Sanghaj után jöhet Csengtu!

A november elején megrendezett első Kínai Nemzetközi Import Expón Sanghajban, ahol Magyarország is képviselte magát, nem csak a korábban már említett közvetlen sanghaji China Eastern Airlines járat létrejöttéről, hanem egy másik új kínai légijáratról is szó esett, mely a jövőben Chengdu (Csengtu) városát kötheti majd össze a magyar fővárossal.

sichuanairch.jpg

Közvetlen légijárat indulhat Budapest és Csengtu között, legalább is újabb jelentős előrelépés történt az ügyben november elején a Sanghajban megrendezett első Kínai Nemzetközi Import Expón, ahol Budapest 18. kerülete és Csengtu Shuangliu kerülete együttműködési megállapodást írtak alá, hogy a repterek közötti együttműködést a két város között légijárat indítása követhesse a közeli jövőben - számolt be róla makronom.mandiner.hu.

A Szecsuan tartomány fővárosaként számontartott, Kína délnyugati részén elhelyezkedő Csengtu az ország legfontosabb gazdasági, kereskedelmi, közlekedési és kommunikációs és központja. Repülőterének legnagyobb, és a budapesti járatok indításaként szóba jöhető légitársaságai az nemzeti Air China és a Sichuan Airlines, melynek 2016 augusztusa óta már prágai járata is van. Így jelenleg a V4 régióban csak Prága rendelkezik állandó légi kapcsolattal a szecsuani tartomány fővárosából. A prágai járatokat a légitársaság idén júniustól összekötötte Zürich városával, így a Prágába érkező gépek Zürichbe folytatják tovább útjukat, majd visszatérnek Prágába, ahonnan újra Kína felé repülnek. Érdekesség hogy a Prága-Zürich-Prága szakaszra a légitársaság kereskedelmi joggal rendelkezik, tehát értékesít jegyeket ezen rövid szakaszra is.

Több év szünet után feléled a Kína felé terjeszkedés

Az idei USA rohamot követve biztosra vehető volt, sőt a Budapest Airport ki is emelte, hogy a következő hosszútávú "járat bumm" az Kína felé várható, hiszen a 2015 májusában nyitott Air China járat óta új légi kapcsolat nem létesült a két ország között. Az újabb kínai járatok első fecskéje az elmúlt hetekben bejelentett sanghaji China Eastern Airlines járat volt, melyről egyelőre bővebb részletek nem derültek ki, de iparági információk szerint a járat június elején fog elindulni, várhatóan hetente négy alkalommal, Airbus A330-as repülőgépekkel fogják leszállás nélkül repülni.

A kínai terjeszkedést követően az elkövetkező években újabb közvetlen légijáratok létesülhetnek Szöul, vagy akár Szingapúr, Mumbai, Tokió és Bangkok irányába is.

Fénykép: ch-aviation

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!