BUD flyer

2019\01\21 Bbalint Szólj hozzá!

Az Emirates okostelefonos alkalmazásával már otthon megtervezhetjük a fedélzeti szórakozást

Az Emirates új, innovatív funkciót vezetett be okostelefonos alkalmazásában, mely lehetővé teszi az utasoknak, hogy testreszabott lejátszási listákat hozzanak létre már utazásuk előtt, majd szinkronizálják azokat az ülőhelyükkel a fedélzeten. Így az utazások hatékonyabban tervezhetők, és a fedélzeti élmény még teljesebb lehet, miután a gazdag szórakoztató kínálat mostantól bármikor böngészhető.

emirates_okostelefonos_alkalmazas.jpg

Az ice, az Emirates díjnyertes fedélzeti szórakoztató rendszerének kínálatában több mint 4000 on-demand szórakoztató csatorna szerepel. A gyűjtemény 1000-nél is több játékfilmet tartalmaz – megelőzve minden más légitársaságot -, továbbá népszerű sorozatokat, több tízezer zeneszámot, podcastot és játékot élvezhetnek az utazók.

Sir Tim Clark, az Emirates Airline elnöke elmondta: „Tartva magunkat a „Jobban repülni” ígéretünkhöz, csapatunk azon dolgozik, hogy mindig jobb és jobb, világszínvonalú utazási élményt adjunk. Minden részletre gondosan ügyelünk, miközben folyamatosan innovatív termékeket és szolgáltatásokat fejlesztünk. Ez a legújabb Emirates-alkalmazás fejlesztés az utasélményt már a fedélzetre lépés előtt biztosítja. Mostantól a páratlan tartalomkínálat böngészhető, saját lejátszási listák hozhatók létre, és amint az utasok kényelmesen elhelyezkednek az ülésükben, csak szinkronizálniuk kell, és már indíthatják is a lejátszást.”

A szinkronizálás funkció jelenleg több mint 100 Boeing 777-es repülőgépen érhető el, és a következő hónapokban fokozatosan a teljes flottára kiterjed majd, beleértve az A380-as repülőgépeket is. Az Emirates 44 nyelven kínál szórakozást, és minden hónapban több mint 100 film kerül be a rendszerbe – köztük magyar filmek is. Az Emirates legfiatalabb utasaira is gondol a gyermekfilmek és TV csatornák széles kínálatával. A több mint 75 Disney, Marvel és egyéb gyerekfilm mellett több mint 50 tévécsatorna is rendelkezésre áll, a többi között a Cartoon Network, a Nickelodeon, a CBeebies és a Disney Channel.

Az ice széles palettáján találhatók például az Emirates saját gasztro és bor csatornái, melyek betekintést nyújtanak a kulisszák mögé, a fedélzeti menükészítés rejtelmeibe; LinkedIn szakértői előadások; és uTalk nyelvórák kezdőknek szóló leckékkel.

Az Emirates-alkalmazás egy mindenes utaskísérő, mellyel az utazók repjegyet, szállást, programokat foglalhatnak és autót kölcsönözhetnek. Az ice gyűjtemény böngészésén felül az utazás előtt egy hónappal az utasok megtekinthetik járatuk étlapját és borlapját. Az Emirates alkalmazás 3D üléstérképet is kínál, mely lehetővé teszi az Emirates A380 és az Emirates Boeing 777-es fedélzetén való tájékozódást az ülés választás során, és a tágas kabin felfedezését az utazás előtt.

Az Emirates applikáció ingyenesen letölthető iOS és Android készülékekre.

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!

2019\01\17 Bbalint Szólj hozzá!

Idén is folytatódik a cargo üzletág növekedése Budapesten!

Tovább folytatódott az évek óta tapasztalható cargo-boom Budapesten: 2018-ban a légi teheráru szállítás volumene 14,9 %-kal nőtt, megelőzve az utasszállítás teljesítményét is. Budapesten az elmúlt három évben folyamatosan kétszámjegyű a cargo növekedése, ami jelzi a magyar gazdaság, az export-orientált iparágak fejlődését is.

bud_cargo_city_1.JPG

146 113 tonna. Ennyi érkező és induló teherárut mozgattak meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren a tavalyi évben, ami majdnem 15 %-kal több, mint 2017-ben. A cargo forgalom nagyjából három terület teljesítményéből adódik össze: a kizárólag cargo-ra szakosodott légitársaságok eredményeiből, az utasszállító gépek rakterében szállított ún. belly cargóból és az expressz csomagküldő szolgálatok, az ún. integrátorok (DHL, TNT, UPS és FedEx) járataiból. Ez utóbbiak különösen az internetes kereskedelem, az e-commerce magyarországi és közép-európai fellendülésének köszönhetően értek el kiváló eredményt.

A légi teheráru szállításban általában olyan árucsoportokat mozgatnak világszerte, amelyek kis tömegűek és nagy értéket képviselnek. IIyenek például az elektronikai ipar termékei, a mobiltelefonok és a számítógép részegységek, az autóalkatrészek és a gyógyszeripar termékei. Mind a három nagy kategória fajsúlyos gyártói megtalálhatók Magyarországon. Emellett 2018-ban olyan szokatlan szállítmányok is megfordultak a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér betonján, mint amilyenek a hazai tenyésztésű borjúk (Izraelbe) vagy a különlegesen drága versenylovak (Kínába és Oroszországba). Az ilyen speciális gondoskodást igénylő szállítmányok továbbítása iránt is egyre nagyobb a kereslet a nemzetközi kereskedelemben.

„Minden erőfeszítésünket arra koncentráljuk, hogy kihasználjuk Budapest ideális adottságait és Ferihegyet a közép-kelet európai régió légiáru logisztikai központjává alakítsuk. Ehhez természetesen meg kell teremteni a megfelelő műszaki, biztonsági és közlekedési feltételeket – ezek a projektek már a megvalósítás fázisába léptek tavaly és az idén sikeresen le is tudjuk őket zárni.” – jelentette ki René Droese a Budapest Airport cargo- és ingatlan üzletágának igazgatója. Arról is beszélt, hogy a Budapest Airport szakemberei idén is folytatják marketing tevékenységüket a Távol-Kelettől kezdve Észak-Amerikáig, hogy újabb logisztikai és üzleti partnerek választhassák a magyar főváros repülőterét céljaik megvalósításához.

Nemsokára átadják a BUD Cargo City-t – az idei év második felére elkészül az új 20 000 négyzetméteres légiáru-kezelő épület, az év végére pedig mellette egy további, 10 000 négyzetméteres speditőr épületet vehetnek birtokba a nemzetközi logisztikai cégek és szakembereik. A BUD Cargo City-hez csatlakozva megépül 32 000 négyzetméternyi új beton előtér a repülőtér vecsési oldalán a 2. futópálya közelében, amelyen egyszerre két Boeing B-747-8F típusú teherszállító repülőgépet lehet kiszolgálni. A teljes 2019-es beruházás értéke, amelyet a Budapest Airport finanszíroz, eléri a 15 milliárd forintot (azaz a 46 millió eurót). Az igényeket jól jelzi, hogy az elmúlt évben naponta akár több alkalommal is rakodtak Ferihegyen olyan teherszállító óriásgépek, mint amilyenek a Cargolux, az Air Bridge Cargo, és a Silkway Boeing B-747-esei, illetve a Turkish Cargo és a Qatar Airways Cargo Airbus A330-asai és Boeing B-777F típusú gépei.

Fénykép: Budapest Airport

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!

2019\01\17 Bbalint Szólj hozzá!

Lassan már 15 éve repít Budapestről Lisszabonba és azon túl is a TAP Portugal

Repül az idő. Idén nyáron már tizenötödik éve lesz annak, hogy a portugál nemzeti légitársaság a TAP elindította Lisszabon-Budapest között közlekedő járatát, prágai leszállással kiegészítve és az akkori Air Portugal színeiben. Ezen emlékezetes évfordulóról, valamint a  TAP és a Budapest Airport újdonságairól is szólt a ma délelőtt.

tap330.JPG

Közös rendezvényen mutatta be újdonságait a Budapest Airport és a TAP Portugal ma délelőtt Budapesten. A budapesti repülőtér képviseletében Saly Sándor ismertette a jelenlegi, valamint az elkövetkező időszak fejlesztéseit, melyek 2024-re teljesen átformálják a repülőteret. A prezentációban szó volt a tavalyi utasforgalmi rekordról és az idén várható utasforgalom mennyiségről is. A BUD durva előzetes becslése szerint ebben az évben a repülőtér utasforgalma várhatóan eléri a 16,3 millió főt, ami kb. 9 százalékos éves forgalomnövekedésnek felelne meg a 2018-as adathoz képest. Ez azt jelentetné hogy az eddigi két számjegyű növekedés már csak egy lenne, de kiindulva a tavalyi évből, amikor év elején szintén becsült a BUD, azt kell mondani biztos hogy ennél már csak több lehet.

A prezentációban szó volt az üzemeltető fejlesztési programjáról is, mely 700 millió eurós befektetést és olyan beruházások megvalósulását jelenti a 2019 és a 2024-es időszakban, mint:

 • a tavasszal átadandó két új biztonsági csatorna a 2B terminálon
 • a mosdók és az utasok által használt helyek, várók felújítása
 • a Cargo City felépítése - átadására várhatóan szeptemberben kerülhet sor
 • a többszintes parkolóház megépítése a Skycourt előtt - a reptér közlése szerint jogász csapat dolgozik azon, hogy mihamarabb újrainduljon a Kormányhivatal által eljárási hiba miatt leállított építkezés
 • új, kibővített előtér
 • új pier megvalósítása

Az új Pier-el kapcsolatban a repülőtér egy kezdetleges sémát is kivetített a fejlesztésekről, melyen az A terminálhoz egy új pier kapcsolódik, és jelentősen növelik a terminál alapterületét. Az A terminál mellett pedig egy új Terminál rész kap helyet két low-cost mólóval. A közlés szerint az PierA és a T3, valamint egy hozzákapcsolódó low-cost pier 2022-ig megvalósulhat, míg a második low-cost pier a T3-as terminálon csak 2024-re készülhet el.

TAP: erőteljes terjeszkedés az Egyesült Államok felé!

menetrendtap18.JPG

Budapesten minden marad idén a tavalyi és a téli menetrendhez hasonló, mondta Szolnok Péter a TAP magyarországi képviselője. A budapesti menetrend hasonló lesz a korábbi évhez képest, hiszen változatlanul hetente 8 járat fog repülni a két város között. Viszont a már most látható nyári megnövekedett forgalom miatt, az útvonalon idén több alkalommal fognak a nagyobb befogadóképességű Airbus A321-es típusú gépek repülni.

tapnyito.jpg

Habár a menetrend változatlan a TAP számára az idei év igazi mérföldkőnek is számít, hiszen június 1-jén lesz 15 éve, hogy a légitársaság első gépe leszállt a ferihegyi betonon. A TAP ez idő alatt, eltekintve a máig is megmagyarázhatatlan 2016-os döntését, mely szerint egy évre bezárták a budapesti járatukat folyamatosan növekedett a magyar piacon és az utasok egyik kedvelt légitársasága lett. Ezt erősíti az évről évre növekvő utasszám is. A TAP viszont nem csak Budapest és Lisszabon között teremt kapcsolatot, hanem kiterjedt járathálózata segítségével a már meglévő gazdag Brazíliai és afrikai járathálózata mellett most már egyre több Egyesült Államokbeli város is elérhetővé válik egyetlen átszállással Lisszabon városából.

Szolnok Péter beszédében kiemelte, hogy sokan azért is veszik igénybe a Lisszabonból induló hosszútávú TAP járatokat, annak ellenére hogy több órás vagy esetleg félnapos a csatlakozási idő, hogy azt a pár órát aktívan eltöltsék a Portugál főváros felfedezésével, hiszen a repülőtérről alig 20 perc metrózással már a belvárosban lehetünk. 

A TAP idei évi újdonságai között az USA útvonalak és Tenerife az ami leginkább kiemelhető. A légitársaság június 1-jén indítja Chicago és Washington járatait, amit június 10-én San Francisco követ. Mindhárom amerikai metropolisz heti öt járattal lesz elérhető, melyek kiszolgálásából a TAP legújabb és legmodernebb Airbus A330 NEO gépei is kiveszik részüket. A világon a TAP az első üzemeltetője ezen NEO típusnak, melyen összesen 298 ülés található, három osztályos elrendezésben. Érdekesség hogy a TAP legújabb kabinterméke a Economy Plus osztály is csak ezeken a gépeken érhető el.

Az USA mellett az idei évben Afrika felé is bővül a járathálózat, kettő a hétköznapokban nem annyira ismert város felé, mint Conakry és Banjul.

A TAP jelenleg a 83 útvonalat tart fenn, melyeket a flottájában lévő összesen 88 darab Airbus, Embraer és ATR típusú gépekkel repüli.

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!

 

 

 

 

2019\01\16 Bbalint Szólj hozzá!

Nem csak új járatok indulnak, hanem a már meglévők is bővülnek idén nyáron!

A múlt héten a Budapest Airport közleményében kiemelte a 2019-es nyári menetrendben induló új járatait, azonban ebből kimaradtak a már meglévő járatokhoz kapcsolódó sűrítések, amit viszont az angol nyelvű közleményükben kiemeltek. Bár ezen bővítésekből egy pár már ismerős lehet, mégis okoz meglepetést majd a LOT és az easyJet, akik igen szép sűrítést hajtanak végre a nyári szezonban.

bud_pier_b.jpg

Az tavalyi évet két számjegyű forgalombővüléssel záró Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtéren még a forgalmilag némileg csökkentett téli menetrend van érvényben, azonban alig két hónap és tavalyhoz képest még több járat, útvonal és légitársaság lesz főszerepben.

A nyári menetrendben 3 új légitársaság mutatkozik majd be Ferihegyen mégpedig a Budapest-Stuttgart útvonalon a fapados Laudamotion, a meglévő Emirates járat kiegészítéseként a Budapest-Dubaj útvonalon a flydubai, és nagy géppel érkezik majd Sanghaj városából várhatóan június elején a China Eastern Airlines is.

Az új társaságok mellett újabb városok és repülőterek kapcsolódnak majd be a budapesti "keringésbe" mégpedig:

 • pár héten belül indul a LOT Budapest-London City járata, mely kiváló lehetőséget teremt az egynapos üzleti találkozók, utak megszervezésére, hiszen a hétköznapokon egy reggeli és egy esti járat is lesz.
 • a Laudamotion hetente kétszer közlekedő Stuttgart járata a korábbihoz képest már előbb, február 18-tól indul
 • A Wizz Air két új járattal készül a nyári szezonra: március 31-től naponta repülnek London-Gatwick repülőterére, míg április 5-től hetente négyszer Oslo központi repülőterére.
 • A Ryanair lesz az aki a legtöbb új útvonalat indítja idén nyáron, mégpedig Cork, Bari, Cagliari, Rimini, Sevilla városaiba.
 • Transavia miután idén ősszel végleg beszüntette Rotterdam járatát, most nyit egy újat a francia Nantes városába.

Sűrítések

surites2019nyar.JPG

Meglepetésre idén nyáron a lengyelek felzárkóznak a németekhez, hiszen Budapest és Varsó Chopin közötti járataik számát április 23-tól a hétköznapok során napi hat járatpárra emelik, így rövid átszállási időt nyújtanak azon utasaik számára akik esetleg  Budapesten keresztül utaznak az Egyesült Államokba a LOT budapesti amerikai járataival, vagy onnan ideérkezve Varsóba tartanak. Szombaton a továbbiakban öt, míg  vasárnap csak négy járatpár lesz. A sűrítés után a LOT és a Lufthansa lesz az egy útvonalon a legtöbb napi járattal rendelkező légitársaságok Budapesten.

Az új LOT járat menetrendje

LO533 Varsó-Budapest 7:55-9:20

LO534 Budapest-Varsó 9:55-11:15

A LOT mellett az angol easyJet készül még jelentős bővítéssel bázeli és Berlin-Tegel járatain. Ennek köszönhetően április 1-től Bázelbe heti 12, míg Berlin-Tegel repülőterére heti 10 járat fog közlekedni. Bázel felé dupla járatok lesznek a hétfői, szerdai, csütörtöki, pénteki és vasárnapi, míg Berlin esetében a hétfői, pénteki és vasárnapi napokon.

A British Airways bővítéséről már korábban első kézből olvashattatok a blogon, miszerint április 1-től minden hétköznap a négy helyett, öt járatpár fog repülni Budapest és London-Heathrow repülőtere között.

A Budapest Airport közleménye kiemeli a török Pegasus és az Iberia légitársaságokat is, mint sűrítő partnerek azonban náluk változást nem nagyon látni a menetrendben az idei és a tavalyi évhez képest.

Fénykép/ábra: Budapest Airport

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!

 

 

2019\01\15 Bbalint Szólj hozzá!

Új járatok és pályazár - mozgalmas hónapok előtt áll az Emirates!

A Dubaji Nemzetközi Repülőtér 2019. áprilisban és májusban tartó felújításával járó pályazárra tekintettel, valamint a globális utazási trendek figyelembevételével módosulnak az Emirates járatai 2019-ben.

4.png

Sir Tim Clark, az Emirates Airline igazgatója elmondta: “Utasaink lehető legjobb kiszolgálása érdekében folyamatosan fejlesztjük flottánkat. Olyan modern és hatékonyan üzemeltethető flottát fejlesztünk, amely az iparágon belül az egyik legmagasabb szintű kényelmet biztosítja utasainknak. Továbbá nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy gépeink a legnépszerűbb desztinációkra repítsék el ügyfeleinket. A 2019-ben bevezetett változások ezzel a megközelítéssel összhangban, továbbá a nemzetközi piaci trendek és a működési kapacitások, többek között a dubaji reptér déli kifutójának felújítási munkálatainak figyelembevételével lettek meghatározva. Az év során folyamatosan figyelni fogjuk a piac alakulását, és ennek megfelelően optimalizáljuk repülőgépeink kihasználtságát.”

Budapestet is érinti a dubaji pályazár!

Számos menetrendszerű Emirates járatot érint a dubaji repülőtér 2019. április 16. és május 30. között tartó felújítása. A 45 napos átmeneti időszakban összességében 25%-kal fog csökkenni az Emirates járatainak száma.

Az Emirates budapesti üzemelésében 16 járatot fog érinteni a kapacitás csökkentés, melyeket a légitársaság már korábban kivett a menetrendjéből. Így a budapesti járat nem közlekedik majd április 21,25,28-án és május 2,3,5,9,10,12,16,17,19,23,24,26 és 30. napokon.

Változások az Emirates hálózatában 2019-ben

Európa - Több európai desztináció vonatkozásában bővülnek az Emirates járatok a főszezon ideje alatt 2019-ben. Athénba 2019. március 31. és október 6. között napi két Emirates járat fog repülni, a nyári csúcsidény alatt az egyik járatot a nagyobb kapacitású Airbus A380-as repülőgép teljesíti. Ugyanebben az időszakban a flydubai-jal kötött megállapodás révén ismét elindítja napi járatát az Emirates Zágrábba, míg Rómába napi három járattal közlekedik majd a légitársaság, a harmadik járat azonban a felújítás ideje alatt szünetelni fog. Júliusban és augusztusban napi két járattal repülhetnek az utasok Stockholmba.

Az Emirates emblematikus kétemeletes repülőgépe elsőként repül Skóciába, Glasgow-ba 2019. április 16. és május 31. között. Az összesen 489 férőhelyes A380-as a napi két Boeing 777-300ER járatot fogja helyettesíteni a kifutópálya felújítása idején. 2019. június 1. és szeptember 30. között az Emirates ismét napi két járatot fog üzemeltetni Glasgow-ba, ebből az egyiket Boeing 777-300ER, a másikat Airbus A380 repülőgéppel fogja teljesíteni a nyári szezonban megemelkedett utasforgalom miatt.

Ausztrália – A magyar utazók számára is fontos, hogy a még gördülékenyeb repülési élmény érdekében a légitársaság bővíti járatait és új desztinációkat is megnyit az Ausztráliába utazóknak. Az Emirates naponta háromszor repül közvetlenül Dubajból Sydney-be, azok pedig, akik Bangkokból indulnának, az Emirates partner légitársasága, a Qantas járatai közül válogathatnak. 2019. március 31-től napi egy járat indul Dubajból Perth-be.

Afrika - Az Emirates további járatokat vezet be számos afrikai célállomásra 2019 júniusától. A kiegészítő járatok kielégítik az itteni piacokon tapasztalt megnövekedett utasigényt, és lehetővé teszik a zökkenőmentes átszállást Dubajon keresztül a Budapestről indulók számára is. Az Emirates 2019. június 1-től indítja el második napi járatát Casablancába, továbbá ugyanettől az időponttól heti hárommal emeli az Abudzsába tartó járatok számát, így a hét minden napján repül majd a nigériai városba. Az Emirates emellett kibővíti járatainak sűrűségét Accrába, így a négy új járattal összesen tizenegy alkalommal repül Dubajból Ghána fővárosába 2019. június 2-át követően. A már meglévő kapcsolt járat mellett egy újabb járatot indít az Emirates Guinea és Szenegál fővárosaiba, Conakry-ba és Dakarba.

Egyesült Államok - A megnövekedett utasforgalom kiszolgálása érdekében az érintett időszakban a légitársaság több desztinációra is bevezeti az Airbus A380 repülőgépeket. Az Emirates Bostonba tartó utasai megtapasztalhatják a világ legnagyobb kereskedelmi repülőgépének, az Airbus A380 fedélzeti szolgálatásait, például a First és Business osztály számára elérhető, méltán híres fedélzeti lounge-ot vagy a fedélzeti Shower Spa-t.

Dél-Amerika - Az Emirates ezen felül a dél-amerikai járatait is módosítja a flotta optimális kihasználásának érdekében. 2019. június 1-től a légitársaság közelmúltban felújított kétosztályos elrendezésű Boeing 777-200LR gépe fog repülni minden nap Dubaj és Rio de Janeiro között. Ez a járat Rio de Janeiroból aztán Argentína fővárosba, Buenos Aires-be fog repülni heti négy alkalommal, míg a fennmaradó napokon Santiagóba tart majd.

Modern flotta az utasok szolgálatában

Az Emirates elkötelezett, hogy a nemzetközi légiszállítási iparág egyik legfiatalabb flottáját üzemeltesse a páratlan utasélmény és a legmagasabb szintű biztonság, illetve leghatékonyabb üzemanyagfelhasználás érdekében. A 2019/20 pénzügyi évben az Emirates hat új Airbus A380 repülőgépet vesz át, ezzel egyidőben hét régebbi Boeing 777 gépet von ki a forgalomból. Az Emirates 2018. novemberében fogadta az utolsó Boeing 777-300ER repülőgépet, az újgenerációs Boeing 777Xs átvétele pedig 2020-ban kezdődik meg.

Fénykép: Dubai International Airport

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!

2019\01\15 Bbalint Szólj hozzá!

Még gyorsabb lesz eljutni Budapestről Újdelhibe!

Újraindítja Varsó és Újdelhi közötti légi járatait a lengyel nemzeti légitársaság. A LOT 1985-től egészen 1992. októberéig már repülte az útvonalat. A most újraindított járatokat a LOT kiterjedt európai járathálózata töltheti Varsón keresztül, közöttük Budapest is, ahonnan a LOT a legrövidebb utazási időt kínálja a Delhi felé tartó utasoknak. 

lot_b787_9_wiekszy_dreamliner.jpg

2019. szeptember 17-én új mérföldkő érkezik el a LOT történetében, hiszen a tavaly indított szingapúri járat sikere után újabb ázsiai célállomás felé veszi az irányt, és hetente öt járattal köti össze varsói központját a mindig nyüzsgő indiai Újdelhi városával. Az útvonalon a már ismert Boeing 787 típusú Dreamliner gépek lesznek használatban. Arról, hogy az útvonalat a LOT esetleg a Star Alliance partner Air Indiával közös code-share rendszerben üzemeltetné nem érkeztek hírek, de vélhetően a későbbiekben törekedni fognak erre a lengyelek, hiszen az Air India kiterjedt járathálózatán keresztül rengeteg belföldi és ázsiai úti cél válhat elérhetővé egy átszállással.

Az delhi járata a LOT-nak már a második újonnan indítani kívánt hosszútávú járata a 2019-es év során, hiszen június 1-től indul a légitársaság Miami járata is.

A járatokra a jegyértékesítés már megkezdődött.

Budapestről a legjobb alternatíva

Az új LOT járatot leginkább a légitársaság ráhordó járataira fogják tölteni, ennek köszönhetően Budapestről is könnyen igénybe lehet majd venni  egyetlen varsói átszállással, mely a lehető legrövidebb utazási időt nyújtja majd a magyar fővárosból a maga 9 óra 40 perces időtartamával. A vissza irányba már más a helyzet hiszen a itt a legrövidebb időt az Aeroflot, Turkish Airlines és a Lufthansa adja alig 10 órás utazási idővel, míg a LOT járata 11 óra 30 perces utazást vesz igénybe az átszállással együtt. Az utazási idő mellett jelenleg még az ár is igen kedvező más légitársaságokhoz képest.

Menetrend (helyi idők)

Kedd/Szerda/Péntek/Szombat/Vasárnap

Budapest-Varsó / Varsó-Újdelhi    19:50-21:10 (csatlakozási idő 1 óra 30 perc) / 22:40-9:00 (másnap)

Hétfő/Szerda/Csütörtök/Szombat/Vasárnap

Újdelhi-Varsó / Varsó-Budapest    11:15-15:45 (csatlakozási idő 2 óra 5 perc) / 17:50-19:15

 

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!

 

 

2019\01\14 Bbalint Szólj hozzá!

A Budapest Airport megőrizte a karbonsemleges minősítését!

Továbbra is Budapest az egyetlen karbonsemleges repülőtér a régióban

fe_1200_0_carbon.jpg

Az erről szóló hivatalos oklevelet a napokban vehette át a Budapest Airport, amely először a tavalyi évben érte el ezt a magas környezetvédelmi minősítést. A közép-kelet európai régióban továbbra is a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér az egyetlen, amely teljesíti ezeket a szigorú környezetvédelmi követelményeket. Ezek lényege, hogy a repülőtér működése során keletkező széndioxid-kibocsátást (ez az energia-felhasználás általánosan elfogadott mérőszáma) teljes mértékben képes ellensúlyozni, vagyis egyensúlyban tartani.

A Budapest Airport újabb egy évre szerezte meg a karbonsemleges minősítést, amelyet a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér környezetvédelmi átvilágítását követően az ACI Europe, azaz a Repülőterek Nemzetközi Szövetségének európai szervezete  oklevéllel is igazolt. Ezeket a szigorú környezetvédelmi normákat Európában mindössze 39 repülőtér teljesíti, javarészt skandináv és olasz repülőterek. Hat évvel ezelőtt a program elindulásánál először felmérték a budapesti repülőtér széndioxid-kibocsátását (ez az ún. karbon lábnyom) és meghatározták, hogy egy utasra számítva ennek milyen határértéken kell lennie, illetve milyen mértékben kell csökkennie.

A 2018-as elismerést követően 2019-ben is sikerült megszerezni a karbonsemleges minősítést, amit a Budapest Airport egy sor energia-takarékossági és egyéb módszerrel biztosított. Egyebek mellett elérte, hogy a repülőtéren működő cégekkel közösen egyre több területen alkalmazzanak elektromos meghajtású járműveket, számos helyen növelte az épületek és hangárok hőszigetelését, optimalizálták a vízhálózatot és a vízfelhasználást is. Emellett egy kínai szélerőmű projekt működése által megtakarított ún. karbonkrediteket is vásárolt a Budapest Airport, ezzel hozzájárulva a klímaváltozás elleni nemzetközi küzdelemhez.

A Budapest Airport globális felelősségvállalásának részeként további jelentős környezetvédelmi lépéseket vállalt. A 2019 és 2021 közötti hároméves időszakra bejelentette, hogy 10 %-kal csökkenti a repülőtér egy utasra számított széndioxid kibocsátását a 2016-os adatokhoz viszonyítva (azóta működik a repülőtér karbon semleges szinten). A program sikeres megvalósításához a Budapest Airport Greenairport programján keresztül együttműködik a repülőtéren működő légitársaságok közül például a Wizzair-rel, földi kiszolgáló szervezetekkel és kereskedelmi, logisztikai partnereivel egyaránt. Emellett állami szolgáltatók is csatlakoztak a programhoz, így például a légiforgalmi irányítást végző HungaroControl, a NAV repülőtéri kirendeltsége, vagy a Magyar Posta repülőtéri Nemzetközi Kicserélő Központja.

„A program elindítása óta közel 50 %-kal sikerült csökkentenünk a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér egy utasra számított széndioxid kibocsátását, és különösen nagy öröm a számunkra, hogy ehhez a partner vállalatok együttműködését is sikerült megszereznünk,” hangsúlyozta Szarvas Gábor, a Budapest Airport környezetvédelmi igazgatója. Arról is beszélt, hogy újabb jelentős lépéseket terveznek, hiszen a 2016-ban mért 1,67 kgCO²/utas+cargo kibocsátáshoz képest a következő három évben mintegy tíz százalékos csökkentést irányoztak elő. Így ezen a területen továbbra is a Budapest Airport a „legzöldebb” repülőtér a közép-kelet-európai régióban.

Fénykép: Budapest Airport

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!

2019\01\09 Bbalint Szólj hozzá!

Majdnem meglett a 15 milliós utasforgalom!

Kevesen múlott, hogy a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér éves utasforgalma 2018-ban meghaladja a 15 millió főt, de a repülőtér így is rekord évet tudhat maga mögött. 

2018_07_10_bud_legifotok-133.jpg

2018-ban összesen 14,9 millió (durván kerekítve 14 millió 865 ezer) induló és érkező utast regisztráltak a budapesti repülőtéren, mely ismét két számjegyű +13,5 százalékos növekedést hozott a 2017-es évhez képest, amikor 13.097.339 főt és +14,5 százalékos növekedést regisztráltak.

A 13,5 százalékos éves növekedési ütem és az utasforgalom mennyisége megegyezik a Budapest Airport által az év vége felé közölt statisztikával, azonban jelentősen felülírja az év eleji számításukat, amikor is a 2018-as évre csupán 5-6 százalékos növekedést vártak.

 

Az utasforgalom mellett a légi árufogalom és a gépmozgások száma is jelentősen megemelkedett. A tavalyi év során a repülőtér összesen 146.113 tonna cargo rakományt kezelt, ami +14,6 százalékkal volt magasabb 2017-hez képest.

A le és felszállások száma éves szinten 115.028 darab gépet jelentett (+12% 2017-hez képest).

Decemberi forgalom

Utasforgalom: 1,1 millió fő (+10,8%)

Cargoforgalom: 11.775 tonna (+4,5%)

Gépmozgások száma: 8911 le és felszállás

Forrás: CAPA

Fénykép: Budapest Airport

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!

2019\01\05 Bbalint Szólj hozzá!

Bye-bye London-Southend!

Úgy tűnik tavasztól végleg megszűnik a közvetlen légikapcsolat Budapest és London Southend repülőtere között. A mai napon a Flybe repülte utolsó járatát az útvonalon, viszont a tél elején indított easyJet járat sem fog sokáig kitartani.

easysouthend.JPG

Ma üzemeltette utolsó menetrendszerinti járatát az angol Flybe légitársaság a Budapest-London Southend útvonalon. A Flybe még 2017. május 4-én indította el elsőként repülőgépét a Budapestről amúgy is igen jól kiszolgált útvonal 5. londoni repülőterére. A légitársaság heti három járatot üzemeltetett, melyhez a repülőgépeket az ír Stobart Air-től vettek bérbe wet-lease alapon. Ezt a bérleti szerződést azonban a Stobart Air felmondta, és megszüntette partneri szerződését a Flybe-vel, ami miatt nem csak a budapesti, hanem a prágai, velencei, milánói útvonalak is bezárásra kerültek, hiszen a bérbe vett gépek visszakerültek a tulajdonosukhoz.

Az easy is leáll!

Habár a Flybe kivonult, az angol easyJet-nek még megmaradt a közvetlen járata a két repülőtér között, melyet november 2-án indított, heti két alkalommal. De úgy tűnik ezen járat sem lesz hosszú életű, hiszen a légitársaság foglalási rendszere szerint március 29-én száll fel az utolsó gép Budapestről. Ezen dátumot követően pedig már nincs lehetőség foglalásra. 

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!

 

 

2019\01\03 Bbalint 1 komment

Átmenetileg összevonja budapesti és bécsi járatát az Air Algerie!

Konszolidálja működését az algériai nemzeti légitársaság, ennek köszönhetően időszakosan összevonja a budapesti és a bécsi járatait, számolt be róla a menetrendi változásokat összefoglaló Airlineroute.

29079257997_50fc148d3a.jpg

2019. február 2-től március 30-ig az Air Algerie összevonja hetente kétszer közlekedő Algír-Budapest és Algír-Bécs járatai, ami miatt a gépek a Algír-Bécs-Budapest-Bécs-Algír útvonalat fogják lerepülni. A járatok kiszolgálására a légitársaság Boeing 737-700-as repülőgépeit állítja forgalomba.

Menetrend:

AH2028

Algír indulás 9:10 - Bécs érkezés 11:40 - Bécs indulás 12:30 - Budapest érkezés 13:25 (helyi idők)

AH2029

Budapest indulás 14:15 - Bécs érkezés 15:05 - Bécs indulás 15:55 - Algír érkezés 19:00 (helyi idők)

A Bécs és Budapest, valamint a Budapest és Bécs közötti járatokra várhatóan nem szerez kereskedelmi jogot a társaság, így ezen útvonalra nem fognak jegyet értékesíteni.

Fénykép: Flickriver

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!

2018\12\29 Bbalint 4 komment

Ez történt 2018-ban a budapesti repülőtéren!

2018-as éves összefoglalóban összeszedtük milyen kiemelkedő események történtek az idei évben a budapesti repülőtéren és a magyar légiközlekedési piacon. Az idei évben sem volt hiány új járatokból, bejelentésekből, és rekordokból. Az idei évben összesen 46 légitársaság üzemeltetett állandó járatokat Budapestről több száz útvonalon. De vajon mit hoz majd 2019, mely az idei amerikai rohamot követően az ázsiai bumm éve lehet.

pier3.jpg

Január

 

 • 14,5 százalékkal nőtt 2017-ben az éves utasforgalom a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtéren, mely így összesen 13,1 millió érkező és induló utast szolgált ki. Az utasforgalom mellett a kezelt légi áru mennyisége és a gépmozgások száma is két számjegyű növekedést ért el.
 • Teherán-Budapest Wizz Air járatindítás lehetőségéről írtak a lengyel lapok.
 • A világ egyik legnagyobb és legjelentősebb cargo légitársasága az orosz AirBridge Cargo a honlapján közzétett menetrend szerint heti két budapesti járatot tervez indítani február 3-tól. A járatnyitás végül június 26-ra került át.
 • Ideiglenesen Dreamliner repülőgépeket küld Budapestre a Qatar Airways február 25 és 28 között, melyek a már megszokott Airbus A320-as gépek váltótípusai lesznek. A dohai központú légitársaság ezenkívül még ebben a hónapban bejelentette, hogy augusztus 1-től a késő délutáni járataikon szélestörzsű Airbus A330-as típusú repülőgépeket fognak forgalomba állítani, hogy a megnövekedett utazási keresletet kielégítsék és színvonalasabb szolgáltatást tudjanak utasaik számára nyújtani. Továbbá az A330-as gép forgalomba állításáig a délutáni járatokon Airbus A321-es típusra váltanak.
 • Megkezdődtek a belsőépítészeti munkálatok a BUD2020-as fejlesztési program keretében megvalósuló új utasmólón a Pier B-n. Pontos átadási időt azonban egyelőre még nem közöltek, de a repülőtér üzemeltetője kiemelte hogy az időjárás kedvezett az építkezésnek, így az építkezést semmi sem tudta hátráltatni.
 • Eddig több, mint egymillió új ülőhelyet dobtak piacra a légitársaságok a budapesti piacon a 2018-as nyári menetrendi időszakban - közölte a Budapest Airport. A repülőtér számításai szerint csekély az esély a két számjegyű éves növekedési ráta fenntartására és csupán 5-6 százalékos növekedést várnak a 2018-as évtől.
 • Kevesebb, mint 18 hónap alatt megépült és január elején meg is nyílt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér területén, a 2. Terminál tőszomszédságában található repülőtéri szálloda. Az ibis Styles Budapest Airport Hotel 145 szobával, étteremmel, bárral és konferencia létesítményekkel rendelkezik, és a terminálépületektől gyalogszerrel könnyedén elérhető. A repülőtéri szálloda megépítése egy jelentős hiányt pótolt a budapesti repülőtéren, azonban csak kis mértékben, hiszen ezen kapacitásnál jóval nagyobbat nyújtó létesítmény is épülhetett volna.

Február

 

 • Új repülőtéri szolgáltatást indít bud:vip néven a Budapest Airport azoknak az utasoknak, akik valami egyedit keresnek A bud:vip szolgáltatást igénybe vevő induló és érkező utasok számos kényelmi szolgáltatást élvezhetnek, az új dedikált VIP-várótól a repülőgéphez és a repülőgéptől biztosított luxustranszferen át a külön utasbiztonsági csatornáig. A szolgáltatás helye a 2A terminálon indulási szintjén található.
 • 2018. január 31-én a Magyar Turizmus Ügynökség igazgatója Máté Kristóf és új észak-amerikai képviselője Sarmon Zsuzsanna, dr. Ódor Bálint nagykövet és Szabó Stefánia főkonzul megbeszélést folytattak az Air Canada vezetőivel a járatbővítés további lehetőségeiről, hogy az utasok az év bármely szakában közvetlenül utazhassanak Toronto és Budapest között közlekedő közvetlen Air Canada légijárattal.
 • Újabb járatot jelentett be Budapestről a lengyel nemzeti légitársaság a LOT. Április 28-tól hetente öt, majd hat járattal kötik össze Krakkó városát a magyar fővárossal. Az útvonalon útóljára a Ryanair üzemeltetett járatokat. Az új LOT járat ráhordó járatként is szimbolizál a légitársaság májusban Budapestről induló két új amerikai járatára is. A LOT mindemellett jelentős országos TV kampányba is kezdett, melyben új amerikai járatait, Dreamliner gépét, és a légitársaság által kínált vendégszeretetet emeli ki.
 • Jordánia fővárosába, Ammánba indít menetrendszerinti járatotokat a 2018/2019-es téli menetrendi időszakban Budapestről a Ryanair légitársaság. Az útvonal a Malév megszűnése óta kiszolgálatlan volt.
 • Nem csak a Budapest Airport utasforgalma zárt rekord évet és indította minden eddiginél erősebben az év első hónapját, hanem a Liszt Ferenc repülőtéren található kereskedelmi és vendéglátóegységek forgalma is rekordot döntött a 2017-es év során az összesen 180 millió eurós forgalmukkal.
 • Budapesti járatot indít az Iran Air. A légitársaság a budapesti útvonalára vonatkozó menetrendjét már feltöltötte a Google Flight jegykeresőjébe. Ennek alapján az Iran Air egyelőre hetente egy járattal fogja kiszolgálni a Teherán-Budapest útvonalat március 31-től.
 • Május végéig 3000 négyzetméteren kicserélik a 2A Terminál elhasználódott padlóburkolatát, valamint még idén számos további, az utasok kényelmét szolgáló átépítést és felújítást hajt végre a Budapest Airport, melyek között a Skycourt ülőhelyeinek cseréje és a mosdók felújítása, valamint kapacitásuk növelése is szerepel. A 2B terminál érkezési részénél a poggyászkiadó szalag meghosszabbítására is sor fog kerülni.
 • Módosította korábban tervezett nyári menetrendjét a spanyol Iberia légitársaság, hiszen az augusztusban a korábban tervezett heti hét járatát immár tizenkettő váltotta fel a Google Flights adatai alapján. Az Iberia így a hét öt napján fog naponta két közvetlen járatot kínálni Budapest és Madrid között az utazók számára. 
 • Qatar Airways és az Emirates több éves első helyét megdöntve, az összesített szavazatok alapján Izrael nemzeti légitársasága, az EL AL lett a hazai utazók kedvenc légitársasága a "Én Légitársaságom" díjkiosztó eseményén.

Március

 

 • Egyedülálló kereskedelmi koncepciót vezet be a Budapest Airport, a Heinemann Duty Free és a Wizz Air: a BARTA elnevezésű kezdeményezés a jelenlegi repülőtér-kereskedő-márka hármas kapcsolat újragondolása, ezúttal egy légitársaság bevonásával.
 • A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1-es futópályája felületének második szakaszát cseréli ki a Budapest Airport idén március 12. és június 30. között. A felújítás nem csak a pálya beton burkolatát érinti, hanem a régi fénytechnikai rendszerek nagy részét: a kábeleket, az elektromos aknákat és lámpákat is cserélni kell. Emellett a 31L leszálló irány is megkapja a legmodernebb műszeres leszállító berendezést, az ILS-t. A BUD2020-as program keretében megvalósuló több mint másfél milliárd forintos felújítás alatt a repülőtér a másik futópályával üzemel.
 • Nem sokáig repül már naponta három járatpárral Budapest és Moszkva Sheremetyevo repülőtere között az orosz állami légitársaság az Aeroflot, hiszen a tavaly őszi bővítést követően idén nyártól egy újabb járatpárt helyez a menetrendbe a két város között, így már naponta négy Aeroflot járattal válik elérhetővé Budapestről Moszkva és további népszerű orosz vagy ázsiai nagyvárosok sokasága is.
 • Nem csak napi háromra növeli már április 24-től a budapesti járatainak számát a Finnair, hanem tovább emelve a tétet és a versenyt a Budapesten megjelenő amerikai útvonalakkal, és a közvetlen ázsiai járatok hiányával szemben, június 17-től a vasárnapi, és június 21-től, már a szerdai napokon is négy járatpár fog repülni a magyar főváros és Helsinki között.
 • Megjelent a brit Skytrax légiközlekedési elemzőcég legújabb TOP100-as repülőtéri listája a világ legjobb repülőtereiről, melyet több millió anonim, az utasok körében végzett, utaselégedettségi kérdőívvel mérnek fel minden évben. Az idei évben a budapesti Liszt Ferenc repülőtér újra elnyerte a "Legjobb Kelet-európai repülőtér" díját, immár ötödik alkalommal, de az összesített listán tavalyhoz képest újra visszább esett a 90. helyre
 • Jöhet a Royal Air Maroc? - folyamatosak a tárgyalások a közvetlen Budapest-Casablanca járat indításáról a Royal Air Maroc-kal, ez 2018 végén vagy 2019 elején megvalósulhat - mondta Tromler Miklós marokkói magyar nagykövet.
 • Újraindította korábban beszüntetett budapesti cargo járatait az azeri Silkway Way West Airlines
 • A nyári menetrend kezdetével erőteljesen bővíti budapesti kapacitásait a lett állami légitársaság az airBaltic. Ennek köszönhetően a légitársaság már a második üzemeltetője a budapesti repülőtéren a kanadai Bombardier repülőgépgyár legmodernebb és legújabb típusának a CSeriesnek. Az airBaltic mostantól a típuscsalád legnagyobb tagjával, a CS300-as típussal fogja repülni budapesti járatait a Riga-Budapest-Riga útvonalon. Az új géptípusnak köszönhetően változott a menetrend, több lett az ülőhely, és a repülési idő is jelentősen csökkent a két város között.
 • Bővíteni készül Budapesten az UIA. Az alig egy éve Kijev Boryspil és Budapest között közlekedő Ukraine International Airlines heti hét járatát növelné meg kilencre, az Ukrán Polgári Légiközlekedést Felügyelő Hatóság oldalán megjelent február 27-ei űlése szerint elfogadott közlemény alapján.
 • Szeptembertől Boeing 737 MAX típusú gépekkel is üzemeltet járatokat Budapestre a Turkish Airlines

Április

 

 • A jövőben a LOT Polish Airlines egy magyar üzemben tartási engedélykérelmet (AOC-t) kíván benyújtani a magyar hatóság felé. A lengyelek ezen a lépése arra irányul, hogy lehetővé tegyék további új útvonalak megnyitását Magyarországról az Európai Unión kívül, például az egyik legfelkapottabb, és a mai napig kiszolgálatlan útvonalak sokaságával rendelkező Ázsiába.
 • Szinte egész évben közlekedő járatra váltja le a Toronto és Budapest között közlekedő eddigi szezonális járatait az Air Canada, melyeket a 2018/2019-es téli menetrendben is az Air Canada Rouge színeiben fogja repülni január 7-ig.
 • 2018. október 28-tól az Air France újgenerációs légitársasága, a JOON repteti az utasokat Budapestről a párizsi Charles de Gaulle repülőtérre.
 • Április első napjai óta új bőröndfóliázó gépek jelentek meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2A és 2B terminálján is az indulási szinten. A jelentős nemzetközi háttérrel és tapasztalattal rendelkező Excess Baggage vállalat eszközei és munkatársai a feladott csomagok nagyobb biztonsága érdekében kínálják szolgáltatásukat az utasoknak.
 • Újabb fontos nemzetközi környezetvédelmi elismerést vívott ki a Budapest Airport: az ACI, a Repülőterek Nemzetközi Tanácsa elismerte, hogy a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtér elérte az ún. „karbon-semleges” minősítést. Az ACI által alapított akkreditációs program kimutatta, hogy a budapesti repülőtér a működése során egyensúlyban tartja az energiafelhasználást és az energiatermelést. A karbon-semlegesség ennek az állapotnak az elérését jelenti, hiszen a hagyományos, fosszilis energiafelhasználás mindig széndioxid kibocsátással jár, ezt nevezik más néven karbon-kibocsátásnak vagy karbon-lábnyomnak. Egész Európában alig harminc repülőtér tartozik a karbon-semleges légikikötők csoportjába.
 • Prága, Lárnaka, Szentpétervár, Nürnberg és Edinburgh repülőterét utasította maga mögé a napokban a spanyolországi Bilbaóban megrendezett Routes Europe konferencián a Budapest Airport, mely a 4-20 milliós kategóriában megnyerte a konferencia Marketing díját.
 • Még nagyobb vásárlói élmény és még színesebb választék fogadja idén tavasszal a Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtérről induló utasokat. Az éttermi rész, vagyis a galérián található FoodCourt után egy szinttel lejjebb üzletek egész sora újul meg, és több új márkát és boltot is felavathatott a Budapest Airport a repülőtéri indulási oldalának tranzit területén.
 • Idén először a 2018/2019-es téli menetrendi időszakban is üzemeltetni fog menetrendszerinti járatokat hetente három alkalommal Budapest és Barcelona között a spanyol Vueling diszkont légitársaság.

Május

 

 • Sok év után újabb lengyel célállomással bővült a Budapest Airport útvonal kínálata: a LOT lengyel nemzeti légitársaság elindította közvetlen Budapest-Krakkó járatát. A lengyel nagyvárosba heti hat alkalommal lehet eljutni a LOT Bombardier Dash 8 típusú gépeivel, ezzel összesen nem kevesebb, mint 120 000 plusz ülőhelyet kínálva a Budapestről induló járatokon 2018 nyarától.  Az útvonalat korábban már repülte a LOT, de a Malév és a Ryanair is.
 • Hét év után május 3-án délben újra repülőgép szállt fel New York felé a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről, melyet mostantól egész évben a LOT lengyel nemzeti légitársaság fog üzemeltetni. A mai új LOT New York-JFK repülőterére közlekedő járatot még szombaton egy újabb LOT légijárat követi, mégpedig egy korábban Budapestről soha el nem érhető célállomásra - Chicago városába. Az új amerikai járatoknak köszönhetően jelentősen növekszik a szélestörzsű repülőgép és a két ország közötti utasforgalom is, hiszen a LOT egy olyan piacra tör be járataival, melyet korábban a világ egyik legkihasználatlanabb útvonalának kiáltottak ki a nemzetközi szaksajtóban, sőt a budapesti utas potenciál az Egyesült Államok felé még a LOT-nak otthont adó varsói Chopin repülőtér szintjét is meghaladja.
 • Majdnem hét év elteltével újra landolt American Airilnes repülőgép Ferihegyen. Az American mostantól napi járattal áll az utasok rendelkezésére a Philadelphiai bázisa és a magyar főváros között. A régióban a budapesti járat mellett egy prágait is indított az amerikai légitársaság.  Az elmúlt években nemcsak az Amerikai óriás arculata változott meg, hanem a korábban megszokott Boeing 767-es repülőgépek is átalakításon estek át, így most új külsővel, felújított Business Class és retrofit Turista osztállyal állnak forgalomba naponta a Budapest és Philadelphia közötti útvonalon egészen október 28-ig . A mostani Philadelphiai járat a legelső Chicagóhoz hasonlóan a repülőtér története során, hiszen az amerikai város és Budapest között még soha sem üzemelt menetrendszerinti légi járat.
 • Kis híján majdnem hárommillió utas indult és érkezett a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér termináljairól az év első három hónapjában. Egészen pontosan 2 982 365 fő vette igénybe utazásához a budapesti repülőteret, ami 16,9 %-kal több, mint tavaly ilyenkor. Ezt a kivételes teljesítményt a földrész repülőtereit tömörítő szakmai szervezet, az ACI Europe (Repülőterek Nemzetközi Tanácsa, Európai tagozat) is külön sajtóközleményben emelte ki, hiszen majdnem háromszorosan haladta meg az európai repterek forgalmi növekedésének átlagát.
 • Budapest és Magyarország kelet-európai regionális kereskedelmi elosztó központ szerepéről is szó volt azokon a megbeszéléseken, amelyeket a budapesti repülőtér képviselő folytattak kínai partnereikkel Sanghajban. A dél-kínai metropolisz ad otthont a világ legnagyobb közlekedési és logisztikai szakmai találkozójának, amelynek keretében a Budapest Airport is bemutathatta a magyarországi fejlesztési lehetőségeket a kínai és a nemzetközi légi szállítmányozási cégek képviselőinek. Magyarország és Kína közötti légi kapcsolat bővítése már évek óta tervben van. A korábbi években már történtek tárgyalások a China Eastern Airlines vezetőivel.
 • A világ egyik legnagyobb logisztikai vállalata, a Magyarországon piacvezető Kühne + Nagel úgy döntött, hogy csatlakozik a budapesti repülőtéren légiáru kiszolgálást végző cégek táborához. A Kühne + Nagel képviselői raktár- és irodalétesítmények bérlésére kötöttek szerződést a repülőtér-üzemeltetővel, hogy kihasználják az áruszállító gépek közelségéből adódó előnyöket.

Június

 

 • Röviddel az ACI karbonsemleges minősítésének megszerzése után a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér üzemeltetője átvehette a Telekom által alapított DELFIN (azaz Díj egy ELkötelezett, Fenntartható, Innovatív Nemzedékért) Díjat. A „klímavédelem” kategóriában átvett kitüntetés a cég folyamatos fenntarthatósági törekvéseinek elismerése.
 • A LOT 100. útvonalának számító Varsó-London City járat elstartolását követően nem sokkal Budapestről is elindítja szolgáltatását immár a 6. londoni repülőtérre a lengyel nemzeti légitársaság. A LOT így a május óta itt állomásozó Dreamliner repülőgépe mellé egy keskenytörzsű, új Embraer E195-ös gépet is a budapesti bázisra telepít, mely újabb fejezetet nyit a légitársaság budapesti HUB-jának fejlesztésében. A járatok vasárnap kivételével naponta kétszer fognak közeledni.
 • A járat korábban tervezett február indításának csúszása, valamint a próba járatok után a mai napon hivatalosan is elindította első Kelet-Közép-európai járatát az orosz AirBridge Cargo, melynek Boeing 747-es Jumbo repülőgépei hetente két alkalommal szállnak le Budapesten.  Az ABC mostantól nem csak a moszkvai seremetyjevói központját és a világra kiterjedő járathálózatát köti össze új budapesti járataival, hanem Kínát is Budapesttel, hiszen a szombati járatok végcélja Sanghaj.
 • Még szélesebb választék és nagyobb vásárlói élmény fogadja a Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtérről induló utasokat: A Budapest Airport kedden összesen nyolc új és megújuló üzlet hivatalos megnyitójával ünnepelte az év első felében tapasztalt kimagasló kiskereskedelmi forgalmat. Az átalakításokat nem csupán az egyre növekvő vásárlói kedv, de a folyamatosan változó fogyasztói igények is indokolttá tették.
 • Egy nappal a tervezett határidő előtt ismét átadták a forgalomnak a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér felújított 1. (13R/31L) futópályáját. Az új betonról felszálló első repülőgép az Emirates öböl-menti légitársaság Dubaj-ba tartó Boeing 777-300ER géptípusú járata volt.
 • Fél évvel a délutáni nagygépes csere bejelentését követően újból fejleszti budapesti járatait a dohai központú Qatar Airways, melynek köszönhetően augusztustól már hetente 18 járattal utazhatunk Budapest és Doha között. Ennek köszönhetően augusztus 2-től a hét négy napján (hétfő, kedd, csütörtök, szombat) a napi két járatpár mellé egy harmadikat is berakott a menetrendjébe a légitársaság.

Július

 

 • Az egyik legrégebbi, de a mai napig is működő légijáratok közé tartozik a Polskie Linie Lotnicze - LOT légitársaság által üzemeltetett Varsó-Budapest útvnal, mely idén július 1-jén ünnepelte elindításának 80 éves évfordulóját. Az első LOT Varsó-Budapest járat 1938. július 1-jén a Budapesttől délnyugatra található Budaörsi Repülőtéren szállt le. A járatokat a LOT Junker Ju-52-es típusú repülőgépei repülték, melyeken 15 utasnak jutott hely.
 • Újabb történelmi csúcsot dönthet a Budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtér utasforgalma az idei év során, hiszen a 2015-ös 10 milliós határ átlépését követően a légiközlekedési statisztikákkal foglalkozó anna.aero elemzése szerint, már az a idei évben átlépheti a 15 milliós határt a repülőtér éves utasforgalma, amennyiben a növekedési ütem az év hátralévő részében nem csökken.
 • Nem nagyon lehet Budapest-Bangkok légi járatra számítani az elkövetkező években, hiszen a legnagyobb esélyesnek kiáltott Thai Air Asia X első európai járatai Budapest helyett Bécsben, Prágában és Stockholmban fognak leszállni 2019-től.
 • 2019. június 24-től ismét naponta 4 Turkish Airlines járat fog közlekedni Isztambul és Budapest között a légitársaság által közölt legfrisebb menetrendi frissítés alapján.
 • A LOT a spanyol Air Europa légitársaságtól lízingelt Airbus A330-200-as típusú repülőgépet állít be a budapesti bázisára a meglévő Dreamliner gép helyett, mely augusztus 4. és várhatóan szeptember 2. között fogja teljesíteni a New York JFK és Chicago járatokat.

Augusztus

 

 • A dohai központú Qatar Airways is csatlakozott azon légitársaságok sorában Budapesten, akik járataikat szélestörzsű repülőgép típusokkal repülik, hiszen a légitársaság Doha-Budapest-Doha útvonalának QR199/QR200-as járatszámú járatin a nagyobb utas, valamint belly cargo kapacitással rendelkező Airbus A330-as repülőgépeit állította a augusztus 1-jével forgalomba. A Qatar e lépésével az elmúlt több mint hét év folyamatos fejlesztéseinek egy jelentős gyümölcse érett be. A nagyobb géptípus a téli menetrendi időszak során is megmarad!
 • Egy pohár behűtött pezsgő, üdítőitalok és pogácsa. Ezzel kedveskedtek a Budapest Airport munkatársai az új, B oldali utasmólóról augusztus 1-jén induló Wizz Air asztanai járata 156 utasának. A kazah fővárosba tartó Airbus A320-as típusú gép utasai voltak az elsők, akik birtokba vehették a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér több, mint tízezer négyzetméteres utasforgalmi csarnokának első beszálló kapuját. Az új repülőtéri létesítmény a jövőben nagyban segíti az utasforgalom gyors és kényelemes lebonyolítását és képes lesz megfelelni az eltérő légitársasági követelményeknek is
 • November 9-től hetente 2x hétfőn és pénteken lesz elérhető a Vörös-tenger partján fekvő izraeli üdülőváros a Wizzair-rel.
 • London-Southend és Manchester városába indít a téli menetrendi időszak kezdetével járatokat az easyJet.
 • Első alkalommal indít a december 23-tól 2019. január 2-ig tartó időszakban menetrendszerint közlekedő légi járatokat Budapest és Szaloniki városa között a görög Aegean Airlines.
 • Júliusban történelmi rekordot döntött a havi utasforgalom a budapesti Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren, ahol júliusban több mint 1,5 millió érkező és induló utas fordult meg. A repülőtér még korábban soha sem kezelt egyszerre egy hónap alatt ennyi utast, ami már a repülőtér kapacitásain is meglátszik, hiszen az elmúlt hetekben több alkalom is volt amikor 3 órás várakozásról számoltak be az emberek az utas felvételi pultok, valamint a biztonsági csatornánál kígyózó hosszú sorok végett.
 • A korábbi tervekhez képest mégsem folytatja a budapesti járatának üzemeltetését a 2018/2019-es téli menetrendi időszakban az Air Canada szabadidős légitársasága az Air Canada Rouge.
 • Idén nyáron ünnepli magyarországi jelenlétének huszadik évfordulóját a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér vámmentes üzleteinek üzemeltetője a Heinemann Duty Free magyarországi leányvállalata. A Magyar Duty Free Kft. 1998-ban mindössze 640 négyzetméteren kínálta portékáit, napjainkra viszont már 3 üzletet is fenntart a repülőtéri 2. Terminálon összesen 2 320 négyzetméteren.

Szeptember

 

 • A Transavia France bejelentette hogy 2019. április 7-től szezonális járatot indít Budapest és Nantes között. A légitársaság Boeing 737-800-asaival heti kétszer lehet majd eljutni a francia kikötővárosba.
 • Újjávarázsolva tűnt fel a Malév Tu-154-es típusú repülőgépe az új móló egyik állóhelyén, melyet az Aeropark bocsátotta a reptér részére ideiglenesen azért, hogy sikeresen vigyék véghez az új utashídak kezeléséhez kapcsolódó oktatási feladatokat.
 • Ünnepélyesen is felavatták a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér vadonatúj, több, mint tízezer négyzetméteres utasforgalmi épületét, a 2B Terminálhoz tartozó 2B oldali utasmólót, vagyis a pier B-t. A jövőben ebből az épületből szolgálják ki a nem-schengeni irányokba induló járatokat, így például az Észak-Amerikába vagy a Perzsa-öböl térségébe tartó széles törzsű, interkontinentális repülőgépeket.
 • A sűrítéssel kapcsolatos korábbi februári engedélyezés után, most már a foglalási rendszerben is megjelent az Ukraine International Airlines Kijev Boriszpili repülőtere és Budapest között naponta közlekedő második UIA járatpár. Az új járatot azonban pár hét után kivették a menetrendből.
 • Több mint 1100 futó vett részt a Budapest Airport immár 6. Runway Run elnevezésű jótékonysági futóversenyén. A másfél, öt és tíz kilométeres távot a versenyzők részben a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér erre az alkalomra lezárt 1. futópályáján (13R/31L) tették meg, ott, ahol máskülönben a repülőgépek szállnak fel és le.
 • Elindult a Cargo City projekt első fázisa. A 10 milliárd forintos beruházás részeként 20 000 négyzetméteres új raktárcsarnok épül irodaházakkal valamint 32 000 négyzetméteres beton állóhely, amelyen egyszerre két, egyenként 400 tonnás Boeing B-747-8F típusú gépet tudnak kiszolgálni, amelyek 100 tonna árut vehetnek a fedélzetre. A beruházásnak az átadása 2019 második felében várható. 
 • A Wizz Air beszüntette a Budapest-Bukarest járatát

Október

 

 • A korábbi Royal Jordanian és a vele közös partnerségben lévő Malév járatok után hét évvel újra létrejött Magyarország és Jordánia fővárosa között a közvetlen légi kapcsolat a Ryanair jóvoltából.
 • A Wizz Air elindította legújabb útvonalait budapesti bázisáról. Az Egyesült királyságbeli Doncaster és az   az izraeli Eilatba.
 • Indulása óta majdnem négyszeresére bővítette létszámát, havonta 45 ezer hívást fogad, és 5500 repülőjegyet értékesít az októberben negyedik születésnapját ünneplő budapesti Emirates ügyfélszolgálati központ.
 • Rekordszámú résztvevővel, immár harmadik alkalommal rendezte meg a Budapest Airport azt a szakmai workshopot az 1. Terminál épületében, amelyen szervezett, de egyúttal szórakoztató formában tájékoztatja az utazási szakmai képviselőit az új járatokról és a repülőtéri szolgáltatásokról. Az eseményen szinte minden Budapesten jelen lévő légitársaság, közöttük a nemrégen még csak Kormányzati szinten bejelentett China Eastern Airlines is részt vett.
 • East Midlands, Edinburgh, Leeds Bradford és Manchester után újabb járattal gazdagodik a Jet2.com budapesti portfoliója. A légitársaság 2019. november 8-tól új légi járatot indít a napjainkban Wizz Air járatokkal is kiszolgált Budapest-Birmingham útvonalon. A légitársaság így a budapesti kapacitásait több mint 30%-kal növeli a jövő tél során, ezzel együtt pedig 110 ezer ülőhelyet fog felkínálni az utazói számára, melyből  17 ezer új ülőhelyet az új járat fog kitenni.
 • 2019. április 1-től a korábbi napi négy helyett, már naponta öt járatpárral fog Budapest és London legfontosabb repülőtere a Heathrow Airport között repülni a British Airways. A sűrítés alól a hétvégi járatok kivételt képeznek, hiszen ekkor marad továbbra is a korábbi napi négy járatpár. A BA így hetente öt új járatpárral bővíti budapesti jelenlétét a 2019-es nyári menetrendi időszakban, ami több ezer új ülőhelyet jelent London és a magyar főváros irányába.
 • Közvetlen járatot indít a világ egyik legnagyobb légitársasága, a Turkish Airlines Budapest és az indiai Mumbai között – jelentette be a török–magyar üzleti fórumon Szijjártó Péter is. A légi járat indításának tényét  Erdogan török államfő is megemlítette a magyar miniszterelnökkel közös sajtótájékoztató beszédében.
 • Tbiliszi-Budapest járatot indított a grúz start-up MyWay Airlines.
 • A stuttgarti bázisának fejlesztéseként 17 jövő nyáron induló új útvonalat jelentett be az ír-osztrák fapados Laudamotion légitársaság, mely nevek között Budapest is szerepel.Az első járat február 28-án indul Budapestről.

November

 • Két nemzetközi szinten ismert magyar márka erősíti egymást: a Budapest Airport és a Tungsram stratégiai együttműködési megállapodást kötött.
 • Október közepétől kezdve már a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren is találkozhatnak az utasok olyan elektromos meghajtású „golfkocsival”, amellyel az idős vagy mozgáskorlátozott utasokat szállítják. Az autó az új B oldali utasmólón állt szolgálatba.
 • A november elején megrendezett első Kínai Nemzetközi Import Expón Sanghajban, ahol Magyarország is saját pavilonnal képviselte magát, nem csak a korábban már említett közvetlen sanghaji China Eastern Airlines járat létrejöttéről, hanem egy másik új kínai légijáratról is szó esett, mely a jövőben Chengdu (Csengtu) városát kötheti majd össze a magyar fővárossal.

 • Kormányzati szinten a napokban már a Wizz Air került megemlítésre a Budapest-Lemberg (Lviv) közötti közvetlen légijárat elindítása kapcsán, pedig az útvonal üzemeltetésében korábban a Ryanair volt érdekelt.
 • Minden eddiginél jobban teljesít a légi teher áruszállítás a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren: idén októberben első alkalommal haladta meg a cargo mennyisége a havi 13 000 tonnát.
 • A Wizz Air  bejelentette, hogy egy új repülőgép érkezésével, 2 új útvonal indításával London Gatwick (2019 március 31-től) és Oslo-Gardermoen (2019. április 5-től) irányába, valamint 3 népszerű útvonal járatsűrűségének megemelésével tovább bővíti budapesti hálózatát. A jövő évben a WIZZ összesen heti 17 járatindítással bővíti budapesti menetrendjét, amellyel a magyar fővárosból elérhető 2019-es kapacitása 6 millió utas fölé emelkedik – ez éves szinten 8%-os növekedésnek felel meg.
 • Az Olaszország adriai partvidékén fekvő Rimini is felkerül a jövő nyári menetrendben a Ryanair ír légitársaság budapesti kínálatába valamint a görögországi Szalonikibe is indít heti két járatot (szezonális járatát újraindítja) – jelentették be a diszkont légitársaság képviselői mai budapesti sajtótájékoztatójukon. A bővítés része, hogy a Ryanair a 2019 márciusában induló nyári menetrendben újabb két Boeing 737-800 típusú repülőgépet állomásoztat Budapesten a most meglévő négy gépe mellé, ezzel hatra növelve a ferihegyi bázison lévő gépeinek a számát.
 • A tereprendezési és bontási munkák után az első, szimbolikus kapavágással kezdődött a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren az új, hatszintes parkolóház építése. Az új épületben, amelyet várhatóan 2020 második negyedévében adnak át az autósoknak, összesen 2 500 jármű számára lesz hely.
 • Az október 28-i csendes start után november 8-án hivatalosan is elindult az Air France újgenerációs légitársasága, a JOON első járata a párizsi Charles de Gaulle repülőtérről Budapestre. Az ünnepélyes járatindításon a francia nagykövet mellett részt vett az Air France KLM regionális vezérigazgatója, a Budapest Airport vezérigazgatója és a JOON vezérigazgatója is.

December

 

 • Figyelembe véve az utasok visszajelzéseit , a Budapest Airport átfogó felújításokat és jelentős bővítéseket hajt végre a repülőtéri mosdókon. A repülőtér üzemeltetője a karbantartás és kapacitásbővítés mellett néhány hete az Airport Security Zrt. új tulajdonosával, B+N Referencia Zrt-vel dolgozik együtt a repülőtér tisztaságának folyamatos fejlesztésén.
 • Újabb közvetlen kínai járat indulhat az elkövetkező időszakban Csunking városába.
 • Három új, sűrített földgázzal működő mentőautót állított szolgálatba a repülőtéren az AMS. Az AMS csak tavaly több, mint ötvenötezer, mozgásában korlátozott utasnak segített áthidalni a terminál és a repülőgép fedélzete közti távolságot.
 • Indoklás nélkül visszavonta a Fővárosi Kormányhivatal a Budapest Airport parkolóházának építésére kiadott építési engedélyt, így azt a reptér üzemeltetője kénytelen volt felfüggeszteni. A Budapest Airport eljárási hibára hivatkozik és reméli hogy a hiba kiküszöbölését követően mihamarabb folyatódhat az építkezés.
 • Felfüggesztette budapesti és több más európai járatát is a grúz MyWay Airlines
 • Tarolt Magyarországon az American Airlines, hiszen a járataik többsége több mint 90 százalékos töltöttséggel közlekedtek. Az American ezzel megelőzte a LOT és az Air Canada Rouge transzatlanti járatait is.
 • A Budapest Airport volt a régióból az egyetlen főszponzora a Sanghajban megrendezett 15 China AIr Cargo Summit 2018 elnevezésű kiállításnak és konferenciának, ahol újabb kínai piaci lehetőségek feltárásáról tárgyaltak a szakemberek.
 • Az Emirateshez hasonlóan a szintén dubaji központú flydubai diszkont légitársaság 2019. június 27-től naponta közlekedő járatot indít Budapestre. A látott menetrend alapján ezen járat egyfajta rásegítője lehet a már meglévő budapesti Emirates járatnak.
 • Távolinak tűnik a 15 milliós éves utasforgalom elérése, hiszen a novemberi hónap során megtört a hosszú időszak óta tartó két számjegyű utasforgalmi növekedés.
 • 200 millió eurós hitelt kap a Budapest Airport! A repülőtér és az Európai Beruházási Bank között létrejövő hitelszerződés támogatja a repülőtér további bővítését, és szolgáltatási színvonalának fejlesztését.

Új járatok 2018-ban:

 • American Airlines - Philadephia
 • easyJet - Berlin-Tegel/Manchester/London Southend
 • LOT - Chicago/New York JFK/Krakkó
 • Ryanair - Santander/Szaloniki/Paphos/Ammán/Marseille
 • Wizz Air - Athén/Bázel/Stavanger/Marosvásárhely/Eliat/Doncaster
 • MyWay Airlines - Tbiliszi

Megszűnt járatok 2018-ban:

 • Kolozsvár - Wizz Air
 • Lamezia Terme - Wizz Air
 • Tbiliszi - MyWay Airlines
 • Lanzarote - Wizz Air
 • Bukarest- Wizz Air

 

Mi várható 2019-ben?

Már bejelentett új járatok 2019-ben:

 • London-City - LOT
 • Stuttgart - Laudamotion
 • Bari/Cagliari/Cork/Rimini/Sevilla - Ryanair
 • Nantes - Transavia France
 • Sanghaj - China Eastern Airlines
 • Dubaj - flydubai
 • London-Gatwick/Oslo-Gardermoen - Wizz Air

A 2018-as év legnagyobb járatfejlesztési eseménye az amerikai járatok újraindulása volt, hiszen világszinten is az első helyen volt a budapesti repülőtér az amerikai közvetlen járatot igénylő repülőterek között a potenciális utasszám alapján. Az első féléves adatokat látva sikeresnek mondhatóak a járatok, bár Chicago esetében kicsit alacsony a töltöttség. A sikert azonban jelentősen árnyékolja az, hogy a LOT már közel fél éve a Dreamliner gépeknél felmerülő hajtóműproblémák miatt wet-lease géppel oldja meg a budapesti működését, mely nem ugyanazt a szolgáltatási élményt nyújtja utasai számára, amit a járatok indulás előtt nagy gonddal hirdettek, és ebből már számtalan utaspanasz született. A probléma most úgy tűnik január 1-től véglegesen megoldódhat, hiszen ekkortól már újra a 787-es gép szerepel kiírva a járatok teljesítésére. A LOT mindezek mellett a román Aeronews információi szerint Budapest és Szöul között is tervez járatokat indítani a jövő év során, ami egy újabb Dreamliner gépet hozhat Ferihegyre.

Amerikát követve az elkövetkező évek során Ázsia felé indulhat el több új járat, mely szintén nagy számban tartalmaz olyan városokat, ahol a potenciális utasszám és nemzetgazdasági érdek lehetővé teszi új légi járat létrehozását. Ennek első járata a Budapest-Sanghaj között jövő június elejétől közlekedő China Eastern Airlines járata lehet, melyet a légitársaság Airbus A330-as típusú repülőgépeivel tervezi üzemeltetni. A járatról azonban egyelőre még hivatalos menetrend és indulási időpont sem jött ki, de mindeközben már további járatokról is lehet hallani Csengtu és Csunking felé.

2019-ben újra lesz First Class osztályt biztosító légitársaság Budapesten, hiszen az Emirates február 1-től újra három osztályos 777-es gépeket küld Budapestre.

A China Eastern mellett a Turkish Airlines indíthat különleges menetrendszerinti járatot az indiai Mumbai városa felé. Bár sokan kételkednek a járat megvalósulásával kapcsolatban, információnk szerint viszont már az üzemelési engedélyek lekérésénél tartanak a folyamatok. Ha megvalósul a járatnyitás, akkor a Turkish a LOT-hoz hasonlóan az első olyan hosszútávú járatát fogja elindítani, ami a saját nemzetén kívül üzemel. Ha találgatásokba bocsátkoznánk akkor azt mondanánk, hogy azért marad el a korábban behirdetett napi 4. járatpár, mert a Mumbai járat mellett mert a légitársaság Airbus A330-as gépével tervezi teljesíteni ezen és bizonyos isztambuli járatait.

2018\12\27 Bbalint Szólj hozzá!

Újabb közvetlen kínai járat bejelentése van láthatáron!

Bár jelen pillanatban is csak egyetlen közvetlen légi járat köti össze Magyarországot Kínával a Peking-Minszk-Budapest-Peking útvonalon az állami Air China légitársaság jóvoltából, hamarosan a még a hivatalosan be nem jelentett, de a jövő év nyarán induló sanghaji járat után a kínai Csunking városába indulhat közvetlen légi járat a magyar fővárosból.

b7878hainan.jpg

Csunking (Chongqing) lehet a következő célpontja a "Keleti-nyitás" politikájának, melynek jelentős célkitűzése, hogy a Magyarország és Kína közötti közvetlen légi járatok száma az elkövetkező időszakban dinamikusan növekedjen Prágához hasonlóan. Erre enged utalni a China Daily által közölt cikk, melyben a repülőtérről a napokban a Hainan Airlines üzemeltetésében indult 80. nemzetközi útvonalról (Párizs) és a jövőbeli új járatokról számolnak be, melyek neve között a magyar főváros is szerepel két más európai várossal közösen. A repülőtéren az idei évben eddig több mint 40 millió utas fordult meg. Az utasforgalom növelése érdekében az elkövetkező években olyan városok felé indulhatnak közvetlen légi járatok mint Budapest, Barcelona, ​​Szentpétervár, Addis Ababa, Delhi, Jakarta, Manila és Vientián.

A Chongqing Jiangbei International Airport jelenleg 80 nemzetközi légi járattal rendelkezik, melyek közül 66 utasszállító és 14 pedig teherszállító járat. A légikikötő 7 nagy kínai légitársaság HUB (bázis) repülőtere. Arról hogy várhatóan mikor és melyik légitársaság indíthatja el Budapestre a járatot egyelőre nem tudni, csak találgatni lehet, hiszen a légikikötőben jelen lévő kínai légitársaságok közül csak a Hainan Airlines rendelkezik európai útvonalakkal (Párizs és Róma). Ha a Hainan lenne az üzemeltetője az új budapesti járatnak akkor ez azt is jelentené, hogy közel hét év után térne vissza a korábbi Malév megmentőként és befektetőként felmerülő legnagyobb magánkézben lévő, mára már ötcsillagos Skytrax minősítéssel is rendelkező kínai légitársaság, aki a Malév bedőlését követő pár héten belül rendkívül gyors kivonulót fújt a magyar piacon, hiszen járatainak ülőhelyeinek jelentős részét a Malév átszálló utasai töltötték code-share megállapodás értelmében.

A Hainan Budapesthez legközelebb jelenleg Bécsben a sencseni, és Prágában a pekingi járatával van jelen. A légitársaság korábban Belgrádba is üzemeltetett járatokat a Peking-Prága-Belgrád-Prága-Peking útvonalon, ezeket azonban határozatlan időre beszüntette. 

A kínai és a magyar légi kapcsolatok erősítése érdekében idén október 23-án Wang Zhiqing, a Kínai Polgári Légiközlekedési Igazgatóság igazgatóhelyettese Pekingben találkozott a magyar nagykövettel annak érdekében hogy a két fél közötti közvetlen légi kapcsolatok bővüljenek és az együttműködés erősödjön.

Csengtu is a kalapban van!

Csunking mellett egy másik hatalmas kínai város nevével kapcsolatban is felmerült már többször közvetlen légi járat indítása, mégpedig a Szecsuan tartomány fővárosaként számontartott Csengtuval. Legutóbb a sanghaji Kínai Nemzetközi Import Expón történt jelentős előrelépés az ügyben, amikor is Budapest 18. kerülete és Csengtu Shuangliu kerülete együttműködési megállapodást írtak alá, hogy a repterek közötti együttműködést a két város között légi járat indítása követhesse a közeli jövőben. Jelenleg a V4 régióban csak Prága rendelkezik állandó légi kapcsolattal Csengtu városával, melyet a Sichuan Airlines üzemeltet.

Fénykép: connect.sandiego.org

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!

2018\12\26 Bbalint Szólj hozzá!

Budapestre fog első alkalommal repülni a LOT E190-es típusú repülőgépe!

A LOT légitársaság működésében történelmi pillanat lesz január elseje, hiszen a LOT legújabb E190-es típusú gépét a Varsó-Budapest útvonalon állítja forgalomba. Az új év új géptípussal való elindítása azért is mérföldkő a lengyel nemzeti légitársaság működésében, hiszen ezen géptípussal fogják majd teljesíteni a Budapestről, Varsóból és Vilnius városából induló, London-City repterét összekötő új járataikat.

img_3486.jpg

Az első LOT E190-es járat 2019. január 1-jén LO537 járatszámmal fog felszállni Varsóból Budapestre, ahol a tervek szerint 16:45-kor fog landolni. Ezt követően a gép még aznap egy újabb járatot fog teljesíteni Vilnius felé is. A LOT flottájába négy E190 típusú, brazil gyártmányú gyártmányú Embraer gép fog szolgálatot teljesíteni, mely példányok az elmúlt hetekben már megérkeztek a varsói bázisra és a szakemberek elkezdték felkészíteni őket a forgalomba állításukra.

London-City repülőterének rövid futópálya és a meredek megközelítési szöge miatt, korlátozott az hogy milyen típusú gépek tudnak itt leszállni, emiatt is szükséges volt a LOT számára beszerezni az E190-es típusú gépet, mely rendelkezik a repülőtéren való leszálláshoz szükséges tanúsítvánnyal.

London-City hetente 12x Budapestről!

A Varsó-London City járat január 7. indulását követően, február 18-tól már Budapestről is elérhetővé válik a City repülőtere hetente 12 járattal.

MENETREND (HELYI IDŐK)

LO2201 Budapest-London City 7:00-8:45

LO2203 Budapest-London City 17.15-19:00

LO2202 London City-Budapest 9:15-12:45

LO2204 London City-Budapest 19:30-23:00

A  menetrend lehetővé teszi a budapesti – elsősorban üzleti úton részt vevő – utasoknak, hogy éjszakázás nélkül bonyolítsák le egynapos londoni látogatásukat.

A LOT a most érkezett négy E190-es típusú gépet 8 éves lízingszerződés részeként szerezte be a Nordic Aviation Capital-tól.

Az Embraer E190-es gépek a LOT flottájában 106 ülőhellyel rendelkeznek három osztályos elrendezésben: Business, Premium Economy és Economy. A gépek maximális hatótávolsága közel 3,5 ezer kilométer. Hajtóműveik CF34 motorokkal vannak felszerelve melyeket a General Electric gyártott. Külön figyelmet érdemel, hogy csökkentett szén-dioxid kibocsátással rendelkeznek. A világon jelenleg több mint 1500 E-Jet családba tartozó gép repül, a LOT flottájában pedig jelenleg 32 darab E-Jet családba tartozó gép található, melyek az E170/E175/E190/E195 típusokat foglalják magukban.

Fénykép: LOT

 

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!

 

 

2018\12\23 Bbalint Szólj hozzá!

Keleti újdonság: Budapest lesz a flydubai legújabb célállomása!

Bár már az idei év nyarán bővültek volna a keleti irányú légi kapcsolatok a budapesti repülőtéren a tervezett Iran Air járat jóvoltából, a járatnyitás végül az utolsó pillanatban meghiúsult. De tényleg az utolsó pillanatban, hiszen a Budapest Airport annyira fel volt készülve a járat fogadására, hogy kiadványában még a légitársaság utasfelvételi pultjának helyét is kijelölte. Ezt követően pedig az emírségekbeli Air Arabia érkezése is biztosra vehető volt, de ezzel a légitársaság egyelőre még várat magára, hiszen új budapesti járat bejelentése helyett inkább Prágában és Bécsben indítanak a jövő év során új járatokat. Végül csak összejött egy nagy meglepetés az év végére, ami egy régen várt bővítés bejelentése Dubaj felé, melyet az Emirates szövetségese a dubaji központú flydubai légitársaság fog véghez vinni a jövő nyár során.

max-787-4-972x450_tcm8-133719_w1032.jpg

Az Emirates-hez hasonlóan szintén dubaji központtal rendelkező és állami tulajdonban lévő diszkont légitársaság a flydubai 2019. június 27-től naponta közlekedő légi járattal köti össze Dubaj központi repülőtérét Budapesttel. A menetrend alapján az új járat egyfajta rásegítője lesz a már meglévő budapesti napi Emirates járatnak. Erre enged következtetni azon tény is, hogy az ismert kihasználtsági adatok alapján, már igazán "érett" a 2014. október 27. óta működő járat bővítése. A járatok átlagosan 80% feletti kihasználtsággal repülnek, ami nagyon jó töltöttségnek számít, amellett hogy az Emirates a budapesti légikikötő legnagyobb utasszállító gépét üzemeltető légitársasága. A Boeing 777-300ER típusú gépek két osztályán (2019. február 1-től ismét 3 osztály lesz) több, mint 400 utast is szállíthatnak egy irányba. Míg a régióban Prágában már naponta két Emirates járat várja az utasokat, addig Varsóban az Airbus A380-as bevezetésére készülnének, ha mindezt nem fogadná ellenállás a repülőtér részéről. Budapesten az Emirates mellett, eddig csak a Wizz Air volt jelen a piacon, de a magyar fapados gépei nem a központi, hanem az Al Maktoum repteret használják, ami nagyobbrészt inkább cargo járatok reptereként üzemel. Ezen járatok kihasználtsága is igen szép eredményeket tud felmutatni, hiszen az Emirates-hez hasonlóan a kihasználtság eléri a 80 százalékot.

De a versenytársak az elmúlt időszakban történő budapesti fejlesztései is lépésre sarkallták az Emirates-t, köztük a Qatar Airways magyar piacon lévő aktívabb jelenléte is, melynek köszönhetően a légitársaság a délutáni járatain az Emirateshez hasonlóan szélestörzsű repülőgépet állított forgalomba. Továbbá az idei nyári menetrendben egy harmadik járatpárt is elindítottak, így sokkal rövidebb csatlakozási időket nyújtva azon átszálló utasaik számára, akik Ázsia, India, Afrika vagy Ausztrália felé tartanak.

Hatékonyabb volt a flydubai-ra bízni a működtetést

Habár többen egy újabb nagygépes Emirates járatnak örültek volna a legjobban, mégis inkább egy költséghatékonyabb megoldás került kivitelezésre, mely a piac igényeinek és a reakciójának felmérésére is jó alternatíva lehet, hiszen nagy töltöttség esetén adott az a szituáció, hogy végül az Emirates is belevág egy második budapesti járat üzemeltetésébe. Jelenleg Prágában is ez a helyzet, hiszen ott a napi két EK járat mellett a flydubai is napi járattal van jelen, így kiegészítve egymás működését. A költséghatékonyságot segíti az a tény is, hogy új és a legmodernebb Boeing gépet használó légitársaságként a flydubai nagyobb kedvezményben részesülhet a reptéri díjakból Budapesten, mint ha az Emirates egy második járatot indított volna. De egy újabb 777-es gép töltése is nehezebb feladat lett volna az Emirates számára mint egy 737-es megtöltése, hiszen az EK-nál a Boeing 787-esek érkezéséig nincs a 777-es gépnél kisebb kapacitás. Így a flydubai légitársasággal együttműködve egy hatékony és egymást jól kiegészítő működést tudnak majd megvalósítani Ferihegyen a közös kóddal és közös jegyértékesítéssel, melynek már most nyoma van a foglalási rendszerben.

A code-share rendszeren keresztül a Magyarországról Dubajon át közlekedő utas akár az Emirates járataira is tud átszálló jegyet foglalni, és a feladott poggyászát is automatikusan továbbítják ezen járatokra. Így még több Emirates járat válik majd elérhetővé a korábbihoz képest rövidebb átszállási idővel Budapestről.

Mi várja majd az utasokat?

A budapesti járatokat a légitársaság legújabb Boeing 737 MAX 8 típusú repülőgépei fogják repülni. Ezen gépek a legmodernebb Sky Interior típusú fedélzettel rendelkeznek a flottán belül. Habár egyfolyosós és keskenytörzsű gépekről van szó az utasoknak nem kell nélkülözniük a különleges fedélzetéi szolgáltatásokat, melyek között az Emirates járatokhoz hasonlóan saját IFE és Wi-Fi is elérhető, így a több mint 5 órás út nem fog unalmasan eltelni. A MAX gépekkel teljesített járatok két osztályos elrendezésűek Economy és Business osztállyal rendelkeznek. A gépeken összesen 172 utasnak jut ülőhely, melyből 10 darab Business, és 162 darab Economy ülés.

Menetrend

A tervezett menetrend kiválóan illeszkedik az Emirates naponta közlekedő délutáni járatához, hiszen a flydubai gépe késő délután indul majd Dubajból (17:35-kor) és 21:30-ra ér Budapestre. A gép itt pontosan két órát tölt el, majd 23:30-kor indul vissza, és mintegy öt és fél órás repülést követően helyi idő szerint 7:05-re érkezik meg a Dubai International (DXB) repülőtérre.

Csomagok:

Turista osztályon 1 db maximum 7 kg súlyú, 55 cm x 38 cm x 20 cm-es poggyász vihető fel a fedélzetre. Business osztály esetében ez 2 db maximum 14 kg súlyú,  55 cm x 38 cm x 20 cm-es poggyász engedélyezett.

A feladandó bőröndök esetében Economy-nál előre fizetés esetén az alap  keret 20 kg, melyhez további költségek mellett akár plusz két táska feladása is engedélyezett, amelyek súlya nem haladhatja meg a 40 kg-ot, és bőröndönként a 32 kilogrammos maximális súlyt, valamint a 75 cm x 55 cm x 35 cm-t.

Business osztály esetén 3 darab, 40 kg összsúlyt meg nem haladó poggyász engedélyezett, melyek közül egyik sem lehet nehezebb 32 kilogrammnál. A maximális méret 75 cm x 55 cm x 35 cm.

Lite árcsomag választása esetén csak egy darab, maximum 7 kilogrammos kézipoggyász vihető fel a fedélzetre, a feladandó csomagért külön kell fizetni!

A különböző viteldíjcsomagokról bővebben itt olvashastsz!

Business Class MAX 8

Az üzleti osztály székei teljes mértékben síkba dönthetőek, így az utazás során könnyen alakíthatóak át kényelmes ággyá. A fedélzeten teljes körű Wi-Fi áll az utasok rendelkezésére. A bőr ülések, a nagy tér és a kihajtható asztal, lehetővé teszi azt, hogy akár irodaként is használjuk ülőhelyünket a céges dolgok intézéséhez.

A fedélzeti szórakoztatásról az ülésekbe beépített 15,6 hüvelykes HD monitorok gondoskodnak, melynek programjában mozifilmek, játékok és TV műsorok is helyet kaptak. A fedélzeti ellátás ízletes ételeket, harapnivalókat és italokat tartalmaz.

flydubai-business-class-seat-916x539.jpg

A prémium szolgáltatás magába foglalja a külön reptéri check-in használatát és dubaji indulás esetén a légitársaság saját üzleti várójának használatát is, mely a 2-es terminálon található meg.

Economy MAX 8

A turista osztályon kényelmes, ergonómikus ülőhelyek várják az utazókat. Az ülőhelyek lábtere extra díj ellenében nagyobbra cserélhető. Az üléstámlákba 11.6 hüvelykes HD képernyős monitorok vannak beépítve, mely több mint 2000 órányi szórakoztató tartalommal rendelkeznek. További külön díj ellenében prémium szórakoztató csomag is elérhető. Az üzleti osztályhoz hasonlóan itt is elérhető a Wi-Fi kapcsolat különdíj ellenében, valamint lehetőség van a Live TV csomag megvásárlására is a repülés közben. A fedélzeti ellátás Value és Flex díjcsomagok esetén ingyenes, viszont a Lite csomag nem tartalmazza ezt!

flydubaieconomyseats.jpg

Ülőhelyválasztás: Lite és Value csomagok esetében külön díjat számolnak fel, míg Flex csomagnál szabadon választhatunk magunknak ülőhelyet.

flydubec.jpg

Járatunk indulás előtt 24 órával lehetőség van úgynevezett étel előrendelésre, ha járatunk menetideje a 120 percet meghaladja.

Átszállás

A reggeli érkezésnek köszönhetően pedig az utasok kényelmesen elérik az Emirates által kínált járatokat Ausztrália, Thaiföld, Japán és India irányába. A flydubai természetesen bőséges átszállási lehetőségeket kínál a saját rendszerén keresztül is, hiszen Dubajból 95 célállomásra, számos kedvelt óceáni üdülőhelyre repülnek, és kínálatukban indiai, pakisztáni, és afrikai egzotikus úti célok is szerepelnek.

Képek: EX-YU Aviation, flydubai, BusinessTraveller

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!

 

2018\12\18 Bbalint Szólj hozzá!

15 millió utas – oly közel, de mégis távol

Sajnos idén már tényleg távolinak tűnik, hacsak valami csoda nem történik, hiszen a ma kijött novemberi utasforgalmi adat és növekedés nem elég ahhoz a szinthez, hogy év végén a Budapest Airport ünnepélyesen köszönthesse 15 milliomodik utasát. Viszont a növekedés az idei évben akkor volt, hogy a repülőtér utasforgalma már idén novemberben átlépte a tavaly mért egész éves utasforgalmi rekordot. Hogy mi újság Prágában és Varsóban a következő sorokból ez is kiderül.

09_20_10_bud_c1_2351.jpg

Több mint 1 millió 110 ezer induló és érkező utast regisztráltak a novemberi hónap során a budapesti légikikötőben.  Ez igen szép teljesítmény, azonban hosszú időszak után most először ezt a számot már nem két számjegyű növekedéssel érte el a repülőtér, hiszen a tavalyi forgalmi adathoz képest csupán +9%-os növekedést regisztráltak. Ez összesen kb. +92 ezer utast jelentett tavaly novemberhez képest.  Ha a tavalyi adatokat nézzük, akkor a növekedés +16,9%-kos volt! És pont e miatt az alacsonyabb szint miatt már behozhatatlannak látszik a 15 milliós határ átlépése, hiszen az október végén zárt közel 12 millió 650 ezer főhöz hozzáadva a forgalom november végére elérte a 13,7 milliós szintet. Így a mostani hónap során a repülőtérnek több mint 1,2 millió utast kellene kiszolgálnia ahhoz, hogy meglegyen a 15 milliós „álomhatár” – ami a korábbi éveket nézve nem nagyon kivitelezhető, hiszen a repülőtér utasforgalma a tavalyi év decembere során nagyon kevéssel lépte túl az 1 millió főt (+12,7% 2016-hoz képest).  

Ami várhatóan reális eredmény az a Budapest Airport legutóbbi workshop-ján megjelenített 14,8-14,9 milliós szint, mely +13,5%-os többlet utasforgalmat jelentene a 2017-es évhez képest Ferihegyen.

budworkforg.JPG

Cargo forgalom

A légi áru szektor továbbra is „dübörög” Ferihegyen. Ezt jól mutatja a novemberi hónap teljesítménye is mely során összesen 13.735 tonna légi és közúti árut kezelt a budapesti repülőtér. Ez tavalyhoz képest +13,1% növekedést jelentett (12.149 tonna 2017. nov.) - melyhez jelentősen hozzájárul a két újonnan indított 747-es cargo járat a Silkway West és az AirBridge Cargo színeiben.

Le és felszállások száma

A novemberi hónap során összesen 8932 le és felszállást regisztráltak (+10,2%)

Helyzetünk Prágához és Varsó Chopin-hoz képest

A Budapesti repülőtér éves utasforgalmi teljesítménye az idei évben is a két legnagyobb Közép-Kelet-európai repülőtér mögött fog végezni, hiszen Prága most december elején köszönhette 16 milliomodik utasát. Prágában így évé végére 16,8 millió éves forgalommal számolnak.

Varsó esetében már a novemberi hónapban 16,5 millió fő felett járt az utasforgalom, ami év végére a 17,5 millió főt is átlépheti.

2017. során Budapesten összesen 13.097.239, Prágában 15.415.001, míg Varsóban 15.753.704 főt regisztráltak.

Adatok: CAPA/anna.aero

Fénykép: Budapest Airport

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!