Újabb fontos környezetvédelmi elismerést kapott a Budapest Airport

röviddel az ACI karbonsemleges minősítésének megszerzése után a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér üzemeltetője átvehette a Telekom által alapított DELFIN (azaz Díj egy ELkötelezett, Fenntartható, Innovatív Nemzedékért) Díjat. A „klímavédelem” kategóriában átvett kitüntetés a cég folyamatos fenntarthatósági törekvéseinek elismerése.

35518087_1830658733664876_5793732851614613504_o.jpg

Energia-racionalizálási és fenntarthatósági törekvései elismeréseként a budapesti repülőtér üzemeltetőjét csütörtökön újabb jelentős környezetvédelmi díjjal, a Telekom 2008-ban alapított DELFIN Díjával tüntették ki. A DELFIN Díjat (Díj egy ELkötelezett, Fenntartható, Innovatív Nemzedékért) összetett szempontrendszer alapján ítélik oda évről évre a pályázók közül legfenntarthatóbbnak ítélt vállalatoknak és szervezeteknek. A pályázatok elbírálása során a környezetvédelem mellett a társadalmi és gazdasági törekvéseket is figyelembe veszi a zsűri. A Budapest Airport többek között azzal érdemelte ki ezt a rangos elismerést, hogy az elmúlt öt évben nem kevesebb, mint 44%-kal csökkentette az egy utasra számított szén-dioxid kibocsátást, de olyan fejlesztések is fontos szerepet játszottak a díj megszerzésében, mint a terminálokon bevezetett LED-es világítás és a klímarendszer korszerűsítése.

A Budapest Airport a saját működésének optimalizálása mellett a repülőtér területén működő partnereit is hatékonyabb működésre ösztönzi. A három éve, 2015-ben indított Greenairport program keretében immár 36 partner összefogásával közös környezetvédelmi akciókkal teszik fenntarthatóbbá a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér működését.

„Folyamatosan dolgozunk azon, hogy a repülőtér működését környezetbarát technológiákkal fenntarthatóvá tegyünk, épp ezért rendkívül büszkék vagyunk rá, hogy idén a Budapest Airport vehette át a DELFIN díjat” – hangsúlyozta Szarvas Gábor, a Budapest Airport EHS igazgatója. Hozzátette: „Az elmúlt öt évben az utasforgalom folyamatos növekedése ellenére évről évre csökkentettük a repülőtér egy utasra számított szén-dioxid kibocsátását különböző energiaracionalizálást  célzó programokkal, és a közép-kelet-európai régióban elsőként megkaptuk a karbonsemleges repülőtér minősítést is. A továbbiakban is arra törekszünk, hogy a budapesti repülőtér a dinamikusan növekvő forgalom mellett is környezetvédelmi és társadalmi szempontból egyaránt fenntartható módon üzemeljen és fejlődjön.”

Alig két hónappal ez előtt, 2018 áprilisában is jelentős elismeréssel gazdagodott a repülőtér fenntarthatósági projektje: az ACI (a Repülőterek Nemzetközi Tanácsa) akkreditációs programja kimutatta, hogy a Budapest Airport működése során egyensúlyban tartja energiafelhasználását és –termelését, ezzel – Közép-Kelet-Európában elsőként - megszerezve a karbonsemleges minősítést.

Fénykép: Telekom

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!