BUD flyer

2018\11\16 Bbalint Szólj hozzá!

Idén már több mint 8 millió utas választotta a LOT-ot!

Történelmi pillanat következett be az elmúlt napokban a lengyel nemzeti légitársaságnál, hiszen éves utasforgalmuk november elején átlépte a 8 millió főt, melyre korábban a LOT történetében soha nem volt példa. A növekedés motorja a májusban megnyitott új budapesti bázis, a flotta megújítás, valamint a Varsóból indított számos új járat és sűrítés, melyek a varsói Chopin repülőtér éves utasforgalmát is rekord szintre emelik.

lot-polish-airlines-charter.jpg

A LOT előrejelzése szerint az idei évben 8,8 millió utassal és nyereséges működéssel zárhatja az évet. A társaság 89 éves fennállása során még soha sem fordult elő, hogy 11 hónap alatt már a nyolcmilliomodik utast üdvözölhették a gépük fedélzetén. A 2015-ös évhez képest kétszeres növekedést tudott felmutatni a LOT, akkor éves utasforgalma még csak 4,3 millió főt és 41 gépes flottát tett ki, míg mára a flotta mérete az év végére 80 gépesre növekszik. A flotta jelenlegi zászlósai a 11 darab Boeing 787-es Dreamliner gép, melynek nagyobb 9-es változatából már három van forgalomban. A Rolls-Royce Trent 1000-es hajtóművek hibái miatt jelenleg 3 gép áll a földön Varsóban, emiatt legkorábban az év végéig, de legvégső esetben akár jövő tavaszig Budapesten bérelt géppel oldják meg a New York és Chicago járataik kiszolgálását. A gépbérlés a varsói HUB-ot sem kerülte el, ott egy HiFly A340-essel próbálják enyhíteni a géphiányt.

Habár ezen technikai gondok fennállnak a LOT mégsem áll meg a terjeszkedéssel, hiszen már most számos új útvonalat jelentett be a jövő évre vonatkozóan, köztük a januárban induló új Budapest-London City járatot is. De nyártól egy újabb amerikai járat indul Miami városába, valamint újraindul a korábban bezárt Varsó-Bejrút útvonal is.


"Ebben az évben már több mint 8 millió utas bízott meg bennünk, ami kétszer több mint három évvel ezelőtt, amikor a légitársaság bejelentette stratégiai növekedési terveit.
Abban az időben kevesen hitték, hogy a LOT megduplázhatja a tevékenységének mértékeit, és regionális vezető légitársasággá válhat. Ez jól mutatja a menedzsment hatékonyságát, a munkavállalók aktívítását és a növekvő igényt arra, hogy a LOT egyre több utast tudjon szállítani. Az új rekord szimbolikus pillanat számunkra - köszönjük mindazokat, akik velünk repülnek, számukra fejlesztjük szolgáltatásainkat és új kapcsolatokat nyitunk. Megígérjük, hogy a jövőben még több rekord lesz előttünk" - mondta Adrian Kubicki, a LOT vállalati kommunikációs irodájának igazgatója.


Forrás: Pasazer.com

Fénykép: eTurboNews

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!

2018\11\16 Bbalint Szólj hozzá!

Kimagasló eredményeket ér el a légi teherszállítás Budapesten!

A cargo mellett az utas és a gépmozgások száma is átlag feletti növekedést mutat

Minden eddiginél jobban teljesít a légi teheráruszállítás a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren: idén októberben első alkalommal haladta meg a cargo mennyisége a havi 13 000 tonnát. A jelek szerint a Budapest Airport a lehető legjobb ütemben kezdett bele idén szeptemberben az új légi teheráru kezelő központ, a Cargo City építésébe. A cargo szektor mellett az utasforgalom és a gépmozgások száma is kiemelkedő eredményeket produkál, melynek köszönhetően nagyon nagy a valószínűsége hogy az idei évet már 15 milliós utasforgalmú reptérként zárja a Budapest Airport.

cargo_photo_with_cc.jpg

Nem kevesebb, mint 22,9 %-kal haladta meg az idei október havi cargo-forgalom az egy évvel ezelőtti számokat. Összesen 13 313 tonna teherárut kezeltek a budapesti repülőtéren, amiből a repülőgép-fedélzeti áru mennyisége 9 205 tonna volt. Ez eddig minden idők legforgalmasabb hónapja a ferihegyi repülőtéren. Az év eleje óta 120 603 tonna volt a cargo-szektor teljesítménye, de a tizenkét havi számok még ennél is jobbak: a tavalyi év októbere óta immár 144 017 tonnányi áru fordult meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

A konkrét számoknál talán még fontosabb, hogy a növekedés mögött a magyar gazdaság kiemelkedően jól sikerült 3. negyedévi teljesítményét is kell keresni, a nemzetközi piacokra termelő magyar sikerágazatok hagyományosan jelentős kapacitásokat kötnek le a légi teheráru szállításban, ahol kis tömegű, de nagy értékű termékeket kell gyorsan és biztonságosan teríteni a világpiacon. Ezek közé tartoznak a különleges szállítási körülményeket megkívánó gyógyszerészeti termékek, a hazai elektronikai ipar valamint a járműipari alkatrész beszállítók küldeményei. A hagyományos cargo-légitársaságok mellett az idén nyáron egyszerre négy transzatlanti járat is az észak-amerikai piacokkal kötötte össze a magyar gazdaságot, hiszen egyszerre lehetett elérni New Yorkot, Torontót, Chicagót és Philadelphiát is. Az ezekbe a városokba közlekedő utasszállító repülőgépek alsó rakterében járatonként akár 10-12 tonna áru is útra kelhetett az utasok poggyászai mellett.

Sőt a belly cargo bővülés a következő évben újabb lendületet kaphat Ázsia felől, hiszen a meglévő pekingi Air China járat mellé júniustól érkezik a China Eastern Airlines, melynek Airbus A330-as repülőgépei fognak jelentős cargo kapacitás nyújtani a hazai, valamint környéki és a Távol-keleti cégek számára. 

cargo_numbers_at_bud_hun.jpg

Nagyon nagy öröm a számunkra, hogy egyre több partnerünk veszi igénybe a Budapest Airport és a nagy speditőr cégek budapesti szolgáltatásait a légi teheráru szállítás területén. Különösen figyelemre méltó, hogy az idei évben a cargo-forgalom még a rendkívül dinamikus utasforgalmi növekedést is meghaladva 16,3 %-kal bővült Ferihegyen.” – jelentette ki René Droese a Budapest Airport ingatlan és cargo üzletág-igazgatója.

Kossuth József, a Budapest Airport cargo üzletág-vezetője hozzátette: „Jövő ilyenkor már a korszerű Cargo City területén tudjuk fogadni a kifejezetten légi teheráru szállításra szakosodott partnereink is, mint amilyenek a Cargolux, a Turkish Cargo, a Qatar Airways Cargo, az orosz AirBridgeCargo vagy az azerbajdzsáni hátterű Silkway Airlines gépei.”

A Budapest Airport idén szeptemberben kezdte meg a Cargo City névre keresztelt árukezelő központ építését a 2A Terminálhoz közeli részeken, Vecsés határában. A mintegy 10 milliárd forintos (32,6 millió eurós) saját erős beruházásban elsőként egy 20 000 négyzetméteres korszerű logisztikai raktárt, a hozzá kapcsolódó irodai központot, valamint egy 32 000 négyzetméteres beton előteret építenek, amelyen egyszerre két Boeing 747-8F típusú óriás teherszállító repülőgépet lehet párhuzamosan kiszolgálni. A beruházás várhatóan jövő év második felére készül el.

Utasforgalomban beérhet a 15 millió

Ez év októberében több mint 1 millió 340 ezer érkező és induló utast fogadott a repülőtér, mely a tavalyi adatokhoz képest továbbra is két számjegyű növekedést jelent (+12,6%). Az éves adatok alapján Ferihegyen október végéig több mint 12 millió 650 ezer utas fordult meg.

Ahhoz hogy a repülőtér elérje a 15 milliós határt, a hátralévő két hónap során több mint 2 millió 340 ezer utast kell regisztrálni. Ha ezt a visszalévő két hónapra vetítjük akkor kb. 1,2 milliós utasforgalmat kell produkálnia a repülőtérnek a novemberi és decemberi hónap során, ami nem lehetetlen, hiszen a tavalyi évben mind két hónapban 1 millió fő feletti utasszámot mértek. A Budapest Airport legfrissebb előrejelzésében 14,86 millió utassal számol erre az évre vonatkozóan ( várhatóan +13,5% 2017-hez képest).

Gépmozgások

A növekvő forgalom és az új járatok miatt a téli időszakban is magas a le és felszállások száma. Októberben 10.240 le és felszállást regisztráltak (+11,4%)

Fénykép: Budapest Airport

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!

 

2018\11\14 Bbalint Szólj hozzá!

Összefogott a Tungsram és a Budapest Airport!

Két nemzetközi szinten ismert magyar márka erősíti egymást a mai naptól: a Budapest Airport és a Tungsram stratégiai együttműködési megállapodást kötött. Az innováció és a légiközlekedés legismertebb hazai márkáinak példás összefogása szárnyakat ad a magyar kreativitásnak.

03_bud-tungsram_megallapodas_13112018.jpg

Az idén tavasszal újraindult, magyar gyökerekkel rendelkező globális márka, a Tungsram az első számú hazai repülőtéren is bemutatkozik a nagyközönségnek. Az erről szóló stratégiai megállapodást a mai napon írta alá Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója és Jörg Bauer, a Tungsram Csoport elnök-vezérigazgatója.

A megállapodás egyik leglátványosabb eleme, hogy Magyarországra érkező, vagy innen induló utazók, havonta mintegy 1-1,5 millió látogató a Budapest Airport termináljain találkozhatnak a nagy múltú innovatív magyar vállalat felületeivel. A Tungsram egy külön várót is berendez nagyrabecsült nemzetközi ügyfelei számára.

A két partner egy sor más területen is nyitott az együttműködésre. A Budapest Airport jelenleg is zajló, illetve közeljövőben induló nagyszabású repülőtér- és terminálfejlesztési programjában ugyanis nélkülözhetetlenek az olyan jövőbe mutató technológiák és kreatív megoldások, amelyekbe a Tungsram jelenleg is nagy erőket fektet.

Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója a megállapodás aláírásakor elmondta: „Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy a magyar központú globális márka, a Tungsram a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér felületein üzen a világnak a visszatéréséről. A Budapest Airport és a Tungsram együttműködése magyar sikert jelent a nemzetközi környezetben.”

Jörg Bauer, a Tungsram elnök-vezérigazgatója hozzátette: „Nagy örömmel leszünk részesei a Budapest Airport közép-európai sikersztorijának, úgy gondoljuk, hogy az egész világnak szóló üzeneteink itt vannak a legjobb helyen. Ez a repülőtér az, ahol a legfontosabb ügyfeleink, partnereink átutaznak, amikor meglátogatnak minket, ezért is fontos, hogy közös, innovatív, világítástechnikai és okos épületekkel kapcsolatos, valamint mindezen túlmutató megoldásainkkal itt is találkozhatnak.”

Fénykép: Budapest Airport

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!

2018\10\31 Bbalint Szólj hozzá!

Hét év után újra van közvetlen légi járat Ammán városába!

A korábbi Royal Jordanian és a vele közös partnerségben lévő Malév járatok után hét évvel újra létrejött Magyarország és Jordánia fővárosa között a közvetlen légi kapcsolat. A légi útvonal felélesztése már régóta nagy vágya volt a Budapest Airportnak, hiszen jelentős számú potenciális indirekt utas utazik a két város között, melyet máig egyetlen hagyományos vagy fapados légitársaság sem próbált meg feltámasztani, de jött a Ryanair.

20181031_ryanair_amman_006.jpg

Ryanair a mai napon elindította az első, Budapestet Ammánnal összekötő közvetlen légi járatát. A Jordán fővárosba a téli menetrendben heti két alkalommal, szerdán és vasárnap lehet eljutni az ír diszkont légitársaság jóvoltából.

A mai napon 14.35-kor landolt először a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren a Ryanair új, Budapest és Ammán között közlekedő repülőgépe. A téli menetrendben üzemelő új járat heti kétszer, szerdán és vasárnap a kora reggeli órákban (egészen pontosan 7:05-kor) indít járatokat, amelyek 3 óra 25 perc repülési időt követően érkeznek a Jordán fővárosba.

20181031_ryanair_amman_001_1.jpg

Évekkel ezelőtt volt ugyan a Royal Jordanian légitársaságnak budapesti járata, de ez később megszűnt (a Malév járatba csatlakozott a közös Oneworld tagság révén), a Ryanair most viszont nagy fantáziát látott a Közel-Keletre közlekedő járat elindításában. Részben azért, mert Ammán még télen is kellemes, mediterrán klímával várja a látogatókat, részben pedig azért, mert Jordánia a nyugalom és a biztonság szigetének számít a forrongó Közel-Keleten.

20181031_ryanair_amman_013.jpg

A Jordánia észak-nyugati részén fekvő, hét dombra épült Ammán a világ egyik legrégebbi, folyamatosan lakott városa, épp ezért gazdag kulturális hagyományokra tekint vissza. Számos történelmi látnivalót fedezhetnek fel az ide látogatók: itt található Jordánia legnagyobb múzeuma, amely a történelem előtti időktől kezdve mutatja be az ország fejlődését. Az egyik leghíresebb attrakció a városban az I. Abdullah király mecset, amely a város egyetlen olyan temploma, ahol a nem muzulmán vallású látogatókat is szívesen fogadják. Ammán azért is vonzó úti cél, mert a várostól mindössze 40 kilométerre található a Holt-tenger, és a várostól 200 kilométerre délre fekvő romváros, Petra is népszerű az utazók körében.

„Kiváló desztinációval bővült a budapesti repülőtér menetrendje a Ryanairnek köszönhetően. A közel-keleti légi összeköttetés nemcsak hiánypótló, hanem abban is bízhatunk, hogy népszerű lesz a magyar utazók körében. Az itthoni borongós téli időjárás beálltával Ammán kellemes alternatívát kínál azoknak, akik melegebb napokra vágynak egy kellemes hangulatú nagyvárosban.” – mondta Bogáts Balázs, a Budapest Airport járatfejlesztési vezetője.

Fénykép: Budapest Airport

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!

2018\10\30 Bbalint Szólj hozzá!

Biometrikus technológia a légiközlekedésben - az Emiratesnél már élesben tesztelik!

Forradalmasíthatja a repülőtéri utasforgalmat az a technológiai fejlesztés, amelyet az Emirates a világon elsőként szeretne bevezetni. A legmodernebb biometrikus technológiát a check-in-től a repülőgépre történő beszállásig a repülőtéri mozgás több pontján, integráltan alkalmazza majd a légitársaság. Így elkerülhető lesz a sorbanállás a check-in pultoknál, az útlevél- és repülőjegy-ellenőrzés pedig az utas számára észrevétlenül zajlik majd. A rendszert már élesben tesztelik, és hamarosan az utasok is kipróbálhatják a Dubaji Nemzetközi Repülőtéren.

emirates-biometric-e1540816316398-916x515.jpg

Az Emirates már az utolsó simításokat végzi a világ első biometrikus útvonalán”, amely zökkenőmentes és kényelmes közlekedést biztosít majd az utasok számára a Dubaji Nemzetközi Repülőtéren. A legújabb arc- és íriszfelismerő biometrikus technológiának köszönhetően az Emirates utasai hamarosan megállás nélkül, egyszerűen végigsétálva a repülőtéren jelentkezhetnek be, bonyolíthatják le az útlevél- és vízumellenőrzést, használhatják az Emirates Lounge-okat, és szállhatnak be a repülőgépbe.

Az ehhez szükséges ultramodern berendezéseket már felszerelték a dubaji 3-as terminálon. A biometrikus eszközöket feliratok jelzik a check-in pultoknál, a B csarnok Emirates Lounge-ában és egyes beszállókapuknál.

Ezzel egyidőben megkezdték az új útlevélellenőrző rendszer tesztelését is a dubaji határvédelmi szervekkel közösen. Az utasok egy különlegesen felszerelt reptéri szakaszon - úgynevezett „Smart Tunnel-en” - átsétálnak, és közben a bevándorlási hivatal ellenőrzi őket anélkül, hogy elővennék az útlevelüket vagy megállítanák őket.

ekbio.jpg

Amennyiben sikeresen befejeződnek a belső tesztek, az Emirates a biometrikus adatfeldolgozás módszerének kipróbálását a check-in pultoknál, a lounge-okban és a beszállókapuknál folytatja. Később pedig kiterjesztik a tranzitkapukra és a sofőrszolgálatra is. A biometrikus adatokat a dubaji határőrség tárolja, természetesen a próbaüzemben önkéntesen résztvevő utasok hozzájárulásával.

Adel Al Redha, az Emirates alelnöke elégedett az eddigi tapasztalatokkal: „A világ első biometrikus reptéri útvonala készen áll az éles tesztelésre a 3-as terminálon, hogy még kényelmesebbé tegye az utazást az Emirates légitársasággal” - jelentette ki. 

emirates_biometrikus_utvonal2_2.jpg

Az Emirates biometrikus útvonala kényelmesebbé teszi az utasok reptéri mozgását, hiszen kevesebb lesz az útlevél- és jegyellenőrzés, kevesebb lesz a sorbanállás. Ha a rendszer teljesen kiépül, javítja majd a reptéri biztonságot és egyben lehetőséget teremt arra, hogy az Emirates személyre szabott szolgáltatásokat nyújtson utasai számára. Egy példa: ha egy utas eltéved, vagy késésben van, a légitársaság személyzete gyorsan megtalálhatja és a gépéhez kísérheti az utast, aki máskülönben lemaradna a járatáról. A biometrikus útvonalat először a First és Business Class utasok számára teszik lehetővé Dubajban, és fokozatosan terjesztik majd ki az Economy Class utasaira.

Fénykép: Emirates

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!

2018\10\30 Bbalint Szólj hozzá!

Nem csak repülőgép óriások uralják Ferihegyet!

Hanem az üzemeltetéshez szükséges gépóriások is! Habár még egyetlen milliméter hó sem hullott le még Ferihegyen, de már egymás után érkeznek a hatalmas hóeltakarító gépek a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, amelyek a Budapest Airport ún. havas flottáját erősítik. A Norvégiában gyártott gépek már a gyakorlatban bizonyítottak a skandináv országban. Ezzel párhuzamosan a Repülőtéri Katasztrófavédelmi Igazgatóság az elmúlt hetekben átvette a tizedik, osztrák gyártmányú, 42 tonnás repülőtéri tűzoltójárművét.

img_5926.jpg

Igazi nagyüzem van ezekben a napokban a Budapest Airport téli hószolgálatánál. Most fejeződik be az ún. havas flotta (a különféle hómaró, hókotró és egyéb gépek) műszaki ellenőrzése, miközben a nehézjárművek személyzete frissítő vizsgát tesz repülőtéri KRESZ-ből és helyismeretből. Bár a hőmérők most még szokatlanul magas, kora nyári értékeket mutatnak, a Budapest Airport téli hószolgálata november 15-től már teljes készültséget ad. Ráadásul ezekben a napokban érkezik 5 új, norvég gyártmányú, Øveraasen hókotró, amiknek a használatával most ismerkednek a gépkezelők.

Óriási erő

Az új hóseprőgép egyszerre képes eltolni a havat az 5,5 méter széles tolólapjával, a maradékot pedig elfújja, illetve felszárítja a gép hátsó részére szerelt hatalmas fúvóberendezéssel. A Mercedes Acros vontató mögé szerelt felépítmény erőforrása egy 315kW-os (420 LE) dízelmotor, amellyel óránként 40.000 m³ havat képes eltakarítani. Erre a teljesítményre az erős havazásnál szükség is van, hiszen általában egyszerre négy ilyen jármű halad végig a behavazott repülőtéri futópályán, amelyek közül legalább az egyiket meg kell tudni tisztítani a repülőgépek számára – egy órával az erős havazás kezdete után. Az öt havas jármű beszerzési ára elérte a 2 millió eurót, azaz a 640 millió forintot.

img_5939.jpg

A norvég járművek a lehető legjobb referenciákkal érkeztek, hiszen az Oslói Repülőtéren is ilyeneket használnak, márpedig ott egy-egy téli szezonban akár három méter hó is hullhat.” – jelentette ki Erdei Tamás, a Budapest Airport kényszerhelyzeti és flotta vezetője. Elmondta azt is, hogy az utóbbi években összességében nem sok hó hullott Magyarországon, a repülőtéren azonban a legrosszabb forgatókönyvre is fel kell készülni. Az utóbbi évek tapasztalata, hogy egy-egy váratlan havazás már november végétől egészen március végéig előfordulhat, miközben a repülőtéri üzemnek nem szabad megakadnia az időjárás miatt.

Újabb Rosenbauer oltókocsi is érkezett!

img_5827.JPG

A másik repülőtéri „nagyágyú” a szó szoros értelmében vett nehézfegyver: a FOAM 10-esre (magyarul HAB-10) keresztelt Rosenbauer Panther az ausztriai Linzből érkezett. A 42 tonnás jármű kifejezetten repülőtéri használatra készült, olyan hatalmas, hogy nincs is külsős rendszáma, hiszen nem is férne el közúton a normál sávokban; annál szélesebb. A hathengeres, 16 000 cm³-es, 700 kW (950 LE) teljesítményű Volvo Penta motor egy nagyobb dunai kirándulóhajó meghajtásának is megfelelne. A 42 tonnás járművet (ebben benne van 12 tonna oltóvíz, 1500 liter habképző anyag, valamint 250 kg oltópor is) 0-ról 80 km/h sebességre a motor 34 mp alatt gyorsítja fel, ez azonban bőven elég arra, hogy Ferihegy akármelyik tűzoltóbázisáról két perc alatt elérje a repülőtéri bármely pontját, és megkezdje az oltást. A FOAM 10-es különlegessége az a 16 méter magasra emelhető kar, amelynek a tetejéről fentről lefelé is oltani tudnának egy óriásgépet, akár 80-100 méteres távolságból is.

img_5834.jpg

„Nagyon büszkék vagyunk az új járműveinkre, hiszen a legújabb járművel kiegészülve alaposan megfiatalodott és korszerűvé vált a repülőtéri katasztrófavédelem eszköztára.” – hangsúlyozta Nagy Gábor tűzoltó alezredes, a Repülőtéri Hivatásos Tűzoltóság parancsnoka. Hozzátette: „Az új járműveket mindössze egyetlen személy irányítja, köszönhetően a beépített fedélzeti számítógépnek, a kamerarendszernek és a hőkamerának. Mindez – kiegészülve a repülőtéri tűzoltók magas szintű kiképzésével – nagyban hozzájárul az oltás hatékonyságához és a repülésbiztonsághoz.”

Forrás/fénykép: Budapest Airport

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!

2018\10\29 Bbalint Szólj hozzá!

Új járatokkal nyitja a telet Budapesten a Wizz Air!

A Wizz Air elindítja legújabb útvonalait budapesti bázisáról. Az Egyesült királyságbeli Doncaster mától, az izraeli Eilat pedig november 9-től érhető el Budapestről hetente két járattal. A járatokra a wizzair.com oldalon vagy a WIZZ mobil alkalmazáson keresztül lehet helyeket foglalni már 6990 forinttól. A viteldíj tartalmaz egy legfeljebb 40x30x20cm-es kézipoggyászt is, amely ingyenesen felvihető a fedélzetre.

bud_dsa_1_1.jpg

Doncaster, a természeti erőforrásait kiaknázva fejlődő Dél-Yorkshire-ben található egykori iparváros környékén a viktoriánus kor kedvelői számára is számos látnivaló akad. Izrael legdélebbi városa, a Vörös-tenger északi partján fekvő Eilat nyüzsgő üdülőhely, amely nagyszerű menedéket kínál azok számára, akik az otthoni telet kívánják maguk mögött hagyni. Az ide látogatók egyaránt megcsodálhatják a város csodálatos tengerpartjait, korallzátonyait, pezsgő éjszakai életét, valamint a környék lélegzetelállító sivatagi tájait.

A Wizz Air immár összesen 81 alacsony viteldíjas járatot kínál 31 országba budapesti és debreceni bázisáról, Európa minden tájához megfizethető hozzáférést biztosítva üzleti és szabadidős utazók számára egyaránt.

 2018 első 9 hónapjában a Wizz Air több mint 4 millió utast szállított alacsony viteldíjas járatain, ami éves szinten több mint 20%-os növekedést jelent. Az idei évben a Wizz Air több mint 3000 munkahelyet biztosít országszerte a kapcsolódó iparágakban.

 

Radó András, a Wizz Air vállalati kommunikációs menedzsere elmondta: „Nagyon örülünk új járataink indulásának, melyekkel összekötjük Budapestet és Doncaster-Sheffield, illetve Eilat városát. Biztosak vagyunk benne, hogy magyar utasaink örömmel látogatnak majd az angliai Dél-Yorkshire-be és a Vörös-tenger izraeli partjára is, ami a téli szezonban is tökéletes kikapcsolódást ígér. Barátságos magyar személyzetünk mindenkit mosolyogva vár a Wizz Air fedélzetén!”

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!

2018\10\26 Bbalint Szólj hozzá!

Kevesebb mint egy hét és itt az új Wizz Air poggyász szabályzat!

A Wizz Air emlékezteti és felhívja az utazók figyelmét, hogy 2018. november 1-jén életbe lép a légitársaság új, átlátható poggyász-szabályzata, melynek célja, hogy megkönnyítse a beszállást az utasok számára, és csökkentse a poggyásszal kapcsolatos késéseket a Wizz Air járatain.

wizz_uj_poggyasz-szabalyzat.jpg

2018. november 1-től kezdődően minden utas felvihet a fedélzetre egy darab ingyenes kézipoggyászt (legfeljebb 40x30x20 cm), míg az elsőbbségi szolgáltatást (WIZZ Priority) megvásároló utasok egy további fedélzeti kézipoggyászt (legfeljebb 55x40x23 cm) is felvihetnek magukkal. Az utasok visszajelzései alapján és a megváltozott utazási szokásokhoz igazodva a Wizz Air bevezeti a 10 kg súlyú feladott poggyászt a kényelmes utazási élmény érdekében, már 7 eurós induló áron.

A légitársaság új, átlátható és igazságos poggyász-szabályzata a választás lehetőségét biztosítja utasainknak, mivel a fedélzeti és feladott poggyászokat kombinálva több mint 50 különböző összeállítást választhatnak egyéni igényeik szerint.

A Wizz Air arra biztatja utasait, hogy válasszák a praktikus csomagolást és vásárolják meg a WIZZ Priority szolgáltatást, ami tartalmazza az ingyenes kézipoggyászt (40x30x20 cm), egy további fedélzeti kézipoggyászt (55x40x23 cm), az elsőbbségi utasfelvételt és az elsőbbségi beszállást - mindezt akár 5 euróért.

Az október 10. előtt foglalt, 2018. november 1. utáni időszakra szóló WIZZ Priority nélküli foglalásokhoz a Wizz Air díjmentesen hozzáad egy 10 kg-os feladott poggyászt, míg a szintén korábban foglalt és november 1. utáni időszakra szóló, de feladott poggyászt tartalmazó foglalásokhoz díjmentesen WIZZ Priority szolgáltatást ad a légitársaság!

A Wizz Air bízik benne, hogy az átlátható és tiszta megközelítéssel kialakított poggyász-szabályzat hozzájárul a kényelmesebb és gyorsabb beszálláshoz, a jobb utazási élményhez és egyúttal a járatok indulásának még nagyobb arányú pontosságához. Az utasok mostantól biztosabbak lehetnek abban, hogy csomagjuk elfér a fedélzeten, és az új, több méret- és súlyváltozatot tartalmazó szabályzatnak köszönhetően a csomagok minden korábbinál több kombinációja válik elérhetővé.

Johan Eidhagen, a Wizz Air marketingigazgatója elmondta: „Már csak egy hét és életbe lép új, átlátható és fair poggyász-szabályzatunk, ami a legszélesebb választékot nyújtja utasainknak, miközben mindenki számára biztosítja az ingyenes kézipoggyászt. November 1-től simábbá, így kényelmesebbé tesszük a beszállást, miközben továbbra is a lehető legalacsonyabb viteldíjakat kínáljuk 44 ország 143 úti célját összekapcsoló kiterjedt hálózatunkban."

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!

2018\10\19 Bbalint Szólj hozzá!

A budapesti repülőtér is kiállít a világ egyik legnagyobb cargo-fórumán!

„Kapcsolódj máshogy!” azaz „Connect Differently!”– ez a közös jelszava annak a közös cargo-stratégiának, aminek a jegyében a budapesti, a düsseldorfi és hamburgi repülőtér immár egy éve együttesen jelenik meg a légi teheráru-szállítás nagy nemzetközi seregszemléin. A Budapest Airport cargo- és ingatlan üzletágának képviselői ezen a héten a kanadai Torontóban vesznek részt a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetsége (TIACA) által rendezett Air Cargo Fórumon, a világ egyik legnagyobb cargo-eseményén, amelyen mintegy 300 kiállító és több, mint 4 000 magas szintű döntéshozó vonult fel. A budapesti repülőtér számára pedig nagy lehetőség, hogy már az építkezés szakaszában tartó legnagyobb cargo projektjét a Cargo City-t és az abban rejlő lehetőségeket nagyobb nemzetközi tömeggel is megismertesse.

bud_pic_2.jpg

Egy éven belül már a légi teheráru-szállító légitársaságok vehetik birtokba azt a 20 000 négyzetméteres, korszerű árukezelő központot és raktárt, aminek az építése a múlt hónapban kezdődött Budapesten. A Cargo City megépítése a legfőbb magyarországi üzenet a torontói fórumon, ahol a budapesti repülőtér a düsseldorfi és a hamburgi szakemberekkel közösen állít ki, egy standon. Ez utóbbi jelentőségét az is alátámasztja, hogy mind a három repülőtér mögött ugyanaz a tulajdonosi/befektetői háttér húzódik meg az AviAlliance személyében. Mind a három repülőtéren különös figyelmet szentelnek a cargo üzletág felfuttatásának, elsősorban azért, mert jelentős piaci lehetőségek rejlenek az új teheráru elosztó központokban, ahol a hagyományos európai központokkal ellentétben még jelentős kapacitásokat lehet mozgósítani. A budapesti Cargo City megépítése is ennek a stratégiának a része, hiszen Magyarország ideális feltételeket kínál ahhoz, hogy nagy közép-kelet-európai elosztó központ váljék belőle.

Budapesten az elmúlt két évben nem kevesebb, mint 39 százalékkal nőtt a cargo-forgalom, amely tavaly elérte az évi 127 000 tonnát, az idei évben pedig akár 150 000 tonna áru is megfordulhat a magyar főváros légikikötőjében. Éppen erre a piaci igénynövekedésre ad választ a Cargo City, amelyhez egyúttal 36 000 négyzetméteres beton előteret is építenek, amin egyszerre két teherszállító óriásgépet lehet majd kiszolgálni (az ún. Code F méretű, azaz Boeing B747-8F típusú, akár 100 tonna hasznos terhelésű gépet).

cargo_city_artist_impression.jpg

A Budapest Airport BUD 2020 nevű repülőtér-fejlesztési programból összesen 32,6 millió eurót (mintegy 10 milliárd forintot) fordítanak a Cargo City kiépítésére. Ugyanennek a programnak a részeként tavaly adtak át Budapesten két, összesen 16 000 négyzetméter alapterületű logisztikai központot a TNT és a DHL Express számára a kisméretű expressz küldemények és az e-kereskedelem megnövekedett igényei miatt.

Budapest egyre jobban átveszi a közép-európai áruelosztó központ szerepét, hiszen a szállítási vonzáskörzetünkben nem kevesebb, mint 20 európai ország található.” – mondta René Droese, a Budapest Airport cargo és ingatlan üzletágának igazgatója Torontóban. Azt is kifejtette, hogy a regionális cargo-központokban sokkal kisebb a zsúfoltság, a cargo légitársaságok lényegesen nagyobb rugalmasságra számíthatnak, emiatt a folyamatos üzem miatt sokkal nagyobb növekedést lehet elérni, különösen, ha világszínvonalú létesítményeket kínál az érintett repülőtér.

bud_pic_1.jpg

Az Air Canada fontos partnere a Budapest Airportnak - remélhetőleg idővel tovább növelik budapesti jelenlétüket

Balról jobbra a képen:   Kossuth József, a Budapest Airport cargo-fejlesztési menedzsere, René Droese, Budapest ABirport cargo- és ingatlan üzletág igazgató, Jason Dacota, Air Canada, fejlesztési és kereskedelmi startégiai főigazgató, Palkovits Valér, főkonzul, Magyarország Torontói Főkonzulátusa, Simon Gábor, külgazdasági attasé, Demeter-Pintér Mariann külgazdasági attasé, Magyarország Torontói Főkonzulátusa

A nemzetközi kiállítással párhuzamosan Magyarország torontói főkonzulátusa, a Budapest Airporttal és az Air Canada Cargoval közösen workshopot szervezett a légi szállítmányozásban érintett kanadai cégek számára. Ezen egyebek mellett ismertették a kanadai partnerekkel a Budapest Airport fejlesztéseiben rejlő lehetőségeket, egy potenciális közép-európai áruelosztó központ kialakításának távlatait valamint az Air Canada Magyarországgal kapcsolatos hosszú távú terveit.

Fényképek: Budapest Airport

 

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!

 

2018\10\18 Bbalint Szólj hozzá!

Mit hoz a jövő? – repülőtéri fórumot tartott a Budapest Airport

Rekordszámú résztvevővel, immár harmadik alkalommal rendezte meg a Budapest Airport azt a szakmai workshopot az 1. Terminál épületében, amelyen szervezett, de egyúttal szórakoztató formában tájékoztatja az utazási szakmai képviselőit az új járatokról és a repülőtéri szolgáltatásokról. Az eseményen szinte minden Budapesten jelen lévő légitársaság, közöttük a nemrégen még csak Kormányzati szinten bejelentett China Eastern Airlines is részt vett. Hogy mit tudtunk meg a képviselőktől és milyen újdonságok vannak a Budapest Airporton az a következő sorokból kiderül.

44258669_413135569218079_69770416578625536_n.jpg

Számos új repülőjáratot és kellemes meglepetéseket is ígér a jövő évre a Budapest Airport. Röviden így lehetne összefoglalni annak az egész napos utazási fórumnak a lényegét, amelyet a repülőtér szervezett az légitársaságok és az utazási irodák képviselői számára. A napokban egyre-másra jelentik be a nagy légitársaságok már a 2019 nyári menetrendi szezon új járatait, miközben még el sem kezdődött a 2018-19-es téli szezon. A két legfrissebb újdonság, hogy a Laudamotion új légitársaság 2019 áprilisától heti két járatot indít Stuttgart és Budapest között, valamint a Jet2.com 30 %-os kapacitásbővítést jelentett be a budapesti útvonalakon és ennek részeként elkezdi repülni a Birmingham-Budapest útvonalat is jövő novembertől, szintén heti két alkalommal. De a jövő évi dömping még nem ért véget, hiszen bejelentésre vár még a China Eastern Airlines légitársaság Sanghaj-Budapest járata, mely még nem hivatalos információ szerint 2019. június 6-dikán indulhat Airbus A330-as repülőgépekkel non-stop járatként hetente 3 vagy 4 alkalommal.

budworkforg.JPG

Az idei évben a Budapest Airport számítása szerint 14,86 millió utast veheti igénybe a repülőteret, ami ha a következő három hónap rendkívül jól alakul akár kereken 15 millió is lehet. Bár tavalyhoz képest a növekedés már kisebb lesz.

Ilyen és ehhez hasonló csemegékről is szó volt a Budapest Airport utazási workshopján, ahol elhangzott, hogy igen sikeresnek ígérkezik az idei esztendő is. Az előrejelzések szerint a budapesti repülőtér forgalma elérheti a 15 millió utas/év határt, ami 14 % feletti forgalomnövekedést jelent. Az idei nyári szezonban egyszerre négy transzatlanti járat üzemelt (New York, Chicago, Philadelphia és Toronto), egyformán bővült a hagyományos és a diszkont légitársaságok piaca, egyre újabb európai járatokat indítottak a légitársaságok. A forgalomnövekedés negyedik éve töretlen, a Budapest Airport az elmúlt 11 évben nem kevesebb, mint 500 millió eurót, azaz mintegy 160 milliárd forintot fordított a repülőtér fejlesztésére. Ennek részeként elkezdődött egy 2 500 férőhelyes, hatszintes parkolóház építése a 2 Terminál előtti részen, épül egy új Cargo City, felújítják a 2. futópálya egy részét is.

 

budforg2.JPG

A KKE régióban az első 8 hónapban Budapest hozta a legnagyobb növekedést az utasforgalomban

Továbbá tervezés alatt van a mindenki által már nagyon várt T3 Terminál is, mely a jelenlegi 2A mellett a vecsési oldalon épülhet fel egy úgynevezett „digitális terminálként”, mely a mai modern kori technológiáknak a leginkább meg fog felelni. A Terminál első üteme várhatóan 2021-re készülhet el. A létesítményt több szakaszban tervezi átadni a Budapest Airport. Az épület a B oldali mólóhoz hasonló épületrész lehet. A tervezéshez szükséges fontos információkat a repülőtér most dolgozza ki és juttatja el a tervezőkhöz, így várhatóan a jövő évben már érkezhetnek is az első látványtervek.

A repülőtér fejlesztésének egyik fontos eleme volt az idén januárban átadott reptéri hotel, mely köszönhetően az elmúlt hónapok kiváló kihasználtságának a fejlesztő már most azon gondolkodik, hogy hogyan tudná a továbbiakban bővíteni az épületet.

A Budapest Airport továbbá folytatná a korábban a T1-es terminál mellett található irodaházak felújítását is, melyből egy a korábbi években már megújult.

buddesztwork.JPG

Frankfurt növekedése jelentős, melyhez a 6. napi Lufthansa járat is hozzájárult, de a moszkvai és a tel-avivi bővítés is magas növekedési számot hozott a reptéri adatokban

A mostani projektek közül kiemelkedik a parkolóház építése is, melynek előkészítő munkálatai már megkezdődtek, hiszen október 1-jével lezárták a 2-es Terminál előtti korábbi parkoló területet. Az új parkolóházban a Budapest Airport minden egyes parkolási terméke helyet kap, legyen az rövid és hosszútávú, vagy XXL parkoló, így a repülőtér minden igényt megpróbál kielégíteni. Az épületben közel 2500 parkolóhely kerül kialakításra közvetlen összeköttetéssel az érkezési és indulási szinttel. A parkolóház belsejében a különböző szinteken más-más parkolási formák lesznek elérhetőek. A legalsó szinten pedig az autókölcsönző partnereknek jut hely, valamint ide kerül a parkolóház ügyfélszolgálata is. Mindezek mellett elektromos töltőállomásokat is üzembe állítanak az épületen belül. A ház előtti területen pedig megmarad egy kisebb fedetlen parkoló terület, mely a repülőtér közlése szerint további bővítésre ad területet, de emellett egy buszterminál kerül kialakításra.

„Nagyon fontosnak tartjuk az ilyen fórumokat, ahol a magyar utazási szakma képviselői közvetlenül a légitársaságoktól hallhatnak magyarországi terveikről, az új járatokról, az új szolgáltatásokról. A szakmai előadásokat követő, afféle „rapid-randi” jellegű gyors találkozók sokasága itthon is bevált, az idegenforgalmi szakemberek nagyra értékelik, hogy házigazdaként igyekszünk segíteni az ő munkájukat is, miközben megismerhetik a repülőtéri szolgáltatások egyre szélesebb palettáját is.” – mondta a fórumon Kam Jandu, a Budapest Airport kereskedelmi igazgatója.

utvonalak.JPG

A képviseletekkel folytatott beszélgetés során számos dolog szóba került. A legtöbb légitársaság a jövő év során fejleszti budapesti járatait, de vannak, akik szeretnék, de ezt mégsem tudják, hiszen a kapacitás és a személyzet hiány rendkívüli módon megmutatkozik az iparágban. Így a jövő nyár folyamán nem lesz napi 3.  Finnair és Qatar járat, de a Turkish Airlines se indítja el egyelőre a korábban tervezett 4. járatpárját. Az UIA korábban meghirdetett napi két járata is veszélyben van, hiszen az új reggeli járat már nem érhető el a foglalási rendszerben. Az Air China légitársaságnál az új kínai versenytárs érkezése miatt szóba került az általános kérdés, hogy mikor is válik le Minszkről? – a közlés szerint tervben van. Az American Airlinesnál a prágai gépcserét a németországi philadelphiai útvonal bezárásával indokolták, bár Prágához hasonlóan a budapesti járat eredményeivel is rendkívül elégedettek. A LOT a 787-es helyettesítésnek pontos idejéről érdeklődtünk – mely legjobb esetben jövő januártól, de legkésőbb tavasz elejére befejeződhet. És ekkor készülhet el a LOT budapesti üzleti várója is, mely a B terminál non-schengeni zónájában fog helyet kapni. A légitársaságok között az október 15-től újra a hagyományos brand alatt közlekedő EL-AL is képviselte magát, a légitársaság magyarországi képviseletének vezetője Váradi János ismertette a legfontosabb változásokat, köztük a három új utazási csomagot, mely közül igényeik szerint választhatnak az utazók: Lite, Classic, Flex. Kiemelte hogy az EL-AL a továbbiakban is biztosít étkezést járatainak fedélzetén és a közeljövőben a flotta is megújításon esik át, melynek köszöhetően modern USB kapcsolattal felszerelt ülőhelyek, valamint fedélzeti WIFI kapcsolat kerül kiépítésre az EL-AL Budapesten is használt keskenytörzsű Boeing repülőgépein.

Ábrák: Budapest Airport / Forrás: Budapest Airport

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!

 

2018\10\16 Bbalint Szólj hozzá!

Újabb angliai járattal bővít Budapesten a Jet2.com!

Tegnap még csak a Facebook bejegyzésben robbant a blog oldalán a meglepetés hír miszerint a Jet2.com fapados légitársaság újabb menetrendszerinti járatot indít a budapesti repülőtérről az angliai Birmingham városába a 2019/2020-as téli menetrendi időszakban. Mára pedig már a Budapest Airport közleménybe üdvözölte az új Jet2 járatot, mely a mai napon már a második bővítés az Egyesült Királyság felé a British Airways 5. napi járatának bejelentéstét követően.

jet2_open_day_banner_2c.jpg

East Midlands, Edinburgh, Leeds Bradford és Manchester után újabb járattal gazdagodik a Jet2.com budapesti portfoliója. A légitársaság 2019. november 8-tól új légi járatot indít a napjainkban Wizz Air járatokkal is kiszolgált Budapest-Birmingham útvonalon. A légitársaság így a budapesti kapacitásait több mint 30%-kal növeli a jövő tél során, ezzel együtt pedig 110 ezer ülőhelyet fog felkínálni az utazói számára, melyből  17 ezer új ülőhelyet az új járat fog kitenni. A járatra jegyek egy irányra 18.265 Ft-tól érhetőek el.

A Birminghamben induló új Jet2.com szolgáltatás a hétfői és pénteki napokon, tehát hetente kétszer fog üzemelni a légitársaság Boeing 737-800-as típusú repülőgépeivel. A budapesti repülőtér kínálatában fontos helyen szerepel Birmingham, hiszen a tavalyi évben a két város között több mint 49 000 utast szállított a Wizz Air, mely szám az idei évre még tovább növekedhet, hiszen az év első 9 hónapjában eddig már több mint 36 000 ember vette igénybe a Wizz Air ezen járatát.  


"A Budapest Airport örömmel üdvözli a Jet2. újabb légi kapcsolatát az Egyesült Királysággal" - mondta Kam Jandu a Budapest Airport kereskedelmi igazgatója. "A járatok a jövő tél során kiváló kapcsolatot biztosítanak két nagyváros között. Szívesen látjuk a vendégeket az Egyesült Királyságból, hogy megtapasztalhassák az egyedülálló magyarországi SPA és gyógyfürdő létesítményeket, a bárok és éttermek széles választékát, és természetesen Európa egyik legszebb karácsonyi vásárát. "


Elsőszámú célpont Budapestről az Egyesült Királyság!

A 2018. január-szeptember időszakot tekintve 11,7%-kal több utas repült Budapest és az Egyesült Királyság valamelyik városa között. A nem londoni repülőterekre irányuló utasforgalom pedig meghaladta a 406 ezer főt. A Jet2.com bővítése mellett a Wizz Air október 28-án elindítja hetente három alkalommal közlekedő Doncaster járatát, míg az easyJet novembertől Manchesterbe és London Southendbe fog repülni hetente két járattal. A southendi járat januártól pótló járatként is funkcionálhat, hiszen a Flybe ekkortól bezárja budapesti útvonalát, így nem elképzelhetetlen gondolat egy későbbi bővítés ezen az útvonalon. Ezen felül a LOT februárban beindítja a London City járatát is, mely hetente 12 alkalommal fog repülni, valamint tavasztól a British Airways egy új ötödik járatot állít be a hétköznapok során. Így 2019-re a Budapest Airport már mind a hat londoni repülőtérrel közvetlen légi kapcsolatba fog kerülni és továbbra is London marad az első számú utazási célpont a magyar fővárosból.

Forrás: Aviation24.be

Fénykép: Virtual Aviation

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!

2018\10\16 Bbalint Szólj hozzá!

Még több járattal indul neki a jövő nyárnak Budapesten a British Airways!

Még mindig London az elsőszámú és legtöbb utas által igénybe vett légi útvonal Budapesten. Mi sem mutatja ezt jobban, hogy a LOT által februárban elinduló London-City járatot követően az egyik legnagyobb Oneworld tag a British Airways a korábbi napi négy Budapest-London Heathrow járatát ötre emeli. A BA ezzel még több átszállást és rövidebb várakozási időt kínál saját, valamint code-share partnerei járatait használó utasai számára.

britishairways_216861929068387-916x516.jpg

2019. április 1-től a korábbi napi négy helyett, már naponta öt járatpárral fog Budapest és London legfontosabb repülőtere a Heathrow Airport között repülni a British Airways. A sűrítés alól a hétvégi járatok kivételt képeznek, hiszen ekkor marad továbbra is a korábbi napi négy járatpár. A BA így hetente öt új járatpárral bővíti budapesti jelenlétét a 2019-es nyári menetrendi időszakban, ami több ezer új ülőhelyet jelent London és a magyar főváros irányába.

Az új járat kódja BA0688/BA0689 lesz. Menetrendszerint 16:05-kor száll fel Londonból, majd 19:35-re érkezik meg Ferihegyre, ahonnan 20:15-kor indul tovább, majd 21:55-kor száll le a Heathrow repülőtéren (helyi idők).

A British Airways legutóbb 2016-ban vitt véghez sűrítést a budapesti járatain, ekkor a korábbi napi három járatát négyre emelte.

Az új British járatra már foglalhatóak jegyek a légitársaság weboldalán!

Fénykép: Bussinestraveller

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!

 

2018\10\09 Bbalint Szólj hozzá!

Hamarosan Indiába repülhetünk közvetlen járattal Budapestről?!

A török államfő tegnapi kijelentése után, miszerint a török nemzeti légitársaság a Turkish Airlines kész non-stop menetrendszerinti járatokat indítani Budapest és az indiai Mumbai városa között, a mai napon újra megerősítésre került a sokak által csak kamunak és hihetetlen hírnek hangzó bejelentés.

30165c4990cd8e094d2087471630ae4a.jpg

Közvetlen járatot indít a világ egyik legnagyobb légitársasága, a Turkish Airlines Budapest és az indiai Mumbai között – jelentette be a török–magyar üzleti fórumon Szijjártó Péter is. A légi járat indításának ténye a tegnapi nap során Erdogan török államfő sajtótájékoztató beszédében került elő. Az elsőre rendkívül furcsának hangzó kijelentésre nagyon sokan felkapták a repülés világában a fejüket, hisLOzen a Turkish jelenleg Törökországon kívül más országokból nem üzemeltet hosszútávú non-stop járatokat, és nem rendelkezik bázissal sem. Jelen bejelentés nagyon hasonlít a 2017-ben bejelentett, Budapestről induló amerikai LOT járatokhoz. Ekkor a lengyel nemzeti légitársaság az első Lengyelországon kívüli bázisának megnyitását jelentette be Budapesten, melyben jelentős segítséget nyújtott a Kormányzati oldal, a Lengyel Kormány és a Magyarország valamint az Egyesült Államok közötti igen magas potenciális utas szám, melyhez nem kapcsolódott közvetlen légi járat. Így a LOT látva a lehetőséget 7 év után idén nyáron non-stop járatot indított Chicagóba és New York JFK repülőterére a magyar fővárosból.

A Magyar Kormány ebben esetben is ezt szeretné elérni csak most India felé és a török nemzeti légitársasággal, hiszen mint azt Szijjártó mondja: a Malév 2012-es csődje óta megszűntek a keleti irányú közvetlen légi kapcsolatok. Jelenleg egyetlen légitársaság sincs a piacon, aki Magyarországról szándékot mutatna egy közvetlen indiai járat elindítására, hiszen az indiai nemzeti légitársaságnak az Air India-nak hozzánk legközelebb Bécsben van már járata. A Jet Airways meg inkább az európai HUB repülőterekre viszi a forgalmát együttműködve az Air France-KLM Csoporttal. De mindemellett e két légitársaság gazdasági mutatói sem éppen fényesek, hiszen jelentős adósággal és üzemeltetési problémákkal küzdenek, így kicsi és ráhordó járatoktól mentes piacra nem érné meg nyitniuk. Opcióként említhető még talán a fapados IndiGo Airlines, akinél tervben vannak új európai járatok indítása, de ezen járatok elsősorban szintén HUB repülőtereket érintetének.

Mindezek mellett az elmúlt időszakban növekedett az Indiába induló és az onnan érkező utasok száma Ferihegyen, hiszen a Budapest Airport korábbi közlése kitért arra, hogy a repülőtér jövőbeli útvonali között szívesen látnák Mumbai és Delhi városát is.

Azt egyelőre még nem tudni, mikor indulhat el az indiai üzleti központ és a magyar főváros közötti járat, hiszen még csak most kezdhetik meg a tárgyalásokat a Turkish Airlines és a helyi hatóságok között. A járat elindítása leginkább az indiai hatóságok jóváhagyásán fog múlni.

Feltételezés szerint a török légitársaság nem szélestörzsű repülőgépet fog beállítani az útvonalra, hanem egy jóval kisebb, jobban tölthető és gazdaságosabban üzemeltethető típust, mégpedig a legújabb keskenytörzsű Boeing 737 MAX típusú repülőgépét, amivel korlátok nélkül lerepülhető a két város közötti távolság. A Turkish Airlines flottájában jelenleg 4 darab MAX 8-as típusú Boeing 737-es található. Ennek a gépnek a maximális hatótáva 6570 km, míg Budapest és Mumbai között a légvonalbeli távolság 5765 km.

Szijjártó Péter szerint a Budapest–Mumbai közötti járat a magyar-indiai és általában a magyar-keleti gazdasági, kereskedelmi, befektetési kapcsolatok szempontjából komoly előrelépést fog jelenteni, hiszen a térségben jelenleg csak Pekingbe lehet eljutni közvetlen légi járattal. Minemellett a Visegrádi országok egyikének sincs közvetlen légi járat nincs Indiával, viszont a lengyelek korábbi hírek szerint tervezik, hogy közvetlen járatot indítanak Delhibe Varsóból.

Forrás: HVG

Fénykép: Flyingphotos Magazine News

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!


 

2018\10\04 Bbalint Szólj hozzá!

Évről évre csökken a repülőterek szén-dioxid kibocsátása

Nem kevesebb, mint 25 %-kal nagyobb mértékben járultak hozzá a nemzetközi repülőterek a széndioxid kibocsátásuk  csökkentéséhez a tavalyi évhez képest – állapítja meg a Repülőterek Nemzetközi Tanácsa (ACI) napokban kiadott jelentése. A légikikötők klímaváltozás ellenes küzdelmében élen jár a Budapest Airport, amely az elmúlt 3 év során közel felére csökkentette az egy utasra számított szén-dioxid kibocsátását és ezzel párhuzamosan megszerezte a nemzetközileg elismert „karbon semleges” minősítést.

2018_07_10_bud_legifotok-133.jpg

Az adatok azt mutatják, hogy a 2018 májusát megelőző egy évben mintegy 347 000 tonnával csökkentették a repülőterek szén-dioxid kibocsátása világszerte – egyebek mellett ez derült ki a néhány napja megrendezett a Globális Fenntartható Repülési Csúcson, ahol a Repülőterek Nemzetközi Tanácsának elnöke, Angela Gittens számolt be a repülőipar legutóbbi környezetvédelmi lépéseiről és azok eredményéről. Ekkora eredményt több mint 8 millió elültetett fa tíz év alatt lenne képes elérni. Mindez annak köszönhető, hogy a repülőterek 25 százalékkal több a klímavédelmi tevékenységet folytattak – legyen szó akár a kibocsátás csökkentéséről, vagy környezetbarát megoldások (mint például fenntartható energia) használatáról.

A világon jelenleg 246 repülőtér kötelezte el magát a klímaváltozás elleni küzdelem mellett, köztük a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér is. A Budapest Airport az év elején, a régióban elsőként szerezte meg a karbon-semleges minősítést, azaz károsanyag-kibocsátását teljes mértékben ellensúlyozza. A repülőtér üzemeltetője saját programot indított, hogy optimalizálja saját, illetve a repülőtéren működő partnercégek tevékenységét, ezzel csökkentse a repülőtér szén-dioxid kibocsátását és egyéb környezeti hatásait. Az erőfeszítésekért több hazai és nemzetközi elismerést is kapott a Budapest Airport.

„Egész Európában alig harminc repülőtér tartozik a karbon-semlegesen működő légikiötők elitklubjába, így különösen nagy elismerés számunkra, hogy a régióban elsőként szereztük meg a minősítést.” - mondta Szarvas Gábor, a Budapest Airport környezetvédelmi igazgatója. Kiemelte azt is: „A Greenairport környezetvédelmi programunk keretében egyebek mellett optimalizáltuk elektromos áramfogyasztásunkat, modernizáltuk a fűtési rendszerünket, illetve felújítottuk az ivóvízhálózatot is. Ezek nyomán a Budapest Airport egy utasra számított szén-dioxid kibocsátása az elmúlt öt évben nem kevesebb, mint 44%-kal csökkent.”

Fénykép: Budapest Airport

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!

 

2018\10\04 Bbalint Szólj hozzá!

4 éves az Emirates légitársaság budapesti ügyfélszolgálati központja

Indulása óta majdnem négyszeresére bővítette létszámát, havonta 45 ezer hívást fogad, és 5500 repülőjegyet értékesít az októberben negyedik születésnapját ünneplő budapesti ügyfélszolgálati központ. Az Emirates központjának hatékony működését, és a légitársaság négy évvel ezelőtti döntését ma már a számok is igazolják. De nem csak a központ ünnepel évfordulót ebben a hónapban, hiszen  október 27-én lesz már 4. éve, hogy a légitársaság naponta közlekedő, közvetlen járatot indított Budapest és Dubaj között, melyet a kezdeti Airbus A330-as gépek helyett, ma már a budapesti repülőtéren megforduló legnagyobb utasszálító, a Boeing 777-300ER típusú repülőgépek repülik.

showimage_php.jpg

2014-ben a központ vezetői még csak kilenc ország ügyfélszolgálati támogatásában gondolkodtak, mára a kiszolgált országok száma 31-re emelkedett. A magyar ügyfelek mellett német, amerikai, brit, nigériai, chilei, dél-afrikai, olasz, svájci, ír, belga, svéd, osztrák, dán, norvég, finn, török, mexikói, dán, orosz, horvát, kenyai, zambiai, argentin, bahreini, szaúdi, holland és görög utasok kéréseinek is eleget tesznek.

„Jelenleg több mint 110 alkalmazott kezeli a beérkező hívásokat az egykor 30 munkatárssal induló ügyfélszolgálati központunkban. Az Emirates budapesti szolgáltató centrumába havonta több mint 45 ezer hívás érkezik. A munkatársak 6 különböző nyelven (angolul, spanyolul, németül, olaszul, csehül és magyarul) intézik a foglalásokkal kapcsolatos kéréseket, és havonta 5500 repülőjegyet értékesítenek” - összegezte az ügyfélszolgálati központ teljesítményét a légitársaság magyarországi képviseletvezetője, Horváth Gábor.   

A budapesti munkatársak azonban már nem csak foglalásokat rögzítenek. Ha szükséges, akkor akár elveszett tárgyak megkeresésében és célba juttatásában is jeleskednek.

Minden nap egy új kihívás

Horváth Gábor összegyűjtött néhányat a legérdekesebb és legtipikusabb napi kihívásokból:

Egyik kollégájuknak például egy Skywards Gold ügyfél szemüvegét kellett megkeresnie, majd eljuttatnia Dél-Koreából Németországba. Volt olyan is, hogy egy fontos esküvőre készülő utas tévedésből lemondta a jegyét, amit a központ munkatársának csak az utolsó pillanatban sikerült orvosolnia, de így az utas időben odaért az esküvőre.

A budapesti központ munkatársai néha járatkésések miatt is akcióba lépnek annak érdekében, hogy az utasok le ne késsék a saját nyaralásukat. Volt olyan eset is, amikor egy orvos iPad-jét juttatták haza azt követően, hogy a doktor ellátta egyik gyengélkedő utastársát egy gép fedélzeten. Az eszköz ráadásul az orvos számára nélkülözhetetlen kutatási információkat is tartalmazott.  

A budapesti ügyfélszolgálati központ munkatársai arra is büszkék, hogy rendszeresen részt vesznek különböző jótékonysági akciókban, ezzel is támogatva a hazai és nemzetközi jótékonysági szervezeteket.

Az Emirates a jövőben is fejleszti budapesti járatát, hiszen 2019. február 1-től budapesti járataira újra visszatér az első osztály, így Budapesten egyedüliként már három utazási osztály termékét tudják majd felkínálni az utazók számára.

Fénykép: azevirodaja

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!