Visszatér sokak kedvenc cargo gépe Budapestre!

img_8218a.jpgÚjraindította korábban beszüntetettt budapesti cargo járatait az azeri Silkway Way West Airlines - számolt be róla sajtóközleményben a légitársaság és a Budapest Airport. Az azeriek több éves szünetet követően döntöttek az újraindulásról, melyet a megnőtt kereslet és a kereskedelem valamint a feldolgozóipar kimagasló régiós fejlődésével indokolnak.

A Silk Way West azerbajdzsáni légitársaság csaknem kétéves szünet után tér vissza a budapesti repülőtérre, és Boeing 747-8-as típussal újraindítja menetrend szerinti cargo járatait. Bár a légijáratok már az elmúlt hetekben elindultak, azokat még a moldovai Aerotrans Cargo 747-es repülőgépei teljesítették/teljesítik. Az első repülőgép március 18-án ért földet a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, és mostantól hetente két alkalommal köti össze a magyar fővárost az azerbajdzsáni cargo légitársaság bakui központjával.

A Silk Way West még 2014.március 1-jén indította el első budapesti járatát Bakuból, akkor még a kisebb Boeing 767-300ER típusú repülőgépeivel, hetente két alkalommal. A járatokon alig egy év után gépcserét hajtott végre a légitársaság a növekvő forgalommal indokolva, így legnagyobb teherszállító repülőgépüket  a Boeing 747-eseket állították forgalomba. Ez azonban nem tartott sokáig, hiszen amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan, egyik napról a másikra tűntek el a sokak által kedvelt óriások a budapesti repülőtérről és landoltak a közeli Bécs repülőterén.

A légitársaság a mostani visszatérést gazdasági okokkal, és a növekvő áruforgalommal, és kereslettel indokolta. Ennek köszönhetően nem csak Budapest tér vissza a légitársaság kínálatába, hanem újabb európai városokkal is tervezik bővíteni járathálózatukat.

„A Kelet-Európába irányuló menetrend szerinti járatok iránt megnőtt a kereslet, ami véleményünk szerinti az elektronikus kereskedelem és a feldolgozó ipar régiós tapasztalható fejlődésének köszönhető.” – mondta Wolfgang Meier, a Silk Way West Airlines vezérigazgatója. „Az ókori selyemút szellemében szeretnénk ezt a növekedést elősegíteni ezzel a járattal, rendszeres áruszállítási lehetőségeket biztosítva Kelet-Európa és a virágzó közel-keleti és ázsiai piacok között” – tette hozzá.

map_new_full.jpg

A Silkway glóbális járathálózati térképe, még Budapest nélkül (Ábra: Silway West Airlines)

Az újrainduló cargo járatnak köszönhetően újabb lendületet kap a Budapest Airport a cargoforgalma, mely régiós szinten továbbra is az élmezőnyben van megelőzve Prága és Varsó repülőtereit. Az elmúlt hónapok erőteljes növekedése és a most bejelentett újabb cargo járat, minden bizonnyal újabb rekord évet hozhat a légiáruforgalom területén, és tovább erősítheti a BUD2020-as fejlesztési program keretében, a 2019-re átadni tervezett Cargo City légi áruközpontot is. Az elmúlt években számtalan új és visszatérő cargo légitársaság indított cargo járatot Budapestre. Sőt remélhetőleg a jövőben továbbiak is megjelenhetnek, így az elmúlt évben kötött megállapodásnak is köszönhetően a régió kínai légiáru elosztóközpontja lehet a budapesti légikikötő, melyhez a kínai STO Express jövőben induló új menetrendszerinti járatai és az igen is hozzá fog járulni.

Mindezek mellett az orosz AirBridgeCargo légitársaság is megjelenhet Budapesten. Azonban a járatuk a korábban tervezett időpontokban nem indult el, és információ sincs arról, hogy vajon a jövőben elindul-e.

„Ez az új járat további export lehetőségeket teremt a magyar ipar számára; a Silk Way West Airlines nemzetközi útvonalhálózata révén nem csak a legnagyobb nyugat-európai légiáru központok, hanem a közel-keleti és ázsiai piacok is elérhetővé válnak a légitársaság ipari és logisztikai partnerei számára” – nyilatkozta René Droese, a Budapest Airport ingatlangazdálkodási és cargo üzletág-igazgatója.

 A Silk Way West Airlines flottája több mint tíz Boeing 747 típusú (747-400F és 747-800F) teherszállító repülőgépből áll, amihez további kettőt állítanak forgalomba a közeli jövőben.

Fénykép: Budapest Airport

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!