Rekord mennyiségű légiáru fordult meg 2017-ben Budapesten!

newsarticle-277555-scaled-620x0.jpg

A 2017-es nem csak a 13 millió főt meghaladó utasforgalomban hozott minden eddiginél nagyobb növekedést, hanem a légiáruforgalom is jelentősen, az európai átlagon felül gyarapodott a budapesti légikikötőben - derül ki a Globaltrademag által közzétett adatokból.

A tavalyi év során 127.145 tonna légiárut kezelt a Budapest Airport, ami +13,4%-al volt nagyobb a 2016-os évhez képest, és 39,1%-al haladta meg a 2015-ös évben mért adatot.

A kiegyensúlyozott külkereskedelmi mérleg  47,8%-os behozatallal (export) és 52,2%-os kivitellel (import) zárult.

Az év eleji adatok alapján a hónapok óta tartó növekedés idén még erősebb lett és továbbra is meghaladja a világ és az Uniós piacokon tapasztalható átlagot. Az első két hónapban már 21.750 tonna áru fordult meg Ferihegyen (+17,4%).

20 ezer tonnás kapacitás növekedést hozhatnak az új járatok!

A májusban induló amerikai járatoknak, a nyári járatsűrítéseknek, valamint a Qatar Airways A330-as repülőgépre történő váltásának is köszönhetően, nem csak az utasforgalomban növekszik meg drasztikusan az ülőhelyek száma, hanem a légitársaságok által a repülőgépek gyomrában felkínált belly cargo kapacitás is jelentősen növekedik az idén nyáron.

A belly cargo mellett az állandó cargo járatok is szépen hozzájárulnak a növekedéshez, hiszen éppen tegnap került bejelentésre, hogy újraindította korábban leállított budapesti járatát az azeri Silk Way West Airlines hetente két alkalommal. A Silkway idei megjelenése mellett várhatóan hamarosan elindul a korábban már emlegetett kínai STO Express és az orosz AirBridge Cargo járat is.

A BUD2020-as fejlesztési program keretein belül megvalósuló 209 ezer négyzetméteres Cargo City nevezetű árufuvarozási központot a tervek szerint a Budapest Airport 2019 második negyedévében adhatja át. Ennek köszönhetően évi 250 ezer tonnára bővül a budapesti repülőtér teheráru kapacitása, és újabb cargo járatok is létesülhetnek, növelve a régiós HUB szerepet a cargo területén.

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!