A 2019/2020-as téli menetrendi időszakban több easyJet járattal juthatunk el Amszterdam Schipol repülőterére Budapestről, emellett meglepetésnként pedig visszatér a légitársaság London-Southend járata is, mely idén tavasszal tűnt el hirtelen a menetrendből.

f180725ms24.jpg

Egy járattal többet, így pedig már hetente négy járatpárt fog üzemeltetni Budapest és Amszterdam között az angol easyJet légitársaság. Az első extra járat október 27-én indul és a vasárnapi napokon fog közlekedni. A heti négy járat alól a novemberi hónap fog a menetrend szerint előreláthatólag kivételt tenni, hiszen a szerdai járatok még nem jelentek meg (az első szerdai járat december 4-től indul újra).

Az easyJet emellett vissza hozza az idén tavasszal megszakított London-Southend járatát, amelyet még korábban a Flybe is repült. A járat november 4-én indul újra és hetente két alkalommal fog közlekedni a hétfői és pénteki napokon.

[Fénykép: The Times of Israel]

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!

2019\04\10 Bbalint Szólj hozzá!

A Budapest Airport a Routes Europe marketing díjának abszolút győztese!

A Budapest Airport nemcsak a saját kategóriájában, hanem egész Európában a legjobb légitársasági marketing díjat hozta el a szakma legrangosabb konferenciáján, Hannoverben. A Routes Europe konferencián a légitársaságok és a repülőterek vezetői találkoznak és idén a Budapest Airport nemcsak a 4-20 millió utast kiszolgáló repülőterek között, hanem az egész földrészen lett a győztes.

56531214_2190676604325404_2289155734123839488_o.jpg

A tekintélyes marketing díjat hagyományosan a légitársaságok szavazatai alapján ítéli oda egy szakmai zsűri, a Budapest Airport először 2011-ben, majd tavaly hozta el az elsőséget a saját kategóriájában. Idén a díjat odaítélő bizottság választása alapján a magyar főváros repülőterének pályázatát ítélték a legjobbnak. A benyújtott dokumentum azokat az innovatív és népszerű marketing módszereket mutatja be, amivel a Budapest Airport hozzájárul egy-egy partner légitársaság új útvonalának beindításához vagy a meglévő járatok népszerűsítéséhez.

„Mondanom sem kell, hogy magunkon kívül voltunk az egész csapattal az örömtől, amikor kiderült, hogy a légitársaságok minket jelöltek győztesnek.” – mondta Kam Jandu, a Budapest Airport kereskedelmi igazgatója. Azt is hozzátette: „Nagyon kemény küzdelemben lettünk kategória-győztesek, de az európai elsőség megszerzése minden képzeletet felülmúló elismerés a számunkra. Mindez azt bizonyítja, hogy fantasztikusan jó csapattal dolgozunk és hogy a partner légitársaságokkal kialakított jó viszony az alapja minden sikernek. Hét év után sikerült ismét visszanyernünk a díjat, elértük, hogy végre mindenki a Budapest Airportról beszél a szakmában.”

A verseny döntősei között olyan európai repülőtereket utasított maga mögé a Budapest Airport, mint amilyen Szentpétervár Pulkovó repülőtere, Brüsszel-Zaventem vagy Athén légikikötője. Az európai győzelem egyben azt is jelenti, hogy Budapest automatikusan továbbjutott a világelsőségért folyó küzdelemben, aminek a díjátadója szeptemberben lesz a Routes világkonferencián az ausztráliai Adelaide-ben.

[Fénykép: Routesonline]

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!

2019\04\10 Bbalint Szólj hozzá!

Ferihegyi parkolási kisokos

A nyári csúcsidőszakban az utasok előzetes online foglalással is biztosíthatják helyüket a Liszt Ferenc Repülőtéren, amely júniustól tovább bővíti a parkolók kapacitását, azonban a leállított parkolóház építés miatt a helyek száma véges és szűkös. A Budapest Airpport most összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat az autóval érkezők utasok számára.

20190410repuloter-parkolas.jpg

1. Foglaljon online parkolóhelyet utazása előtt!

Utazás előtt mindenképpen ajánlott minél előbb online lefoglalni a reptéri parkolást a www.bud.hu oldalon. Az internetes foglalással ugyanis biztosítható a parkolóhely az igen zsúfolt nyári időszakban, illetve automatikussá válik a ki- és behajtás a parkolók területére. A sorompóknál a rendszámfelismerő rendszer rögtön azonosítja az autót, és az automata ki is adja a rendszám alapján a jegyet. A foglalási visszaigazolást az utazók minden esetben hozzák magukkal kinyomtatva, illetve a kapott parkolójegyet az utazás végéig őrizzék meg, mert ezzel lehet kihajtani a területről. Probléma esetén a sorompónál található „info" gombbal, illetve személyesen a Terminál Parkolóban lévő ügyfélszolgálaton kérhető segítség.

2. Az utasok több parkoló közül választhatnak

A Budapest Airport az utasok különböző igényeire szabva többféle parkolási szolgáltatást kínál. A Business Parkoló az egyedi igényekkel rendelkező ügyfeleket várja exkluzív szolgáltatásaival: külön biztosítás és őrzés a helyszínen, kiemelt ügyfélszolgálat és ingyen busztranszfer a terminál bejáratáig. A hosszabb utazásra, nyaralásra induló utasoknak a 4-9 perces sétára elhelyezkedő Holiday Parkoló, vagy a 8-10 perc sétára lévő Holiday Lite Parkoló az ideális választá

 

A Budapest Airport az utasok különböző igényeire szabva többféle parkolási szolgáltatást kínál. A Business Parkoló az egyedi igényekkel rendelkező ügyfeleket várja exkluzív szolgáltatásaival: külön biztosítás és őrzés a helyszínen, kiemelt ügyfélszolgálat és ingyen busztranszfer a terminál bejáratáig. A hosszabb utazásra, nyaralásra induló utasoknak a 4-9 perces sétára elhelyezkedő Holiday Parkoló, vagy a 8-10 perc sétára lévő Holiday Lite Parkoló az ideális választás.

Mindkét terület kamerával, rendszám-felismeréssel felszerelt és biztosítással védett, sőt az utazás ideje alatt extraként külső kézi autómosó szolgáltatás is igénybe vehető minden parkolóban. A kulcsot nem kell leadni; az autómosást végző cég megtalálja az autót a foglaláson szereplő rendszám alapján. ÁFA-s számla az ügyfélszolgálati irodában történő díjkifizetés esetén a helyszínen, illetve utólag 15 napon belül az eredeti jegy postai úton való beküldésével kérhető.

3. Az utasok kísérői a Terminál parkolóban várakozhatnak

A kísérők, családtagok hosszabb-rövidebb várakozására a Terminál Parkoló ajánlott, ahonnan a bejáratok fedett járdán, 2-4 perc alatt megközelíthetőek. Ide költözött a parkoló-ügyfélszolgálati iroda is, és itt találhatóak a mozgáskorlátozottak számára kijelölt helyek, valamint a nagysebességű elektromos autótöltők. A bérautók felvétele és leadása átkerült a repülőtéri szálloda mögötti parkolóba. A közvetlenül a terminál épület bejáratai előtti járda mentén található Prémium Parkoló az utasok ki-beszállását, a transzfer-felvételeket szolgálja, ezért használata naponta kétszer 5 percig teljesen ingyenes.

4. Figyelje a színkódos irányítótáblákat!

A Budapest Airport júniustól 670 hellyel bővíti a Holiday Lite parkolót, hogy kiszolgálja a növekvő utasforgalmat és parkolási igényeket. A bővítések miatt az utasoknak érdemes fokozott figyelemmel követni változásokat. A különböző repülőtéri parkolók pontos helyéről és a behajtási lehetőségekről minden esetben színkódos irányítótáblák tájékoztatják az utasokat.

Az egyes parkolók helyét az alábbi térkép mutatja:

20190410repuloter-parkolas1.jpg

[Kép: Budapest Airport]

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!

 

.

2019\04\05 Bbalint Szólj hozzá!

Hat díjat is elvitt a Qatar Airways a TripAdvisor díjátadón!

A Qatar Airways ott van a világ 10 legjobb légitársasága között, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az hogy a légitársaság legutóbb díjesőben részesült az utazók körében végzett felmérések alapján a TripAdvisor-tól. A Qatar Airways 6 díjat nyert a 2019-es TripAdvisor Travelers 'Choice Airline díjátadón: ‘World’s Top 10 Airline’, ‘World’s Best Business Class’, ‘Middle East Best Airline’, ‘Middle East Best Major’, ‘Middle East Best Business Class’, and ‘Middle East Best Economy Class' kategóriákban.

ea_1440549_527852-780x405.jpg

A díjesőt és az azzal járó elismerést maguk az utasok millióinak, a világ minden tájáról küldött szavazatai és értékelései alapján kapta meg a katari légitársaság. A díjak hűen tükrözik a Qatar Airways legfontosabb alapelveit a legjobb szolgáltatást, a minőséget és az ügyfelek elégedettséget.


A Qatar Airways Group vezérigazgatója, az ő kiválósága, Akbar Al Baker ezzel kapcsolatban elmondta: „Köszönöm azon összes utasunknak, akik odaítéltek nekünk a hat Travelers 'Choice-díjat. Örömünkre szolgál, hogy a TripAdvisor-utazók világszerte elismerték a kiválóságot. Ezen díj jelentősen elismeri a kemény munkánkat, amelyet csapatunk ügyfeleink kiszolgálására tesz."
A Qatar Airways idei eredményei a Travellers Choice Airline Awards-on megmutatják az ígéretünket, hogy a legmagasabb színvonalat, és az abszolút legjobb minőségű szolgáltatást nyújtsuk utasainknak. Ezek a díjak hihetetlen és büszke eredményt jelentenek a Qatar Airways számára."


A TripAdvisor a világ legnagyobb utazási appja és weboldala, amely több mint 730 millió utazó véleményét tartalmazza a szállodákról, légitársaságokról, éttermekről és látnivalókról, így a TripAdvisor név a legismertebb nevek közé tartozik az utazási ágazatban. A légitársaságok értékelései az ülések kényelmén, a lábterület méretén, a repülés közbeni szórakoztató rendszer kínálatán, továbbá az ügyfélszolgálat, az ár-érték arány, a check-in és a tisztaságnak értékelésén alapulnak.

A Qatar Airways jelenleg több mint 250 repülőgépes modern flottáját üzemeltet a dohai Hamad International Airport (HIA) központján keresztül több mint 160 célállomáshoz világszerte. A légitársaság a közelmúltban számos új és izgalmas úti cél felé indított járatot, többek között  Göteborgba; Mombasa-ba, és Da Nang-ba.

A Qatar Airways idén újra bővíti kiterjedt útvonalhálózatát és felveszi útvonalai közé Lisszabont, Máltát; Rabatot, Izmirt, Langkawit (Malájzia), Davatot (Fülöp-Szigetek) és Mogadishut (Szomália). 

A nyári menetrend Budapesten: maradnak az A330-as járatok!

A Qatar Airways idén nyáron heti 14 járatot üzemeltet Budapest és Doha között. A tavaly augusztusban bevezetett napi 3. járatpár idén sajnos nem indul újra, de a tavaly augusztus 1-jén elindított széles törzsű Airbus A330-as járatok az idei nyári menetrendben továbbra is a délutáni járatokon teljesítenek szolgálatot. Míg a reggeli járatokat Airbus A320-as vagy esetenként A321-es gépek is repülik.

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!

 

2019\04\04 Bbalint Szólj hozzá!

Budapest és Szöul között indít közvetlen járatot a LOT!

Az amerikai járatok tavaly májusban történő budapesti elindítását követően, újabb már nagyon rég várt hosszútávú útvonalra repülhet rá a lengyel nemzeti légitársaság a LOT. A pletykák már korábban igazolták azt, ami ma már világos a lengyelek Budapest és Szöul-Incheon repülőtere között terveznek légi járatot indítani. A járatindítás időpontja egyelőre ismeretlen, de nem kizárt hogy az még az idei évben elindulhat.

24747512573_e530443c3c_k-e1547813897333-678x381.jpg

Újabb hosszútávú járat indítása van finishben Budapestről a lengyel LOT-nál, mely Dél-Kora és Magyarország között indíthat hamarosan közvetlen és non-stop légi járatokat. A két ország között korábban menetrendszerinti légi összeköttetés még nem volt. Az új közvetlen járat indításának időpontját és a járattal kapcsolatos bővebb információt még nem lehet tudni, de azt már igen köszönhetően a Budapesti Koreai Nagykövetségnek, hogy a mai napon a Külügyminisztérium képviselője Magyar Levente találkozott a Dél-Korea budapesti nagykövetével, hogy megvitassák a LOT járatának indulásával kapcsolatos dolgokat.

fb_img_1554401009662.jpg

A mai napon ült le a két fél Fénykép: Korean Embassy in Hungary

A járat elindítása még akár idén megtörténhet, erre utalt korábbi egy koreai lapnak adott interjújában a szöuli magyar nagykövet. Ez azért is lenen ünnepélyes alkalom, mert tovább emelné a két ország közötti  kapcsolatokat abban az évben, amikor a diplomáciai kapcsolatok létrehozásának a 30. évfordulóját ünnepeljük a két ország között.

Egyfelől ha logikusan nézzük, akkor a LOT számára ezen új járat beindítása egy újabb Dreamliner gépet is hozhat a budapesti bázisra, ami egy szöuli járaton felül akár további új hosszútávú útvonalat is eredményezhet, vagy bővítheti a már meglévő járatainak kapacitását. Ez azonban nagyban függ a Dreamliner gépekkel kapcsolatos hajtómű problémák miatti kapacitás gondoktól is, hiszen a napokban hosszabbították meg az Air Belgium-tól bérelt A340-es gép használati idejét.

A régióban jelenleg Prága és Varsó is rendelkezik közvetlen légi kapcsolattal a Dél-koreai fővárossal. Míg Prágából a Korean Air, addig Varsóbol a LOT üzemeltet menetrend szerinti járatokat. Míg a bécsi repülőtéren a Korean Air és az Asiana Airlines is jelen van, bár utóbbi csak áruszállító (cargo) járatokkal.

Budapest rendelkezik jelenleg a legnagyobb potenciális utasszámmal Szöul-Incheon repülőterén!

Korábban már többször is olvashattátok a blogon, hogy a Budapest és Szöul közötti légi útvonalon igen sokan utaznának közvetlen légi járaton, ha lenne. Ezt az igényt támasztják alá azon adatok is, melyeket légiközlekedési statisztikákkal foglalkozó oldalakon is az elmúlt években megosztottak. A legutóbbi megosztás az anna.aero oldalán található statisztikában jött le. E szerint Budapest a 3. legnagyobb potenciális utasszámmal rendelkező célállomás volt a reptéren a 2017. október és 2018. szeptemberi időszakkal 51.931 indirekt, azaz átszállással közlekedő utassal. Ezen eredménnyel, mint azt korábban a szöuli repülőtér is hangoztatta, a Szöul-Budapest járat az első az európai útvonalak között, ahová utasszám alapján érdemes lenne közvetlen légi járatot nyitni. Ezt azonban a mai napig nem lépte meg senki, holott korábban több alkalommal is voltak rá próbálkozások. A Budapest Airport toplistáján pedig a mai napig Szöul neve szerepel az első helyen az új járatokért folytatott harcban.

top-10-icn.png

A TOP10-es lista a szöuli Incheon repülőtér kiszolgálatlan útvonalairól Forrás: anna.aero

Az első alkalomhoz a történelemben 2005-ig kell visszamennünk, amikor az állami Korean Air légitársaságnál esélyes volt egy budapesti járat indítása is, ez azonban nem valósult meg. A légitársaság a régióban végül Prágába kötött ki és mondhatni ott építette ki a régiós elosztó központját a Czech Airlines hálózatán keresztül.

2015. májusában a két ország között létrejött a a két ország közötti új légügyi megállapodás él, amely alapján az uniós előírásokkal összhangban direkt utasforgalmi és áruszállító járatok üzemeltetésére nyílik lehetőség. A koreai látogatók száma 2015-ben már meghaladta az évi 100 ezres létszámot. 

Ezt követően a Kormány részéről újabb próbálkozás volt a Korean Air felé. 2016. februárjában Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter folytatott tárgyalásokat a légitársaság elnökével. Varga Mihály a szöuli tárgyalást értékelve elmondta: "a Korean Air nyitott megvizsgálni az új útvonal lehetőségét, amelyben szerepet játszik a turisztikai együttműködésen kívül az egyre növekvő áruforgalom is."

Még ebben az évben a Külügyminiszter és a Budapest Airport vezetője közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a Dél-koreai magán kézben lévő Asiana Airlines charter járatokat indít a magyar fővárosba 9 alkalommal.  Ez volt a repülőtér történetében az első olyan járat mely a két ország között légi hidat teremtett. Az Asiana ezen járatait egy dél-koreai utazásszervező cég töltötte meg kinti utasokkal, ezért jegyet itthonról nem lehetett rá kapni. A járatokat Boeing 777-200ER típusú gépeikkel repülték, melyek a késő esti órákban landoltak Ferihegyen egészen augusztus végéig. Budapest a legelső közép-európai város volt a dél-koreai légitársaság térképén. Az Asiana az utolsó járatának teljesítését követően pozitív hírek érkeztek a járat sikerességéről.

Szijjártó Péter 2016 végén elmondta, hogy: idén 125 ezer turista érkezett Dél-Koreából Magyarországra, ami 13 százalékos növekedést jelent, ezért két légitársasággal (vélhetően Asiana Airlines, Korean Air) is tárgyalt közvetlen légi járat beindításáról. Idén nyáron az Asiana Airlines közvetlen járatot működtetett Szöul és Budapest között, és erre jó eséllyel a jövő nyáron is sor kerül - jegyezte meg. De ez nem történt végül meg, pedig a Budapest Airport járatinformációs oldala még a járatokat is megjelenítette, tehát a slotot lekérték de végül valami miatt mégsem vágtak bele az üzemeltetésbe.

A turizmusonline akkori cikkében megjelent adatok alapján a budapesti járat töltöttsége kiválónak volt mondható. Az ülések kihasználtsága a 9 járatra vetítve 95,8% volt. Míg a legmagasabb load factor a 99,8%-ot is elérte. További információk alapján a járatok "belly cargo" része is nagyon szép eredményt ért el. Az induló járatok sok alkalommal áruval teljesen megtöltve hagyták el a budapesti repülőteret

Ezt követően a 2019-es céldátum került előtérbe a közvetlen járat indításra, ekkor már viszont egy koreai fapados légitársaság a Korean Air leányvállalata a JinAir jött szóba. E szerint a Korean Air low-cost modellben működő leányvállalata erőteljes európai terjeszkedésbe kezdene, melynek első lépése két új járat elindítása lenne 2019-ben Budapest és Zágráb városába Szöul Incshoni nemzetközi repülőteréről. ezt a légitársaság vezérigazgatója Choi Jung-ho egy koreai sajtótájékoztatóan jelentette be.

[Fénykép: ifn.news]

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!

2019\04\03 Bbalint 1 komment

A Wizz Air viheti a támogatott Nis-Budapest járatot?

A Wizz Air lehet az indítója a Magyarország és Szerbia közötti második közvetlen légi járatnak - értesült a balkaninfo. Az új légi járatot Nis és Budapest között tervezi elindítani a légitársaság.

a4rs-1024x683.jpg

Mint ismeretes a szerb kormány 12 új közérdekű útvonalra keres üzemeltetőt a szerbiai Nis városából 2019. július 1-től a 2025. június 30-ig tartó időszakra, melyet ötmillió Euróval is szándékozik támogatni. Ezen felsorolt útvonalak között Budapest is szerepel a listán. A kikötés szerint az üzemeltetőnek biztosítania kell a legalább heti két járatpárt az útvonalakon.

A balkaninfo és helyi források értesülése szerint a Nisben bázist működtető WizzAir több meghirdetett járatra is “bejelentkezett”, köztük a budapestire is. A Wizz Air mellett a Ryanair lehetett volna esélyes az útvonalra.

Iparági pletykák szerint viszont ennél is tovább bővülhet a légi kapcsolat a két ország között, hiszen a LOT is érdeklődését fejezte ki egy Budapest-Belgrád járat elindítása után, ami nagyon jó ráhordó célokat szolgálhatna a már Budapesten meglévő amerikai, London-City és lengyel járatokra.

Mihajlo Zdravković, Nis városának közgyűlésének tagja elmondta, hogy a tizenkét új útvonal a turizmust és a helyi gazdaság fejlődését szolgálja. Megállapították hogy bár a szolgáltatások kereskedelmi alapon nem életképesek, de fontosak a délkelet-szerbiai lakosok számára. "Azt várjuk, hogy ezek a célállomások jól kiegészítik a meglévő útvonalhálózatunkat, és jelentősen növelik a forgalmat ConstantineRepülőtéren. Ezen új városok jól kapcsolódnak további városokkal a kontinensen és azon túl" - mondta Zdravković.

[Kép: Nis Airport]

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot

2019\04\03 Bbalint Szólj hozzá!

Meglepetés! Új kínai cargo járat indult Budapestre!

Ma hajnalban megérkezett az első Cargolux teherszállító repülőgép a kínai Csengcsou repülőteréről Budapestre. Ezzel a világ egyik legnagyobb cargo légitársasága megduplázta magyarországi forgalmát: idén áprilisától heti háromról hatra emeli a Kína és Magyarország közötti légijáratai számát. A légi teheráru szállítással foglalkozó légitársaság 2002 óta köti össze Hong Kongot Budapesttel és Luxemburggal, a most elindított járat pedig a Csengcsou-Budapest-Luxemburg útvonalon közlekedik a jövőben, Boeing 747-400 típusú gépekkel.

img_1202.JPG

 A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér immár Kelet-Közép Európa egyik elsőszámú légi teheráru elosztóközpontjává lépett elő. A tavalyi évben a cargo mennyisége 14,9%-kal nőtt, a Budapest Airport így 2018-ban összesen több mint 146 ezer tonna légiárut kezelt. Az idei év végére elkészül az új, BUD Cargo City névre keresztelt logisztikai bázis a budapesti repülőtéren, amely a különböző piaci szereplők teremt olyan közös létesítményt, ahol hatékonyabban tudnak együttműködni a mindennapi munka során.

Budapest egyre növekvő piaci szerepét felismerve a Cargolux úgy döntött: a korábbi heti három helyett hatszor közlekedik a magyar főváros és Kína között. Ebből négyszer a Hong Kong-Budapest-Luxemburg útvonalat repüli a légitársaság Boeing 747-esekkel, heti két alkalommal pedig a Csengcsou-Budapest-Luxemburg vonalon közlekednek a Cargolux „Jumbói”. A luxemburgi székhelyű légitársaság és a Budapest Airport közötti együttműködés hosszú múltra tekint vissza: a Cargolux volt az első cég, amely rendszeres cargo légijáratokat kezdett üzemeltetni Budapesten, és 2002 óta mind a mai napig a legnagyobb szolgáltató, amely ezt a régiót szolgálja ki.

img_1116.JPG

Richard Forson, a Cargolux elnök-vezérigazgatója üdvözölte a Csengcsou-Budapest járat elindítását. Elmondta: a Budapest Airport az évek során nemcsak azt bizonyította, hogy Európa legfontosabb cargo elosztóközpontjai között a helye, hanem azt is, hogy a budapesti az egyik legfontosabb útvonal a Cargolux számára. „A ma elindított új járat, illetve a Hong Kong-Budapest járatok sűrítése lehetővé teszi mind a Budapest Airport, mind a Cargolux számára új piacok felfedezését, és egyúttal biztosítja, hogy a felek továbbra is a légi teheráruszállítás európai élvonalát képviseljék.”​

„Ez az együttműködés olyan kereskedelmi stratégia, amelyből mind a Cargolux, mind a Budapest Airport jelentős mértékben profitál – mondta Domenico Ceci, a Cargolux kereskedelmi ügyvezető alelnöke. Hozzátette: „A különböző szolgáltatók részéről egyre növekvő igény mutatkozik Budapest, mint cargo elosztóközpont elérésére. Nem is csoda, hiszen a magyar főváros repülőtere adottságaiban rengeteg lehetőség rejlik; ezt az előnyt ismerte fel a Cargolux is, és a múltbeli eredményes együttműködésre tekintettel úgy döntöttünk, bővítjük a Budapestre közlekedő járataink számát.”

img_1226.JPG

„A Cargolux a világ egyik legnagyobb cargo légitársasága, emiatt számos repülőtér versenyez a jelenlétéért. Épp ezért a légitársaság budapesti duplázása igazi mérföldkő számunkra, amely hozzájárul ahhoz, hogy Budapest Airport a Selyemút kelet-közép európai légikapujává válhasson.” – hangsúlyozta Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója.

René Droese, a Budapest Airport Ingatlan és Cargo Üzletágának igazgatója kiemelte: „Az új csengcsoui járat elindítása és a hongkongi útvonalon bejelentett járatsűrítés rendkívül jelentős növelése budapesti útvonal hálózatunknak. A Cargolux és a Budapest Airport együttműködésének sikerességéről az idők során már megbizonyosodtunk, és külön öröm számunkra, hogy a BUD Cargo City elkészültével egy megújult, professzionális környezetben folytathatjuk a közös munkát.”

A Budapest Airport az elmúlt években számtalan új cargo légitársaságot tudott a magyar fővárosba csábítani, köztük a tavaly indult orosz ABC Air Bridge Cargo, a Qatar Cargo, a Silkway West cargo járatait.

[Képek: Budapest Airport]

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot

2019\03\31 Bbalint Szólj hozzá!

Végre egy régen várt járat: Budapest-Luxemburg!

Az egyik, és talán a már leginkább várt fehér foltot tünteti el a budapesti repülőtér járathálózati térképéről a Ryanair. Az ír ultra fapados október 29-től, a téli menetrendi időszakban hetente három alkalommal fog járatokat üzemeltetni a két város között. Így most már nem csupán az áruszállító Cargolux gépek fognak majd közvetlen légi kapcsolatot teremteni a két ország között.

e1b78e75-262f-43d1-b987-de669d30ac52.jpeg

Nagyon örömteli hír sok kinn élő magyar és utazó számára, hogy sok év járatfejlesztési munkája után végre sikerült a Ryanairt meggyőzni, hogy közvetlen járatot indítson, egy már nagyon régóta a térképen fehér foltként szereplő városba, Luxemburgba. 2017-ben a Budapest Airport már tárgyalásokat folyatott a Luxair légitársasággal egy esetleges 2018-as járatnyitásról, ami végül sajnos nem jött össze. Ennek érdekében még a budapesti repülőtér a kinti magyar közösség között közvélemény kutatást is végzett.

Idén azonban végül a Ryanair-t sikerült meggyőzni a járatindítással. Ennek köszönhetően október 29-től a keddi, csütörtöki és szombati napokon tudják majd az utasok igénybe venni a járatokat, melyekre már jegyek is foglalhatóak 6.800 Ft-tól egy irányba.

A menetrend a következőképpen alakul majd:

A járatokat budapesti bázisú Ryanair gép fogja teljesíteni

BUD-LUX 7:30-9:20

LUX-BUD 9:55-11:50

A Közép-Kelet-európai régióban Prágának és Varsónak már régebb óta van közvetlen légi kapcsolata Luxemburg városával a Luxair és a LOT járatának köszönhetően.

Hova lenne érdemes még járatokat nyitni?

A Budapest Airport térképe az elmúlt évek során folyamatosan újabb és újabb úti célokkal gazdagodott, de még most is akadnak olyan helyek ahol sokan örülnének egy közvetlen légi járat létrejöttének. Ilyen például: Zágráb, Tallinn, Split, Ízmir, Kolozsvár, Kisinyov, Bejrút, Ankara, Jekatyerinburg városa.

[Fénykép: Luxembourg Times]

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot

2019\03\29 Bbalint 7 komment

Lassan egy évesek a LOT amerikai járatai Budapesten!

Idén május 3-án lesz egy éve hogy a lengyel nemzeti légitársaság, a LOT megnyitotta budapesti bázisát, és ezzel együtt újraindította Magyarország és az Egyesült Államok közötti közvetlen járatokat New York JFK és Chicago városa felé. Az egy éves évforduló kapcsán a lengyel Pasazer írt a járatokkal kapcsolatos töltöttségről és gazdaságosságról cikket, melyből most egy pár részlet és az általunk ismert bővebb adatokat is megismerhetitek.

4u5e9her1h8maxresdefault-1280x400.jpg

2018. május 3-án a LOT elindította az akkor már 7 éve leállított, és az utazók körében már rendkívül várt Budapest-New York JFK járatot hetente két alkalommal. Ezt követően pedig május 5-én a Budapest-Chicago útvonalat is beindították a Dreamliner járatukat, itt azonban már csak heti két frekvenciával repülnek. A KSH által közölt adatokból szépen nyomon követhető az elmúlt 8 hónap (május-december) utasforgalmi eredményei, mely adatok alapján előzetesen sajnos nem beszélhetünk rendkívüli sikerességről, hiszen a járatok kihasználtságán vélhetően megmutatkozik a LOT többszöri gépcseréje, valamint az is hogy az Egyesült Államok és Magyarország között erősen szezonális a forgalom, de az adatsorból az is kivehető, hogy lehet elhibázott döntés lehetett Budapestről Chicago felé nyitni. Míg New York a nyári hónapokban stabilan hozta a 70-80 százalékos töltöttséget, addig Chicago csak a június hónap folyamán tudott 80 százalék fölé kúszni, az augusztusi és a szeptemberi hónapokban viszont már csupán 60 százalék, az októberi hónapban pedig már csak alig 50 százalék feletti töltöttséget mutatnak az adatok. Ami a csúcsszezonban alacsonynak mondható. A téli szezon eleje (november és december) még katasztrófálisabb képet mutat. A két járat töltöttsége novemberben mélypontot ért el: New York (48%), Chicago (35,5%). Ekkor volt a legtöbb járattörlési probléma is. Ezen alacsony adatokon decemberben végül sikerült javítani 61 és 57 százalékra. Bár még a teljes téli időszak adatsora nem ismert, jól kivehető hogy miért nem lépi meg az egész éves működtetést az American vagy az Air Canada. Ezen légitársaságok érdekessége, hogy a LOT-hoz képest sokkal magasabb töltöttséget tudtak felmutatni a nyári időszakban. De a frekvencia szám is lehet ellenség, hiszen egy napi JFK és egy négy járatra sűrített ORD sokkal több utast tudna elérni a forgalmasabb időszakokban. Emellett Chicago esetében a United Airlines közös Star Alliance partnerrel való szorosabb együttműködés és code-share is segíthetné a járat sikerességét.

A Pasazer közlése szerint az első nyolc hónapban, tehát a májustól-júniusig tartó időszakban New York JFK felé 260 járat, míg Chicago felé 129 járat közlekedett a magyar fővárosból. New York esetében az összes szállított utasszám 46.424 fő, míg Chicagónál 20.379 fő volt. A lap az össz load factor kiszámításához a LOT Dreamliner 787-800 as kapacitását vette figyelembe, ez azonban a cserék miatt nem pontos adatotokat ad ki, hiszen az útvonalon szolgált az Euro Atlantic Boeing 767-300ER gépe és a spanyol Air Europa A330-300-as típusú bérgépe is, más-más konfigurációkban. A lap a kapott adatokkal kapcsolatban megkereste a LOT sajtóirodáját is, ahonnan válaszként a következőt kapták:

"Minden egyes hosszútávú járat indítása egy olyan beruházás, mely jövedelmezősége legalább 3 év után értékelhető. Az elmúlt 11 hónapban a New York JFK és Chicago járatok eredményei kielégítőek. Az érdeklődés növekvő tendenciát mutat ezen járatok után az idei nyári szezonban."

A cikkben megjegyzik, hogy persze nem csak az ülések töltöttségére érdemes megalapozni egy-egy járat gazdaságosságát, hiszen ehhez hozzájön még a raktérben szállított árumennyiség a belly cargo, valamint azon kedvezmények is melyek a járat indulását követő években a repülőtér üzemeltetője a légitársaság részére ad bizonyos reptéri díjakból. Ezen kedvezmény vélhetően magas lehet a LOT ezen járatainál, hiszen Budapesten állomásoztatnak egy széles törzsű gépet, valamint a repülőtér számára igen fontos hosszútávú útvonalat repülnek, mindemellett már átszálló utasokat is hoznak a budapesti reptér számára. Továbbá ezen járatok indítása nemzetgazdasági érdek is mind a magyar, mind az amerikai felek számára. A Pasazer említi: "Korai még a gazdaságossági mérleget készíteni, valamint a járatok sorsára vonatkozó további döntést hozni, de a LOT-nak hamarosan meg kell vizsgálnia az útvonalak működtetését, hiszen a hosszútávú műveletek költségei másak, mint a rövid, vagy középtávú útvonalakra fordított kiadások."

Emellett ha a LOT valóban elkötelezett e transzatlanti járatok jövőbeli működtetésében, akkor mihamarabb sűrűbb ráhordó járathálózatot kell kiépíteni a budapesti bázison, hogy még több átszálló utassal tudja majd feltölteni a helyeket. Ennek érdekében a már bejelentett Brüsszel, és Bukarest mellé a volt Jugoszláv államok felé is járatokat kellene nyitnia. Ezzel kapcsolatban már konkrétumot is lehet ismerni, hiszen forrásunk szerint a LOT vizsgálja egy Budapest-Belgrád és Budapest-Kijev járat indítását is.

Fénykép: Omyplane

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot

 

 

 

2019\03\27 Bbalint Szólj hozzá!

Újabb bérlője lett a Cargo City-nek!

Újabb jelentős logisztikai szereplő döntött úgy, hogy a légiáruval kapcsolatos működését közvetlenül a budapesti repülőtérre költözteti: a DB Schenker szerződést írt alá a Budapest Airporttal raktár- és irodaterület bérléséről az épülő BUD Cargo Cityben. A vadonatúj dedikált cargo létesítmény 21 600 négyzetméternyi plusz raktár- és irodaterületet biztosít a repülőtéren, valamint további 11 200 négyzetméternyi raktár- és irodaterület áll majd itt a speditőr cégek rendelkezésére.

img_0863med.jpg

Most, hogy végleg beköszöntött az enyhe tavaszi időjárás, felgyorsult a BUD Cargo City kivitelezése. Az 2-es Terminál közelében az új, 21 600 négyzetméteres épület már szerkezetkész, míg a vele szomszédos területen teljes gőzzel halad a földmunka a speditőr épület építési területén. Az utóbbi mintegy 11 200 négyzetméternyi raktár- és irodaterületet biztosít majd a légiáru-kezelő épület és az ugyancsak még idén megvalósuló 32 000 négyzetméteres új cargo előtér betonja tőszomszédságában. Az új előtéren a légiáru kezelését végzők egyidejűleg két F kategóriás Jumbo (747-8F) méretű légijárművet szolgálhatnak ki. A Budapest Airport új cargo létesítményét az idei év végén vehetik birtokukba a bérlők.

A nemrégiben aláírt megállapodás alapján az egyik új bérlő a DB Schenker, egy olyan vezető multinacionális nagyvállalat, amely globális speditőri, logisztikai és ellátási lánc menedzsment szolgáltatásokat is nyújt. Magyarországon a DB Schenker több mint 52 000 négyzetméternyi raktárterületen működik, szigetszentmiklósi központtal (Budapesttől délre, az M0-ás körgyűrű közelében), ahol magyarországi közúti, légi- és tengeri szállítmányozási tevékenységét végzi több mint 5000 négyzetméteren. A DB Schenker 700 négyzetméteres raktárt és 200 négyzetméternyi irodaterületet bérel a BUD Cargo City most épülő ún. speditőr épületében.

“Nem kellett túl sok szempontot mérlegelnünk. Amikor a Schenkernél először hallottunk a BUD Cargo City projektről, rögtön tudtuk, hogy ott a helyünk. Egyrészt, a Budapest Airport rendkívül gyorsan fejlődik, és operatív jelenlétünk a repülőtér kerítésén belül újabb versenyelőnyt biztosít számunkra azoknak a légiáru-szállító partnereinknek a kiszolgálásában, akiknek fontos, hogy egyre gyorsabban reagáljanak a piaci igényekre. Másrészt, légiáru tranzit raktárunk beköltöztetése a BUD Cargo City-be helyet szabadít fel szigetszentmiklósi raktárunkban, megkönnyítve a gyorsan bővülő gyűjtőszállítmányozási üzletágunk igényeinek kiszolgálását.  Ez tehát különleges lehetőség: egyszerre szolgálja saját fejlődésünket, miközben közvetlenül hozzájárulhatunk a Budapest Airport jól megérdemelt növekedéséhez.” jelentette ki Barényi Sándor, a Schenker magyarországi ügyvezetője.

“Örülünk neki és büszkék vagyunk rá, hogy a repülőtéren üdvözölhetjük a DB Schenkert, a BUD Cargo City közösségünk új tagját. Az év végén átadjuk logisztikai partnereinknek a korszerű légiáru-kezelő létesítményt a repülőtér kerítésén belül, közvetlen hozzáféréssel az üzemi területhez,” mondta René Droese, a Budapest Airport ingatlangazdálkodási és cargo üzletág igazgatója. Hozzátette, “Meggyőződésünk,  hogy éppen ez a megfelelő pillanat – most ugyanis minden feltétel adott ahhoz, hogy a Budapest Airport Közép- és Kelet-Európa jelentős légiáru-szállítási és logisztikai csomópontjává váljon, ami nem csak a magyar gazdaságnak, hanem az egész régiónak a hasznára válik. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy megőrizzük ezt a lendületet, és készen állunk rá, hogy folytassuk a BUD Cargo City bővítését, amint a piaci kereslet indokolja azt.”

[Fénykép: Budapest Airport]

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot

2019\03\27 Bbalint Szólj hozzá!

30 éves lett az EL AL budapesti járata!

A mai napon ünnepélyes flashmob tánccal és ünnepi tortával köszöntötték az EL AL Budapest-Tel Aviv járatát, mely az elmúlt héten lett 30 éves. A két város közötti első EL AL járat 1989. március 21-én indult el.

54268140_788466421523091_1358218089497362432_n.jpg

Felnőttkorba lépett az izraeli nemzeti légitársaság budapesti járata, mely az idén márciusban már 30. éve teremt közvetlen léti kapcsolatot Tel Aviv és a magyar főváros között. A budapesti EL AL járat történelméhez azonban érdemes 1988-ig visszatekinteni az archívumba, hiszen 1988. decemberében jelentették be az EL AL képviselői Budapesten, hogy charterjáratokat indítanak Budapest és Tel Aviv között, továbbá március elejétől elindítják a menetrendszerint közlekedő járataikat is hetente egy alkalommal a keddi napokon, de mint akkor kijelentették "reményeik szerint az igények nőnek, így a járataik számát is emelni tudják" - ez a kijelentés nagyon hamar be is vált, hiszen 1989. május 16-án már az első EL AL Boeing 747-200-as Jumbo Jet járatot várták Ferihegyen. A járat különlegessége a Ferihegyen ritkán látott típuson felül az volt, hogy az EL AL lett így a Boeing 747-es géptípusnak az első budapesti menetrendszerinti üzemeltetője. A nagyobb gépre történő cserét a két város közötti nem várt hatalmas érdeklődésnek köszönhettük, mind a magyar, mind az izraeli oldalról. Érdekesség, hogy a 747-es gépekkel üzemeltetett EL AL  járatokon a típushoz képest is ritkán alkalmazott igen magas számú, összesen 478 ülőhelyet tudtak biztosítani az utasok számára. A legénység 3 pilótából és 15 fős légiutaskísérő csapatból állt.

A járat sikeressége a 30 év alatt nem változott, jól mutatja ezt hogy számtalan alkalommal a járatokat korábban az EL AL Boeing 757-es és 767-es gépei is repülték, de a Jumbo Jet nagyobb 400-as változata is megfordult menetrendszerinti járatként a ferihegyi betonon 2013. április 19 és június 18. között. Az utasos Jumbo Jet járatok mellett a repülőtér számtalan alkalommal fogadta a sokak körében csak "boci cargo" gépként elhíresült áruszállító járatokat is.

Az EL AL budapesti járata Váradi János magyarországi igazgató közlése szerint a mai napig igen sikeresen működik, és újabb jelentős mérföldkő előtt állnak, hiszen a tavaly októberi UP-ról hagyományos EL AL márkára átállást követően megkezdődött a korábbi gépek belső és külső korszerűsítése is. Ennek részeként a korábbi UP gépeket az EL AL legújabb arculatának megfelelően festik át, valamint az egy osztályos 180-as székezést október 27-től újra két osztály váltja fel, hiszen ekkortól a járatokon újból elérhetővé válik 16 üléssel az üzleti (Business Class) osztály. Az üzleti osztály bevezetése mellet a meglévő Economy kabin is megújul a fedélzeten pedig Wi-Fi kapcsolat is elérhetővé válik az utasok részére.

Váradi Úr közlése szerint igen kedvezőek a foglalási adataik, annak ellenére hogy az útvonalon a fapados Wizz Air-el is fel kell venniük a versenyt. Kiemelte hogy igen erős ünnepi szezont zártak, és gépeik töltöttsége általánosan 90% felett van. Emiatt és a Business osztály bevezetése miatti Economy székcsökkenés végett, egyre több járatra szeretnék lekérni az EL AL legnagyobb keskenytörzsű típusát a Boeing 737-900-ast.

Az EL AL továbbá a 2019/2020-as téli menetrendben Budapesten a korábbi telekhez képest idén meghagyta a nyáron is közlekedő napi két járatpárját a hétfő, kedd, szerda, csütörtök és vasárnapi napokon.

Végszóként pedig még további legalább 30 ilyen sikeres évet kívánunk!

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot

2019\03\25 Bbalint Szólj hozzá!

A Wizz Air szurkolói különgépet indít a magyar futballválogatott azerbajdzsáni selejtezőjére

A Wizz Air a korábbiakhoz hasonlóan újra szurkolói különjáratot indít. A célállomás most Baku, ahol a magyar labdarúgó-válogatott a következő Európa-bajnoki selejtezőjét fogja vívni. A Horvátország ellen aratott vasárnapi győzelem után a csapat június 8-án lép pályára Azerbajdzsán vendégeként.

wiii.jpg

A különjárat június 8-án reggel indul Budapestről, kora délután érkezik Bakuba, és a mérkőzés után, az éjjeli órákban indul vissza Magyarországra. Jegyek 28,690 forinttól* már foglalhatók a wizzair.com honlapon, illetve a légitársaság mobilalkalmazásában.

Magyarország hazai légitársaságaként a Wizz Air régóta támogatja a válogatott szurkolóit, hogy a helyszínen biztathassák a nemzeti tizenegyet. A 2016-os Európa-bajnokság meccseire, valamint a 2018-as vb-selejtezők idegenbeli mérkőzéseire is szervezett különjáratokat a légitársaság.

Radó András, a Wizz Air kommunikációs menedzsere elmondta: „Nagyon drukkolunk a magyar válogatottnak, és örömmel biztosítjuk a szurkolók bakui utazását. A járatindulások időzítésével igyekszünk a lehető legkényelmesebbé tenni a focirajongóknak, hogy élőben láthassák a kedvenceiket, és még aznap éjjel hazatérhessenek a Wizz Airtől megszokott alacsony viteldíjak és kiváló minőségű fedélzeti kiszolgálás mellett.”

* Egy útra, beleértve az adókat és a nem választható költségeket.

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot

 

2019\03\21 Bbalint Szólj hozzá!

A China Eastern is szívesen repülne Hszianba Budapestről!

A múlt héten a kínai Hainan Airlines három útvonalra nyújtott be engedélykérelmet a Kínai Légügyi Hatósághoz. Most egy újabb útvonallal a China Eastern Airlines is csatlakozik, aki a Hainan által repülni kívánt útvonalon kíván versenytársa lenni a légitársaságnak.

5983902_photo_1034325.jpg

Hirtelen úgy tűnik nagyon sokan akarnak Hszian és Budapest között repülni, hiszen alig hogy múlt héten a kínai Hainan Airlines benyújtotta engedélykérelmét hetente két járat üzemeltetésére a Budapest-Hszian-Sencsen útvonalon, egy másik nagy kínai ellenfél a China Eastern Airlines is így tett, viszont ő önálló járatként heti három frekvenciára kért le engedélyt a kínai hatóságoktól. Az érdekesség a történetben, hogy a CEA a Hainan-hoz hasonlóan szintén augusztusi indulással nyújtotta be engedélykérelmét.

A China Eastern mindemellett a fő üzemeltetője lesz a június 7-én induló non-stop Budapest-Sanghaj légi járatnak is, hiszen azt leányvállalata a Shanghai Airlines fogja repülni, de a járaton mind két társaságnak kint lesz a kódja.

Hasonló Hszian CEA járat a régióban csak Prágában van. Ott a már meglévő CEA Prága-Sanghaj járatba iktatták be korábban a leszállást Hszianba hetente két alkalommal.

A kínai járatdömping témával kapcsolatban itt olvashatsz többet: A régió kínai légi utas elosztó központja lehet a Budapest Airport!

[Fénykép: planefinder]

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot