Másfélmilliós utasforgalmat regisztráltak júliusban a budapesti repülőtéren!

Ahogy azt sejteni lehetett már júliusban történelmi rekordot döntött a havi utasforgalom a budapesti Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren, ahol júliusban több mint 1,5 millió érkező és induló utas fordult meg – olvasható a Budapest Airport közleményéből. A repülőtér még korábban soha sem kezelt egyszerre egy hónap alatt ennyi utast, ami már a repülőtér kapacitásain is „csúnyán” meglátszik, hiszen az elmúlt hetekben több alkalom is volt amikor 3 órás várakozásról számoltak be az emberek az utas felvételi pultok, valamint a biztonsági csatornánál kígyózó hosszú sorok végett. Bár a repülőtér üzemeltetője tisztában van hogy vészesen fogy az az idő amit még az utasok elbírnak talán viselni a sokszor balkáni állapotokat emlegetve, megoldás leghamarabb csak 2021-2022. környékén várható.

38672481_1893259210983633_3240604085266677760_n.jpg

Dugig telt B terminál, végeláthatatlan sorok, ingerült és ideges utasok, piszkos mosdók és még sorolhatnánk a megannyi utas panaszt ami az elmúlt hetekben a budapesti repülőteret érte. Az ok érthető, hiszen az utasforgalom az elmúlt években rendkívüli mértékben növekedik részben az új légitársaságoknak és az új útvonalakban, részben pedig az idegenforgalom fellendülése végett.  A repülőtérnek az elmúlt hónapban a 10 milliós éves utas szám után egy újabb jelentős és korábban meg nem döntött forgalmi rekordot sikerült elérnie, hiszen júliusban 1.512.923 ezer induló és érkező utast regisztráltak, ami tavalyhoz képest +13,8%-os növekedést jelentett (tavaly júliusban +15,4% - amiből látszik hogy a növekedés a magasabb értékek miatt csökken, de még így is kétszámjegyű még mindig).  Az utasforgalom várhatóan augusztusban is meghaladja a 1,5 millió főt, hiszen a korábbi éveket nézve e hónap szokott a legerősebb lenni a budapesti repülőtéren, sőt a fogadó kapacitás is már ebben a hónapban megnövekedik hiszen az  új mólót fokozatosan adják át a forgalomnak, aminek első utashídját a tegnapi nap során már a helyére emelték.

Ha az eltelt hét hónap adatait nézzük, akkor a repülőtér közlése szerint jelenleg 8.377.596 főnél zárt a júliusi hónap, ami korábban megfelelt egy 2013-as év egész éves utasforgalmának. Ezen adat 2017-ben 7.304.842 fő volt, tehát 2018-ban már 1 millió fővel több utasnál járunk, mint a tavalyi évhasonló időszakában. Ez azért is fontos megjegyezni, hiszen ha minden jól megy idén 14 milliónál már biztosan több utast fognak regisztrálni az éves forgalmi jelentésben, de e szám akár 15 millió fő is lehet. Az hogy meglesz-e a 15 millió most még nem lehet biztosra mondani, hiszen az előttünk álló 5 hónapban bármi olyan dolog történhet, ami jelentősen befolyásolhatja, de úgy tűnik, ha meg is lesz ez az utas mennyiség akkor az az év utolsó heteiben következhet be.

De minek is köszönhető ez az erőteljes növekedés? - Leginkább az új amerikai járatoknak, melyek a közlés szerint a vártnál is jobban teljesítenek. Erre jó példa az American Airlines új budapesti járata is, amire a légitársaságnál az egyik legjelentősebb és legerősebb útvonalként tekintetnek, emiatt pedig már a bővítésén dolgoznak (egyes hírek szerint pedig amerikai versenytársak is gondolkodnak a jövő évben benyitni a magyar piacra az American sikere végett). De jól megy az Air Canada Rouge idén nyáron már naponta közlekedő járata is, mely a menetrendi adatok alapján jövőre is napi szinten fog közlekedni a legforgalmasabb nyári hónapokban. A BUD közlése szerint a hagyományos európai és földközi-tengeri nyaralóhelyek felé is jelentősen bővült a forgalom. Rendkívül népszerűek a spanyol, a görög, a portugál és az olasz tengerparti városok, és kezd visszatérni a törökországi Antalya is a top-ligába. Továbbá a kapacitásbővítések is jót tesznek az utasforgalomnak, hiszen a a Qatar Airways a múlt héttől majdnem kétszeres befogadóképességű Airbus A330-ast közlekedtet délutánonként a korábbi A320-as helyett, sőt hetente négyszer még egy késő esti járatot is beállított Doha irányába. Az Iberia augusztusban naponta két járattal repül Madrid és Budapest között (szerda kivételével), valamint a Finnair és a Lufthansa is jelentősen több járattal van jelen a tavalyi nyári menetrendi időszakhoz képest Ferihegyen.

Különösen nagy öröm a számunkra, hogy a légiközlekedés minden szektorában látványos a fejlődés, a budapesti repülőtér növekedési üteme két és félszeresen meghaladja az európai repülőterek átlagát és a régióban is kiemelkedőnek számít.” jegyezte meg Kam Jandu, a Budapest Airport kereskedelmi igazgatója, majd hozzátette: „Éppen emiatt igyekszünk felgyorsítani a repülőtéri infrastruktúra fejlesztési tervek megvalósítását, amilyen gyorsan csak az engedélyeztetési eljárások ezt lehetővé teszik.”. Arra is emlékeztetett, hogy a repülőtér különböző promóciókkal igyekszik az utasok kedvében járni, a parkolástól kezdve egészen a duty free üzlettel közösen szervezett akciókig.

Fénykép: Váradi János

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!