Fokozatosan újrainduló utasszolgáltatások és járatok a budapesti reptéren

Az elmúlt három nap során már három korábbi útvonalon is újraindultak a légi járatok a Wizz Air és a KLM színeiben. A Budapest Airport ezzel egyidőben pedig fokozatosan indítja újra utasszolgáltatásait a terminálokon és azon kívül is.

Index - Belföld - Hamarosan újraindul a Budapest Airport

Fotó: Index

A mai napon újraindult a KLM Budapest és Amszterdam között közlekedő járata. A KLM mellett a hétvégén a Wizz Air is újból beindított két útvonalat a már május elején újraindított járatokon felül. Az Eurowings mai indulása viszont elmaradt, annak ellenére hogy a légitársaság közlése szerint májusban már számolnak a Budapest és Düsseldorf közötti járatuk újraindulásával. Az újraindulás lassú üteme pozitívan hat a ferihegyi terminálok működésére is, de utas tömegekről még korai beszélni. A reptér közleménye szerint a járvány okozta utasszámcsökkenés miatt lezárt épületrészeket a Budapest Airport fokozatosan, a forgalom-növekedés tükrében nyitja majd újra.

Az aktív szolgáltatást nyújtó légitársaságok száma a hónap során előreláthatólag nem fog nagy számban növekedni. Jelenlegi állapotok szerint az Aer Lingus, Laudamotion, El Al, Turkish Airlines, UIA és a Ryanair tervezi még a hónap során az újraindulást, de ezen menetrendek bármikor változhatnak. A visszatérések mellett továbbá a Wizz Air menetrendjében van még néhány május közepére tervezett újraindulási dátummal szereplő járat.

Az utasforgalmi területeken lévő szolgáltatásokban még nem történt érdemi változás. Az utasfelvétel továbbra is a 2B terminálon zajlik, míg a biztonsági vizsgálat a 2A oldal felőli csatornán keresztül történik. A repülőtér üzemeltetője kéri a Budapestről elutazó utasokat, hogy az online utasfelvételt részesítsék előnyben a fizikai érintkezés minimalizálása érdekében, valamint csak az utazók lépjenek be a terminál épületekbe.

Parkolás

Amennyiben az utas autóval érkezik a terminálra, vagy autóval kívánja elhagyni a repülőtér területet, rövid távú parkolás céljából a Terminál Parkolót (itt 5 perc áll rendelkezésre a ki-és beszállásra), hosszú távú parkolás céljából pedig a május 1-jén újra megnyitott Holiday Parkolót vehetik igénybe.

Tömegközlekedés és taxi

A 200E busz változatlan menetrend szerint közlekedik. A 100E busz közlekedését április 1-jén felfüggesztették, a jövőbeni menetrenddel kapcsolatos információkért kérjük, kövessék a bkk.hu oldalt.A Budapest Airport szerződött taxi szolgáltató partnere, a Főtaxi változatlanul áll az utasok rendelkezésére.

Üzletek és éttermek nyitva tartása

A Magyarországon hatályos kormányrendelet értelmében a repülőtéri vendéglátóegységekbe az utasok csak ételrendelés céljából léphetnek be, fizetés és az étel átvétele után nem tartózkodhatnak az étteremben. A 2. Terminál területén jelenleg az B oldali utasfelvételi csarnokban, illetve a FoodCourt területén üzemel vendéglátóegység. A tranzit területen található kiskereskedelmi egységek továbbra is zárva tartanak. A repülőtér 2B terminálján, az indulási szinten található SPAR változatlanul nyitva tart.